Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Q&A

Éjfél Kapitány cikke a Blog rovatból, 2005. április 20. szerda, 23:45 | 6 hozzászólás

A kérdés-válasz rovatom miatt többen is beskatulyáztak már a tinitanácsadó kategóriába, úgy is mint a "lehet-e a turmixgéppel maszturbálni" jellegű kérdések frappáns megválaszolóját. Rendes blogger nagyon sokat és nagyon részletesen ír magáról, sőt gyakran nem is más a témája mint maga a naplóírás. Rendes blogger lévén most én is beavatom az olvasót a válaszadás néhány kulisszatitkába...

Kezdjük ott, hogy nem minden kérdés jut el addig, hogy nyilvánosan válaszoljak rá. Példának okáért nézzünk egy gyöngyszemet a közelmúltból:

Hello Megszeretném kérdezni, hogy udvaroljak egy velem egy idős lánynak? nekm sehogy se jött össze még, akárhogy próbáltam. köszi

A kérdéssel kapásból elvi gondom van: nem célom direkt csajozósulit csinálni a rovatból. A csajozás - művészet. Évek munkája, sok-sok megfigyelés, próbálkozás és tapasztalat kell ahhoz, hogy normálisan, pláne hogy eredményesen működjön a dolog. Ne várja senki, hogy hipp-hopp kész és ráadásul testre szabott receptet kap tőlem. Főleg akkor ne várja, ha mindösszesen két gyengén összetett, de többszörösen hibás mondat leírására volt képes mindezért. Ki-ki vegye a fáradtságot és csinálja végig maga. (Ami azt illeti, ebben a műfajban éppen a törekvés a szép, nem csak a célbaérés...) Más tészta persze, ha valaki veszi a fáradtságot, és részletesen leír egy szituációt. Érzékletesen elmeséli az előzményeket, felvázolja milyen megoldásokban gondolkodik, majd abban kér tanácsot, melyik utat válassza. Ha kellően érdekes a szituáció és van tanulsága a kiértékelésének, akkor nem zárkózom el a válaszadás előtt.

Van néhány fontos szabály, amit igyekszem betartani. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy minden kérdezőt felnőttnek tekintek, a szerint válaszolok neki és a válaszban véletlenül sem hivatkozom sem a feltételezett korára, sem az időre mint megoldásra. Szánalmasnak tartom a "kicsi vagy még ehhez" és a "majd később megérted" jellegű mellébeszélést. Részemről 12 éves korom óta ugyanúgy látom a világot és ugyanúgy gondolkodom róla, az eltelt idő alatt csak a tapasztalataim és az erőforrásaim szaporodtak meg - a lényeg mit sem változott. A magasabb kor nem gondolom hogy bárkit is feljogosítana ilyesfajta primitív kioktatásra. Engem se. Ebből a megfontolásból aztán máris elvethetjük az ilyen jellegű ösztönös választ, mint:

"Szépöcsém, várd meg amíg 25 leszel, onnan már nem számít a korok különbsége vagy egyezése..."

Már csak azért sem jó ez így, mert nem a kérdésre felel. A kérdező nagyon is tisztában van vele, hogy az aktuális életkorában az egyidős lányok nem vele akarnak randizni - mégis próbálkozni kíván. Ehhez kér segítséget... Jobb válasz lenne ez:

"Ne törődj a lány korával. Hajts rá pontosan úgy, ahogy kell. Vidáman, szórakoztatóan, lendületesen."

A válasz ismét csak hibás. Hiába tűnik önmagában helyesnek, de kérdezőnk jó eséllyel nem lesz képes hasznát venni. Emberünk minden bizonnyal még csak a férfikor elején van, minimális rutinnal. Minden valószínűség szerint egyáltalán nem tudja hogyan is kell, erre elég egyértelműen utal kérdésének második mondata. Vidáman, szórakoztatóan, lendületesen? Hogy várhatnám el ezt attól, aki élete egyik legizgalmasabb kérdését két rövid mondatban képes csak megfogalmazni? A jó válaszban ennél többet és konkrétabban kellene segíteni, úgy, hogy a fiú hasznát vehesse:

"Használd ki azt a kevés előnyt, ami a te oldaladon áll az idősebb srácokkal szemben. Az azonos kor esetleg azonos iskola sokkal több érintkezési felületet és sokkal több közös témát ad nektek. Könnyebben a közelébe tudsz férkőzni, könnyebben tudsz vele közös programot csinálni, könnyebben tudsz vele ártatlanul beszélgetni."

Valahogy így kezdődne a helyes válasz, de a folytatáshoz konkrét megoldásokat is vázolni kéne, példaképpen elmesélni hogyan sikerült leszólítanom a pompás mellű Szabó Krisztát hetedikben annak a házibulinak a cigiszünetében - de ez az, amit nem akarok. Ez az, amit mindenkinek magának kell rögtönöznie és megtennie, hogy egy életre büszke lehessen magára...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

lipilee, 2005. április 21. csütörtök, 10:56 (#)

hetedikben volt pompás a melle, vagy most az, és te hetedikben szólítottad le? :)

2

Éjfélkapitány, 2005. április 21. csütörtök, 11:48 (#)

Hetedikben feltétlenül pompás melle volt és én akkor szólítottam le. Hogy most mi az ábra, azt nyilván nem tudom - régi dolgokkal köztudomásúan nem foglalkozom ;)

3

Dorien, 2005. április 22. péntek, 00:11 (#)

Most már nyolcadikos? ]:>

4

Ali, 2005. április 22. péntek, 09:31 (#)

Kapitány írásait olvasva elég gyakran a Republik "Repül a bálna" c. száma jön be hangulati aszociációként. Még keresem az okokat. :)

5

ses, 2005. április 22. péntek, 18:35 (#)

Hárompontos :)

6

barom, 2005. április 24. vasárnap, 17:49 (#)

Ezek a válaszok a kérdezőnek csekély segítséget, a válaszolónak csekély Übermens érzést adnak. Ha ajánlanál a kérdezőknek egy témába vágó kézikönyvet vagy regényt, a csekély jelzőkből rögtön komoly lenne.
pl: Kavargasd csak az állóvizet a hígfos tengerében.(bátorítás férfias vállveregetés stílusban). Ha nem is fogja átalakítani a stílusodat, de nem árthat ha elolvasod minden idők legjobb blogját.(nem ráeröltetős, pozitív példát kijelölő) Anne Frank:Anne Frank naplója. című könyvet (pontos szerző, cím a biztos elérhetőségért)Ő a stílus úttörői között volt, mégis mág felülmúlhatatlant sikerült alkotnia.
(Tipp: a túl gyakori zárójelezés olvashatatlanná teszi a(z amúgy segítőkész) írásodat.).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork