Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


GoldenBlog interjú

eszpee cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 14. vasárnap, 20:44

Most, hogy picit lecsendesültek a hullámok a HVG GoldenBlog körül, emailvégre kaptuk az egyik ötletgazdát, Marinov Ivánt - tapasztalatokról, szervezésről és a jövőbeli tervekről.

Mikor, hogyan született az ötlet, hogy ti csináljátok meg az első magyar blogversenyt? Kezdettől fogva támogatta a HVG az elképzelést, vagy hosszadalmas győzködés eredményeként indult el?

- Az ötlet régi, az előkészítés és a kiírás néhány hét munkája. Az apropóját egy spanyol blogverseny adta, és a Hvg Online vezetősége is jó ötletnek találta egy ilyen díj létrehozását. A spanyol megmérettetés egyébként több mint egy évig tart, de hát a spanyol nyelvterületről jóval kimerítőbb összegereblyézni a legjobbakat.

Miért kellett angol nevet választani egy magyar blogversenynek?

- Magyar ember ne viseljen bézbólsapkát? :-) Szerintünk ez egy jó név, megjegyezhető és vicces.

Figyeltetek nemzetközi példákra a szervezésnél?

- Ha valamihez hasonlítanom kellene, akkor talán inkább a Nagy Könyvhöz tudnám. Bár a 100 blog kiválasztása soknak bizonyult - ennyi blog elég ahhoz, hogy ha valaki nem jut be, megsértve érezhesse magát mellőzöttsége miatt, kevés viszont ahhoz, hogy minden jó blogot kiválasszunk.

Mi alapján választottátok meg a kategóriákat? Nekem kicsit erőltetettnek tűnt a műfaji (fotó / hír) és mennyiségi (közös / egyéni) kategóriák összemosása...

- A TOP 100 létrejötte után megnéztük, a kiválasztott blogok milyen kategóriákba illeszthetők. Láttuk, hogy a tematikus blogok közül volt 10 fotóblog, 10 hírblog, így lett két ilyen kategória is az általános tematikuson kívül. Közös blogok közé olyanokat igyekeztünk válogatni, ahol nem csupán arról van szó, hogy egynél több ember vezeti a naplót, hanem egyfajta közösség is kialakult az oldal körül, ami alakítja a tartalmat. Ami a jövőt illeti: szívesen vesszük az építő ötleteket a következő versenyünkhöz; nincsenek kőbe vésett szabályaink.

Mi indokolta a többszörös szűrési rendszert? (jelölések - 100 kiválasztott - ezekre közönségszavazás - ezek győzteseire újabb szavazás) Nem lett volna igazságosabb a közönségszavazásba mindenkit beengedni?

- A jelölés azért kellett, hogy ne maradjanak ki olyan blogok, amiket nem ismerünk, mások azonban jónak találják. Eztán pedig azért szelektáltunk, mert azt sem akartuk, hogy - mint az a végső szavazásnál meg is történt - a nagy olvasottságú, egyébként is ismert blogok jussanak csak a legjobbak közé. Egyszóval: nem akartuk letükrözni a nézettségi listákat, hanem részben új, kevésbé ismert blogokat is szerettünk volna felhozni.

Nem érzitek picit furcsának, hogy sem a zsűri, sem a közönség által választott győztes nem egy "klasszikus blog"? Nincs ennek egy olyan üzenete, hogy ennyire rossz a hazai felhozatal? Vagy lehet, hogy egyszerűen csak tényleg nem lehet összehasonlítani egy hírblogot egy személyes naplóval?

- Más fórumon is elmondtuk, és a nyertesekkel való beszélgetések is ezt támasztják alá, a legfontosabb elismerések a kategóriagyőzelmek voltak. Remélhetőleg a jövőben ez a díjazásban is érvényesülni fog :-) Az abszolút győztes kihirdetését azért nem nevezném abszolút hülyeségnek, a helyén kezelve ez is egy érdekes díj, elismerés, valami olyasmi, mint az olimpiákon az összesített éremtáblázat. Általános a fanyalgás, hogy miként lehet egy 10 meccses vízilabda bajnoki aranyat összehasonlítani egy 100 méteres futás érmével, mégis mindenki kíváncsi, a végére kik gyűjtötték össze a legtöbbet.

Sikeres volt szerintetek a verseny? Milyen célt tűztetek ki induláskor? Engem kicsit meglepett a közönségszavazatok alacsony száma, főleg a második fordulóban - pláne a sok nevezéshez hasonlítva.

- A bloggereket sikerült aktivizálni, miképp a sajtó jelentős részét is rámozdítottuk a versenyre és a blogokra. Lett egy nagyon hasznos és színes lista (a kategóriahelyezettek listája), és összehoztunk egy csomó bloggert. Ráadásul a hvg.hu is jól járt, nyári nézettsége a korábbi szinten maradt, a Golden Blog pedig egy jól hangzó márkanévvé vált. Augusztus végén pedig remélhetőleg lesz egy jó buli, ahova majd titeket is szeretettel várunk

Egyfajta kísérlet, egyszeri kiruccanás a bloggerek közé a GoldenBlog, vagy egy közösségibb újságírás első lépcsője? Mennyi "hallatszott át" a versenyből a papír HVG-be?

- Jövőre is lesz verseny. A papír HVG mellékleteiben több alkalommal is foglalkoztunk a blogokkal, egy alkalommal címlapsztoriban, és a szeptemberben megjelenő Hálóban értékeljük a versenyt, és bemutatjuk a díjazottakat. A hvg.hu-ban ma már rendszeresen hivatkozunk bloggerek írásaira, természetesen linkes forrásmegjelöléssel.

Szán-e a HVG valamilyen szerepet a blog műfajának a saját működésében? Ha igen, mit és mikor?

- A héten elindult közös blogunk, és továbbra is fenntartjuk azt az ígéretünket, hogy a lapunk profiljába illő blogoknak megjelenési lehetőséget ajánlunk fel.

Szerintetek van pénz a blogokban? Elképzelhetőnek tartjátok itthon is "profi bloggerek", blog-cégek megjelenését?

- Egy-két blog már mostanra is jól megcsinálta magát (machomedia.hu), lesz még néhány, de kicsi a piac.

GoldenBlog 2006?

- Előre!

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork