Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A szó a kardnál élesebb

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. május 12. csütörtök, 06:51 | 1 hozzászólás

A subcomandante insurgente faj a mexikói őserdőben honos, terepszínű ruhát és fekete símaszkot viselő, emberszabású lény. Legismertebb alakjuk a titokzatos s. i. Marcos, aki, korábbi PR akciói szellemében, megint kirukkolt egy eredeti ötlettel: most barátságos mérkőzésre hívja az Inter Milan csapatát.

A mexikói őslakosok jogaiért küzdő gerillavezér ragaszkodik hozzá, hogy ő csak egyszerű alvezér, egy a sok közül - erre az a keserű tapasztalat vitte rá, hogy az ilyesfajta felkelések a történelem során mindig szétestek a vezér halála után.

Marcos annyiban más a többi alvezérnél, hogy nem csak a fegyver, de a toll forgatásában is járatos. The word is our wepon címen angol nyelven is kiadták összegyűjtött írásait; azokból a részekből, amiket olvastam belőle, jó humorú, intelligens pasiként jön át.

Mégsem irodalmi tevékenységével éri el a legnagyobb hatást, hanem gondosan kimunkált PR akcióival: először volt a "a nagy menetelés", amikor a gerillák küldöttsége főhadiszállásukról a fővárosba zarándokolt, hogy ott a kormány képviselőivel az őslakosok jogairól tárgyaljanak (persze a tárgyaláson nem értek el semmit, de menet közben minden faluban hősként ünnepelték őket, és ez talán fontosabb is volt, mint maga a találkozó), aztán Marcos nekiállt felesben regényt írni a legismertebb mexikói krimiszerzővel, most pedig ez a focimeccs ötlet, le a kalappal! Ha nagy leszek, én is zapatista gerilla-alvezér szeretnék lenni!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

BaBe, 2005. május 12. csütörtök, 10:48 (#)

...de addig is az oviban Marcosnak öltözöl farsangon?... :)
((egyik kedvenc regényalakom hasonló - nem kitalált - figura, Molnár Gábor: Ahol az ösvény véget ér c. könyvében. Most már csak az kell, hogy Marcosról is megjelenjen egy jó regény - akár a saját tollából.))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork