Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nulladik

Pepito cikke a Blog rovatból, 2005. március 18. péntek, 05:03 | 13 hozzászólás

Pálinkás jóreggelt kívánok.
Köszönöm a megtiszteltetést, hogy rám esett a válsztás. Nem tudom, mivel érdemeltem ki, nem vagyok leg, még csak nem is egyetlen, Kína meg nincs is olyan messze, mint gondolnátok.

Kínáról fogok írni - jobbára - vendégmunkásságom hónapja alatt. Ez elég nehéz lesz. Mikor kijöttem, a leveleim több oldalasak voltak. Ma csak annyi az anyukámnak küldött levél, "itt minden rendben, nincs semmi különös, csók".

Az elején minden utcasarok ugyanúgy nézett ki, minden ember egyformán ferdeszemű volt. Három hónap kellett túljutni a kultúrális sokkon, ha van ilyen egyáltalán.

Nem könnyű a külföldinek itt Kínában, ha csak egy kicsit is komolyan veszi magát. Sokan elszaladnak néhány nap után. Nem bírják a tömeget, a köpködést, a lökdösődést. Nem szeretik a kaját (pedig jó), kosz van (nincs!), büdös (néha, itt-ott). Nem értik, mi történik és miért, mindenki hülye, ha nem úgy tekint a világra, mint ők. Ez az egyik megközelítés.
A másik a leplezetlen eufória. Hú! Öreg! Mekkora bazi nagy város! Milyen kurva sok ember! Milyen olcsó…! Milyen drága…! Mekkora üzlet! Mennyi lehetőség! Milyen gyönyörű csajok! Apám!

Kínát nem lehet megtapasztalni kezdeti szélsőséges érzelmek nélkül. Mindez szerintem amiatt van, hogy teljesen más, mint amit Európában megszoktunk. Nem csak kicsit, hanem alapvetően. Nem lehet elképzelni a sok embert, a rengeteg házat, a forgalmat, az illatokat. Mint ahogy lehetetlen elmesélni, milyen is az édeskés hagymaszag meleg nyári délutánokon a Körúton. Meg kell tapasztalni!

Olyat még nem láttam, hogy valaki személyiségének megfelelő prekoncepció nélkül képes lett volna eljönni ide.

Mint ahogy az is ritka, hogy anélkül menjen el valaki innen, hogy legalább egy kicsit megváltozott volna… De erről még biztosan írok.

Kérlek benneteket, segítsetek. Miről írjak? Ugyan téma van rengeteg. Sok minden számomra már nem annyira érdekes, leülepedett, triviális, túlvagyok rajta, de benneteket biztosan érdekel. Szívesen megosztom benyomásaimat, tapasztalataimat.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

ses, 2005. március 18. péntek, 07:30 (#)

Először is üdva fedélzeten. Másodszor, mivel nemrég felvetettem a kínai színésznőket ( http://sesblog.hu/archives/individual/012535-20050108.html ), mint témát, és az meglepő módon másokat is érdekelt, lszi alkalomadtán térj majd ki erre is. Kik odakünn a nagy számok?

2

stsmork, 2005. március 18. péntek, 07:37 (#)

Írj a kajáról, az emberekről, a nyelvről, arról, hogy honnan jön a wuzuopei név (negyedóráig tartott, mire kikerestem a Unicode karaktereket a szótárból), meg úgy általában bármiről, ami érdekes. Itt nálunk minden rendben, nincs semmi különös, csók!

3

eszpee, 2005. március 18. péntek, 08:21 (#)

Szerintem ha egyszerűen leírod azt, h reggel munkába menet mikkel találkozol, már egy hétre valónyit össze tudsz postolni. :) Üdv a sesblogon!

4

avenger, 2005. március 18. péntek, 08:47 (#)

pl mivel foglalkozol Te odakünn? es ezt igy hogy? (c)TA

5

madbal, 2005. március 18. péntek, 08:48 (#)

Szívesen olvasnék kínai állatokról, mondjuk a pandákról, állatkertekről, Dávid-szarvasról.

6

kereszt, 2005. március 18. péntek, 09:15 (#)

Én meg a helyi fiatalok társasági életéről, szokásairól: kocsmázás, buli, karaoke? Sör van-e?

7

Boca, 2005. március 18. péntek, 09:42 (#)

Engem az is erdekelne, hogy a kommunista hatalom hogyan egyensulyoz a piacosodas kozepette, mert innen ez eleg homalyos, kicsit hibrid rendszernek tunik. Mik a trendek, valtozasok? Megmarad felig szabalyozott, elnyomott, felig szabadnak, vagy ez csak atmenet?

8

blast, 2005. március 18. péntek, 11:14 (#)

Zene, mit hallgatnak kinn a fiatalok?
Humora, vigyora a népnek emészthető?
Beilleszkedés, nyelv, Kínai feleség...
:)

9

Ali, 2005. március 18. péntek, 20:05 (#)

Huzamosabb HIX AZSIA után most kíváncsi vagyok egy új véleményre. :) Bár persze Japánról is mindent hallottam, csak azt nem, amit aztán látni volt szerencsém. :)

10

Guczó, 2005. március 18. péntek, 20:35 (#)

No hajrá Pepito! :)
Én is kíváncsi vagyok mikről fogsz írni - való igaz hogy kicsit túl régóta vagy itt Shanghaiban (a mondás szerint ugye aki egy hetet tölt Kínában, regényt ír róla; aki egy hónapot, novellát; aki egy évet, az képeslapot; aki kettőnél többet, az már emailt is csak ritkán) - most kapartam elő: 2001. március 7-én délelőtt 11-kor érkeztél Shanghaiba az LH728 járattal.

11

becherpig, 2005. március 18. péntek, 21:42 (#)

éljen, lássuk! vagyis halljuk! vagy nem is, olvassuk!

12

Pepito, 2005. március 19. szombat, 06:35 (#)

Mindent sorbaveszek majd, kivéve talán a hogyan egyensúlyoz című kérdést. Itt mi nem nagyon foglalkozunk napi politikával és ez - legalábbis engem - elégedettséggel tölt el.

Arról már írtam (és mások is) máshol, hogy a kínai lélek alapvetően gyermeki (gyerekes, ha úgy tetszik), nem lehet egy többezer éves hagyományokkal rendelkező kultúrára ráhúzni a demokrácia, egyébként szintén több évezredes hagyományokkal rendelkező modelljét.

Azt hiszem ezeket az írásokat összegyüjtöm, mert enélkül minden csak lebeg. Ennek megértése nélkül nem érdemes Kínával foglalkozni.

13

Boca, 2005. március 19. szombat, 08:18 (#)

Pepito, ezek szerint ez annyiban valasz a kerdesemre, hogy nincs kulonosebb hatasa a mindennapokra a politikai rendszernek. Ez jo.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork