Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Számháborúzzunk!

Myreille cikke a Blog rovatból, 2005. július 11. hétfő, 16:25 | 20 hozzászólás

Sir Winston Churchillnek - nagy kedvencem az öreg - tulajdonítják azt a mondást, hogy csak azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítok és én ennek a mondatnak a lelkesedésével vágtam bele a Gyurcsány-Orbán számpárbajnak.

Örültem, hogy a klasszikus viccet ismerték.
- Mondj egy számot!
- 6.
- 7. Én nyertem!

Csak az volt a baj, hogy ezt a poént a beszélgetés során még jónéhányszor elsütötték.

Néha elkap a hév - nem Helyi Érdekeltségű Vasút -, hogy akkor én most pontosan feltérképezem az álláspontok, átgondolom a programokat és felelős állampolgárként véleményt formálok a tényekről. Elhatározásom mindig szappanbuborékként durran szét az első néhány percben, mert sohasem vagyok elég kitartó, hogy szétválogassam az ocsút a pelyvától.

Kínomban röhögök, amikor politikusaink semmiségeken vérre menő vitákat folytatnak és elszörnyedem, hogy a nagy dolgok őrizetlenül gurulnak lefele a lejtőn, kidöntve házakat és fákat. Legutóbb Orbán lassan elhíresülő mondata került bonckés alá. Jobb kávéra számítottam, mondat egy egyeztetés után, majd később jött a cáfolat, hogy nem is kávét, hanem teát ivott. Én azért komolyan örülnék, ha az országnak ez lenne a legnagyobb gondja...

Bevallom, engem olyan gyarló problémák foglalkoztatnak, hogyan tudunk lakást venni, milyen bevételeim lesznek, ha gyereket szülök, miből veszek majd pelenkát, milyen iskolákba járhat majd gyermekem, milyen pedagógusok tanítják majd, milyen lesz a közbiztonság stb. Felelősséggel évekre előre tervezni szinte lehetetlen. Az ember csak jószerencséjében és kitartásában bízhat, persze lehet, hogy csak én vagyok ügyetlen. Bár az is elég szörnyű, hogyha ügyeskedőken áll a világ...

Bokros Lajos neve hallatán nagyon sok embernek a hideg futkározik a hátán - meg is értem őket -, mégis azt gondolom, hogy Verseny és szolidaritás című könyvét minden felelős állampolgárnak el kellene olvasnia, mert pontosan tárja fel jelenlegi gazdasági helyzetünket és a lehetséges jövőt. Megoldásokat mutat és nem a számokkal játszik.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (20)

1

CaveMaN, 2005. július 11. hétfő, 16:29 (#)

Bokros Lajos for prezident! :)

2

lipilee, 2005. július 11. hétfő, 17:06 (#)

Alfred BokrosLajos nagy ember volt :)

3

Ali, 2005. július 11. hétfő, 19:05 (#)

Könyvet Marx is írt. :P

4

mr m, 2005. július 11. hétfő, 20:43 (#)

Marx se hülyeséget írt, csak a kivitelezést rontották el csúnyán...

5

Baggio, 2005. július 12. kedd, 00:22 (#)

Nem egeszen a temaba vagoan, de most jutott eszembe. HEV/HÉV lenne a kerdesem. Egyszer egy budapesti ember, azt mondta nekem, hogy az helyi elovarosi vasut. Felrebeszelt es/vagy en ertettem felre ? Esetleg regen hivtak igy a "zold kigyot" ?

6

NagyGa1, 2005. július 12. kedd, 02:57 (#)

"Én azért komolyan örülnék, ha az országnak ez lenne a legnagyobb gondja..."

Azért ez elég szar volt... :)

7

NagyGa1, 2005. július 12. kedd, 02:58 (#)

Jajdejó, átment a badwords scripteken! :)

8

BaBe, 2005. július 12. kedd, 08:48 (#)

#5: Baggio, olvasd el a cikket, amihez hozzászólsz :)

9

FB, 2005. július 12. kedd, 11:07 (#)

OFF: baggio, vaz, annak miértelme hogy "helyi elövárosi"??
vagy "helyi érdekü" vagy "elövásosi". (vagyis v. HÉV v. EV.)

10

PAStheLoD, 2005. július 12. kedd, 11:10 (#)

"Én azért komolyan örülnék, ha az országnak ez lenne a legnagyobb gondja..."

gondlom a havi 1+ millás fizetéssel, szolgálati lakással, kocsival, öltönnyel, titkárnővel, laptoppal, etc-vel.. neked se lenne nagyobb gondod.

A választók, meg a felelősség, csak a kampány alatt érdekli őket, amint azt az elmúlt évek kemény tapasztalata mutatja.

11

Ali, 2005. július 12. kedd, 11:18 (#)

Bocs az off-ért, de félreértéseket tisztáznék:

A HÉV a "helyiérdekű vasút" rövidítése. Ilyennek épült a ráckevei mellett a veresegyházi és az esztergomi vonal is, csak most éppen nem ugyanazon "szolgáltató" kezében vannak. A csepeli, az városi gyorsvasút, HÉV-nek azért van titulálva, mert azonos a kocsiparkja és üzemi szabályzata, mint a szentendrei, gödöllői és ráckevei vonalaknak. Ezen belül is fogalmilag a Békásmegyerig járó szerelvények funkció szerint nem HÉV, hanem városi gyorsvasút szerepet látnak el. Egy vonalon két funkció, ez bizony létező dolog, sőt az a vonat, ami Szentendréig jár, egyszerre tölti be mindkettőt.

Érdekességképpen: a hírek szerint már elindult az EU felé a pénzigénylés az ötös metró egy szakaszára, méghozzá -- tada.wav! -- a Békásmegyer--Szentendre szakaszra, merthogy az adható el regionális fejlesztésként és az EU-ban a HÉV hazai értelmezése ismeretlen.

Elnézést az off-ért.

12

Ali, 2005. július 12. kedd, 11:21 (#)

On topic: az említett beszélgetést nem bírtam végigélvezni és rossz belegondolni, hogy jelen pillanatban csúcsvezetői szintre ez a választék. Rosszul gondolom?

13

Baggio, 2005. július 12. kedd, 11:38 (#)

Bocs az off-ert, de orulok, hogy megis felvilagositottak! Koszonet ;)

14

Ali, 2005. július 12. kedd, 14:19 (#)

Szógálati közlemény: szerintem ez lenne a 400. blog rovatbeli cikk, de nincs besorolva. Korrekció után ezt az ojjektumot itt lehet törölni. Kérem kapcsojja ki!

15

Myreille, 2005. július 12. kedd, 15:00 (#)

Édes Ali, hiba javítva, de ha ezért még a héten "kirúgnak", akkor a te lelkeden fog száradni. :))

16

Ali, 2005. július 12. kedd, 17:00 (#)

Magácska kedvéért próbáljam meg még egy hónappal kitolni a "munkavállalási engedélyt" a Sesblog Virtuális Köztársaságban? Tényleg ennyire mindenhatónak látszom? :) Tessék a Központi Bizottságnál kopogni, én csak egy egyszerű főtt itkár vagyok. :)

17

Ali, 2005. július 13. szerda, 11:11 (#)

Jujuj, ezt érdemes elolvasni:
http://index.hu/velemeny/jegyzet/gombos713/

"Szólamokkal lehet játszani. Esetleg hangulatot szitani és szenvedélyeket éleszteni is. De vajjon nem némul-e el a bagolyhuhogás a nap feljötte után? Vajjon folytatni tudja-e az ellenzék a támadásait a kormány ellen, vádolva, hogy tétlenkedik, hogy nem váltja be ígéreteit s a szavak mellett nem jelentkeznek cselekedetek? (...)"

Írták 1935-ben, a linken ott a folytatás is...

18

BaBe, 2005. július 13. szerda, 12:49 (#)

Ali, én ugyan el nem olvasom. Az a parám, hogy a választások előtt egy évvel minden megbolondul, valóra válni látszik.

Most pl. naponta a pofámba kéretlenkedik a R/e/f/o/r/m nevű újság plakátja, rajta a háttal lovagló Gy.-nyal. A plakát készítőjének biztosan nem jutott eszébe, hogy attól, hogy a lovas háttal ül, a ló még előrefele megy...

A másik szépséghibája ennek a dolognak az, hogy az újság szerkesztősége itt van az utcánkban, és szerkesztő úr naponta rámköszön kedvesen, én meg vissza, ahogyan tisztes polgárasszonyhoz, kétgyermekes családanyához illik.

Legalábbis gondolom, ez a látszat. Félek azonban, hogy ahogyan a választási balhé erősödni fog, meg is szólít esetleg, hogy mit szólok az újsághoz, hogy tetszenek a soron következő (nyilván lesznek) plakátok...

Abban a pillanatban megszűnök alázatos feleség, jóravaló házninémber lenni, és kitör belőlem a liberális hétfejű macskaördög. És onnantól nem lesz megállás, lesz még egy ember az utcában, aki nem faji, vallási vagy nemi hovatartozásom, hanem politikai meggyőződésem miatt fog majd utálni. Persze nem biztos, hogy ez utóbbi rosszabb az előző háromnál, de ilyen ciklikusan azért legalább olyan rossz, mint egy monstre, hosszan elhúzódó menstruáció, azzal a speciális eltéréssel, hogy mindenki más bajától is görcsölni fogok.

És persze, amit beidéztél, abban az a félelmetes, hogy 70 évvel később is aktuális, minden ugyanúgy van, nem lettünk eszesebbek, jóravalóbbak, megbocsájtóbbak, pedig közben mennyi mindent feltaláltunk (érted, ilyenkor mi:). Nem kell begyújtani a sparheltba, nincs lócitrom a macskaköveken, túl vagyunk azon a (cseppet sem új) felfedezésen, hogy az ember faji meggyőződésből vérnősző barommá válhat, van atomerőművünk és rakétánk, lábbal tiportuk a Holdat, és mégis, még mindig ott tartunk, hogy a szomszéd képviselő kertje zöldebb...

Hát ezért hányok, ezért nem akarom az egészet elolvasni, mert félek, hogy csak erősödni fog bennem, amit most itt összehablatyoltam.
Na puszil Para Juliska.

19

Ali, 2005. július 13. szerda, 14:04 (#)

Nincs olyan párt, amely bizalmamat bírná, az -izmusokból meg már egy rendszerrel ezelőtt is elegem volt. Ezért aztán a kívülálló enyhén rosszalló sajnálkozásával figyelem, ami jelenleg az országban folyik: a pótcselekvések végeláthatatlan sorozatát. Erre van energiátok gyerekek? Hát segítsen rajtatok az, akinek hajógyár volt az öreganyja Óbudán.

Számomra amit Csurka, Kuncze és a többiek csinálnak, az egy rendkívül drága és cseppet sem szórakoztató show. De ha kereslet van rá, miért ne csinálják? Ja, hogy nekem kötelező fizetnem a műsort, akkor is, ha nem nézem? Itt a baj.

Németországban hallottam azt a mondást, hogy amíg jól élünk, addig megbocsátható, ha a politikusok lopnak és baromságokat csinálnak. Helsinkiben átéltem egy olyan választást, ahol az alapján választott több ismerősöm, kollégám, hogy melyik jelölt nézett ki szimpatikusabban és nem is igazán volt tisztában azzal, milyen pártot és milyen ideológiát képvisel. Az másodlagos, elsősorban megoldandó feladatok vannak. Ott. Nálunk fordítva.

Nem hiszek a "következő" generációban sem. Már volt alkalmam megtapasztalni, hogyan nyúlnak vissza a mai huszasok, korai harmincasok demokráciát üvöltve az ötvenes évek módszereihez. Most még civil szervezetekben edzenek, de a leghangosabbak, legaggresszívebbek, legszemetebbek előbb-utóbb a politikai életbe tapossák magukat.

Békaperspektívából azt látom, hogy amikor engem Komáromnál igazoltattak és papírral kellett bizonyítanom, hogy nem nyugatra akarok szökni, csak a főiskolai beiratkozásomat intézném Győrben (levelezőt, mert csak munka mellett tanulhattam akkor, 'B' kategóriásként), akkor az egyik mai párt első embere nyugati ösztöndíjjal élvezte a Lajtán túli világot, a másik pedig épp a KISZ-ben épített magasra ívelő karrierjét és ezek olyan minősíthetetlen "vitát" voltak képesek az ország színe előtt lefolytatni, amit jobb kocsmákban sem tűrtek volna meg "az én időmben". A legborzasztóbb pedig, hogy ezt a módit már természetesnek fogadják el ma.

A történelmi anyagokat érdemes olvasgatni. Legalább tudja az ember, mi következhet. Ha azok, akik elvben felelősek lennének az országért, nem tanulnak a múltból, akkor az megismétlődhet.

Azt se én vetem fel elsőnek, hogy majd' mindenhez alkalmasság, képzettség és vizsga kell, legalább két dologhoz viszont nem: a gyerekneveléshez és az ország irányításához.

Amit még érdekesnek tartok, az az, hogy amikor ezt így elmondom valakinek, előfordul, hogy azt vágják a fejemhez, hogy én az ország/nép ellensége vagyok, s ha nem tetszik, miért nem költözöm el? Ilyenkor pedig nem belezhetem ki az illetőt, mert annyit kapnék érte, mint egy emberért...

20

BaBe, 2005. július 13. szerda, 14:32 (#)

Ali, jobbommal rázom jobbodat, s bólogatok hevesen. :)
Szeretnék csatlakozni az előttem szólóhoz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork