Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Beköszöntő

Pocakos cikke a Blog rovatból, 2005. július 15. péntek, 12:30 | 12 hozzászólás

Kedveseim,

mint eszpee „felfedezettje” megtiszteltetésnek tartom vendégszereplésemet.

Megjegyzés: Jobban tetszik a színházakban, színészeknél megszokott „mint vendég” (m.v.) titulus, mint a „vendégmunkás” (Gastarbeiter, guest-worker). Ha pedig mindenáron ragaszkodtok hozzá, akkor inkább „disszidens” – a szó valamennyi értelmében.

Tehát, „meg nem értett” (online) újságírónak tartom magam. Olyannak, akinek van (lenne) mit mondania, de nem találja helyét a hazai (elsősorban) nyomtatottban. Zártkörű levlistán próbáltam felhívni a magyar újságírók figyelmét néhány visszásságra. Nem sok sikerrel. Végül néhány barátom (pl. pollner) unszolására június 04.-én létrehoztam blog-omat. Az ott megjelenő jegyzeteimet szeretném itt is „népszerűsíteni”, és ha mód lesz/van rá, akkor egy-két asztalfióknak írt írásomat is közzé tenném, amelyeket „nincs rá igény” meg „már mások teleírták ezt a témát” felkiáltással utasított el a nyomtatott sajtó.

Tisztelettel
Pocakos
m.v. *


* „mint vendég” (m.v.) és nem, mint a „vendégmunkás” (Gastarbeiter, guest-worker), de leginkább „disszidens” – a szó valamennyi értelmében! ;-)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

lipilee, 2005. július 15. péntek, 12:36 (#)

a disszidens valamennyi értelmét vajon hogy értelmezzük? konkrétan külföldről nyomod?

2

Pocakos, 2005. július 15. péntek, 12:58 (#)

Látszik, hogy "magyar ésszel" gondolkodsz. ;-))) Bocs !!! - ezt a poént nem tudtam kihagyni. Külföldiül a "dissident" alatt (főleg angol nyelvterületen) "másként gondolkodó"-t értenek. Ezért nem kell az országot elhagyni. Erre gondoltam. Az Internet korában pedig tökmindegy a hely. Ez benne a csodálatos! ;-))) (egyébként "disszidens" vagyok.)

3

Ali, 2005. július 15. péntek, 13:56 (#)

Pocakos,

kérlek annak figyelembevételével röffenj rá az itt hozzászólókra, hogy sajnos csak kevesen ismerik, milyen az élet a Lajtán túl, tehát a hazai mintákból épül fel az életszemléletük. Idehaza egy közismert jelentése van a disszidensnek, csak mostanában már nem illik használni a szót. Ez van.

Ami meg a másképp gondolkodást illeti, az ún. másképp gondolkodók meglepően aggresszívak lesznek, ha valaki hozzájuk képest gondolkodik másképp, ezt már sikerült nem egyszer letesztelnem. :) Nem véletlenül ismert ez a meghatározás:

"Magyarországon másképp gondolkodni annyi, mint kilépni a sorból.
Magyarországon kilépni a sorból annyi, mint bűnbakká lenni."

Annak idején a rendszerváltáskor volt arról szó, hogy kell egy teljes generációváltás a gondolkodásmód megváltozásához. Nos, ahogy látom, ez a mostani generáció inkább visszafelé megy, mint előre, erőszakos, intoleráns és allergiás a mérlegelés gondolatára is, csak a kész jelszavak érdeklik, a közéletet csatatérként fogja fel, a maga szerepét pedig harcosnak. Nincs kívülálló, csak ellenség. Nincs meggyőzés, csak legyőzés.

Túl sötéten látom?

4

BaBe, 2005. július 15. péntek, 14:03 (#)

Ali, attól, hogy sötéten látod, még lehet igazad.
:(

5

eszpee, 2005. július 15. péntek, 14:07 (#)

Szegény lipilee, mindez egy ártatlan kérdés után! :)

6

Pocakos, 2005. július 15. péntek, 14:20 (#)

Ali(3): Szerintem világosan látod. ;-)
Apró különbség.
Ha bemegyek egy "nyugati" boltba és pl. rákérdezek a tzatziki salátára, hogy az mi? Az eladó széles mosollyal és kedvesen elmagyarázza, hogy ez egy görög specialitás, a gyros-hoz szokták enni, kicsit fokhagymás, isteni! Tessék kipróbálni! - mert ugye el akarja adni. ;-)
Ugyanez fővárosunkban.
"Ez a saláta micsoda?" Mire az eladó (megtörtént!): valami olasz saláta, állitólag finom, én még nem kósoltam, nem szeretem ezeket a külföldi dolgokat......
- pedig ö is el akarja adni... vagy nem ?

7

lipilee, 2005. július 15. péntek, 14:55 (#)

véletlenül van egyfajta angolszászos műveltségem, viszont te a "dissident"-et "valamennyi értelmében" használtad, ebből meg a magyaros logikámmal elhamarkodott következtetésekre ragadtattam magam :)

8

Pepito, 2005. július 15. péntek, 15:00 (#)

Pusztán ontológiai szempontból kérdezném meg, hogy van-e annak jelentősége, hogy mit akar a nyomtatott sajtó (a sajtót birtokló erők) [ami ugye helyből nonszensz, mert minden szekértábornak megvan a maga kisdobosa]? És hogy van-e annak jelentősége, hogy bárki elolvassa, amit írsz vagy sem. A megfontolásig el sem mennék.

Nem csak sértődöttségről van szó? Vagy küldetéstudatról? Tudsz róla tárgyilagosan írni, szmájlik meg jelentésmódosító, nyomatékosító "idézőjelek" nélkül?

Írd le, akaszd ki az internetre, és jól van. De hogy *harcolj* érte? És vehemensen?

~~~

Pepito
Egy másik, minden értelemben disszidens.

9

Balage, 2005. július 15. péntek, 22:27 (#)

Nahát, az m.v. az nem "művész vendég"? Ezt is a sesblogról kellett megtudjam... :-)

10

Alfi, 2005. július 16. szombat, 00:12 (#)

#3-hoz Alinak igaza van,a disszidens szót már nem illik használni,89óta szabad az út kifelé,befelé is tetszés szerint.Mamár az élet szerves része a szabad közlekedés,munkavállalás itthon vagy külföldön egyaránt.

Ali rádférne egy Agykontroll-tanfolyam ott jó tematikát kap az ember a rossz tapasztalatok kitakarításához,feldolgozásához.
Érdekes és hasznos módszer.

Ali a fiatalok mindig is másképp látják a dolgokat ez így természetes. A maguk útját akarják járni,ahogy mi is a magunk útját jártuk.
A KGST és a VSZ teljesen más gondolkodásmódot adott mint az EU és NATO.
Ami számít akármilyen zászlót lenget a szél nekünk magyaroknak alatta élni,boldogulni kell.

11

Ali, 2005. július 16. szombat, 00:53 (#)

Alfi, AK? Ezen én már a kilencvenes évek elején túlestem, még sok mindent nem tudhattam az elkövetkezendőkről (pl. hogy milyen világjáró lesz belőlem), ám az alábbi írást, azt hiszem, ennyi év távlatából is vállalhatom:
http://ali.grafoman.hu/story/mor/dia.html

Az én rossz tapasztalataimat csak konkrét jó tapasztalatok tudnák kiegyensúlyozni, ez szerintem ilyen egyszerű, minden más pótszer.

12

Alfi, 2005. július 16. szombat, 02:09 (#)

Ali, vettem az adást.Nem térítelek tovább.:-)))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork