Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sikló hangya

Madbal cikke a Blog rovatból, 2005. február 10. csütörtök, 12:05 | 1 hozzászólás

20050210_cephalotes.jpgSes a múltkoriban bemutatott egy fineszes kis inszektáriumot, amiben sima házi atomantit lehet tartani. Én azonban ilyeneket szeretnék, de problémát okozhat ingatlanom belmagassága, hiába lakom bérházban. Ugyanis a Cephalotes atratusnak minimum egy tűztorony kell, oda azonban bármikor visszatalál, méghozzá sikolva.

David Attenboroughként most félrehajtanék egy lombos ágat, megigazítanám azt a kósza ősz tincset, és bemutatnám ezt a kis élőlényt.

Trópusjáró biológusok megtalálták az első olyan rovarfajt, amelyik szárnyak nélkül siklik. Eddig is ismertek voltak szélben szálló ízeltlábúak (gondolhatunk itt az ökörnyálon utazó pókokra), de olyan rovar még nem, amelyik képes irányítani reptét.

A Cephalotes atratus Costa Rica esőerdőiben lakik a lombok között, alacsony létszámú kolóniákban: ha ítéletidőben vagy egy nagy lajhárvita közepette elvéti léptét, lepottyan a faágról. A hasonló, lomblakó afrikai hangyákkal ellentétben a talajfogás számukra végzetes lehet: itt az esőerdő talajszintje az év felében vízben áll. Ezért ez a kis hangya különleges felépítésű testalkatával, valamint kihasználva a légáramlatokat, 85%-os pontossággal inkább visszasiklik annak a fának a törzsére, ahonnan lepottyant, így aztán tíz percen belül újra együtt szorgoskodhat a barátai közt.

Az entomológusok most aztán filmre is vették, ahogyan dobálgatják szerencsétlen jószágokat a fa tetejéről, és közben összecsapják tenyerüket, hogy mily csodálatos dolog is az evolúció.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

ses, 2005. február 10. csütörtök, 13:06 (#)

Zavarban vagyok az állat kinézetét illetően. A kiálló tüskék valami FPS játékra hajaznak, viszont a metálfényezés tuti olasz design!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork