Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hétrettenetesék!

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 9. kedd, 21:06 | 14 hozzászólás

Megszoktam már, hogy ebben az országban az is politikai kérdés, hogy milyen színű a klotyópapír a WC-ben, és hogy a nyugdíjas nénikék az SZTK betegvárójában összevesznek azon, hogy kire kell szavazni, de az nekem is újdonság volt, hogy a politika már a kislányom meséskönyvébe is berágta magát.

Tegnap este gyanútlanul olvastam neki Mörrenmorcogi Micó főmacska jellemzését a Pincérfrakk utcai cicák című alapműből, amikor a következő részhez értem: "Ez itt a százfelé álló bajsza (mellette rajz: százfelé álló bajusz), így villog a két sárga szeme (rajz: két nagy sárga szem), ezek az apró, tűhegy-fogai (rajz: apró, tűhegy fogak)..." A szöveg ezután így folytatódik. "Egyébként igen jámbor lélek lakozik benne: a Füles és a Magyar Nemzet régi olvasója..."

Ezen percekig röhögtem. Próbáltam elképzelni a százfelé álló bajszú, villogó sárga szemű, tűhegy-fogú, különben jámbor macskát, amint a Magyar Nemzetből tájékozódik a világ folyásáról - de nem ment.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Balage, 2005. augusztus 9. kedd, 22:11 (#)

Oriza Triznyák RUlez! :-)

2

Gr0, 2005. augusztus 9. kedd, 22:16 (#)

Miért, ha már szótárben is politizálnak...

(A Heti Hetesben is taglalt dolog: a "like" ige példamondata a régi, átkos Országhban (angol): "I only like János best." A pár évvel ezelőtti editionban: "I only like Viktor best.")

Gr0

3

Levente, 2005. augusztus 9. kedd, 22:52 (#)

Mikori könyv ez?

4

stsmork, 2005. augusztus 9. kedd, 22:57 (#)

(C) Osiris kiadó, 2002
(C) Kormos István jogutódjai, 2002

Én gyerekkoromból emlékszem rá, tehát az eredeti szöveg legalább harminc éves. Szerintem nem a mese változott, hanem a Magyar Nemzet :-)

5

Levente, 2005. augusztus 9. kedd, 23:09 (#)

Szerintem is, és ezért nem tetszik a post :)

6

ses, 2005. augusztus 9. kedd, 23:57 (#)

Gr0 (2), erről nem hallottam, pedig mekkora fless! :)

7

nyelv-ész, 2005. augusztus 10. szerda, 07:54 (#)

Szerintem meg nagyon helyes, hogy a gyerek már néhány éves korában megtanulja, mi az ábra kis hazánkban.

Ne felnőttként kelljen kapkodnia a fejét, hogy most ki kivel van...

:-)

8

BaBe, 2005. augusztus 10. szerda, 08:04 (#)

Persze, kedves nyelv-ész, ezért hittem jó darabig azt, hogy Lenin bácsi milyen kedves. :) /nem röhög, mert ütök! "-)/

Komolyan, kb. harmadikban lehetett, hogy az évvégi jutalomkönyvem arról volt egy szép történet, hogy Lenin hogyan fogadott örökbe egy árva kisfiút.
Az eszmélést sztem bízzuk arra az életkorra, amelyben az normálisan bekövetkezik. Persze nem kell befogni a gyerek szemét, de jobb, ha először a saját kisebb világának a problémáival szembesül, mert később nem fogja tudni megoldani a nagyobbakat.
(Ja, és ilyenkor jöhet pl. Verne, a Kétévi vakációval, meg a hasonlók.)

9

nyelv-ész, 2005. augusztus 10. szerda, 16:55 (#)

Nem véletlenül tettem oda a :-) -t!

10

Ali, 2005. augusztus 10. szerda, 17:26 (#)

BaBe, én kisiskolásként az első jutalomkönyvemben olyan történetet kaptam, ahol egy professzor költözik haza az USA-ból, a külön poggyászként feladott pulikutyusa meg megmenti az állatokkal teli repülőgépet a téves és hiányos hírekből adódó spontán lázadás vezérének, az oroszlánnak a ketrecbe visszaterelésével. :) Azt hiszem, ez egész életemre nézve meghatározó mű volt, hisz aztán foglalkoztam légitársaság informatikai rendszereivel, tanítottam egyetemen és rengeteg állattal is találkoztam, akiket vissza kellett volna terelni a ketrecekbe. :)

11

r.a, 2005. augusztus 10. szerda, 20:53 (#)

Valamennyire idekapcsolódik: politika a szótárakban. Pusztai Ferenc mesélte az egyetemen, hogy a szótárakat alaposan átnézték még a komenista időkben, nincs-e például az oldalak tetején lévő szavaknak rejtett üzenete. A nagy gondot az értelmező szótárban az okozta, hogy a bolond és a bolsevik szavak között sajnos nincs magyar szó, de azért a kettőt viszont nem lehetett ugye egymás után rakni... (Aki nem érti, miért, boldog ember.) Szerencsére találták a következőt: bolonyik fn táj Békakorsó (valami gyomnövény). Normális körülmények között ez a kihalt tájszó nem került volna be, de így muszáj volt berakni.

12

nyelv-ész, 2005. augusztus 10. szerda, 22:30 (#)

#8, BaBe:

És mikor ráeszméltél, hogy a Lenin bácsiról hallottak mind mekkora hazugság, nem érezted úgy, hogy a felnőttek módszeresen átb***tak?

Az én családom nem volt éppen szimpatizánsa az előző rendszernek, mégsem mondták gyerekkoromban a kisdobos meg úttörő mozgalomra, hogy a rohadt kommunisták már gyerekkorban militarizálják szegény gyerekeket. Mikor középiskolába mentem, akkor mesélték el a véres valóságot, és igencsak mérges voltam rájuk, hogy nem lettem idejekorán felvilágosítva. Egyébként is rettenetesen gyűlöltem azokat a felnőtteket, akik bármely kérdésemre a sztereotip "majd megérted, ha nagy leszel" választ adták.

Szóval nem feltétlen jó, ha burokba zárva nő fel a gyerek. Hadd szokja a valóságot...

13

BaBe - hú de hosszú lettem..., 2005. augusztus 10. szerda, 23:34 (#)

Nem, nyelv-ész, nálunk az a divat járta, hogy "majd ha nagy leszel", meg az "attól függ", de az sosem derült ki, hogy mitől. Kicsit olyan Janikovszky-gyereknek éreztem magam... :)

Elég hamar magam döntöttem el, mit olvasok, mit nem (ilyen nem nagyon volt), és azt is magam döntöttem el, mi lehet a valóság, és mi nem. Anyámékra egy pillanatig nem haragudtam, egyrészt mert otthon a politika nem volt téma - ha igen, én nem érzékeltem -, másrészt valótlanságot sem hallottam soha tőlük. Arról nem beszélve, hogy ha nagy ritkán megosztottak velem valamit, akkor biztos, hogy annak több oldalát is megvilágítgatták. Ez tehát pozitívum.

Persze a könyvmánia okán anyámnak könnyű volt azt gondolni, hogy elegendő fegyelmezés, ha eltünteti az összes könyvet a szobámból, nem tudhatta, hogy akrobatikusabb a lelkem annál, hogy ebbe beletörődjem. Egyébként pl. a Képes Történelem sorozat darabjai a mai napig megvannak, az eddig felhasznált képes mellékletet jól tudják használni a fiaim is - hiszen a képek önmagukban nem hazudnak. Csak a képaláírásra kell odafigyelni, meg magára a könyvre - néhol mosolyt fakasztó. :)

Nálunk már téma a politika, a nagyot kifejezetten érdekli a történelemmel együtt, könyvet még soha nem vettem el tőlük...

A gyerekkori terrorról pedig annyit, hogy hittantáborba 4 és 6 éves koruk óta járnak, egy összeszokott csapattal, a hittanra ugyan nem kényszerítettem őket (sőt, a kicsi magától kezdett oviban járni, majd egészen konkrétan istentagadó vált belőle, ezen azóta is csöndben vigyorgok). Az összeszokott gyerekközösség mindig is vonzotta a gyerekeket, ők maguk között beszélik ki a hülye felnőtteket, nem féltem őket.

Annál is inkább nem, mert én pl. végigjártam a ranglétrát: kisdobos őrsvezető, űttörő őrsvezető, úttörő csapatvezető, ifivezető, KISZ-titkár - mindez voltam, és sikerült megúsznom politizáló felnőttek nélkül. Egészen az első munkahelyemig, ahol a vakbuzgó főmérnök finom terrort próbált alkalmazni, amikor nem léptem be a KISZ-be, majd amikor "megtagadtam" a pártülésjkv. legépelését, lilára dagadt fejjel viharzott el az igazgatóhoz.
Nem jött be neki. 1989-et írtunk... :)

14

Zuzu, 2005. augusztus 11. csütörtök, 14:44 (#)

Gyerekkoromban olyan nevelést kaptam amiért a kommunista rezsim legszívesebben kinyírt volna minket. De megúsztuk :) Mindezért elsősorban anyai nagyapámnak vagyok hálás aki a II. világháború elötti Pénzügyminisztériumban volt főtanácsos, de a "győzelem" után három kiskorú gyermek mellett az utcára tették. Sajnos elég fiatal voltam mikor meghalt, igazából most tudnám értékelni tudását és mindazt amit megpróbált átadni nekünk, hogy megismerjük a valóságot. Csak egy kis szines a háború utáni állapotokról: szóval, abban az időben esett meg, hogy kivezényelték valamelyik budapesti híd újjáépítési munkálataihoz. Kérdés: neve? Válasz: dr. xy. Újabb kérdés: Írni, olvasni tud?

Apropó, nem tudom, hogy látta-e valaki tegnap éjjel a Hankiss Elemér interjút az ATV. Igaz nagyon későn volt, olyan 2.30 és 3 között, de bizonyára ismétlés... Zseniális volt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork