Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kígyószív

Madbal cikke a Blog rovatból, 2005. március 7. hétfő, 12:10 | 11 hozzászólás

Ismét egy állat, amit nem csak amiatt szeretünk, mert lábbelit lehet belőle gyártani. Az óriáskígyó szívének fejlődéstörténetéből mi, emberek is profitálhatunk, a burmai piton (Python molurus) szíve kiváló kardiovaszkuláris modell.

A kígyószív kiválóan képes alkalmazkodni a változó fiziológiai környezethez, így a hidegvérű hüllő szivének fejlődéstani vizsgálata segíthet egyes humán betegségek megoldásában is. A lassú dög ritkán eszik, viszont miután rendesen bekajál, drasztikusan változáson megy keresztül. A hüllőszív kamrájának alakja megváltozik és nagyjából egy hétig ez így is marad. Megadurván metabolizál, oxigénfogyasztása 40%-kal nő meg 24-48 órán belül. (Az emlősök esetén legfeljebb 10-30%-nyi növekedést tapasztalhatunk, ha több hétig intenzív edzésnek tesszük ki.)

Mindez a miozin nevű izomfehérje mennyiségének megnövekedéséből ered, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a szívizomszövet összehúzódóképességében. Most azt remélik, hogy a piton szívének fejlődéstani modellezése segíthet egyes izomgyengülésből eredő humán szívbetegségek gyógyításában. Milyen jószívű egy állat a burmai piton, naugye?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

eszpee, 2005. március 7. hétfő, 12:31 (#)

Ezek alapján ez a miozin gondolom durván doppinglistán van, ugye? :)

2

madbal, 2005. március 7. hétfő, 12:36 (#)

Hát, ha szájon át veszed be, mondjuk csirkeszívpörkölt formájában, akkor nem :)

3

eszpee, 2005. március 7. hétfő, 12:54 (#)

De a csirkeszívpörkölt nekem nem dobja fel az oxigénfogyasztásom 40%-kal, max ha agyonchilizem. :)

4

peter, 2005. március 7. hétfő, 14:09 (#)

Snake Oil

The term snake oil, which is credited to Matt Curtin for using in reference to computer security products, comes from the 19th-century American practice of selling cure-all elixirs in traveling medicine shows. Snake oil salesmen would falsely claim that the potions would cure any ailments. The term has been appropriated to mean security and encryption products that make impossible claims, such as unbreakable codes.

more: http://en.wikipedia.org/wiki/Snake_oil

5

stsmork, 2005. március 7. hétfő, 14:54 (#)

Snake Oil:

http://sesblog.hu/archives/individual/011074-20040802.html

6

peter, 2005. március 7. hétfő, 15:23 (#)

Hát igen, a homeopátia eleve kacaj tárgya, de legalább utólag belátta a pofa. Sajnos sok állatot emiatt vesztünk el. Ami nekem érdekes, hogy olyan jó a szó, hogy még a biztonság technikába is beszivárgott.

"Bárhogyan is nézzük, természettudományos szempontból a homeopátiás szerek többsége egyszerű víz, alkohol vagy tejcukor. Egy gyakran használt homeopátiás gyógyszer, az Oscillococcinum kacsamájból készül, C200 hígításból. Forgalma az USA-ban évente 20 millió dollárnyi. A hígítás akkora, hogy elegendő minden évben csak egyetlen kacsát leölni, hogy ellássa a teljes Egyesült Államokat, ez az állat tehát a húszmillió dollárt érő kacsa."

more: http://www.sulinet.hu/tart/cikk/aa/0/11161/3

7

ses, 2005. március 7. hétfő, 15:49 (#)

Ami azt illeti, a homeopátia nem kacaj tárgya, legalábbis messze nem annyira, amennyire kéne, hogy az legyen. Hatalmas iparágról van szó, iszonyatos profittal - az az egy kacsa még a nagyobb ráfordításigényű projektek közé tartozik, többnyire csak a csomagolás kerül valamennyibe, amelyben az alkoholt vagy vizet árusítják. A bennük lévő állítólagos hatóanyag jelenléte ugyanis kimutathatatlan - persze, épp ezért nem is cáfolható. És szembe kell nézni azzal a szomorú ténnyel, hogy rengetegen hisznek benne.

Szívesen adunk helyt a blogon a jelenséget valódi mikéntjében feltáró gondolatoknak.

8

shamalt, 2005. március 7. hétfő, 16:03 (#)

"A homeopatái hívei szerint nem is lehet az ő anyagaik hatékonyságát ilyen egyszerű módon magyarázni, hanem arra a magasabb kvantummechanikai összefüggések fognak majd megoldást adni, melyeket még nem ismer a tudomány."
szerintem ez itt a kulcsmondat :D

9

peter, 2005. március 7. hétfő, 16:20 (#)

Ezen gondolkozzanak el: miért nem olvasni soha olyan szalagcímeket az újságban, hogy "Jósnő nyerte a lottófőnyereményt?"
- Jay Leno

10

peter, 2005. március 7. hétfő, 16:42 (#)

"Megadurván metabolizál, oxigénfogyasztása 40%-kal nő meg 24-48 órán belül...Mindez a miozin nevű izomfehérje mennyiségének megnövekedéséből ered"

Ilyenkor mindig eszembe jutnak a dopping laborok is.

Meg a régi western filmek -> akkor még raktak bele alkoholt, kodeint, kámfort és chillit! Ha nem is gyógyított hatása biztosan volt, egy fáradt munkanap után :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Codeine

11

R., 2005. március 11. péntek, 13:05 (#)

távol-keleten talán ezért tartják afrodiziákumnak a kigyószívet. az erre specializálódott éttermekben a frissen levágott kigyó vérét isszák rizspálesszal és a pasi kapja meg a kigyó még dobogó szívét "szíves" fogyasztásra...állítólag ettől egész éccaka a topon lesz!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork