Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Evolúciófoltozó cápa

Madbal cikke a Blog rovatból, 2005. február 17. csütörtök, 10:55 | 6 hozzászólás

20050217_boots.jpgEgy szingapúri egyetem munkacsoportja a fejébe vette, hogy megszekvenálják a rókacápa génállományát. 'Állati jó... és hogy kerül a csizma az asztalra?' hallom a kérdést. Mivel vállalt mániám a genomszekvenálás, elmondom nektek is, mire is jó ez nekünk.

Egy-egy élőlény teljes génállományának, azaz genomjának megszekvenálása drága móka, még ma, a fejlett technika korában is több évet és rengeteg pénzt igényel. Egy ilyen munka során az történik, hogy az adott élőlény egy sejtjében található teljes DNSét megnézik, és lebetűzik a kettős spirált. Ez akár több milliárdnyi A, T, G, C kódokból álló "genetikai könyvecskéjét" jelent.

Állatok közül eddig tutira megvan egy fonálféreg, a Coenorhabditis elegans 97 millió betűje 1998-ból, az ecetmuslica 180 millió betűje 2000-ből és az emberi génállomány 3 milliárd betűje 2001-ből. Jelenleg elég jól halad öt további emlős, a házityúk, a karmosbéka és négy csontoshal génállományának meghatározása, azonban porcos halat eddig még nem néztek.

Mindez azért fontos, mert jól láthatóan a genomprojektek is először a főbb mérföldköveknek számító fajokat nézték meg, aztán jöttek a köztes evolúciós lépcsőfokokat jelentők (lásd patkány, egér, csontos halak). Az első porcos hal, a rókacápa (Callorhinchus milii, angolul elephant shark) genomszekvenciája pedig számomra a harmadik szintet jelenti: az evolúciós létrát felezők után itt jönnek a "negyedelők". A rókacápa genomja a "negyedelők" csapatában a legkisebb, az 1.2 milliárdnyi betűvel ma már relatív gyorsan lehet végezni.

20050217_elephant.jpgNemcsak evolúciós szempontból fontosak a köztes evolépcsőfokok génjeinek meghatározása, hanem a génállománybeli, jelenleg feleslegesnek tűnő szekvenciák megértésében is segíthet, ha megnézzük, hogy az egyes fajoknál hogyan rendeződik el a "genetikai kosz". Abban is segít, hogy megértsük, mely gének, szabályozó szekvenciák felelnek a különböző fejlettségi és adaptációs állapotokért. És persze az sem elvetendő szempont, hogy rókacápából készülnek a legmenőbb veszkócsizmák is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

eszpee, 2005. február 17. csütörtök, 11:36 (#)

Az utolsó mondat a lényeg, már látom magam előtt, hogy japán tudósok a helyi Elvis fan club támogatásával kifejlesztettek egy módosított rókacápa fajt, amin uszonyok helyett kész veszkócsizmák nőnek, különböző méretekben. :)

2

Ali, 2005. február 17. csütörtök, 15:45 (#)

2018.aug.2.(DePress Absurdistan) Nagy sikert aratott Japánban az a génmódosított csótány, mely elvégzi a portalanítást és a konyhai eszközök, étkészletek tisztítását is. Sajnos a Japánban honos csótányok azon rossz szokását, hogy repülnek, nem sikerült kiküszöbölni, így bár elterjedésük biztosított, a kutatás költségeit aligha sikerül bevételekkel megfelelően fedezni.

3

mr. m., 2005. február 17. csütörtök, 19:00 (#)

Mire is akar kilyukadni a cikk?

4

peter, 2005. február 17. csütörtök, 22:49 (#)

A link -jeitek közt nem találtam meg az Ágens portált, ott nagyon sok olyan cikk van ami az itteni témákhoz kapcsolodik.

http://www.agent.ai/

Nyílt forrású biológia - 2005.02.04.

Biológiai Innováció a Nyílt Társadalomért
Éles küzdelem körvonalazódik az információ szabad áramlását szabályozó nagy, multinacionális biotechnológiai cégek, például a Monsanto és a legfrissebb módszerekhez, fejlesztésekhez szabad hozzáférést meghirdető független szervezetek között. Az ausztrál BIOS hamarosan elindítja (a nyílt forráskódú szoftverek mintájára) nyílt forrású biotech-platformját.

http://www.agent.ai/main.php?folderID=4&articleID=1336&ctag=articlelist&iid=1

5

madbal, 2005. február 17. csütörtök, 23:59 (#)

A cikk arra akart kilyukadni, hogy ismét tettünk egy lépést afele, hogy megismerjük saját biológiánkat (is), méghozzá egy egyszerű kis porcoshal segedelmével.

A cikk végén pedig egymondatos divattanácsot találhatsz, könnyed asszociációként ;)

6

madbal, 2005. február 18. péntek, 00:01 (#)

>


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork