Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Adobe CS2 élmény

Doransky cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 22. hétfő, 08:24 | 21 hozzászólás

A hétvégén volt egy kis időm - meg alkalmas feladatom -, hogy az Adobe CS2 sorozat számomra érdekes darabjait jobban átnézzem - Illustrator, Photoshop, Indesign, GoLive(?) - és meg kell mondjam nagyon nagy élmény volt az egész.

A programok leginkább az együttműködés terén léptek előre, az Illustrator mintha felgyorsult volna egy kicsit korábbi lomhaságából és újra kezdem megszeretni minden printre edzett butasága ellenére. Kezdi normálisan használni a képernyőn pl. a vonalakat, van benne pixel preview opció és ami a legnagyobb, úgy lehet az itt készített objektumokat áttenni Photoshop-ba, hogy azok megőrzik szerkeszthetőségüket. Ezzel a párosítással a webes munkában kezdik beérni a Fireworks-öt.

Az új találó nevű Bridge fájlkezelő is nagyot nyújt, végre kivették a Photoshop szárnyai alól és tényleg egy olyan összekötő programot építettek belőle, ami az új funkciójában nagyon rendben van.
Gyorsan át lehet vele nézni a különböző fájlokat és az ACDSee sikeres hazavágása után lehet, hogy itt maradok. Semmi csicsa, pontosan annyit tud, amennyit kell.

Az új Golive-al kapcsolatban még nincsenek igazán komoly aha élményeim, de azt se mondanám, hogy nem tetszik. Valamikor régen néhány napig használtam, de gyorsan áttértem a Dreamweaver-re, mert akkor az fényévekkel előrébb volt. Most az új Stúdio kijöveteléig tényleg nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb. A Golive nagyon szépen már "on the fly" segít strict maradni, a CSS kezelője pedig még a TopStyle-al összehasonlítva is egyszerűen nagyszerű. Az utómunkával még vannak gondok, pl. a fájlok rendbe rakása, de a CSS elemek keresésében annyira segíti a munkát, hogy tényleg nem lehet egy rossz szavam sem.

Az új Photoshop-ról csak annyit, hogy az újonnan beépített funkciók nekem már évek óta nem mondanak semmit. Amit ennek a programnak tudnia kell, azt már a 4.0 is tudta, amit meg nem tudott - pl. maszkolási trükkök -, azt meg a különböző kiterjesztések hozták. A fájlkezelő ablakban a layerek csoportosítása és összekapcsolása volt az egyetlen dolog, ami fejtörést okozott, de majd ezt is megszokjuk.

Végül az InDesign maradt ugyanaz a csoda, amit a CS óta megismerhettünk, csak még annál is ügyesebb. Jó lenne, ha weblapokat is olyan könnyedén lehetne már építeni, mint ahogy ez a program segíti a printes feladatokat.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

eszpee, 2005. augusztus 22. hétfő, 10:59 (#)

Tehát ha valaki csak a Photoshopot - ImageReady-t használja, nem érdemes váltania?

2

doransky, 2005. augusztus 22. hétfő, 11:15 (#)

Ha simán csak Photoshop-ot használsz, akkor nem hiszem, hogy sok értelme lenne.

3

Kyle Broflovski, 2005. augusztus 22. hétfő, 12:33 (#)

Eric, a zsíragyú engem kért meg, hogy kommentezzek helyette, mert ő nem mer idejönni egy darabig. Annális inkább, mivel a papámmal CS2-n csináljuk a hitközségi hiradót, webre is.

Na szóval:
A cs2-ben szerintem az egyik legnagyobb kirájság az hogy a photoshopban beállított színbontási profile-okat a bridge-en keresztül bárhol lehet használni, vagyis az indesigba simán belepakolod az RGB-jpg-et, és az nyomtatásban is, meg weben is jó lesz, nem kell a képet két helyen tárolni.

Az indesigban az alapban benne lévő nemzetközi támogatás és az object style a releváció (ezt a szót a papa szokta használni). Ez azt jelenti, hogy a stíluslapok kis ügyeskedéssel css struktúrájuak lehetnek. Hogy ezt hogyan lehet egyszerűen GoLive kompatibilissé tenni, azon most nyálazom a helpet, de elvileg lehet. Ami miatt a papám lehet, hogy beperli őket, az az, hogy a korábbi verziók nem tudják megnyitni ezt az újat, szokás szerint visszamenteni sem lehet.

A GoLive jelenlegi állapotában pedig - többek között a css szerkesztő miatt - veri a jelenlegi dreamweavert, de ez lehet, hogy nem tart sokáig.

Ilustrator nem kicsit bugos, erről különféle fórumokon sokat lehet olvasni.

A ps miatt tényleg nem érdemes váltani, bár én a layerek kezelését nagyon finomnak találtam.

Off:
A papám üzeni, hogy az, ahogy kicsináltátok Ericet, az minden volt, csak nem tisztességes. Pont ezért remekül szórakozott rajta, megérdemelte a zsíros kis dög.

4

Balage, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:09 (#)

Valami hülye újságban 3 oldalt írtak csak a Photoshop újdonságairól. Ilyeneket, hogy térben retusálod az ablakot, meg egy kattintással kiveszed a nyuszit a mezőről, meg a pohár oldalára görbíted a képet, meg a teljes magyar nyelvi támogatás az angol változatban úgy betűtípusban, mint helyesírás-ellenőrzésben (nem is lesz belőle CE), meg a RAW-támogatás, meg a HDR-támogatás, á, igazatok van, nincs ebben semmi új. eszpee, szerintem felejtsd el, hülyeség. Majd a CS5.

5

ses, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:13 (#)

Kyle, csak annyit mondj a papádnak, hogy "reveláció". hátha az is releváns. :)

anno eszpeevel eszünkbe jutott, hogy karakán featúra lenne egy olyan kis bot, amely egyből visszadobja azokat, akik csillagokháborújás vagy rajzfilmes nickkel próbálnak kommentezni. lehet, hogy túlspiláztuk a dolgot, és elég lett volna egy liberálisra vett helyesírás-ellenőrző is?

6

Kyle, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:23 (#)

Nem irreleváns :)

Jó. Értettem, akkor ezentúl majd csak olvasok, írni nem fogok.

7

ses, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:26 (#)

kyle, mióta van, h a south parkosok ilyen könnyen sértődnek? az elsöprő lendületű irónia csak egy irányban érvényes? :)

8

doransky, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:41 (#)

balage(4) Természetesen amit irtam az rám érthető. Tehát: "Amire én használom a Photoshop-ot, azt már a 4-es is tudta."

Én nem irok szöveget már évek óta, térben retusálás, meg nyuszi kivétel nem mond semmit, de majd megnézem.

9

Kyle, 2005. augusztus 22. hétfő, 13:58 (#)

Semmiképp sem szeretném elérni azt a pontot, hogy miattam kelljen itt karakán featurákat bevezetni. Nagyon szégyelném magam, ha ebből ez sülne ki. Viszont az ezzel való fenyegetőzés azt jelenti, hogy - legalábbis ebben a formában - nem vagyok itt kívánatos. Minden más engem érő ütés teljesen rendben van, de a "riposztozásnak" ezek a dimenziói már meghaladják az én kompetenciámat, lévén sokkal többre tartom ezt a helyet és a munkátokat annál, hogy ezt a nyilvánvaló üzenetet ne értsem meg. És ha ez a eddigi kommentjeimből (egy kivétellel, amit azonnal korrigálni próbáltam) nem így látszott, akkor sajnos tényleg van min elgondolkodnom.

Elnézést kérek Doranskytól, hogy ezt itt játszottuk le.

10

eszpee, 2005. augusztus 22. hétfő, 14:01 (#)

Ne má, na! ses nem bír magával, beleköt mindenkibe, nem kell törődni vele.

11

Boca, 2005. augusztus 22. hétfő, 14:21 (#)

Kyle, ne csinalj hulyeseget! Mindossze arrol van szo, hogy Ses meg nem dontotte el, hogy melyik okoz neki nagyobb elvezetet: kotozkodessel, elcelodessel feszegetni a hozzaszolok tureshatarait, vagy a hozzaszolas-statisztikak felfele ivelo gorbeit nezegetni :)

12

250mg, 2005. augusztus 23. kedd, 09:39 (#)

Szerintem ennek a cikknek se füle, se farka; se értelme. Én sem használom másra a CS2-t, mint layer egymásra pakolásra és histogram tologatásra, mégsem írok cikket belőle, amiben olyan általánosságokat említek, h a Föld gömbölyű (pedig olvastam már másképp is) és a rétek zöldek (néha, de nem vagyok benne biztos).. de ha már a 'hónap dolgozója' vagyok, valamit összekaparok ide. Szerintem ez nem üti meg a szintet, a sesblogra nem az ilyen "művekért" jár az ember (a wikipédiás zanzáról ne is beszéljünk) :(

13

doransky, 2005. augusztus 23. kedd, 09:57 (#)

250mg baszki, akkor ne olvass, de legalább irj valami frappánsat, ha fikázol. Azt, hogy téged nem érdekel a bejegyzésem, már megbocsáss, de ki nem szarja le...

14

ses, 2005. augusztus 23. kedd, 10:09 (#)

250mg,

én ugyan nem válaszoltam volna azt, amit az imént doransky, de én is elgondolkodtam a hozzászólásodon.

arra utalsz benne, hogy rendszeres olvasónk vagy, viszont még soha nem jelent meg a neved hozzászólás alatt. azon gondolkodom, hogy vajon mi késztetett arra, hogy aktivizálódj, és rögtön egy ilyennel nyiss?

annyira rossznak találod a cikket? vagy most telt be a pohár? tényleg érdekel.

különben nekem adott infot a cikk (pláne az utána következő hozzászólásokkal együtt), de hát ízlések és pofonok, ugye.

15

doransky, 2005. augusztus 23. kedd, 10:27 (#)

Ses: bocs, biztos bal lábbal keltem... húzd ki, ha gondolod...

16

250mg, 2005. augusztus 23. kedd, 10:37 (#)

hi ses, hidd el, nekem kellemetlen.

Régi olvasó vagyok, s hozzá is szoktam szólni - nem erről az IP-ről és nem is ezen a néven (s nem is ezzel az oprendszerrel és nem is ezzel a böngészővel:)

Azt szeretem a sesblogban, hogy mindig inkább érdeklődően és elemzően áll a "tudomány és technika újdonságaihoz", néha amatőr (a jó értelemben) de lelkes és érdeklődő, s legalább tartalommal bíró tech cikkek IS vannak, felüdülés a napi tömény IT baromságok után.

Na ez nem ilyen volt.

doransky, a stílus maga az ember.

17

doransky, 2005. augusztus 23. kedd, 10:43 (#)

250mg: Valóban.

18

Kenny, 2005. augusztus 23. kedd, 10:49 (#)

250mg, sztem nem volt túl elegáns ezt a fikázó hozzászólást egy új név alatt írni - akármiért is tetted.

19

ses, 2005. augusztus 23. kedd, 11:16 (#)

250mg, köszönöm a választ. Őszinte leszek: nem szimpatikus, hogy hozzászólsz egy néven, majd keményen odamondasz egy másikon. nekem ez nem tűnik egyenes hozzáállásnak. persze a te dolgod, törvény nem tiltja az ilyesmit.

mindenesetre felteszem, hogy "a stílus maga az ember" gondolatodat sportszerűen önmagadra is érted. a módszeredből ugyanis le is lehet szűrni következtetéseket - de az meg nyilván a leszűrők dolga.

abban teljesen egyetértek veled, hogy ez tényleg neked kellemetlen.

20

SealArt, 2005. augusztus 23. kedd, 12:04 (#)

A nyitó cikk általános, de mivel ez nem egy szakmai fórum, nekem teljesen rendben volt, és én még a fôbb megállapításaival is egyetértek. Lehet, hogy Doransky nem (ezt) használja rendszeresen, de képben van.

Amikről Balage (4) írt a ps kapcsán, azok valóban fontos újítások, de a 7-es verzió óta ez a program tényleg késznek mondható (nem így az illustrator, ami a váratlan kilépés/felesleges bonyolultság arányokat tekintve üldözésbe vette a coreldraw-t) - max. egy-egy funkció hiányozhatott csak, amikre jobbára léteznek plug-inek. Az magyar elválasztás a photoshopban sokkal inkább gesztus, mint nélkülözhetetlen elem, és a nyuszit továbbra csak bizonyos körülmények együttes fennálása esetén lehet egy kattintással kivenni a háttérből (valakinek csak el kell dönteni, hogy mi számít háttérnek :))

A CS legnagyobb előnyét tényleg a programok együttműködése adja, de ezek jelentős részét inkább csak a grafikusok, stúdiók tudják kihasználni, nem annyira egyszerű bekonfigurálni, és bizonyos részeihez sok automatizálható munkafolyamat szükséges, hogy egyáltalán megérje (ilyenek a színbeállítások, vagy az sql adatbázist is használni tudó version cue).

Ezért az árért ez a szoftvercsomag (összahsonlítva a többivel, pl. quark) - mindenkit lever. De ha már megvan az előző verzió, akkor - mondjuk én mindenképp frissítenék, de - megértem azokat, akik a frissítést csak akkor tartják fontosnak, ha megtalálják benne azt az egy-két új funkciót, aminek a hatására boldogan csapnak az asztalra, hogy "na végre, ez az, erre vártam!".

21

Balage, 2005. augusztus 23. kedd, 23:43 (#)

A térbeli az baromság volt, ellenben perspektívikus. Vanishing pointnak hívják.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork