Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szemétség

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. május 4. szerda, 11:20 | 18 hozzászólás

Érdekes kezdeményezésnek lehetünk tanúi Dublin egyes kerületeiben. A városi önkormányzat bevezette a súly szerinti szemétdíjat. A kukásautóban beépített mérleg van, ami ürítés közben leméri a kukát, és kilónként húsz centért hajlandó elszállítani.

Van ezen kívül még lifting charge, négy euróval leszünk szegényebbek minden egyes alkalommal, amikor kitoljuk a házunk elé a kukát, és egy nyolcvan eurós éves tagsági díj is. Minden háztartásnak saját, vonalkóddal ellátott kukája van, amit a kukások leolvasnak, így kilóra pontosan tudják, hogy ki mennyi szemetet termelt.

Ugyanakkor minden háztartás kap egy másik, zöld színű kukát is, amelybe az újrahasznosítható hulladékokat (újságpapírt, konzervdobozokat) lehet bedobni. A "zöld kuka" ürítéséért nem kell külön fizetni, egyrész mert így szeretnék ösztönözni a lakosságot, hogy figyeljen oda jobban a szekeltív hulladékgyűjtésre, másrészt azért, mert a szétválogatott szemetet most jó áron el lehet adni Kínába.

Dublini tudósítónk szerint a dolog működni látszik. Saját kalkulációja szerint évi kétszáz eurójába kerülne, ha annyi szemetet termelne, mint eddig, ehhez képest amióta bevezették az új rendszert, olyan kevés szemét keletkezik a háztartásban, hogy ha így mennek a dolgok, évi húsz eurót fog csak költeni.

Mondjuk rá is fér egy ilyen szigorú rendszer egy olyan országra, amely egy ilyen kis szigeten helyezkedik el, és ahol egy új rádiótelefon antennát sem lehet felállítani anélkül, hogy a környéken lakók ne kezdenének aláírásokat gyűjteni, nemhogy új szeméttárolót nyitni. Az írek törvénytisztelő ösztönéről pedig a kocsmai dohányzás betiltásával kapcsolatban már megemlékeztünk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

BaBe, 2005. május 4. szerda, 12:08 (#)

Nekem ez teccik. Bár kertesházam is lenne hozzá. Most ugyan keveset fizetek, de hetente csak egyszer jönnek, és a szomszédok árgus szemmel figyelik a másik szemetét. Mer' az mindig zöldebb...

2

eszpee, 2005. május 4. szerda, 12:13 (#)

BaBe, hogy nézne ez ki szerinted nálunk? Őrzött szemetesek, hogy a szomszéd ne pakoljon bele... kuka-vonalkód hamisító maffia... :)

3

mr m, 2005. május 4. szerda, 12:17 (#)

egyetértek eszpeevel. nálunk tuti kukacsere lenne szomszéddal, aztán vissza ha jön a kukás. plusz lakótelepn ezt hogy oldod meg?

4

ses, 2005. május 4. szerda, 13:12 (#)

Majdnem, de mégsem elég jó gondolatok. Minek görcsölni a szomszéddal - minden menne a zöld kukába, a szakmunkások zsebébe pedig a kétdekás :)

Nota bene, nem annyira kilátástalan a helyzet. A minap fanatizmusból elzarándokoltunk a legközelebbi szelektív gyűjtőhöz. És nem volt üres! Van még remény.

5

eszpee, 2005. május 4. szerda, 13:26 (#)

Persze, hogy nem üres, amíg Kispesten laktunk, próbáltuk a lakótelep közepén elhelyezett szelektívekbe dobálni a cuccot - nem nagyon ment, dugig tele volt mind. Később sikerült kifigyelni, hogy hetente jön a teherautó üríteni - de minden héten csak egyet! Így egy-egy gyűjtőnek 4-5 hete van megtelni...

6

Gr0, 2005. május 4. szerda, 15:11 (#)

Ez állandó téma Magyarországon, előpször jó 15 éve próbáltak egy ilyen rendszert kidolgozni, legutóbb az m1-en a TV ügyvédjében prüóbálta egy tag eladni az ötletét, egy,a kukába épített leolvasókártyás rendszert.
Sztem pár évig halott ötlet ez ezen e régióban... Kukacsere, kártyalopás, manipuláció, avagy, a legegyszerűbb: egy sör a kukásnak, és ő majd elintézi, hogy a fele szemetem véletlenül a szomszédhoz mérődjék...

Gr0

7

Boca, 2005. május 4. szerda, 15:23 (#)

Budan is folyton tele vannak a szelektiv kukak, de ugy lattam, van fejlodes, egyre gyakrabban jonnek uriteni az idok szagara hallgatva.
A suly szerinti helyett sztm jobb megoldas a terfogat szerinti, ahogy most lenyegeben a kuka rendszerben van. A lakotelepeknel pedig nem kell eroltetni, ami nem megy.

8

veron, 2005. május 4. szerda, 15:49 (#)

nem is kell a szomszeddal kukat cserelni, legegyszerubb, ha rogton az arokpartra dobjuk, ugy nem kerul semmibe...

9

BaBe, 2005. május 4. szerda, 19:46 (#)

Biztos nagyon idiótának tűnök, de ha azt mondom valamire, hogy jó ötlet, nem kezdek el azonnal a megvalósíthatatlanságán töprengeni... :) Azonban a mostani helyzet elég borzasztó itt nálunk, 16 lakás, 1-2 nyugdíjas lakóval, mi négyen (plusz a macska és a pók:) extra szemetelőnek számítunk, és folyamatosan figyelve és leb*szva vagyunk - persze leginkább én, elvégre én vagyok a "háziasszony". Ehhez képest heti 1x jön a kukásautó, nyáron extra bűz van, mert a kapu zárva van, és ha szellőztetni próbálok, kiderül, hogy a kapuzár pont azért van felszerelve, hogy zárva legyen a kapu. (A "barnabőrűek" emlegetése ilyenkor persze mindig megtörténik, én meg előveszem a legrondább nézésemet, mert nyugdíjas néniket nem téphetek szét kézzel.)
Már olyan elvetemült ötletem is támadt, hogy ha nyerek a lottón, veszek egy házi szemétprést, potom 350.000 forintért, és elképesztem őket a heti szemetünk retikülnyi méretével :)
De félre tréfa, valahol el kell kezdeni, még akkor is, ha ez közhely. Ezért talán legjobb lenne közhelyen elkezdeni.
bocs "-)

10

Gr0, 2005. május 5. csütörtök, 09:57 (#)

BeBe,
idióta egyáltalán nem vagy, csak épp praktikus sem, ha nem veszed számba az ellenérveket sztem.
Egy olyan országban - régióban - ahol évtizedekig azt nevelték az emberekbe, hogy lopjon, csaljon, sanos nem működnek azonnal a becsületességen alapuló rendszerek :(

Gr0

11

Gr0, 2005. május 5. csütörtök, 09:59 (#)

De, persze, BeBe, abban nincs vita köztünk, hogy minden jó, és életképes ötlet ezen a téren welcome.

Gr0

12

eszpee, 2005. május 5. csütörtök, 10:09 (#)

OFF, GrÖ, BaBénak hívják egyébként... :)

13

Gr0, 2005. május 5. csütörtök, 14:49 (#)

Ó, köszi a javítást, aszpee :))))

Gr0

14

stsmork, 2005. május 5. csütörtök, 15:01 (#)

#9: Én egy tizennyolc lakásos társasházban lakom, ahol a kukatároló kint van a telek bejáratánál. Ez eddig egy nyitott kis ól volt, nemrégiben azonban kulcsra záródó rácsos ajtót szereltek rá. (Csak találgatni tudom, hogy vajon azért-e, hogy a hajléktalanok ne rámolják folyton szét a kukák tartalmát...)

Mármost, az új rendszer az alábbi következménnyel járt: a szemetet most már nem a kukákba dobják, hanem leteszik a bezárt ajtó elé, illetve a szorgalmasabbak megpróbálják átszuszakolni a szeméttel teli zacskóikat a rácsok közt, abban a reményben, hogy az majd valamelyik kukában landol. Van olyan lakó is, aki nem felejt el szeméttároló kulcsot hozni magával és a kukába dobja a szemetet, sőt az ajtó előtt felejtett csomagokat is kézbesíti, mégis amióta a rendszer működik, nem tudok úgy elmenni a szeméttároló előtt, hogy ne díszelegne legalább egy zacskó előtte.

15

BaBe, 2005. május 6. péntek, 09:31 (#)

#11 - Gr0, ne aggódj, valaha régen tényleg Bebe voltam :)
#12 - eszpee, köszönöm :))
#14 - stsmork, ez nálunk is divat, de nem a kuka zártsága miatt - állítólag a "bérlők" (szigorúan degradáló hangsúllyal ejtve) lustasága az oka annak, hogy félig teli ásványvizes palackok, szemeteszacskók, kicsit nehezebben összenyomható dolgok vannak a kukák mellé rakva hétről-hétre. Tudod, a "régiek" (elnéző, mosolygós hangsúly) _ilyet_ nem csinálnak. A kukások ugyanis csak a kukákat viszik ki, amit melléraknak, azzal nem foglalkoznak, hiszen nem dolguk. Jómúltkorában 4 db megbüdösödött csirkenyak miatt kellett végighallgatnom,(a macska bűne volt) hogy a "csontokat meg húst a ház melletti bokrok alá tegye Anyukám, mert ott megeszik a kóbor kutyák!" - és a kérdésre, hogy mi van az ÁNTSZ-szel, az volt a válasz, hogy azt nem tudja, hogy mi (szomszédnénidrága), de a csontokat ő is odarakja. Meg a macskaalmot is odaszórja. Ja. _EL AKAROK KÖLTÖZNI!_ (bocs az üvöltözésért:)
Egyszer úgyis lesz egy olyan szemétprésem, meg saját kukám saját házzal:)

16

Gr0, 2005. május 6. péntek, 14:36 (#)

Azt, remélem, tudod, BaBe, hogy csak hivatalos engedéllyel kerülheted meg a szemétszállítást, tehát, hiába van saját szemétprésed, égetőd, komposztálód, teleportod, bármid, csak úgy nem úszhatod meg a kukásokat...

Gr0

17

BaBe, 2005. május 8. vasárnap, 01:09 (#)

#16 - Gr0, hát persze hogy tudom, meg egyébként is, eszemben sincs ilyesmi. Hát nem azzal a legfrankóbb vagizni (már egy ilyen környezetben), hogy szerda reggel az öregasszonyok sorfala előtt elszambázok egy retikül nagyságú csomagocskát himbálva, hogy: - Csókolom, voltak már a kukások, nem tetszenek tudni? Hoznám a heti szemetünket! - Megverne az öregasszonyok szemével az Ördög, tudom én azt! :)))
(ja, es persze, konkrétan válaszolva, lakásszövetkezetben a szemétszállítási díj a közösköltségbe van ágyazva, ha akarnám, se tudnám kikerülni - de ha már fizetem, használom is.)

18

BaBe, 2005. május 8. vasárnap, 01:12 (#)

ja, es még valami: az a teleport, na, az egy igen zsír ötlet, köszi! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork