Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nagybetűs

Suematra cikke a Blog rovatból, 2005. január 24. hétfő, 18:02 | 12 hozzászólás

"A Jenő úrhoz... a Polgár Jenő..." Azt hiszed, hogy ilyen csak ott van, csak a tévében, meg jó messze. Pedig nem. Lakógyűlésen voltam... Ott van ám a való élet.

Vittem magammal tanulni valót - vizsgaidőszakban minden perc számít. Zseniális fokra fejlesztettem a multi-taskingot. Lassan minden tevékenységgel egyidejűleg tudok tanulni is. Viszont kicsit kiemeltem a fejem a Horthy-korszak demográfiai jellemzőiből, amikor Melinda asszony többször is doktor Patrik úrnak nevezte a lakógyűlésen résztvevő Patrik keresztnevű ügyvédet. Ő ezen mosolygott, mire valaki megjegyezte, hogy "hát ezen már az ügyvéd úr is mosolyog". Az illető azt hitte, hogy doktor Patrik úr a felvetésen mosolyog, pedig szerintem neki is Jenő úr jutott eszébe.

Doktor Patrik úr nem vesztette el a türelmét. Legalábbis addig nem, amíg ott voltam. (Nemcsak könyvet vittem, hanem meghatalmazást is, hogy leléphessek. Én elveszettem a türelmemet.) Nyugodt maradt akkor is, amikor a mellettem ülő "nyugdíjas mérnökember vagyok" típusú nyugdíjas mérnökember hatodjára sem értette meg, hogy a kaputelefont nem kell beleírni a társasházi alapító okiratba. ("De közös. De akkor sem kell beleírni. De miért? Mert (hosszú magyarázat). De közös. De...") Mondhatnám, hogy koncentrikus köröket futottak a téma körül, de azok legalább tartanak valahová. Ők egy vonalon mentek, körbe körbe. (A körbe finnül elég csúnya szó.)

"A számvizsgáló bizottság tiltakozik!" - kiáltotta Melinda asszony hadonászva, miután megszavaztuk, hogy majd eldöntjük, hogy megszavazzuk-e. Egy pillanatig megfagyott a levegő. Te jó ég! A Számvizsgáló Bizottság! Tiltakozik. Ööö. Miért is? Hogy is? "A számvizsgáló bizottság nem tiltakozhat. Megszavaztuk." Ekkor leléptem. Tanulni. Pedig nem egyetemre kell járni. Lakógyűlésre.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

eszpee, 2005. január 24. hétfő, 18:30 (#)

Ez elég jól hangzik, én sajnos külföldön voltam a lassan egy éve friss lakásom első házgyűlése alatt, de a következőt megpróbálom végigülni.

Mondjuk viccesebb lehet, ha az ember nem a saját házát érintő kérdéseken szórakozik. Lakógyűlés-csereturizmus? Hatodik kerületi belépőmet budaira cserélném, egyszeri alkalomra. :)

2

Balage, 2005. január 24. hétfő, 20:44 (#)

Nincs is jobb, mint egy baráti lakógyűlés a földszinten! Jelen van a szövetkezet pártiak, a szövetkezet ellenesek, a szövetkezet képviselője, és a semleges nézők (pl. én). Két órán keresztül üvöltöznek, próbálják egymást állat módon túlkiabálni. Ha valaki hazaérkezik, akkor egy pillanatra megdermed a levegő, mindenki udvariasan köszön, majd megvárják, amíg az illető eltávozik a lifttel, vagy beáll valamelyik táborba, és ott folytatódik, ahol abbahagyták.

A lift miért rossz folyton? A lifetet ki kell cserélni --> rengeteg pénz -- > akkor nem. Jó majd lefestik. Letörik a kezét bazmeg, annak aki összekarcolja! Beül akár a lift hátsó lezárt részébe, és egy kis lyukon kukucskál, és elkapja, a vandál k anyját! Letöri a kezét, ha elkapja. Bazmeg!

A szemétledobók nyitassanak meg! A szemétledobók büdösek, mert eldugultak. Valaki ledobott egy karácsonyfát. Rengeteg pénz. A szemétledobók hegesztessenek le! A kukákat tolják ki! A kukákat tolják be!

A közös helyiségben a fiatalok drogoznak, dugnak, részegeskednek, hangoskodnak. De kik ezek a senkiházi pernahajderek? Senki sem tudja. Ki velük. Hova lett a pingpong asztal, amit közösen vettünk. Zavarta az első emeleti embert, nem tudott aludni a pattogástól. Mindegy, a fiatalok már eltüzelték mert fáztak. Leégett a csövekről a tűzálló borítás --> rengeteg pénz!

Rengeteg pénz? A szövetkezet azonnal monnyon le! Közvetlenül ez után a szövetkezet fesse le a lépcsőházat, az levélszekrényeket, a liftet, az ajtót. Az ajtóban rossz a zár. Az ajtóban betört az üveg. Rengeteg pénz! A kaputelefon nem működik. Dehogyisnem működik, náluk mindig szól, bármelyik gombot nyomják meg!

A földszinten büdös van, ha a fodrászhelyiségben hajat sütnek! A fodrászt rúgják ki, a szövetkezet azonnal monnyon le, mert hova teszik a pénzt, amit a fodrász fizet? Ennyit fizet a fodrász?! Maradhat! A szövetkezet? Azt még eldöntik!

Nem működik az júpíszí megaz éjdzsbíó, hol a szkájcsenel? Kell a fenének! Nem mert neki kell, és műküdjön a k életbe, ha már fizet érte! Rengeteg pénzt. Neki viszont tetőantenna kell, mert az olcsóbb. A szövetkezet AM-Micrót ígér. Mindenki morog és bólogat, senki nem tudja, mi az.

Úgy három órán keresztül álldogálnak a földszinten: ki kabátban, ahogy érkezett, ki papucsban, melegítőben, a szövetkezet zakóban nyakkendőben. Az automata 3 percenként levágja a villanyt, valaki mindig visszakapcsolja (apropó, valaki lopkodja a villanykapcsolókat --> rengeteg pénz!). A végén már mindenki dől jobbra-balra. Aztán szépen egyesével elszélednek. Persze, majd a jövő hónapban is, persze, a szövetkezet majd beszámol, meg szavazunk is.

Törökugrató utca! :-) LOL!

3

Haszprus, 2005. január 24. hétfő, 20:59 (#)

Ez q yo volt Balage :ĐĐĐĐĐ

4

Chin, 2005. január 24. hétfő, 21:07 (#)

Igen, ilyen az, amikor a hozzászólás sokkal jobb, mint az eredeti cikk :)

5

R., 2005. január 25. kedd, 10:25 (#)

eszpee, én csak hatodik kerületit tudok hatodik kerületi helyett felajánlani, viszont garantáltan van szomszéd, aki a házfelújjítás megkezdése előtt, közben és után folymatosan tiltakozott, hogy nem a külső felújjítást kellene megcsinálni.
Hiába magyarázták el neki minden egyes alkalommal, hogy erre nyert a ház támogatást ez valahogy elsiklott!
Ellenben szívesen eteti a galambokat és aki ez ellen szót emel, az rohadt állatgyilkos. Van továbbá harmadik emeleti öregnéni, aki szerint ő folymatosan beázik, de Kovácsnéni két éve meg lettt javítva a tető, nem ázhat be, de ő már megint beázott...rejtélyes esett, szólunk majd Mulder ügynöknek!
Ja és vannak a macska és kutyagyűlölők, valamint a kutyatartók, macskaetetők és a miért-nem-takarítanak-hetiháromszor párt képviselői is!
Kezdő szoció/pszihológusoknak élmény a terep;)

6

tamas, 2005. január 25. kedd, 10:28 (#)

FYI. A finn káromkodás az nem 'körbe', hanem 'kyrpa:' (kürpe). A többivel egyetértek.

7

pösz, 2005. január 25. kedd, 14:30 (#)

Bezzeg egy több mint 140 lakásos betontömben milyen vidám az élet!
Alig húsz éve lakom itt, de ha a lakók 40%át ismerem, akkor valószínüleg sokat mondok.
Lakógyűlésre is csak a fanatikusok járnak. Dönteni már évek óta nem lehet, jót meg pláne nem.

8

Gr0, 2005. január 25. kedd, 16:40 (#)

Nekem már régóta van egy elméletem, miszerint Ionescu is lakógyűléseken merített ihletet...

Gr0

9

will, 2005. január 26. szerda, 16:27 (#)

A lakógyűlések alkalmával mindig tapasztalnom kell magamon a fideszesedés jeleit, ami - de tényleg minden politikai felhang nélkül - azt jelenti, hogy először konstruktívan és jószándékkal, ártatlanul próbálok közelíteni egy problémához, ám a végén képes lennék vállról indítható rakétával jobb belátásra bírni az álláspontommal ellentétesen vélekedő embereket.
A helyszín nálunk eleve determinálja a következetlen és minden észt nélkülöző eszmecserét, hiszen az eseménynek a háztól pár utcányira levő munkáspárti helyi kirendeltség ad rendszerint otthont. A lakószövetkezet által operatív teendők kivitelezésére megbízott káefté emberkéje a Kádár-kép alatt egyből tanácselnökké nemesül. Emiatt varázsütésre felejti el minden lakó azt, hogy ez a pali voltaképp nekünk pénzért ad egy szolgáltatást, és nem pedig a mi jóságos kegyosztó télapónk.
Az alapprobléma az, hogy tíz évvel a rendszerváltás után az emberekben továbbra sincs tulajdonosi szellem, a 40 évnél idősebbek nem képesek megérteni, hogy a közös költség hivatott a felújításokra való előtakarékosságra, és már nincs IKV, meg egyéb szoc szervezetek, hogy kipofozzák a liftet, vagy felújítsák a tetőt. Az pedig különösen túlzott elvárás, hogy megértsék azt, hogy a 60 négyzetméteres lakást birtoklónak kétszer akkora közös költséget illik fizetnie, mint a 30 négyzetméteresének, vagy azt hogy nemcsak a legfelső emeleten lakóé a költség a tetőbeázásért.
Én csak 3 éve vagyok boldog tagja ennek a lakóközösségnek, de évről évre megdöbbent az a szellemi mélység, amit sikerül megkoccantani egy-egy ilyen szeánsz alkalmával. Hogy mennyire kritikus állapotok uralkodnak a fejekben a kapitalizmus értelmezése terén! A józan ész és az alapító okirat törvényeit simán felül lehet bírálni, ha valaki jó időben, és jó színészi képességekkel villantja be azt a joker kártyát, hogy „76 éves vagyok, egyedüli vagyonom ez a 150 négyzetméteres lakás, mit gondolnak miből fogom kifizetni azt a havi plusz 1000 forintos kőccséget, a zuram is le van százalékolva…”
Ilyenkor persze szociálisan érzéketlennek minősül bármilyen olyan megjegyzés, amely esetleges elköltözést, vagy életjáradék-konstrukciót, vagy bármilyen más logikus megoldást ajánl az illető nehézsorsúnak. És itt jön a tettenérhető pálfordulás, amikoris a köz ügyei iránt érdeklődő, ártatlan fiatal értelmiségi átminősül hazaárulóvá, és kitessékelné a házból a közt, az ügyeivel együtt. Nem meglepő, hogy a ház minden más normális lakója leszokott a lakógyűlésre járásról. Ez rövidtávon érthető, ám ha egyszer a napi projektmenedzselésből megfáradtan hazatekeregvén a Peugeot 206-ossal messziről egy lángoló téglahalmazt lesz csak szerencséjük megpillantani, akkor senkinek sem tehetnek szemrehányást.

10

Haszprus, 2005. január 27. csütörtök, 17:00 (#)

> nemcsak a legfelső emeleten lakóé a
> költség a tetőbeázásért.

tökre igazuk van pedig mert sokkal olcsóbb lenne ha egyszerűen nem lenne legfelső emelet. nem?

11

Zool, 2005. április 14. csütörtök, 10:40 (#)

Hejejejjjej ezek de igazak mind!
Én 1 év pár hónapja lakom hasonló állatok között, de én is csak azt mondom, hogy ekkora szellemi mélyrepülést nehéz máshol látni...Amikor a betanított tűzoltó a börtönőrrel és az ügyeletes kurváraráérő kismamával és egy szenilis fullhülye nyugdíjasházaspárral karöltve egy órán keresztül akar meggyőzni, hogy ha kikapcsoljuk a fele lépcsőházvlágítást akkor megspórolunk havi 150 forintot merthogy itt milliomosok laknak? Mire én elküldöm a holtak faszára az összeset egyben és nem értik miért...A proli kurvaannyukat...na de a végén megszavazták! Azóta alig találok be a lakásba...Arra meg már gondolni sem merek mi lesz ha simán egy-két égő kiég...Na de ez csak egy a sok közül..merthát legyen tujasor csak úgy hasraütve mert az jól néz ki..pár kéz fel és megszavaztuk...fejenként 3000 csak most azonnal..Elküldöm a picsába még ő köcsögöz le...Nem fizetek akkor sem :D
Innen folytatom...

12

Ali, 2005. április 14. csütörtök, 11:43 (#)

Nekem eddig beugró szerepben (családtag helyettesítése, kísérése) két különböző közösség lakógyűlésén volt szerencsém részt venni, a fentieknél jóval kedvezőbb összképet kaptam ezekből, holott az egyik esetén a résztvevők átlagéletkora is nyugdíjkorhatár felett volt, a szövetkezet képviselőjével nem bírtunk nagyot rontani rajta. :) Persze lehet, hogy ebben a városban más a kultúra, ugyanazt a kört kettőnél többször nem láttam megfutni, azaz egy "de" volt a maximális muníció minden résztvevőtől.

Mindezek ellenére sötét jövő rémlik fel előttem az egyiptomi házomlások honosítása. Ugyanis a jórészt más választási lehetőséggel nem rendelkező "tulajdonosok" garantáltan képtelenek a hosszú távú fenntartásra. Áll a ház, ameddig áll (ki tudja, mit loptak ki az anyagból annak idején). Lesz, aki idejében meg tudja oldani, de számosan olyanok is, akik nem. Másrészt, aki idős emberek elköltöztetését használható alternatívaként veszi figyelembe, az valami nagyon fontosat nem tud az idős emberek életéről. Vagy nincs idős rokona, vagy nem tartja vele a kapcsolatot, vagy szerencsés családba született, ahol ezek a problémák nem jelentkeznek kifejezetten magas életévek mellett sem. Egyszerűen nem szabad azt elvárni egy idős embertől, amit egy ereje teljében levőtől -- szervezési, következtetési, belátási képességekben sem. (Ha nem így lenne, sose kellene nyugdíjba menni.)

A demokráciát nálunk minden lehető és lehetetlen módon félreértik, félremagyarázzák. Nem csodálkozom azokon a reakciókon, amikor valaki sarokba szorítva érezvén magát megveti a lábát és "akkorsem". Valahol meg kellene érteni, hogy túl sok embernek nincs hova hátrálni, nincs mire kompromisszumot kötnie. Ha nem érti a magyarázatot (márpedig sokszor), akkor biztonsági üzemmódba kapcsol és azt feltételezi, hogy be akarják palizni. Innen a világ legjobb elképzelése is bukott ügy. A lakógyűlések csak kicsiben, kompakt módon mutatják be ezt a problémát. Hogy nincs bizalom, nincs biztonság, annak van igaza, akinek nagyobb a hangja, a kicsi meg ássa be magát és igyekezzen minnél kellemetlenebb módon ellenállni, hátha akkor nem fogja megérni őt a vélt rosszakaróinak a helyéről kipiszkálni.

Mindehhez már csak szín a keletről hozott mentalitás, az arcvesztés elkerülésének kényszere, bármi áron. Érdemes a kínai témájú postokat is olvasni. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork