Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dezodort az ufóknak!

Madbal cikke a Blog rovatból, 2005. február 8. kedd, 08:22 | 2 hozzászólás

A New Scientist szerint jobb lenne, ha régi szovjet hűtőket a Marson szednénk szét. A marsi hideg ellen harcoljon oktafluoropropánnal! A terraformálás első lépései.

A földihez hasonló életforma megtelepülését nem is a légkör hiánya gátolja, sokkal inkább a néha -120°C hideg is. Viszont nálunk meg éppen a felmelegedés jelent gondot egyesek szerint. Megoldás? Modellezzük le és készítsük el azt a gázt, ami a legjobban képes rövid idő alatt üvegházat létrehozni a légkörben!

A számítógép szerint az a legtutibb, ha a vezetékes gázhoz hasonló oktafluoropropánt (sima propán, a hidrogének helyén fluorral) pöfögtetjük a marsi atmoszférába, mondjuk pár száz, akár ezer éven át. Ekkor már elképzelhető, hogy elég meleg lesz oxidatív légkört létrehozó mikróbák betelepítéséhez.

Nekem ezzel az a bajom, hogy alapvetően türelmetlen típus vagyok, és ez a drasztikus, invazív módszer sem tűnik túl biztonságosnak. Arról nem is beszélve, hogy honnan veszünk ekkora mennyiségben oktafluoropropánt. Mindenesetre betankolok fluoridos fogkrémmel, ki tudja, mikor lesz hiánycikk az F vegyjelű elem és vegyületei.

Az is tanulságos, hogy a cikk akár ezerévnyi masszív gázimportot valószínűsít. Azaz lehetséges, hogy a földi hajcihő a jégsipkák olvadása körül mégiscsak alapvetően természetes folyamat?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Boca, 2005. február 8. kedd, 09:54 (#)

Azert ez eleg kockazatosnak tunik, mert 1000 ev utan, amikor elertuk a kivant homersekletet es bootol a rendszer, utana majd gyorsan meg kell szabadulni 10^9 tonna oktaflouropropantol. Nem lesz egyszeru egyensulyban tartani a rendszert, de addigra mar rendelkezesre all a foldi projekt osszes tapasztalata ;)

2

tmnk, 2005. február 8. kedd, 14:25 (#)

Csak egy klasszikus idézet a címmel kapcsolatban:
"Sok faj véli úgy, hogy a teremtésért valamiféle isten volna okolható, ám a Viltvodle VI jatravartidjai arra a nézetre hajlanak, hogy a Mindenség valójában a Nagy Zöld Trüsszentő orrlikából esett ki eredetileg.
A jatravartidok, akik örök rettegésben félik le életüket a Nagy fehér papír zsebkendő eljövetelére várva, apró kék teremtmények, fejenként több mint ötven karral, ennél fogva az egyedüli olyan fajt képviselik az Univerzum történetében, amely előbb találta fel az aeroszolos dezodort, mint a kereket."
(Douglas Adams: Vendéglő a világ végén (fordította: Nagy Sándor))
;)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork