Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Read/Write Web?

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. augusztus 9. kedd, 14:06 | 9 hozzászólás

A BBC interjúja Tim Berners-Lee-vel, weblapokról, blogokról, a jövőről és TBL kislányáról, aki egyidős a World Wide Webbel...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Boca, 2005. augusztus 9. kedd, 14:55 (#)

Ez a Mark Lawson tenyleg ekkora seggfej? Az interju 80%-aban azon erolkodott, hogy buntudatra birja TBL-t, ami egy tipikus analog pesszimista hozzaallas. Nem fogta fel meg mindig, hogy az internet csak egy ujfajta medium, nem az emberiseg univerzalis gyogyszere, ami mindenkinek alanyi jogon elhozza a boldogsagot mellekhatasok nelkul. Milyen konnyu es olcso modszer egy feltalalo nyakaba varrni az osszes szart, amit a talalmanyaval elkovetnek. Az viszont mar kifejezetten nehez lehet nem latni azt, hogy a hasznos dolgok azert mukodnek es bevaltak.
TBL persze tok korrektul lekezelte ezeket azzal, hogy azt mondta, a web is csak olyan, mint az emberek maguk.

2

ses, 2005. augusztus 9. kedd, 15:28 (#)

És tényleg. Mekkora egy szúnyog ez a riporter :( - amivel nem az a baj, hogy kellemetlen, mert Lee-t nem kell félteni, súlyosan alázza, hanem, hogy akár kérdezhetett volna úgy is, hogy nemcsak xxx-rated oldalakon és bulvárportálokon készül fel az interjúra. BBC-s embertől ez elég gyenge.

3

nyelv-ész, 2005. augusztus 9. kedd, 19:56 (#)

Eza kötsög riporter legalább annyit utánanézhetett volna, hogy az adatlopás, meg a popup pornóoldalak, meg a többi nyavalyája nem a HTML technológia miatt van.

Miért nem szól be a SUN-nak, amiért a Java-t megalkották, vagy miért nem azokat a cégeket és hivatalokat pellengérezi ki, akik ostobán hozzáférést engednek adataikhoz a weben???

Csak ugyanazt mondhatom, amit Fekete Pákó mondott az RTL Klubban: húje kóccsog. (Így, nem ö-vel!)

4

Boca, 2005. augusztus 9. kedd, 22:48 (#)

"az adatlopás, meg a popup pornóoldalak, meg a többi nyavalyája nem a HTML technológia miatt van."

Ez ot nem zavarja, abbol a hatarozott hipotezisbol indul ki, hogy mindez a sok gonosz dolog nem lett volna, ha TBL nem talalja fel a WWW-t.
Ez az "internet nem megbizhato" cimu sztori is olyan szanalmas es regi mar. Persze TBL a mara mar kvazi-szabvanyos valasszal leszereli.

5

NagyGa1, 2005. augusztus 10. szerda, 03:18 (#)

Öööö... Pontosan mi a baj a Javával meg a Sunnal?
(Eddig azt hittem legfőképpen az M$ SW biztonsági hiányosságaival van baj, pl adat túlírás rutinszerű nemvizsgálata egymillió helyen az összes szoftvereikben.)

6

nyelv-ész, 2005. augusztus 10. szerda, 07:51 (#)

Nem a Javaval meg a Sunnal van a baj, hanem a riporterrel. Olyan problémákat vág az interjúalany fejéhez, amelyekről az kicsit sem tehet. Vagyis nem nézett utána, hogy mi az összefüggés egy html oldal, meg az adatbiztonság között. Ez éppolyan, mintha egy útépítőnek azzal jönnél, hogy miatta vannak a karambolok. Ha nem építene utakat, akkor nem tudnának száguldozni az autók.

7

NagyGa1, 2005. augusztus 10. szerda, 09:41 (#)

Azt hiszem elsőre félreértettem a mondatod, most már megvan.

8

krank, 2005. augusztus 11. csütörtök, 04:45 (#)

Trackback: http://blog.krank.hu/szaktarca/index.php?itemid=1086

(Néhány gondolat a Tim Berners Lee-vel készült interjú és sesblogbeli felhangjai margójára a web jelenlegi állapotáról és problémáiról, továbbá a web és a társadalom jövőbeli fejlődéséről.)

9

nyelv-ész, 2005. augusztus 13. szombat, 10:53 (#)

krank,

sok igazság van abban, amit írsz. Optimizmusod azonban nem ragadt rám. Jelenlegi munkám részeként kb. 300 felhasználó technikai támogatását végzem, akik között (bár nem tekinthetők reprezentatív mintának) minden aktív korosztály és iskolai végzettség megtalálható. Sajnos az "analóg" valóság, és a digitális világ közötti szakadék még a huszonéveseknél is olyan nagy, hogy annak áthidalása jelenleg reménytelennek tűnik. Sokuknak van számítógépe otthon is, tehát a számítástechnika, és vele a web a "privát szférájukba" is beszivárog.

Ennek ellenére gondot okoz számukra bármilyen elemi asszociáció kialakítása napi problémáik és eme média között.

Példa: keresnek egy szolgáltatást vagy terméket, és fűhöz-fához szaladgálnak, telefonálnak, ahelyett, hogy néhány kattintással hozzájutnának a szükséges információhoz.

Beszélhetünk a web jövőjéről, álmodhatunk interaktivitásról, meg írható-olvasható médiáról, de először a fejekben kell változásnak történni.

Írod, hogy ha a társadalom készségszintre emeli az internethasználatot, a problémák többsége megszűnik. Ezzel egyetértek, de nem csak a felhasználói oldalon kell változásnak történnie. Mikor jónéhány évvel ezelőtt komoly, nagymúltú cégek vezetői egyszerre csak elkezdték imamalomként zengeni az internetes megjelenés fontosságát, üzleti folyamataik, szolgáltatásaik webes elérhetőségéről zsolozsmáztak; mi, akik ismertük annak technológiai fejlett(len)ségét, döbbenten szembesültünk azzal, hogy a managertársadalomnak fogalma sincs, mekkora problémát zúdít saját fejére. És így is lett. Évekig tartott, mire sok botrány után elkezdtek elemi biztonsági rendszabályokat foganatosítani, és közben természetesen az informatikusokat okolták minden probléma miatt.


Amíg sem a szolgáltató fél, sem a felhasználó nincs tisztában e média sajátosságaival, addig ez így is marad.
A manager csodát vár tőle, a felhasználó pedig minden afrikai éhezőről szóló lánclevelet exponenciálisan növekvő példányszámban továbbít.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork