Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az erősebb kutya...

Pepito cikke a Blog rovatból, 2005. március 19. szombat, 13:16 | 15 hozzászólás

Képzeljetek el egy országot, ahol egymilliárd tizenéves él. Tényleg! Szánjatok rá kis időt.

Árnyaljátok az eredményt azzal, hogy hiányzik a keresztény könyörületesség elve, az ókori görög és római etika, Kant Morál-filozófiája, a modern humanizmus és még néhány számunkra alapvető megközelítési mód a hétköznapok konfliktusainak feloldására.

Mi mind egy rafinált, leginkább öntudatlan, kevert stratégia szerint hozzuk meg mindennapi döntéseinket. De eltérő körülmények között a szabályok más hangsúlyt kapnak.

Valóban, mi sülne ki, ha nem használná senki az aranyszabályt és az ezüstszabályt?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

stsmork, 2005. március 19. szombat, 15:36 (#)

Egymilliárd? Milyen jól mehet ott a bőrgyógyászoknak... De viccen kívül, én eddig úgy tudtam, hogy a kínai civilizáció több ezer éves múltra tekint vissza. Ezek szerint hiányoznak belőle azok az elemek, amelyeket mi civilizáltnak tartunk? Nem lehet, hogy csak rossz társaságba keveredtél? :-)

2

mr m, 2005. március 19. szombat, 17:01 (#)

Nekem itten a wikipedia azt mondja, hogy 2004es adatok szerint alig 1300 millioan elnek Kinaban. Ennek fenyeben laza tulzasnak tunik, hogy 300 millio gyerek, felnott, kozepkoru, es idos van egymilliard tizenevesre.
En nehezem kepzelem el milyen az. Szarul fizetik a diakmunkat vagy mi?
Inkabb mondd el, hatha ugy erdekesebb.

3

likk, 2005. március 20. vasárnap, 10:28 (#)

Háát igen, tényleg tulzásnak hat ez az 1 milliárd tizenéves.Viszont egyszer azt hallottam, h általában a leány gyermekeket még születésük elött elvetetik, vagy a megszületésük után kb. kidobják a kukába(ez volt az a keresztény könyörületesség elve, ami hiányzik???), ugyanis a lányoknak nincs sok értékük,"nem tudnak" dolgozni és nem keresnek pénzt sem.Ez télleg így van, hallottál erröl vmit?
Egyik haverom kinn van Pekingben, mesélt érdekes dolgokat, meg még érdekesebbeket mint pl.,h már 70 pénzért lehet sört kapni:))

4

mr m, 2005. március 20. vasárnap, 12:49 (#)

idehaza is lehet 70 forintert "sört" kapni, csak az nem az a kifejezett cseh gondossaggal fozott fajta ;)

5

likk, 2005. március 20. vasárnap, 13:45 (#)

:)
"sajnos" 70ért még nem láttam boltban, de lehet, h nem is baj:)
na de ne kanyarodjunk el a tárgytol, sörnek és barátainak biztos lesz egyszer itt külön fejezet, hacsak eddig nem volt. De mr m, Te nem hallottál erröl a kína "gyerekes" dologról vmit?Lehet, h csak (rém)álmodtam?

6

Pepito, 2005. március 20. vasárnap, 15:23 (#)

Kérlek, ne értsetek félre. Kínát nem említettem egy szóval sem. A felvetés pusztán egy gondolatkísérlet. Persze hogy nincs Kínában egymilliárd tizenéves!

A Sagan cikk csak egy sillabusz, hogy egy nyelvet beszéljünk. Ő többször is megemlíti Kínát.

A gondolat arról szól, hogyan szervezné meg az életét egy nagyon nagy rakás ember, aki nem rendelkezik az európai értelemben vett morális értékekkel, és mindazzal az értékrenddel, amit mi felnőttek magunkénak vallunk.

Talán "A legyek ura"...

Tényleg nehéz elhinni, hogy Kína ilyen. Majdnem. Érdemes eljátszani a gondolattal.
Persze nincs azzal semmi baj, hogy Kína ilyen, de nem szabad ennél jobbat várni és akkor nem csalódik nagyot az ember... Elvégre mi is jófejeknek gondoltuk magunkat a középiskolában. Néhányan tényleg azok is voltunk, ugye. :)

7

Pepito, 2005. március 20. vasárnap, 15:40 (#)

Re lányok: Arról nem hallani, hogy bárkit ténylegesen kidobnának. Arról hallani, hogy amióta elég megbízhatóan megállapítható a baba neme, különféle praktikákkal, amelyek még itt is kuruzslásnak számítanak, művi vetélést ideznek elő. Ezekből volt néhány botrány, de hirtelen nem tudnék idezni.
Tény, hogy valamilyen hiedelemrendszer szerint, amely a távoli múltban gyökerezik a fiú utódokat preferálják. Ennek nem volt addig komoly jelentősége, amíg be nem vezették az egy-gyeremek szabályt. Ezért is voltak régen nagyon nagy családok. Most, az egykék idején nincs igazán mód a természetes korrekcióra. Újabban már kongatják is a vészharangokat. Az Azsia.net-en nemrég volt erről két cikk is. Úgy hallottam, vannak olyan praktikák is, amelyekkel befolyásolni tudják a születendő gyerek nemét. (pl. a golyók lehűtése statisztikailag kimutatható eredmény mutat, ld. Gábor. Egyből egy. :)

A nagy család kérdésköre összefügg még a Konfuciánus államfilozófiával, amely mindmáig meghatározó az egyén-család-állam viszonylatában. Erről még fogok írni, mert nagyon érdekes.

8

likk, 2005. március 20. vasárnap, 15:55 (#)

Azt hiszem sikerült félrevezetned a "kedves közönséget" ugyanis, fel sem merült bennem/bennünk, h most tényleg el kellene képzelni vmi, és nem konkrétan Kínára koncentrálni.Csak mert, nem volt semmi átvezetés a nulladik cikked és e között.

9

mr m, 2005. március 20. vasárnap, 16:17 (#)

likk: azt hiszem a kerdesed targytalanna valt :)
en is kisse felrevezetonek ereztem a felvetest, rogton beleurgrunk a filozofiai melysegekbe. azert tartom, hogy jo lenne ha kifejtened mire gondolsz...

10

stsmork, 2005. március 20. vasárnap, 16:59 (#)

"A gondolat arról szól, hogyan szervezné meg az életét egy nagyon nagy rakás ember, aki nem rendelkezik az európai értelemben vett morális értékekkel..."

Mondd csak, voltál te katona? :)

11

Ali, 2005. március 20. vasárnap, 17:25 (#)

Stsmork, ahhoz katonaság se kell, csak egy súlyosabb lakótelepi iskola. Vagy csak belekóstolni a bandák világába, ilyesmik. Sokszor volt már olyan érzésem, hogy azok, akik a világ másik végén keresik az egzotikumot és az általuk ismert kultúra ellenpontját, megtalálnák azt a saját városukban is...

12

likk, 2005. március 21. hétfő, 00:39 (#)

mr m: hát sajnos ez van:)
viszont a "Legyek Ura" igazán jó példa, abbol ki lehet indulni, már csak 1 megfelelő méretű szigetet kell elképzelni:)
Ali: nem tudom,h pontosan mire gondolsz, nem hiszem,h mindennek az ellentétét meg lehet találni adott körzeten belül,bersze olyan egyszerü dolgoktol eltekintva mint a jó és rossz-mármint amit te magad jónka vagy rossznak érzel.Az egzotikum más dolog.Attol függ, h mire vágyik az ember, sok embernek nincs célja, jó neki ami előtte van, vagy amit maga mögött tudhat.Mindenki megtalálja a maga kis paradicsomát, csak attol függ mire vágyik, de ha te azt találod egzotikumnak, h legyen 1 szép házad 1 kis szigeten 1 jó nővel meg 3 gyerekkel akiket gyöngyhalászatból etetsz, akkor nem hiszem, h ezt józsefváros közepén megtalálod... de lehet, h nem is erre gondoltál, csak már kezd késő lenni:)

13

Ali, 2005. március 21. hétfő, 16:41 (#)

Ha az egzotikumra kérdezel rá, Japán majdnem olyan volt, mintha hazamentem volna, ellenben a Stockholmhoz vezető tengerszoros kimondottan egzotikus. :) Svájc hasonló. Mármint nekem.

14

likk, 2005. március 21. hétfő, 21:12 (#)

Ali: ezen részlet: "mintha hazamentem volna" olvasásakor bizony azaz egyszerü kérdés merült fel bennem, hogy ugyan hol lakhatsz .Én szivesen elnézegetném a japán tájat akár évekig is:), de nem vgayok benne teljesen biztos, h tul sok hasonlosagot fedeznek fel kis hazam dombjaival, síkságaival-foleg, h tudjuk,h tulajdokeppen scorched wasteland:) és hatalmas, fejlett epulteivel:-P
viszont ha minden osszejon aug-tol én is megláthatom majd a szorost Stockholm kornyeken, ha az ERASMUS is ugy akarja:)

15

Ali, 2005. március 21. hétfő, 22:25 (#)

Hegylakó vagyok. :) Nyilván a bambuszerdő, Kyoto kismillió szentélye (bár ott meg erős Szentendre-érzésem volt :) ), meg a feliratok idegensége (leszámítva a Népszínház utca és Kőbányai piac tengelyt) nyilván egyértelművé tette a dolgot. Csak nekem azzal kezdődött a látogatás, hogy az Immigration Officer ékes japán nyelven fél Narita előtt hangosan lecseszett, hogy miért a gaijinok sorába álltam és ez aztán hasonlóan ment végig, úgyhogy nincs élményem arról, miként különböztetik meg a külföldieket -- és kínosan udvarias mosolyok helyett hajszolt, nyűgös, fásult emberekkel találkoztam, nemritkán a nyolcvanas évekbeli magyar utasellátósokkal színazonos mentalitással, meg egy rakás nagyarcú bunkó fiatallal, sötétek, mint az éccaka. :) Igaz, hogy főleg vidéken kavartam, de itt legalább nyugodtabbak is a népek. Majdnem Kagoshimáig kellett mennem az első igazi mosolyért, azt is egy mini-piacon kaptam hajnali negyed hétkor, amikor ezek még testületileg alszanak, egy nénitől, amíg a pénzzel bénáztam. :) Okinawát kihagytam, ezt bánom most is és átellenben Hokkaidóra is több idő kellett volna.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork