Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Majális

Éjfél Kapitány cikke a Blog rovatból, 2005. május 2. hétfő, 10:14 | 12 hozzászólás

Itt van május elseje (énekszó és tánc köszöntse). A majálison helyes cigánylányok hegyekben, igaz, hogy mindegyiket termetes és szigorú tekintetű fiú vigyázza.

Van mit ünnepelni, Molnár Ferenc Caramel nyerte a Megasztárt, megérdemelten de mindnyájunk megdöbbenésére. A döntő előtt én is számba vettem, kit választanék. Nem igazán tudtam dönteni az amatőrségével elbűvölő fehér fiú, és a nem túl izgalmas de nagyhangú romacsávó között. Amikor Caramel már a legelső számnál leénekelte a színpadról Palcsó Tomit, már tudtam, hogy Ő az emberem. A zsűri egyhangúan ugyanígy nyilatkozott, de a kiszámíthatatlan közönség-szimpátiára utalva Presser még szomorkásan hozzáfűzte: "Nem biztos, hogy annak jobb, aki nyer..."

A nagyrét zsúfolásig tele. Csinianyukák kigyúrt pasijaikkal, termetes anyukák nyüzüge embereikkel. És persze az apraja, akik a végletekig kihasználják a felfújt ingyenes ugrálókat és csúszkálókat. Érdekes oldaláról ismerszik meg a város, nem az Andrássy út és a kisföldalatti kiskosztümös, fehéringes közönsége mulat itt. Én sem találkozom egyetlen fehérgalléros kontaktommal sem, az ismerős kőművesfiúra viszont ráköszönök. (De kár, hogy a vendégmunkás időszak még a fürdőszobai munkák előtt lejár, így nem tudok majd postolni a halálizgi és űberklasszikus lakásfelújítás témáról...)

A "szélsőbal" - mint minden évben - vörös zászlókkal, sörözgető nyugdíjasokkal és unalmas fanzinokkal képviselteti magát, ordító kontrasztjaként az inkább hazaárulózva felvonuló szélsőjobb sejteknek. Prágában és Brünnben bezzeg kiegyensúlyozott a politikai paletta, a két akciózó tábor egymást tartja kordában bakanccsal és boxerral, míg nálunk harcos baloldal híján a rendőrségnek kell mindig helyreállítani a rendet. Tamás Gáspár Miklós jó szokás szerint az Attac standon beszél és fórumozik. Bár régen azt gondoltuk, de a kapitalizmus sem nem természetes, sem nem üdvözítő - fejtegeti - és el is fog bukni annak rendje és módja szerint. Nem az önzésnek kell szabad utat engedni, nem ez az emberhez méltó út - mondja. Kérdésemre röviden felel meg: "Mi is a bajunk azzal, ha majd a világot egyetlen corp uralja, ami lakótelepi lakást, dobozos sört, mikrosütőt, lapos tévét és olcsó dvdt biztosít majd minden alkalmazottjának és fogyasztójának?"

Ennél azért többre vágyik az ember. Emlékezzünk csak, hogy a 68-as forradalmak a jóléti állam legszebb évében törtek ki...

Hát ezen lehet elgondolkodni...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

lipilee, 2005. május 2. hétfő, 11:05 (#)

azon azért történelmileg érdemes lenne elmorfondírozni (mondjuk pont TGM vagy pl. BTI bevonásával), hogy pontosan miért is törtek ki azok a '68-as lázadások...

2

Ali, 2005. május 2. hétfő, 12:42 (#)

TGM-et kérdezgeted arról, amiről Gibson írt? Perverz. :)

3

Alfi, 2005. május 2. hétfő, 15:48 (#)

Ja,caramel megint elővette a bazi nagy hangját

4

Gilthanas, 2005. május 2. hétfő, 18:15 (#)

amúgy a harcos baloldal nem hiányzik, hanem nem alakult még ki az a számomra érthetetlen nosztalgia érzet, amely kialakult a nácik iránt, hiszen a II Vh. után senkinek nem jutott eszébe az, hogy neonáci legyen, mi több az akkori gyerekeknek sem, majd elmúlt egy idő, jött a vörös terror Kelet és Közép Európában, és az ellenállást a neonácizmus jelenti. Majd most jön gondolom én a liberálisabb éra(nem SZDSZ-re gondolok), és egy idő után kialakul a szocializmusra nosztalgiával gondolók csoportja, és itt lesz majd a harcos baloldal. Nem tudom, hogy örüljek-e ennek, merthogy lesz ellenfele a jobbnak...de nem szeretném, hogy a fiam bármelyik oldalhoz csatlakozva szétveresse magát.

5

Ali, 2005. május 3. kedd, 09:55 (#)

Gilthanas,

az írásod alapján fiatal vagy, olyan, aki a hetvenes évek végének hangulatát még nem élhette át. Akkoriban épültek a panel-lakótelepek, akkoriban szabadult ki a társbérletekből, szobakonyhából, salétromos, dohos lyukakból rengeteg ember. A jövő tervezhetőnek tűnt. Ez az alapja a nosztalgiának. Nem lehet mindenkitől tehetséget várni, nem mindenki képes a versenyre. Sőt a többség nem. Egy társadalmat pedig nem lehet a többségi igény ellenében felépíteni.

Nincs harcos baloldal és szerintem nincs harcos jobboldal sem. Pár tucat bajkeverőt nem tekintek annak. Tömeg van, amelyik vagy kiábrandult a politikából és felőle akár árpádsávos, vöröscsillagos zászló is lenghetne az ország házán, egy másik nagy létszámú csoport meg rendre hagyja megvezetni magát, mégpedig a könnyebb irányba, azaz ők az ellenszavazók. A politikai élet meg alkalmazkodott és nem is törekednek arra, hogy nyeregben maradjanak (a szavakat nem tekintem tetteknek), hanem beálltak a négyévenként váltásra.

6

Gilthanas, 2005. május 3. kedd, 16:57 (#)

ezt elismerem, hogy igen fiatal vagyok, és nem élhettem át a szocializmus élet érzését, vagy legalábbis nem nagyon foghattam fel belőle sokat, mi több azt, hogy akkor nem voltak magánvállalkozások, és mindenki az állam alkalmazottja volt, és nem volt az úgymond versenyszféra, tény én ezt átélni nem tudom, ugyan úgy nem, mint hogy volt egyszer nemesség, akik egyenlőbbek voltak az egyenlőknél.
De azért egy dolgot észrevettem: Ha megnézed, Ali, a 2002-es kormányváltás utórezgéseit, akkor még volt egy olyan hiedelem, hogy a köztársasági elnök, aki sajnos nem tudom, hogy MDF-s vagy fideszes, de azt hiszem az utóbbi, de mondjuk akkor eközött a két párt között nem volt egy nagyon szignifikáns különbség, nos ő megtehette volna, hogy a legtöbb szavazattal rendelkező pártnak adja a kormányalapítási jogot, ami a Fidesz volt. Persze nem így történt, mert ez elég etikátlan lett volna, etikátlan, de törvényes. Nos nem ők kapták, ami nem volt meglepő. Ha megnézzük a Fidesz politikáját( a politikusaik beszédeit meghallgatjuk) az elkövetkező pár hónapban, tehát 2002 második felében, akkor azért ők arra számítottak, hogy a második 4 évre is mgválasztják őket, hiszen az összes ilyen közvélemény kutató cég, szervezet a választások előtt az ő győzelmüket hozta ki, és ezért igen csalódottak voltak. Ők még egyszer 4 évre készültek, ezért is indították el a Széchenyi tervet például.

7

ses, 2005. május 3. kedd, 18:02 (#)

Gilthanas, azt én szerencsés fejleménynek tartom, hogy a legfőbb közjogi méltóság nem hiedelmek alapján döntött, hanem a legnagyobb olyan párt miniszterelnök-jelöltjét kérte fel, amelyik reálisan képes volt többségi kormányt alakítani. Az elnök úr ezzel pénzt, időt, fáradságot takarított meg mindannyunknak.

Tiszteletet érdemel, hogy Mádl úr eltekintett a "törvényes, de etikátlan" módszerek alkalmazásától. Ilyennel az azt megelőző négy évben épp eleget találkoztunk - ld. bizonyos Joszip és Kaya urakat (másrészről ugyanerre rímel egy milliárdos szocialista miniszterelnök üdülőbérleti megállapodása is).

A reményeket kordában tartva állapítsuk meg, hogy az előző választásokat a jobboldal elvesztette. Ez igazabb megállapítás, mint az, hogy a baloldal nyert. :) Ezt a tényt akkor emlékezetes módon egyedül Dávid Ibolya asszony fogta fel a millenáris parki szónokok közül: valószínűleg igazad van abban, hogy az akkori este jelei szerint a hatalmon lévők többsége nagy biztonsággal a diadalmas visszatérésre számított.

Könnyen elképzelhető, hogy jövőre a másik oldal mutathatja meg a realitásérzékét hasonló helyzetben. :)

8

Ali, 2005. május 3. kedd, 18:06 (#)

A "mindenki az állam alkalmazottja volt" kitételedre: tragikusnak tartom, mennyire nem ismert, mi volt akárcsak húsz évvel ezelőtt is ebben az országban. Voltak magánvállalkozások, még néhány Rt is. Volt egy "új gazdasági mechanizmus" nevű izé, amit, néhány jellemzőjében emlékeztet arra, amit a kínaiak most csinálnak. A bajok másból eredtek, s ezek többségén sajnos a rendszerváltásnak nevezett zászlóváltás nem sokat változtatott.

A 2002-es választásokról annyit, hogy több ember szavazott más pártra, mint a Fideszre. Ennek valaminő oka kell legyen és ezen kellett volna gondolkodniuk. Valamit rosszul csináltak, de nagyon. Még félelmetesebb, hogy nem tűnik úgy, elgondolkodtak volna rajta, mit. Kelleni persze nem kell ezen tépelődniük, mert most tempó nélkül övék lesz a füge, köszönhetően az ismét menetrendszerűen jelentkező protestszavazatoknak.

Tragikusnak látom még, hogy már mindenki természetesnek veszi, ahogy Szlovákia elegánsan elhúzott mellettünk. Már Szlovákia is. Ha pártfüggetlen minőségi jelzőt keresünk az egymást váltó kormányok eddig elért eredményeire és arra, mi történt az elmúlt másfél évtizedben, akkor az a növekvő elmaradás.

9

Gilthanas, 2005. május 5. csütörtök, 15:58 (#)

Igen, több ember szavazott a többi pártra, de elviegben annak a pártnak is adhatja a köztársasági elnök, aki egymagában a legtöbb szavatot kapta, ez pedig a Fidesz volt. Persze hála Mádl úrnak, hogy annak adta, aki tényleg képes volt rendes kormányt alakítani, ebben teljesen egyet értek sess(z)el, de megtehette volna, hogy odaadja a Fidesznek, aki vagy visszautasítja vagy elfogadja, és akkor egy kisebbségi kormány alakul ki, amely valószínűleg az első költségvetés megszavazáson ki fog hullani, vagy talán még előbb.
Mondjuk voltak Magyarországon külföldi cégek a szocializmusban ezt tudom, de nem az államé volt ezen cégek tulajdon joga, vagy legalábbis többségben? Pontosítva ezt a külföldi cég magyar leányvállalatának joga? Kérdezem, mert nem tudom.
Abban viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy a Fidesz fogja nyerni a választásokat. Hiszen ha megnézzük a legutóbbi népszavazást(kettős állampolgárság illetve a kórházprivatizációról), akkor ott az igenek száma kevesebb volt, mint a nemeké. Feltehetőleg az összes igen elment szavazni, mert a jobb oldaliak büszkék arra, hogy élnek az állampolgári jogaikkal, és elmennek támogatni a pártjukat. Ami érdekes volt számomra ezen a népszavazáson, hogy a Fidesz megpróbálta átvenni a baloldal szerepét, illetve a MSZP pedig a jobb oldalét, hiszen a MSZP a kórházprivatizáció mellett szavazott, míg a Fidesz a privatizáció ellen. A népszavazás alapján én tartom a véleményem, hogy a nem a Fideszé az egyértelmű többség, én még csak azt sem mondom, hogy valószínűleg, szerintem az egész a megfelelő kampányon múlik.

10

ses, 2005. május 5. csütörtök, 16:24 (#)

Gilthanas, ha megnézed az életed eddigi összes szabad magyar választását :) - akkor azt tapasztalod, hogy a regnáló kormányerőt sosem az ellenzék verte meg, hanem mindig ő saját magát. Igaz, mindegyikük másképpen: a magyar elme kreatív.

Amikor azt mondtam, hogy "könnyen elképzelhető" a baloldal veresége 2006-ban, akkor ezzel nem a jobboldal győzelmére gondoltam. ;) a kormány legnagyobb ellenfele ugyanis a négyévente protestszavazattal élő nép, amely rendszerint elhajtja őt a fenébe. én úgy érzékelem, hogy gyurcsány úrék sem tesznek eleget, hogy ebből a hajóból kifogják a vitorlát. meglátjuk.

11

Boca, 2005. május 5. csütörtök, 16:45 (#)

Madl adhatta volna termeszetesen akar az MDF-nek is a kormanyzasi megbizast. Sztm itt nincs torvenyes es nem torvenyes dontes. Annak adja, aki szerinte a legnagyobb esellyel alakit kormanyt, pont.

Szlovakia egyebkent miben jar elottunk? Sokfele es egyre tobbszor hallom ezt, de semmi konkret info nem kiseri ezeket. Valaki mondana peldakat?

12

ses, 2005. május 5. csütörtök, 21:30 (#)

Lehet, hogy az imént a vitorlából kellett volna kifognom a szelet. Az valamivel értelmesebb lett volna :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork