Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Benedictus qui venit...

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. április 20. szerda, 16:56 | 19 hozzászólás

"Várom a cikkedet az új pápáról" - provokált egy kedves, általam időnként elvi meghasonlottsággal vádolt ismerősöm, aki viszont a maga részéről engem tart kényszeres antiklerikálisnak. "Nincs mit mondanom róla" - tértem ki a kihívás elől. De hátha nektek van.

Amit én megjegyeztem: Joseph "XVI. Benedek" Ratzinger a hírek szerint kalandos utat járt be az egyházán belül. Progresszív ifjú titánból a Szent Inkvizíció utódszervezetének vezetője lett, majd tegnapelőttig a legkonzervatívabb pápajelölt. (A nagyívű pályafutás geometriai hasonlósága a magyar politikai élet egyes szereplőiével kizárólag a véletlen műve.)

Az már most biztosnak látszik, hogy pápává választásának élharcosai nem a bíborosi konklávé meleg, abortusz- vagy eutanáziapárti, esetleg női tagjai voltak, hiszen Herr Ratzinger még bíborosi minőségben tett nyilatkozatai alapján ők továbbra sem fognak labdába rúgni a római katolikus egyház hivatalos berkeiben.

Kívülről figyelve az eseményeket úgy találom, hogy a pápai poszt és az általa képviselt intézmény mindennapi jelentősége, legalábbis a világ mifelénk eső tájain, társadalmi szinten folyamatosan csökken. Vélhetően külön nehézséget okoz, hogy az új egyházfőnek egy II. János Pál után kell a lanthoz nyúlnia.

Miről van tehát szó? Globálisan jelentős eseményről, vagy mindinkább egy - történetesen vallásos - kisebbség tiszteletre méltó, de a többiek számára irreleváns belügyéről? Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok, és hogy leírjátok-e.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

eszpee, 2005. április 20. szerda, 16:59 (#)

Illetve amennyiben feltesszük - de meg nem engedjük - hogy "mindinkább egy - történetesen vallásos - kisebbség tiszteletre méltó, de a többiek számára irreleváns belügyéről" beszélünk, akkor mi az ok arra, hogy breaking news meg fejek hullanak, meg mást sem látni azóta sem sehol?

2

mr m, 2005. április 20. szerda, 17:06 (#)

speciel én úgy gondolom, hogy nem jó ez az ultrakonzervatív hozzáállás. itt lett volna lehetősége az egyháznak, hogy behozza azt a lemaradást az őt körülvevő korral szemben, amit később nem igen fog tudni. éspedig ha továbbra is bűn lesz közösülni és a buzik lesznek a világégés hozói, akkor lehet, hogy az a csaekély 1 milliárd ember akit befolyásol ez a pápa dolog elpártol valahova máshova, az meg nem feltétlenül lesz ám jó senkinek.
még a végén bejön Szent Malakiás szövege az utolsó előtti pápáról.

3

Ali, 2005. április 20. szerda, 17:50 (#)

Nem tudom, figyeltétek-e, amikor egymás mögé sorakoztatták az elmúlt néhány pápát? Szerintem szembetűnő gyorsaságú volt a hagyományokhoz képest a stílusváltás. Ezen kívül rengeteg fiatal van a hívők közt. Ha leszállóágban van is az intézményesített vallás, még mindig tekintélyes erőforrásokkal rendelkezni. Sok més irányzat szeretne csak félig olyan jól állni, mint a római katolikusok, leszálló águkban...

Benedek pápáról az a vélekedés, hogy mivel egyhamar úgysem sikerült volna II. János Pál nyomába érő személyt találni, választottak olyat, aki egyrészt várhatóan az ő vonalát viszi tovább, másrészt várhatóan nem uralkodik negyed századon át. Ez logikusnak látszik. Kicsit ugyan beszűrődik valami felhang egy egykor volt nagyhatalmú birodalom pártjáról, amely elhunyt főtitkára után gyors egymásutánban volt kénytelen újra és újra temetni, míg végül olyanba nem húzott, amelyik a birodalmat temette, de ez csak az aszociációs háló zavarjele lehet...

Hogy a konzervativizmus miért is tetszik egyeseknek? Ez jó téma, külön postot érdemelne.

4

Boca, 2005. április 20. szerda, 18:30 (#)

Az uj vezer elott komoly kihivasok allnak. Nezetei ellenere epp tole varjak a vallastalansagi trendek megforditasat. Aztan nem tudom, hogy ezt csak a sajto irja, vagy a hivekben is ez valoban igy fogalmazodik meg.
En, mint a nem vallasos halmaz eleme persze azt mondom, hogy ez nem tobb, mint egy kisebbseg belso ugye, mert tapasztalatom szerint a papanak nem sok hatasa volt az utobbi idoben a vilag nem kereszteny reszere. Meg egyetlen diktatorrol sem hallottam, akit meghatottak volna a Papa (altalaban kesoi) dorgai. Azt persze nem tartom lehetetlennek, hogy a kommunizmus osszeomlasaban szerepe volt, de ez is eleg atteteles, nehezen igazolhato hatas.
Azt se becsuljuk tul, hogy fejek hullottak. Elvegre egy jelentos kisebbsegrol van szo, fontos tema a papa halala es valasztasa.

5

bede, 2005. április 20. szerda, 18:43 (#)

Szerintem egy olyan ember, akit neveztek már Panzercardinal-nak és Isten Rottweilerének, az tuti nagyopn jó arc, vagy ha nem is, akkor is róla fogom elnevezni a Motörhead emlékzenekaromat.

Bár most, hogy belegondolok, maga a Ratzinger szó is hangzik elég jól ahhoz, hogy metálegyüttes neveként fusson. Neki is állok megtervezni a logót :-)

6

bede, 2005. április 20. szerda, 18:45 (#)

Es hogy a lényeghez is hozzászóljak: amíg Benedek nmem változtat az egyháza hozzáállásán a kotonokhoz, addig nálam ugyanazon az aljas tömeggyilkosi szinten van, mint kedves elődje.

7

eszpee, 2005. április 20. szerda, 18:46 (#)

javaslom a tipográfiai klisék megtartását!

Ra:tzinge:R

esetleg Rat-Zinger? mint logó-beindító lökés?

bocs.

8

ses, 2005. április 20. szerda, 19:25 (#)

Bede, ez a Ratzinger névvel való viccelődés azért olcsó, mert vegyük észre: tetszőleges német szó alkalmas arra, hogy metálzenekar neve legyen. Hangzás alapján nyugodtan lehetnétek például Schmetterling is ;)

Jut eszembe: a szabálynak kiegészítése is van, miszerint amelyik szó mégsem jó heavy metálra, az viszont gépzenekarra óriási, ld. Kraftwerk.

9

Balage, 2005. április 20. szerda, 19:40 (#)

Érdekes, hogy egy relatíve kis közösségben is mennyire megoszlanak a vélemények. Körbe ment ma a céges levelezésben egy JPG, amely Ratzinger és Palpatine hasonló vonásaira hívta fel a figyelmet. Azonnal jött rá az "ezt talán nem kéne" válasz. Sztranzsé.

10

SA, 2005. április 20. szerda, 21:11 (#)

Sic(!)RatZingerMan
alles leben wernesgrüner.
A liturgiához illő közismert és szeretett Jenő dalokat kéne játszani metálból visszavett house-osított raga ferdítésben. Mondjuk a konzervatív Benedek regnálása alatt valószínűleg nem lesznek dj-misék a duna tévén (mikrofonnál MC Papp e.t. celebrál), úgyhogy marad az ATV.

De ez már aztán tényleg türhetetlen.

11

stsmork, 2005. április 20. szerda, 23:03 (#)

Érdekes és kissé bizarr filozófiai vita kezd kialakulni az újonnan megválasztott pápa kapcsán: az abszolutisták és relativisták összecsapása. Előbbiek, beleértve az újdonsült pápát is, aki mindjárt a legelső miséjén sietett egyérteművé tenni, hogy melyik oldalon áll, azt tartják, hogy vannak abszolút morális értékek, amelyektől eltérni nem lehet. (Ilyen például az élet védelme, ezért ellenzik az abortuszt, a fogamzásgátlást és az eutanáziát.) A relativisták ezzel szemben úgy gondolják, hogy jó és rossz kérdése térben és időben változik, hagyományok, kultúrális háttér, az adott helyzet, és sok egyéb más paraméter függvénye. (Például: az ókori görögöknél elfogadott dolog volt a rabszolgaság intézménye, a mai világban viszont nem az.) Kígyót-békát kiabál egymásra a két oldal és szándékosan nem teszek be most egyetlen linket sem, tele van velük a web, mindenki guglizza ki magának a szájíze szerint valót.

Ez a vita több ezer éves és mint ilyen, amolyan filozófiai gumicsont, tonnaszám lehet felhozni érveket mindkét nézet mellett. Egyetlen dolog látszik csak biztosnak, mindegy melyik oldalról nézzük: szar van a palacsintában.

12

Gr0, 2005. április 20. szerda, 23:31 (#)

Én részemről beceileg maradnék az Indexen is mexellőztetett "Papa Ratzi" nál :)

Gr0

13

pravda, 2005. április 21. csütörtök, 15:59 (#)

nekem a fo ironia a dologban, hogy olyanok a szeretet hirdetoi es felkent apostolai, akik egesz eletukben nem szerettek sem feleseget sem gyermeket. egyszeruen hiteltelen es szanalmas.

14

ses, 2005. április 21. csütörtök, 18:25 (#)

Az utóbbira a Wullfmorgetnhaler mai zsengéje ad kifinomultan pimasz választ ( http://www.wulffmorgenthaler.com/ ) - de ez mostanában nyilván magas labda ;)

15

eszpee, 2005. április 21. csütörtök, 18:32 (#)

ses, http://href.hu/x/a0v így még holnap is releváns lesz a linked ;)

16

ses, 2005. április 22. péntek, 13:31 (#)

"Bulányi Györggyel ... nem az volt a baj, hogy kisközösségeket szervezett, hanem hogy ezeket a papság lényegének tagadásával DEMOKRATIKUS alapokon képzelte el" (kiemelés tőlem)

Egy katolikus pap témánkba vágó jegyzete az Indexen: http://index.hu/velemeny/jegyzet/erd0421/

17

ses, 2005. április 22. péntek, 20:25 (#)

Az élet nem áll meg, a tank már egyes felezőben: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4473001.stm

18

barom, 2005. április 24. vasárnap, 17:31 (#)

Mese:
A jólekű ám bigott pásztor meghalt és a nyáj egy Hauptbanhof nevű wanabe-inkvizítor kezére került. Akinek a szeretet és -kedvenc témája- a szex terén hitelessége Jacko:Heal the World című dalával mérhető össze. A birkák ezután is ugyan arra fognak menni, mert bár régen az egész náj a pásztoré volt, ma már csak az öreg, beteg, elesett és kerge birkákat terelgetheti. Őket nehéz eltéríteni. Az, hogy a butánkúrósak hullanak, az őt nem érdekli. A számadó bojtár sok regulát állított fel, de olyat nem, ami szerint ez gond lenne. A régi pásztort sokan siratták, de ha mást nem is vesszünk 2000 éves igazságnak, csak azt, hogy ő már a számadó jobbján ülve minden boldogságok leszebbikét érzi. Akkor utódjának is szívből tudom remélni, hogy hamarosan közös legyen az örömük.
Aki nem hiszi, járjon utánna.

19

ses, 2005. június 28. kedd, 17:12 (#)

Na, elkezdődött: http://www.guardian.co.uk/pope/story/0,12272,1516576,00.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork