Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Denver: a működés

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. január 23. vasárnap, 19:09 | 4 hozzászólás

A kamaszodással járó dackorszakot korábban magától értetődően emberi sajátosságnak gondoltam. Keserves küzdelem árán voltam kénytelen elkönyvelni, hogy feltevésem alapjában téves. A Denver kamaszodik című animációs film forgatókönyvét máris készítik a Dennis the menace történetek saját magukra rátromfolni kívánó alkotói.

Előzmény: a felfedezés

A legendák ködébe vesző első estén még oly szilárdan hajtogatott álláspontom, miszerint macska az életben nem teszi be a lábát a lakásba - na jó, de csak egyetlen estére -, az idő múltával egyre üresebb szócséplésnek tűnt. A macska természetesen betette a lábát a lakásba, meg úgy egészében véve mindenhova, és egyre inkább.

Folyamatos elképedéssel figyelem ennek az állatnak a varázslatos tehetségét, amelynek révén mindennemű hasznos tevékenység híján is képes elfogadtatni magát az emberrel. A háziállatok általában valamilyen hasznot hajtanak gazdájuknak, például meg lehet enni őket; vagy pedig viszonylag kevés vizet zavarnak, mert zárt keretek között tartják őket, mint például az aranyhalakat (amelyeket persze ettől még szintén meg lehet enni). Még a kutya is nem lebecsülendő jelentőségű pszichológiai szolgáltatást nyújt azzal, hogy feltétel nélkül imádja az adott esetben teljességgel jelentéktelen gazdáját is.

Ezzel szemben a macska.

Régi kutyásként először nem is értettem az egészet. Ez nem törleszkedik. Nem imád - hogy finomak legyünk. Még a nevére se hallgat! (Később rájöttem, hogy igenis hallgat, de kizárólag akkor, ha ez ennivalóval van összefüggésben.) A macska lényegében a világ legpofátlanabb potyázója, aki nyíltan felvállalja, hogy semmit nem kínál cserébe az elvárt, szerető gondoskodásért.

Módszeres kutatás révén végül sikerült kiismernem Denver viselkedési stratégiáját. Négy, roppant egyszerű üzemmódja van, ezek a következők:

  • alvás
  • enyelgés az emberrel, kizárólag a táplálékhoz jutás céljából
  • zabálás és anyagcsere-folyamatok
  • minden más esetben totális agresszivitás

Első látásra primitív rendszernek tűnik, ámde tökéletesen üzemel. A párommal együtt totálisan védtelenek vagyunk; a macska azt csinál, amit akar, mi pedig elhitetjük magunkkal, hogy ez nekünk még tetszik is. Egyre kevésbé vagyok biztos abban, hogy melyik faj háziasította a másikat.

Az olaszok legalább megeszik őket.

Következik: az érdekérvényesítés

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

stsmork, 2005. január 24. hétfő, 01:07 (#)

Animal conversation

A dog and a cat were having a conversation about their homes and the comforts of their lives.

The dog said, "You know, I've really got it made here. I have a master who feeds me, cleans up my litter and provides me with a nice comfortable home. My master must be a god."

The cat replied, "I've got it pretty good myself. I have a master who feeds me, cleans up my litter and provides me with a nice comfortable home. You know, I must be a god!"

2

Bright, 2005. január 24. hétfő, 10:05 (#)

"sikerült kiismernem Denver viselkedési stratégiáját"

Egy macskát nem lehet kiismerni. Az ember mindig csak azt hiszi, hogy kiismerte... :)

3

ses, 2005. január 24. hétfő, 12:13 (#)

Jó, akkor fogalmazzunk úgy, hogy alkottam rá egy modellt, ami azóta is működik :)

4

R., 2005. január 25. kedd, 10:10 (#)

...és kitűnően idomítják gazdáikat! Nem is olyan rég gyengéden próbáltam énresztgetni a kedvesem, aki "hagggyámáalszom" szavakal válaszol, ellenben, amint meghallotta a macska kajakérő nyávogását már pattant is ki az ágyból.
Pavlovi reflex, mi más....


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork