Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ördögi ajándék

stsmork cikke a Blog rovatból, 2004. december 23. csütörtök, 10:01 | 3 hozzászólás

A Momart szállítmányozó cég vezetői nem érezték a helyzet fonákságát, amikor az ügyfeleiknek szánt céges karácsonyi ajándék tervezését a Chapman testvérekre bízták. A májusi nagy raktártűzben, amelyben megsemmisült a kortárs brit képzőművészet alkotásainak színe-java, Chapmanék egyik fő műve is porrá égett; így gondolom nem is került nekik sok fejtörésbe kitalálni, hogy mi is lehetne a legmegfelelőbb ajándék, amelyet a raktártulajdonos Momart küldene karácsonyra az ügyfeleinek.

A cég emblémájával díszített Zippo öngyújtó.

Ördögi ötlet! A Momart képviselői természetesen nem fogadták el; az igazgató az ilyenkor szokásos udvarias formulát ("we thought long and hard") használva utasította el az ötletet: We thought long and hard about it. Though we appreciate what they're saying, and admire their work, we felt the message might be painful for some of our clients, and could be interpreted as being insensitive on Momart's part.

A művészek ekkor alternativ ötletekkel álltak elő, de sajnos valamilyen formában mindegyiknek köze volt a tűzhez. (Például: bögre, aminek a pokolból vett jelenetek vannak festve az oldalára, és ha forró kávét öntenek bele, a képeken hőérzékeny festékkel festett lángok jelennek meg.) Így aztán a nagyrabecsült ügyfelek egy berlini képzőművész által tervezett konyharuhát kapnak ajándékba Momartos öngyújtók helyett.

Illetve....a Chapman fiúk nem fogadták el a kudarcot és most azt tervezik, hogy a saját költségükön legyártatják az öngyújtókat és elküldik a Momart ügyfeleinek. Magabiztosan azt nyilatkozták, hogy "vannak olyan ismerőseink, akik azt mondták, rászoknak a dohányzásra, csak hogy lehessen egy ilyen öngyújtójuk".

Naná. Ki ne akarna magának olyan "limited edition" öngyútjót, amelyet Nagy-Britannia egyik vezető kortárs művésze tervezett? Amikor Tracy Emin házilag fabrikált plakátokon kereste elveszett macskáját, az emberek letépkedték és hazavitték a plakátokat, mert azt hitték, hogy ezek is kis példányszámban készült műalkotások, amelyek néhány évtized múlva milliókat fognak érni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

eszpee, 2004. december 23. csütörtök, 10:38 (#)

Jó a történet, de engem ez a Tracy Emin-es sztori is megfogott. Álhír rovat:

"John Kobashev, a híres new yorki extrém performansz művész tegnap este tragikus körülmények között elhunyt. A lángoló ruhájú férfi 'eldőlt a karácsonyfám, segítsenek, emberek, ne csak nézzenek!' kiáltással rohant ki lakásából. Kritikusok már most a poszt-posztmodern performanszművészet meghatározó előadásaként említik előre nem meghirdetett darabját, amely úgy nyúlt vissza a 60as évek akcióművészeti hagyományaihoz, hogy közben frappáns társadalompolitikai élét sem vesztette el."

2

dmiki, 2004. december 30. csütörtök, 14:09 (#)

:)

Emin sztoriról van valahol bővebb? kösz

3

stsmork, 2004. december 30. csütörtök, 15:10 (#)

Dmiki, én a Guardianban olvastam róla (de nem találom a cikket a webes archívumban), ott le is volt fényképezve a plakát a cikk mellé illusztrációként, de a telefonszám ki volt takarva.

Ha guglizol egy kicsit a "Tracy Emin" missing cat kulcsszavakkal, akkor látni fogod, hogy a sajtó annak idején igencsak felkapta a dolgot, sok helyen írtak róla. Miért kérdezed különben, találtál egy gazdátlan macskát? ;-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork