Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53894 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Gyorsítson lassabban!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. december 19. vasárnap, 21:52 | 4 hozzászólás

Egy legendássá vált köznevelő plakát üzenete volt ez, még az átkosban; az illetékesek arra intették a jónépet, hogy kevesebb benzint zabál majd a verda, ha óvatosabban nyomják a gázpedált. (Biztos a soros benzináremeléssel egyidőben jelent meg a nagyokos kampány.) Aki már nem emlékszik rá: egy gázpedál volt a képen, egy láb, ahogy nyomja a pedált, a kettő közt pedig egy tojás.

Rejtély, hogy az Országos Közlekedésimorál-javító Intézetben, ahol a kiagyalták az egész kampányt, miért nem szúrt szemet, hogy a fotós a beállítás kedvéért arra kérte a sofőrt, hogy ne a jobb, hanem a bal lábával lépjen a pedálra, mert úgy nem takar be a sebességváltó burkolata. Hofi Géza mindenesetre kiszúrta és ki is cikizte a plakátot, valami olyasmit mondott róla, hogy "bal lábbal nyomja a gázpedált, keresztbe rakott lábbal...hogy anyád nem vitt el fűrészbaknak!"

Mindezt azért szedtem most elő, mert ma láttam egy vizuálisan analóg plakátot. Nem tudom, hogy mit reklámoznak (ez itt különben sem az ingyenreklám helye), lényeg, hogy a kép előterében egy sífutó alak látszik, akiről jégcsapok lógnak.

Mármost, aki próbált már valaha sífutni, vagy akár csak tévében látott sífutó versenyt, az tudja, hogy annál a mozgásnál, amit a plakát csupajég figurája imitálni próbál, mindig az ellentétes kéz és láb mozog együtt. Másképp nem is lehet, még véletlenül sem, a képen látható mozdulat (bal kéz + bal láb elöl, jobb kéz + jobb láb hátul) a valóságban annyira természetellenes (próbáljátok ki, még síléc sem kell hozzá), hogy aki kipróbálja, az – sífutó mondással élve – akkorát esik, mint egy ólajtó.

Legyintsetek most, hogy igazam van, de ettől még a termékből a boltokban nem fog kevesebb fogyni, az emberek többségének úgyis tök mindegy, hogy sífutás közben melyik kéz vagy láb mit csinál. Azért szólok csak, mert itt a tél (a vendégmunkásunk és épp az előbb hívta fel rá a figyelmet), kezdődik a síszezon, és ha netán sílécet vesztek a lábatokra, nehogy úgy próbáljatok mozogni, mint az a figura a reklámon!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

ses, 2004. december 19. vasárnap, 22:37 (#)

lehet, hogy nem is sífutást, hanem síphoont ábrázol az ominózus plakát? ott teljesen korrekt a kéz- és lábtartás általad leírt szimmetriája. (a síphoon nem tévesztendő össze a szifonnal, bővebben lásd Gr0 cikkét: http://sesblog.hu/archives/individual/012231-20041202.html )

2

blumi, 2004. december 19. vasárnap, 22:42 (#)

Érdekes - és mondjuk én még emlékszem rá :-) - , hogy nem sokkal a plakát megjelenése után a tévében egy illetékes/szakember rögtön cáfolta azt az állítást, hogy az autó kevesebbet fogyaszt, ha lassabban gyorsul, éppenhogy mihamarabb, aránylag dinamikusan kell eljuttatni az optimális fokozatig, de ez mellékszál.

A reklámok és a valóság: Asimov írt régen a NYT-ba, ott volt egy híres cikke a nálunk Alfa holdbázis címen futó sorozat kapcsán arról, hogy egy scifi-ben milyen típusú tudományos tévedések fordulnak elő - szerintem ez annyira idevág, hogy holnap nyomok egy posztot belőle :-)

3

Boca, 2004. december 20. hétfő, 11:38 (#)

Valoban, a gazpedal allasanak van egy optimuma valahol a 0 es a max allas kozt, de biztosan nem az also feleben. Valahogy biztos ki lehetne szamolni, hogy a gyorsulasra forditott ido es az egysegnyi fogyasztas hogy adja ki az optimumot. Meg aztan ott vannak ezek a modern, szamitogeppel segitett motorok, hogy a szamitas teljesen ertelmetlen legyen.

4

becherpig, 2004. december 25. szombat, 13:08 (#)

és közben szólhat a "gyerünk balatonra, ami belefér."


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork