Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fogadjunk!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 25. csütörtök, 13:46 | 10 hozzászólás

Ringsend Power StationKilenc észak-amerikai állam összefogott és megfogalmazták a saját külön bejáratú széndioxid-kibocsátás szabályozó szerződésüket, ha már a Bush kormányzat nem hajlandó szövetségi szinten szabályozni a dolgot. (Mint tudjuk, Dubya többször is kijelentette, hogy a széndioxid-kibocsátás bárminemű szabályozása romba döntené az amerikai gazdaságot.)

A szerződés-tervezet nem annyira szigorú, mint a kyotói egyezmény (amit egyébként éppen gyengesége miatt bírálnak sokan), mindenesetre elmozdulás az eddigi "mindenki dögöljön meg" amerikai állásponttól. Sajnos azzal jár, hogy a szerződést aláíró államokban valamelyest emelkedik majd a villamos energia ára, mivel a széndixid-kibocsátás csökkentéséhez szükséges befektetést a fogyasztóval fizettetik meg.

Vannak egyébként olyan tudósok is, akik azt állítják, hogy az egész globális felmelegedés egy nagy átverés - közülük ketten tízezer dollárba fogadtak egy brit kutatóval, hogy a következő tíz évben nemhogy nőni, de egyenesen csökkeni fog a föld átlaghőmérséklete. (Arra bazíroznak, hogy a föld hőmérséklete és a napfoltok száma között összefüggés van, a napfoltokról pedig tudjuk, hogy kb. tízéves ciklusban változik a számuk és épp most tartunk a maximumnál.)

Nem jellemző egyébként, hogy a globálisfelmelegedés-tagadók a szájjártatás mellett a zsebükbe is mernének nyúlni. Amikor George Monbiot ötezer fontos fogadásra hívott ki egy amerikai klímaszkeptikust (ez is milyen szép szó!), a fazon arra hivatkozva lépett vissza, hogy neki négy gyereke van, akiket mind egyetemre szeretne küldeni, ezért nem vállalhat ekkora pénzügyi kockázatot. (Vagy az is lehet, hogy csak a munkahelyén tagadja a globális felmelegedést, este otthon nem :-)

Van egy másik nézet is, miszerint a globális felmelegedés tényleg létezik, de ha a fejünk tetejére állunk se tudjuk visszafordítani, így inkább arra kellene költenünk a pénzt, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott helyzethez, nem pedig a széndioxid-kibocsátással való pitizésre.

Ezt a fogadás dolgot egyébként tovább is lehetne fejleszteni. Mondjuk létrehozhatnánk egy újfajta tőzsdét, ahol jövőbeni események bekövetkeztére vagy be nem következtére lehetne fogadni. Azoknak a szigeteknek a lakói, amelyek a tengerszint növekedése miatt fokozatosan elmerülnek az óceánban, fogadhatnának rá, hogy ez mégse lesz így és aztán a besepert pénzt gátak építésére és árvízmentesítésre fordíthatnák. Ha viszont mégsem emelkedik a vízszint és elveszítik a fogadást, akkor cserébe megmarad a szigetük. Tiszta haszon.

Én viszont arra fogadnék, hogy ez az egész alternatív kyotói szerződés csak ügyes politikai manőver, arra szolgál, hogy az aláírói borsot törjenek Bush elnök orra alá. A globális felmelegedésről meg különben is tudja mindenki, hogy azt a kalózok számának csökkenése okozza.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

eszpee, 2005. augusztus 25. csütörtök, 15:41 (#)

" Azoknak a szigeteknek a lakói, amelyek a tengerszint növekedése miatt fokozatosan elmerülnek az óceánban, fogadhatnának rá, hogy ez mégse lesz így és aztán a besepert pénzt gátak építésére és árvízmentesítésre fordíthatnák. Ha viszont mégsem emelkedik a vízszint és elveszítik a fogadást, akkor cserébe megmarad a szigetük."

Ahhoz, hogy mindenképpen nyerjenek, nem arra kell fogadniuk, hogy mégse merülnek el, hanem pont arra, hogy mégis... :)

2

Ali, 2005. augusztus 25. csütörtök, 15:56 (#)

Egyébként a "globális felmelegedés" címke elég félrevezető is, így a hidegebb éghajlaton lakó egyszeri médiafogyasztó akár azt is gondolhatja, hogy "de jó, nem fog kifagyni a s*ggem télen". A szomorú valóság, hogy egyre magasabb energiaszintre kerül a rendszer, amit az időjárásért felelős, azaz egyre gyorsabban és szélsőségesebben tud változni, "rohamai" erősebbek és gyakoribbak. Ezt azt hiszem, nem kell tovább magyaráznom. Dubyaföldön majd akkor kapcsolnak, ha egyszer New Yorkot eléri egy olyan hurrikán, ami a 350km/h-s max. szélsebesség kiállására tervezett felhőkarcolókat megnyomja 380-nal... (A feljegyzett legnagyobb szélsebesség 400 felett van.)

A "fogadunk a jövőben bekövetkező eseményekre" tőzsdét meg biztosításnak hívják. :)

3

melyviz, 2005. augusztus 25. csütörtök, 23:13 (#)

nemtudom, nekem tetszik ez a kiskyotó, vagy minek nevezzelek. szerintem elég vérlázító, hogy amerika (bush! bush!) nem írta alá az elsők közt az egyezményt, úgyhogy én örülök ennek a borstörésnek.

4

k3y, 2005. augusztus 26. péntek, 09:17 (#)

Kicsit ambivalensen állok a témához, mivel nem értek hozzá. Az, hogy a széndioxidkibocsátás általában véve rossz, azt elhiszem. Azt, hogy emiatt van az éghajlatváltozás, azt nem. Több cikket olvastam, amik szerint éppen ez a ciklikus felmelegedés-jégkorszak kör a normális, és mi most érünk mindjárt (geológiai idő szerint mindjárt) a melegedés csúcspontjára. Aztán majd jön megint a hideg.

5

Ali, 2005. augusztus 26. péntek, 09:27 (#)

K3y, a fizika elég rezisztens az egyéni hitekkel szemben. :) Az időjárás meg a múltban valóban átélt nagy változásokat, okos ember tehát inkább örül annak, ha stabil (a középkorban volt egy durvább lehűlési hullám, előtte még Grönland is zöldebb volt, onnan kapta a nevét is), nem pedig nyomja tele üvegházhatást keltő gázokkal, mert lesz nagy csodálkozás... Vagy a másik példa, hogy nem kell hinni a 25kV ártalmasságában sem, de sajnos azok, akik hídról próbálták a vasúti vezetéket lehugyozni, sajnos nem beszélhettek után a tapasztalataikról.

6

ses, 2005. augusztus 26. péntek, 10:28 (#)

Ali, a néhány évvel ezelőtt aktuális vikingláz keretében olvastam, hogy a Grönland elnevezés elég jó eséllyel már akkor sem volt annyira igaz, amikor ezer évvel ezelőtt kvázi marketingkifejezésként kitalálta egy Leif Eriksson nevű köztörvényes (illetve már törvényen kívüli), hogy Izlandról, ahonnan menekülnie kellett, magával csábíthasson jó sok szerencsétlen, a helyi körülményekkel elégedetlen telepest :)

ettől még valóban voltak emberibb időszakai a szigetnek; állítólag az 1420-as évek elején például nagy valószínűséggel még körbe is lehetett hajózni, mert még az északi partjainál sem volt jég.

7

Ali, 2005. augusztus 26. péntek, 10:35 (#)

Na ja, a Vörösöknek már akkor is volt bajuk az egyházzal és viszont. :) De vajon berúghatott-e Tyrkyr Amerika földjén? :)

8

ses, 2005. augusztus 26. péntek, 10:54 (#)

Tudtommal az Egyház nem játszott szerepet a dologban. Leif embert ölt és ezért felmentették őt a törvény védelme alól, így bárki büntetlenül megölhette. (Izlandon akkoriban már Parlament volt meg törvényhozás és a jelek szerint szívbaj nélkül kezelték a kemény eseteket :) )

Egyébként Leiféknél ez családi problémának tűnik: az apa, Vörös Erik elkövette ugyanezt a malőrt, és az ő Izlandról menekülésének eredménye Grönland fölfedezése.

9

Ali, 2005. augusztus 26. péntek, 11:00 (#)

Bocs, nem vagyok járatos a kérdésben, valahol olvastam, hogy egyes vikingeknek nem tetszett a keresztény térítés és ezért indultak neki a nagy víznek, ezt kevertem ide...

10

ses, 2005. augusztus 26. péntek, 11:09 (#)

Olyan is lehetett - a skandinávok majdnem mindig előttünk jártak a felvilágosodásban :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork