Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Civilek Wikipédiája

Doransky cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 19. péntek, 17:45

Ha van valami, amiért lehet még rajongani a mai kommerciális internet és a alacsony költségvetéssel készülő blogoszféra között, az a Wikipédia és a Creative Commons.

53 millió lelkes visszalinkelés történik a licencekre és ez nagy dolog. Itthon a felszínen úgy nézünk a legtöbb civil kezdeményezésre, mint a leprásokra, nem hisszük el, hogy komoly dolgokat lehet tenni, ha összerakjuk amink van. Pedig de.

Valahol mélyen szerintem a hazai internet is átalakulóban van. A blogok mellett vegyük csak a hazai Wikipediát. 10 000 szócikkel méreteihez képest igen kimagasló helyen áll a Wikipedia ökoszisztémában és nagyon gyorsan növekszik.

Azért is különösen jó példa, mert önmagában hordozza az internetes együttműködés egyik paradoxonát, amit senki nem ért, mégis működik. A Wiki szerkesztőjének büszkének kell lennie arra, amit ír, különben nem írná le. Ugyanakkor le is kell mondania erről a munkáról, azért, hogy mások szerkeszthessék és így feloldódjon a közösségben. Komoly ellentmondás, nem? Nem én mondtam.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork