Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Éjszaka

Pepito cikke a Blog rovatból, 2005. március 31. csütörtök, 10:06 | 4 hozzászólás

Kínában nincsenek kocsmák. Nincsenek kocsmák abban az értelemben, ahogy elképzeljük a falusi késdobálókat. A kocsma a szociális kapcsolatok kovásza és olvasztótégelye is egyben, de hát Kínában a szociális kapcsolatok annyira felszínesek, hogy csak ezért nem megy le senki.

Vannak viszont vendéglők és bárok. Némelyik klubnak hívja magát, de klubélet az nincs, esetleg élőzene este tíztől kettőig, háromszor negyedóra gyantázással.

Vannak verekedések is, de vér ritkán folyik. A kínai inkább csak lökdösődik, dulakodik. Persze láttam már húszkilós tömörfa bárszéket lendülni. Többre nem emlékszem... Kimentünk onnan.

Minden bártulajdonos arról álmodik, hogy este tíz felé már sorban állnak a bejárat előtt, de elég kevésnek valósul meg ez az álma. Óriási a túlkínálat. Egy helyet felpörgetni és ott is tartani, számomra beláthatatlan erőfeszítést igényel, valószínűleg sokan vannak még ezzel így. Az elmúlt két évben megnyitott helyek döntő többsége csak vegetál, valószínőleg nem éri meg még bezárni sem.

Az élet olyan 10 körül indul, és rendesen reggel ötig tart hétvégeken, háromig hétköznap.

Minden bár játszik valamilyen zenét és mind konzisztensen ugyanazt, amire az elején beállt. Csak néhányan cserélgetik a stílust, de azok vagy megengedhetik maguknak, vagy nagyon desperátak.
(Kérdeztem a múltkoriban a pesti haverokat, hol nyomnak valami jó kis hiphopot minden este, hogy csak úgy beesve is meglelném a helyem, de nem.)
Vannak utcák, ahol semmi más nincs, csak kocsma. Shanghaiban ez a Maoming lu és a Hengshan lu.
A Maoming lu-n az első kocsma a Judy's Too volt. Az elsővel valami lett, arről Guczo tud többet. Judy és Mark állították be annak idején az italárakat az éjszakában, azóta szinte egy tappodtat sem mozdult semmi. Egy üveg Corona: 45 RMB; egy korsó Tiger sör: 40 RMB; egy pohár bambi: 30 RMB. Kaja nincs, ahhoz az emeleti Taco Popo-ba kell menni. A Judy's a középkorú külföldiek egyes számú mulatóhelye volt jó darabig. Aki egy kicsit vadregényesebb helyre vágyott, sokkal szakadtabb kurvák társaságában, az az utca túloldalán a Manhattan-be ment. Az egy olyan hely, ahová csak úgy szabad bemenni, hogy nem ér az ember senkihez, véletlenül sem. Ami persze elég nehéz, mikor van 200 ittas ember 100 nettó négyzetméteren.

Van Judy-nak és Marknak egy másik helye is. Az egyik belvárosi pláza emeletén. Itt minden ital 25 RMB. Jobbára fiatalok látogatják, 18-tól felfelé. Itt lehet összeszedni leánykákat, akik nem tudnak hazamenni, de facto, mert nem engedik be őket a kollégiumba. Azután épül a az új "Maoming lu" (értsd kocsmasor) a Tongren lu déli végén. Itt is lesz új kocsmája Judy-nak is, és mintha egy Manhattan is lenne.

Másik kedvencünk a Windows. Itt minden ital csak egy tizes. Már három Windows van a városban. Egy kenyai fickó csinálja, nagyon jó érzékkel. A Windows-ban az a jó, hogy nincsenek kurvák. Ide csak vékony pénztárcájú arcok járnak, az nem olyan jó pálya a szakmunkásoknak.

És a sláger: All you can drink. A Mural Bar kezdte olyan másfél éve. Minden pénteken csak egy százas a beugró. Mi minden pénteken oda megyünk, hacsak valami közbe nem jön. Az elmúlt 52 hétből 5 maradt ki.
Itt sincsenek felesleges lányok. A fix beugró kint tartja őket.

Vannak olyan helyek, ahol még nem jártam, vagy nem tervezem, hogy visszamegyek. Ezek vagy nagyon modorosak, vagy nagyon drágák, vagy túl sok a kurva, vagy nagyon messze vannak.

Itt Shanghaiban mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő helyet. Gyertek csak bátran!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

eszpee, 2005. március 31. csütörtök, 10:14 (#)

Nem ugrik be hirtelen, hogy melyik filmben is volt, hogy a Japánban is népszerű "all you can drink" helyekre elkezdtek járni az orosz alkohol-turisták... elképzelem az üzletvezető arcát, már kezdene fellendülni a forgalom, erre megjelenik Timur és csapata... :)

2

NagyGa1, 2005. március 31. csütörtök, 12:21 (#)

:)))

A Windowsba elvitt a múltkor Pepito. Azért kellett menekülnünk mert a kenyai haverja (a tulaj) odajött és az egyik feles rumot a másik után diktálta belénk teljesen grátisz, és másnap melózni kellett úgyhogy nem szerettünk volna négykézláb hazaérni... :)

3

Guczó, 2005. április 5. kedd, 22:32 (#)

Az első (miszerint az igazi) Judy's volt kb. az egyetlen kocsma Shanghaiban 11 éve, amikor megérkeztem.
Egy óvóhelyet vettek ki a honvédségtől a Changle Lu-n, és egy igazán kellemes helyet sikerült összehozniuk benne - aki számított, oda járt hétvégenként, és mivel akkoriban még kezelhető mennyiségű külföldi volt a városban, többé-kevésbé házibuli-hangulata volt a péntek estéknek.
Aztán a bérleti idő lejártával kotonáék vérszemet kaptak: nem hosszabbították meg a szerződést, maguk nyitottak kocsmát a Judy's helyén. Ekkor nyílt a Judy's Too (értjük, ugye), kotonáék kocsmája meg befuccsolt úgy fél év alatt. Azóta üresen áll a pince, nyomát nem látni hogy ott valaha sorok álltak a bejáratnál.

4

vera, 2005. április 6. szerda, 09:49 (#)

Pekingben kétféle helyre szokott sodorni a sors: egyik a Baby Face és társai, ahová az amerikai csoporttársak hurcolnak, ha szocializálódni akarok velük (let's go to a real Chinese place tonight!) Berendezés és zene mint akármelyik puccos európai diszkóé, de kényelmetlenül sok az öltöny és gyanúsan sok a józan ember. Szvsz a kínai vendégek többsége nem szórakozni jár ide. A másik a Lush és hasonló típusú helyek, ahol a foreigner-gettóból már kilátogatni sem akaró nagyorrúak szerzik be napi betevo söröcskéjüket, viszont nincs állandóan az az érzésem, hogy mindjárt lövöldözés fog kitörni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork