Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tél tábornok és én

Blumi cikke a Blog rovatból, 2004. december 18. szombat, 22:37 | 2 hozzászólás

20041218_edgarx.jpgMeg akartam már tegnap említeni, hogy utálom a telet, pedig megjött, egy nap alatt, velem együtt, király, de végül el lettem havazva, haha!

Reggelre még csak egy kis trutymó, klasszul ráfagyva az autó szélvédőjére, nem is láttam ki vagy negyedóráig - azért mentem, mint a vak ló, perszehogy. Később beütött az ónos eső, délután pedig a Lehel tér környékén már fenyőfákkal a hónuk alatt mászkáltak az emberek, lehetett érezni, hogy valami van a levegőben. Lett is estére némi hószerűség, méghozzá rögtön a latyakos változat - máskor legalább két napig van igazi hó is, ami szép - ez a latyak, a sáros fekete hó meg a hideg viszont az a párosítás, ami miatt szívből utálom a telet és ha tehetném, mindig valami ázsiai országban vészelném át az innenső öt hónapot (pl. idén kezdjük Goával, akármilyen közhelyes is, de ott jó).

20041218_edgar.jpgDe ha már megjött Tél tábornok, akkor elhozta magával barátját, Karácsony generálist is - még egy hét van. Na azt utálom csak igazán - vagyis viszonyom hozzá meglehetősen ambivalens. Eleve frászt kapok a muszájünnepektől, a kötelező ajándékozástól (szia, ezt azért kapod, mert ma ajándékot _kell_ adni!), ideológiailag is hidegen hagy, a szeretet pedig, mint évente egyszer intézményesülő érték, hát megabroáf. A felhajtástól, a karácsonyi pózoktól és maníroktól hányok, a karácsonyi feszengős családlátogatástól pedig beteg lennék, ha mennem kéne, jézusmária. A fogyasztói síkba meg aztán hadd ne is mélyedjek el, hát vegyél már valamit, barátom, a bevásárlókocsiért meg majd leütök valakit. És az a pillanat milyen rémes már, amikor az első télapók / fenyőfák / díszek megjelennek az üzletekben, még jóval karácsony előtt, és ugye megvan, amikor Will az About a boyban felnyög a Santa Super Sleigh hallatán a boltban, hogy 'Six weeks before Christmas, and already they were playing the bloody thing.' És a karácsonyi vásárok az aranyáron mért forraltboraikkal meg a hidegben toporgó árusaikkal, szánalmas!

Na jó, persze több karácsony létezik. Van pl. egy hedonista, az érzékekre direktben ható karácsony, azt szeretem. A fények, a illatok, az ízek, a mértéktelen zabálás, ah! Az egész összeadódik és lesz belőle az a Hangulat, ami valahogy mégis jó, nyilván úgy működik, hogy felidéz valami hasonlót régebbről, ami egyszerűen csak azért tűnik szépnek, mert régebben volt, egészen a gyerekkorig futó spirálban, a karácsony a nosztalgia saját farkába harapó kígyójára épül, ugyehogy. Aztán van az az oldala, ami apropót ad egy csomó olyan dologhoz, amit máskor is meg lehetne csinálni, de mégse sütök mondjuk muffint év közben, aztán ott van ennek a többesszáma, az a kollektív lazulás - na nem a céges karácsonyok kínos aktusára gondolok, hanem pl. a karácsonykor vagy előtte játszódó filmekre, ezekben megfog az, hogy senki sem foglalkozik azzal, amivel máskor, a dolgával, és az a tevékenység, hogy néhány napig az égvilágon semmit sem csinálunk tévénézésen és zabáláson kívül, az legális és elfogadott, hát mondjuk ez még az, ami elviselhetővé teszi.

Tehát így, csak hogy lássátok, milyen hálás hónapot kaptam :-), én a hedonista vonalon posztolok majd, emelkedettséget találtok a plastikon!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

balage, 2004. december 18. szombat, 23:31 (#)

[off] bár találnék bármit is a plastikon! :-( [on]

2

blumi, 2004. december 19. vasárnap, 13:50 (#)

[off] hát mindennap mást találsz rajta, az nem elég? [on]


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork