Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Állati

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. október 9. vasárnap, 21:07 | 62 hozzászólás

Néhány héttel ezelőtt magukat állatbarátoknak aposztrofáló, önjelölt állatkínzók tartottak kétnapos szponzorált összejövetelt Budapesten. Szép számú közönség asszisztált mindehhez (minket is beleértve), akik a belépőjegy megvételével még támogatták is a rendezvényt.

Macskakiállításon jártunk. Részemről először és utoljára.

Amennyiben valaki akár csak egy évvel ezelőtt nyilvánosan előtt azt találja mondani, hogy egy macskakiállításon látott engem, akkor az illető nemétől függően vagy udvarias verbális ledorongolásban részesítem, vagy fizikailag is elégtételt veszek rajta az első kezem ügyébe eső tartós fogyasztási cikkel. Múlt szeptemberben viszont megjelent az életünkben Denver, ami némileg átalakította az értékrendemet.

A súlyos és egyértelműen rasszista jellegű kutyaimádatom, amely általános iskolás koromban egy németjuhász macskaellenes kiképzésében gyökerezett, hirtelen megenyhült, és habár nem fordultam teljes pált, elkezdtem értékelni a macskákat is.

Denver lenyűgöző pofátlansággal vett és vesz rá minket mindenre, amiről egy kutya még álmodni se mer, és cserébe annyira nem csinál semmit, ahogy azt egy kutya még megálmodni se tudja. Egy éves együttlakásunk ideje alatt körülbelül 73 alkalommal kellett volna megfognom a grabancát, és a ház urához méltó módon, minden teketória nélkül kihajítani csendes kis utcánkba: mostantól máshol éljen vissza a bizalommal. A macska trükkje pont abban áll, hogy ezt soha nem tudom megtenni.

Az adott hétvégén pedig testületileg - azért a macska nélkül - macskakiállításra mentünk. Így múlik el végérvényesen a világ dicsősége.

Utólag belegondolva tudhattam volna, hogy a macskakiállítás a legkevésbé a macskákról szól, de naiv voltam. A teremben körbesétálva, az elcsípett beszélgetésfoszlányok és a kiszögezett szórólapok alapján sikerült rekonstruálni egy kiállításra vitt macska teljes programját. Ítéljétek meg magatok, hogy az mennyiben nevezhető állatbarátnak.

Ha a nyau vidéken lakik, akkor hajnalban kel, hogy idejében odaérjen a reggel nyitó kiállításra. A felkészülés persze nem ekkor kezdődik: ekkor már hetek óta őrületes diétán és adalékanyagokon él a szerencsétlen, ha esetleg a gazdája úgy ítélte meg, hogy a díj elnyerése érdekében fogynia/híznia kell, avagy a szőre nem elég fényes. Most viszont elérkezett a nagy nap: be a ketrecbe és a kocsiba, majd 3-4 óra autózás következik Budapestre.

Célhoz érve a macskát kiveszik a saját ketrecéből, és a kiállító ketrecek valamelyikébe teszik át. A helytakarékos szervezők úgy intézik, hogy a ketrecek sorokban, egymást érintve helyezkedjenek el. Mindegyik cellában macskák - akik azután, hogy otthon hosszú időt töltöttek el a társadalmi rangsor kialakításával, most vadidegen fajtársaik tömegének közepén találják magukat, akikkel ráadásul le sem tudják bunyózni a helyezéseket.

A kiállítás és a verseny párhuzamosan halad. A bírálatra szólított cicát kiemelik a ketrecből, és a bírói asztal háta mögött elhelyezett másik ketrecbe teszik át, megint csak új, ismeretlen állatok mellé. Valamivel később egy idegen kiemeli őt onnan is, és szakavatott kezekkel megvizsgálja. A macska eközben még egy egyszerű körmös pofont sem keverhet le neki. Innen aztán visszakerül a bírálati ketrecbe, majd a kiállító ketrecbe.

A sorok között folyamatosan hömpölyög a látogatók zajos tömege. Sokan fényképeznek is, a legtöbben mobillal. Ez valószínűleg a kisebbik rossz, mert el tudom képzelni, hogy néhány éve még simán szembevakuzták a szerencsétlen állatokat a kis automatikus gépekkel. A cicák igyekeznek elbújni a kéretlen látogatók elől, bár nincs hová: némelyik alvást mímel, bár a remegő farka elárulja. A szemfüles fotósok kicsit megpiszkálják a nem reagáló egyedeket, a fülükbe csípnek, kihúzzák alóluk a kis takarót, a gyerekek vidáman rájuk üvöltenek.

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy normális macska képes ezt elviselni. Hát nem is. Az egyik gyönyörű bengáli torkába a szemünk láttára gyömöszöltek bele erőszakkal egy akkora fehér tablettát, hogy ha kiköpi és a lábamra esik, akkor elugrottam volna előle. "Gyógynövénykivonat", hadarták a meghökkent tekintetemet látva, majd később bevallották, hogy talán mégis inkább nyugtató.

A kiállításon értékesítés is folyt - és ez volt az a pont, ahol én végképp elveszítettem a megértő türelmemet. Képzeljétek csak, a macskáknak két külön ára van, attól függően, hogy "házi kedvencnek" vagy "tenyésztésre" akarjuk őket megvásárolni. Eleve mindkét ár magas, ám a köztük lévő különbség is tetemes, ezért megkérdeztük, hogy ennek mi az oka. A cicát simogató tenyésztő a legnagyobb természetességgel azt válaszolta: "a kedvencet először kipakoljuk, és csak utána adjuk oda".

Magyarán, ha valaki csak úgy, ott helyben szeretne egy cicát venni magának, akkor kénytelen a tenyésztői árat kifizetni, ha esetleg egészben szeretné az állatot. Az mindegy, hogy nem akar utódokat tőle és üzletet belőle, hanem csak egy egészséges fiú- vagy lánycicát szeretne: ígérgethet kétségbeesetten, nem fogják neki elhinni.

Tudom én, persze, hogy amúgy is rengeteg macskát ivartalanítanak ilyen, vagy olyan indokból a gazdáik, és azt mondom, hogy józan ésszel nézve sokszor igazuk van. De hogy egy tenyésztő puszta anyagi megfontolásból előre megtegye ezt, az pénzsóvár barbárság.

A közben kezdődő repibeszédet már elég ellenséges hangulatban fogadtam. Egy hölgy, aki a beszédéből ítélve talán egy macskaújság első embere lehetett, bemutatta a díjat, egy szárnyas macskaszobrot, és még meg is magyarázta, hogy miért van szárnya a macskának. Azért, mondta, mert a cicákat évszázadokon át csúnyán kihasználta az ember; ellenben most ő - nyilván a kiállító és versenyző mészárosokkal együtt - újra felkarolja ezeket a gyönyörű állatokat: ez lesz az ő igazi reneszánszuk. Hát ezért van szárnya a macskának. Ezután bemutatta a zsűri tagjait, mindenféle pszeudo- és félcelebritiket, akik egytől-egyig kiemelkedő szaktudásuk révén kerültek a pontozóasztal mögé. Az egyikükről például azt tudtuk meg bemutatásképpen, hogy civilben tudósember, és 35 éve osztja meg az ágyát a cicájával.

A díjkiosztást nem vártuk meg. Az eseményről szóló utolsó emlékem egy hatalmas, éremesélyes maine coon, amelyet izgatottan topogó gazdája az egyik megürült bírálati ketrecben tárolt az eredményhirdetés alatt. A pilledt óriásnak már minden mindegy volt; amikor közelebbről megnéztem, a gazda szomorkás hangon megjegyezte:

- Már nagyon elege van szegénynek.

Mire én:

- Akkor miért nem viszi haza?

A férfinak nyitva maradt a szája, úgy bámult vissza rám: láthatóan értelmezni próbálta a hallottakat. Néhány másodpercnyi csend után úgy döntött, hogy nyilván vicceltem. Megkönnyebbülten elnevette magát, aztán hátralépett, hogy megnézze, nem az ő rajtszámát olvasták-e be az imént.

Ítélet: vascső.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (62)

1

Gr0, 2005. október 9. vasárnap, 23:15 (#)

Látatlanban jogosnak tűnik a vascső.

De sztem ne fajgyűlöljünk: kijár az az összes állatfaj-szépségverseny - kiáálítás szervezőinek és résztvevőinek (természetesen nem az álaltokról beszélek). Kétlem, hogy van olyan, ami az általad tapasztaltaknál lényegesen állatbarátabb metódusban zajlana.

2

blumi, 2005. október 9. vasárnap, 23:48 (#)

A cikked tele van - minek nevezzem - tévedésekkel. Mondom ezt én, aki már többször vittem a macskámat kiállításra, és ismerek más embereket is, akik vittek, és normális emberek ennek ellenére.

A kiállítás előtti diéta és gyógyszerezés - marhaság. Egy rendes macskatenyésztő egész évben normálisan táplálja a macskáját, nem hízlalja fel, hogy aztán kiállítás előtt fogyasztani kelljen - a boxolókkal kevered szerintem. Málna sok díjat nyert egyébként anélkül, hogy kiállítás előtt botoxoznom kellett volna a száját vagy ilyesmi.

Kedvenc vs tenyészállat: Málna is kedvenc, mégsincs 'kipakolva', ez már csak azért is komplett marhaság, mert a macskákat 3-4 hónapos korukban adják el, viszont ivartalanítani csak később lehet őket. A dolog ott van megfogva, hogy nem kaphatja meg a törzskönyvét addig, amíg nem ivartalanítod. Amúgy a kedvenc vs tenyészállat megkülönböztetés más pénzért tenyésztett állatoknál is pont így van, gondolj egy jó tenyészbikára, vagy egy díjnyertes lóra, mindenhol létezik az, hogy a herélt, tenyésztésre nem alkalmas állatokat más összegért adják. Ez egyszerű gazdasági kérdés.

Kiállításon alapszabály, hogy a macskákat nem szabad a rácson keresztül vegzálni, ki is szokták írni a ketrecekre, és a gazdák vigyáznak is erre. A macskák egyébként végig szokták aludni a kiállítás nagy részét, mint otthon.

Nyilván mindenhol vannak hülye emberek, a macskások között is, nem is kevés, de a macskákat azért szeretik, szóval szerintem ez a cikk durva általánosítás és csúsztatás.

3

BaBe, 2005. október 10. hétfő, 00:13 (#)

1. Lemaradtam a kiállításról, bár nekem is nyilván lett volna néhány csúnya megjegyzésem a végén, mint sesnek, de még több epekedő közben.

2. Az enyémek gyönyörűek, ezt saját magam is meg tudom állapítani. Okosak, intelligensek, és kedvesek természetesen. Megyek is aludni, mert már jelezték, hogy hiányzom. :)

3. Méghogy törzskönyv. Röhögnünk kell. :)))

(Ez a versenyesdi külsőségeiben még mindig olyan giccses, mint egy társastáncverseny?)

4

ses, 2005. október 10. hétfő, 09:44 (#)

blumi, további jó kiállításozást neked meg Málnának is!

amit leírtam, az lehet, hogy neked nem tetszik - ha te magad is kiállításozol, akkor nyilván nem - de mind igaz, a bevallós tablettától a kipakolós mondatig. gondolom, többet tudsz a témáról, mint én, de ha a hallottak leírása alapján csúsztatás született, akkor nem én csúsztatok, hanem az élet.

bizonyára a kiállítók közül is szeretik a macskákat sokan, de tartom, hogy az esemény nem miattuk van: te se azért viszed kiállításra Málnát, mert ő könyörög.

5

Antiszoci, 2005. október 10. hétfő, 10:31 (#)

Az egész hajcihő ketrecestül mindenestül az élet méltóságának súlyos megsértése. Elég ha macskaszemmel nézzük. Kultúrember nem vesz részt ilyesmiben.

6

blumi, 2005. október 10. hétfő, 11:43 (#)

ses, csak kiváncsiságból kérdem, hogy honnan veszed ezeket az tévinfókat - lévén magad nem viszed a macskád kiállításra - meglesel egy gonosz gazdát, vagy honnan tudod?

7

blumi, 2005. október 10. hétfő, 11:45 (#)

Antiszoci, mindenféle emberi állattartás az élet méltóságának súlyos megsértése, a legtöbb állatot, amit tartunk, konkrétan legyilkoljuk egy idő után, a macskák még szerencsésnek mondhatóak azzal, hogy néha elviszik őket kiállításra - végülis élve megússzák.

8

ses, 2005. október 10. hétfő, 11:53 (#)

blumi (6), kérlek, olvasd el a cikket.

9

blumi, 2005. október 10. hétfő, 12:19 (#)

ses, elolvastam, és abból kb. azt látom, hogy elmentél egy macskakiállításra, ahol találkoztál olyan emberekkel, akik nem pont úgy gondolkodnak a világról, min te, ezért az összeszedett felületes benyomások alapján írtál róluk egy mélységesen elítélő hangnemű cikket.

10

blumi, 2005. október 10. hétfő, 12:21 (#)

Még egy dolog, a kiállításon természetesen TILOS macskát árulni, max kapcsolatfelvétel vagy előjegyzés lehet.

11

Gr0, 2005. október 10. hétfő, 12:33 (#)

"Még egy dolog, a kiállításon természetesen TILOS macskát árulni, max kapcsolatfelvétel vagy előjegyzés lehet. "

Magyarán tilos macskát árulni ott, csak épp mégis ezt teszik.

Amúgy én úgy látom, hogy ses arról a kiállításról írt, amin ott volt, olyan mondatokról írt, amik elhangzottak, olyan tényeket ír le, amikről megbizonyosodott. Az általánosítás mértékén el lehet rágódni kicsit, de sztem a szerző nem törekedett teljes és beleköthetetlen korrektségre. Amennyiben az nem tetszik, hogy állást foglalt valamelyik oldalon, azt egértem, lévén te szerintem a másik oldalon vagy - de ez egy ilyen sportág: a vitának két oldala van.

12

Balage, 2005. október 10. hétfő, 16:42 (#)

A kutyám négy éve nem él, törzskönyvezett írszetter volt. Nem azért volt törzskönyvezett, mert nekünk csak így volt jó, hanem mert nekünk ő tetszett meg, és kiderült, hogy törzskönyvezték, minket meg nem érdekelt.

Amikor aztán eljött a szülés története -- mert hogy ugye jót tesz, ha legalább egyszer szül, mondták a könyvek --, úgy döntöttünk, hogy legyenek fajtiszták a kölykök. Ám ehhez jó több kiállításon kellett őt "megméretnünk" és "elbíráltatnunk". A macskakiállításoknál a kutyakiállítások, pláne a versenyek sokkal rosszabbak. 1989-ben sikerült megszereznünk az utolsó szükséges bírálatot. Azt a versenyt véletlenül meg is nyertük (többek között azért, mert Németországban abban az évben a borotvált fülü írszetter volt a divat, és a sok hülye magyar tenyésztő mind leborotválta, az idős bíró bácsinak meg ez rohadtul nem tetszett, ki is osztott mindenkit, nekünk meg az első helyet), és soha többet a környékére sem mentem egyetlen ilyen rendezvénynek. Ha az életben még lesz kutyám, valamelyik menhelyről fogom elhozni, és nagyon fogok vigyázni, nehogy versenyeztetni kelljen. :-(

13

Ali, 2005. október 10. hétfő, 17:30 (#)

Nagyanyám azóta elhunyt kék sziámija sem készült soha versenyre, bár törzskönyvezett volt, ajándékként került ide. Még a rendszerváltás előtt vagyunk, a "randevúk" eredményének bécsi állatkereskedőkhöz való eseti csempészetével nyugdíjkiegésztítés is terem (ámbár a macska fogyasztásával együtt aligha nyereséges a buli tisztán pénzügyi oldalról). Nem sokkal a rendszerváltás után az illetékes főmufti kitalálja, hogy visszavonatják a törzskönyvet azoktól a macskáktól, amik egy kiállításon sem vettek részt (lényegtelen, hogy ez jogilag megáll-e, Magyarországon vagyunk). Nagyanyám tehát felkészíti az ekkor már nem kimondottan fiatal (ám még mindig aktív) macskát, azaz megnézeti az állatorvossal, megcsinálja a manikűrt, szerez ketrecet -- amit ezen kívül még kellene tenni, arról nem tud, s így nem is teszi meg. A macs természetes kecsességével és trükköktől mentesen három díjat söpör be, a főmuftit csendben megüti a guta. Nagyanyám a látottak alapján ugyanarra a következtetésre jut, miszerint a kiállítás nem az a hely, ahova jóérzésű ember elviszi a családtagját (amivé a sziámi vált az évek alatt) és még két évig születnek a törzskönyvezhető kölykök. Nemrég az utolsó alomból való nagyanyámnál maradt leszármazott is távozott, a sziámik uralkodására ma már csak az elnyert díjak emlékeztetnek.

14

blumi, 2005. október 10. hétfő, 17:36 (#)

Gr0,

akkor vedd úgy, hogy elmondtam a másik oldalt. Írtam, hogy nyilván vannak a macskások között is mindenféle emberek, de ettől még nem kell egy közösséget leírni.

Illetve mondjuk úgy, hogy a macskásokról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy nem szeretik betegesen az állatkáikat, azt nem, mert ezt a saját szememmel láttam, sokszor.

15

nyelv-ész, 2005. október 10. hétfő, 17:57 (#)

ses,

engem leginkább ez a mondat ütött szíven:

"Denver lenyűgöző pofátlansággal vett és vesz rá minket mindenre, amiről egy kutya még álmodni se mer, és cserébe annyira nem csinál semmit, ahogy azt egy kutya még megálmodni se tudja."

Kicsiny gyerekkoromban nekem is az volt a benyomásom, hogy a macskák nem csinálnak semmit, csak döglenek egész nap, mígnem szembesültem azzal, amivel Te még nem: a macskák éjjel rendkívül aktívak; vadásznak, területi vitákba bonyolódnak a szomszéd macskákkal, és olykor igen zajos nemi életet élnek...

Persze nálunk tanyán ridegtartás van, tehát nincs szobacica, viszont az eddigi összes macskánk a jó bánásmódot átlagosan heti 1-2 döglött egér küszöbre helyezésével honorálta (tavaszi és őszi vetéskor ez felmegy akár napi 1-2 példányra).
Szóval természetes közegükben nem mondhatók lusta és pofátlan népségnek, de tény, hogy korántsem olyan kommunikatívak, mint a kutyák.

16

ses, 2005. október 10. hétfő, 18:24 (#)

nyelv-ész, akkor félreértettél. a reggeli sárfoltokból én is ki tudom következtetni, hogy nem ok nélkül alszik a dög egész nap. :) a semmittevés arra vonatkozott, hogy "értünk" nem tesz semmit a gondoskodáért cserébe. a kutya kezét-lábát töri, hogy az imádatáról biztosítson, meg odahozzon cuccokat, satöbbi - ezzel szemben egy macska... jó, én is kaptam már tőle egy fél madárfiókát, de éreztette is, hogy baromi nagy gesztust gyakorolt!

17

Gr0, 2005. október 10. hétfő, 19:39 (#)

blumi,
OK, mindkét oldal hallatja hangját, így van ez rendjén.

"Illetve mondjuk úgy, hogy a macskásokról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy nem szeretik betegesen az állatkáikat, azt nem, mert ezt a saját szememmel láttam, sokszor."

Nos, azért a beteges szeretetet én nem venném pozitívumnak - már, ha te annak értetted.

18

blumi, 2005. október 10. hétfő, 23:40 (#)

Én meg annak veszem, de a pont ott van, hogy ha a normál macskaszeretethez képesti extremitásokat vesszük, akkor beteges szeretettel többet találkozol, mint utálattal. Márpedig ses cikkéből az jön le, hogy ezek utálják a macskáikat. Holott dehogy.

19

ses, 2005. október 10. hétfő, 23:58 (#)

ses cikkéből ez (18) csak akkor jön le, ha továbbra is képtelen vagy levenni az Egyesült Macskavédő Front-os szemüvegedet. Mert egyébiránt ses cikke arról igyekszik szólni, hogy (többek között) mi folyik egy ilyen kiállításon, illetve arról, hogy mennyire nem a macska szeretetéért viszik oda az emberek az állataikat. Utálatról én nem olvastam benne; de végül is én csak írtam. :)

20

bede, 2005. október 11. kedd, 01:12 (#)

Olyan ez, mint az amerikai beauty pageantek negyeves kislanyoknak. Az oket odavivo szulok is csupa-csupa szeretetbol csinaljak.

21

blumi, 2005. október 11. kedd, 02:33 (#)

ses,
a cikked tele van ordító hazugságokkal, lehet, hogy te nem írtad bele őket, hiszen te jobban tudod, talán csak a moveable type pakolja ideoda a szavakat. Egy ilyen cikket megírni tök olcsó mulatság, nem nagy rizikó, mert a fogalom nélküli idióták úgyis neked adnak igazat, hát hajrá.

22

ses, 2005. október 11. kedd, 08:56 (#)

blumi, egyre jobb. :) ha már az álláspontodat nem konkrétumokkal és érvekkel, hanem a hangnem erősítésével óhajtod alátámasztani, akkor további lehetőségként javaslom, hogy esetleg kezdj el nagybetűkkel írni vagy felkiáltójelezni, azok ugyanúgy erősítik a mondanivalód erejét, mint a "tele van ordító hazugságokkal" minősítés.

én közben továbbra sem tudok mást mondani, mint azt, hogy amit tényként írok le acikkben, az úgy is történt, ahogy írtam, bármennyire nem tetszik ez neked. ámde ez a körülmény ne tartson vissza a hangulatod további fokozásától: a magyar nyelv lehetőségeit még messze nem használtad ki.

23

Gr0, 2005. október 11. kedd, 12:16 (#)

blumi,
javallom, hogy pontról pontra mutass rá az ordító hazugságokra, úgy könnyebb lesz igazolni/cáfolni igaztalan mivoltukat. (Mondjuk, azt, hogy direkt állított olyat ses, ami nem igaz - ettől lesz, ugyebár tévedésből hazugság - nehéz meló lesz bebizonyítani, de attól nemes feladat, hogy kőkemény)
Jmagam nem vagyok otthon az ilyen kiállítósdiban, úgyhogy én még lazán meggyőzhető vagyok. aki megmutatja nekem, hogy az állatok örömére vannak a kiállítások, és nem a gazdáikéra, máris hívő vagyok.

24

Gr0, 2005. október 11. kedd, 12:17 (#)

Erratum:

"Amint megmutatja nekem valaki..."

Bocs.

25

Gr0, 2005. október 11. kedd, 12:18 (#)

bede (#20),

hú, na ATTÓL kinyílik a bicska a zsebemben... Serencsétlen kislányok, kilónyi vakolattal az arcukon, Barbie-babának, habcsókkirálynőnek, cowgirlnek, vagy kurvának beöltöztetve...

És mindezte egy mélyen hívő országban...

26

Halál, 2005. október 11. kedd, 15:25 (#)

Abban az országban csak a pénzben hisznek, minden más színjáték. Van is mindig a nagy csodálkozás, hogy nálam ez nem számít kicsit se. Itt tényleg egyenlő mindenki.

27

nyelv-ész, 2005. október 11. kedd, 21:15 (#)

blumi,

"fogalom nélküli idióták" - ezmiez?

28

Gr0, 2005. október 11. kedd, 21:42 (#)

Fogalmatlanok.

Ezt egy nyelv-észnek illene tudnia :)

29

blumi, 2005. október 12. szerda, 18:43 (#)

Oké, mint az óvodában, akkor felsorolom.

'magukat állatbarátoknak aposztrofáló, önjelölt állatkínzók, 'a macskakiállítás a legkevésbé a macskákról szól' illetve 'mennyiben nevezhető állatbarátnak' - az a hiedelem, hogy a kiállításnak azért kéne lennie, hogy a macskák ott jól érezzék magukat, egy orbitális faszság, a bélyegkiállítás sem azért van, hogy a bélyegek jól érezzék magukat - egyetlen kiállítás sem. (Vsz kevered a házibulival.) A kiállítás azért van, hogy ott egy szubkultúra deklarálja magát, kommunikálja azt, hogy létezik (tudod, mint a Budapest Parádé), népszerűsítse a macskatartást azáltal, hogy szép macskákat mutogatnak, (így aztán közvetve mégiscsak a macskákért van). A macskák persze a kiállításon annyiban főszereplők, hogy általuk lehet lemérni a macskatartók 'teljesítményét', de a cél nem az, hogy az ott jelenlevő állat orgazmusba essen a gyönyörtől. Viszont, mivel az emberek, akik elviszik macskáikat kiállítani, szeretik őket (különben miért tartanának macskát), ezt nem állatkínzásként hajtják végre, hanem állatbarát módon, ha neked ez nem is jön le. Tehát a macskákat nem kínozzák, a macskák nem érzik magukat rosszul - ez utóbbit nem hiszem, hogy meg tudod ítélni kívülről, mármint a ketrec túloldaláról (még akkor sem, ha speciel van olyan macska, amelyik látványosan nem bírja a kiállítást, de ebből nem általánosíthatsz az összesre, illetve sok macska otthon sem bír magával). Én magam egyébként nem hinném, hogy egy kiállítás rosszabb a macskának, mint egész nap otthon egyedül ülni a lakásban, ingerszegény környezetben, mintahogy a kiállításon látott macskák 90%-a teszi.

A kiállító sem azért megy oda, mert neki aztán annyira jó a teljes hétvégét lekötő kiállítás és a vele járó hacacáré, tiszta szopás, hidd el, egyszerűen ez egy eszköz, amivel a fenti generálcélokat és a saját személyes céljait (amik lehetnek gazdaságiak is, vagy egyszerűen csak kiváncsiság, bármi, de biztosan nem az, hogy hajrá, basszunk ki Mircivel) eléri.

'a nyau hajnalban kel' - elárulom, hogy a macskák amúgy is hajnalban kelnek, sőt, tökmindegy mikor kelnek, mert összevissza alszanak és vannak ébren, ez igazán nem vágja őket földhöz, sőt, a kiállítási nap majdnem tetszőleges részen alhatnak, ha épp akarnak. A gazda viszont, na az hajnalban kel, és az tényleg szar, főleg, hogy ő aztán estig nem is gondolhat az alvásra, ha már szóba hoztad.

'3-4 óra autókázás Budapestre' - a macskák fele eleve pesti, és talán Záhony is közelebb van, mint 3-4 óra, de mindegy, ez egyébként szintén a gazdának szopás, nem a macskáknak.

'őrületes diéta és adalékanyagok' - még ha van is ilyen, te ezt tényként, elfogadott normaként írod, ami nyilvánvaló hazugság. Egyébként hadd kössek még bele: pont az a macskaelit tápálákozik a legjobban az összes macska közül, akiket kiállításra hurcolnak. A diéta annyit jelenthet, hogy nem kap az - amúgyis csak desszertként funcionáló - konzervből, vagy diétás száraztápot kap, ami felteszem (bár nem kóstoltam) pont ugyanolyan ízű, mint a rendes, de azt nem hiszem, hogy épeszű gazda úgy fogyasztja a macskáját, hogy koplaltatja.

macskavásárlás - írtam már, hogy kiállításokon nem lehet macskát árulni, lehet, hogy te láttál egyet, de attól még nem szabad, ez macskás konszenzus.

kipakolás, kedvenc - hazugság, erről írtam korábban, tudom, hogy működik (törzskönyvön keresztül), Málna is ilyen, azt is irtam, hogy amit írsz, az már az életkoruk miatt is lehetetlen. Nyilván létezik olyan tenyésztő, aki nem tartja be a közösség ezzel kapcsolatos normáit, de gyilkosok is vannak, pedig az is milyen csúnya dolog. Az a megdöbbenésed pedig szerintem irreális, hogy a tenyészthető és az ivartalanított állatok ára különböző. Az lenne meglepő, ha egyforma lenne.

vakuzás, szemfüles fotósok - ugyan már, a macskákkal ott van a gazdájuk, a macskakiállítás nem arról szól, hogy 4-éves gyerekek halálra nyomkodják és vakuzzák őket - ugyanakkor pont az az értelme, hogy sok ember legyen, akkor jó, nem egyszerű ügy. Külön ki szokták írni, hogy a szemfüles fotósok ne piszkálják meg az egyedeket, ha a gazda figyel, rászól, de az emberek enbloc nagyon hülyék, ez tény, de ez nem a macskakiállítás sara. Egyébként van olyan macska, amelyik jól bírja a simogatást, szoktak ilyet kirakni, de a legtöbbet nem lehet, már csak azért sem, mert karmolnak, és akkor meg sírás van.

'a macskát kiveszik a saját ketrecéből, és a kiállító ketrecek valamelyikébe teszik át' - a macskáknak nincs saját ketrecük, általában a lakásban tartjuk őket. A szállításhoz van kosaruk vagy spéci szállítódobozuk (az a nyeles). A kiállításon ketrecbe kerül (a dobozában nem lehet, ezt belátod, gondolom), de be szokták rendezni a helyét a saját dolgaival, beteszik az edényét, párnáját vagy valamelyik kosarát, sok macska abban alussza végig a kiállítást, még ha te nem is hiszed el.

'otthon hosszú időt töltöttek el a társadalmi rangsor kialakításával' - teljes marhaság, ezek a macskák nem közösségben élnek, hanem lakásban, általában egyedül vagy családdal, nagyon ritkán találkoznak másik macskákkal (talán csak itt a kiállításon, de a ketrecek között plexi van, tehát ismerkedni nem igazán tudnak).

'pódiumos ketrecek' - a konkrét kiállításon lehet, h volt ilyen, ez szerintem is rossz, de amiken pl. én voltam eddig, ott mindig a gazdáknak kellett tartani a macskákat, amíg nem bírálták el őket.

'Ezután bemutatta a zsűri tagjait, mindenféle pszeudo- és félcelebritiket, akik egytől-egyig kiemelkedő szaktudásuk révén kerültek a pontozóasztal mögé' - nem tudom pontosan, hogy melyik kiállításról beszélsz, de felteszem, hogy a szeptemberi ACFÁ-ról. Ott - de minden más macskakiállításon is - bíró értékeli a macskákat (akinek ez a szakmája, és jó eséllyel nem utálja a macskákat, hiszen akkor nem ez lenne). Általában egy macskát egy bíró. Olyan, hogy zsűri, nem létezik, félcelebritás-zsűri még kevésbé - nem is értem, mire gondolsz.

a bengális sztori - a fehér tablettának nyilván semmi köze a macska beszedáláshoz (erre egy tabletta nem elég gyors, ha már mindenképpen be akarod szedálni), szoktak kapni tablettában minden szart persze, nyilván ezt akarta demonstrálni vagy csak egyszerűen hülye volt.

Csak ennyi, de tisztában vagyok vele, hogy teljesen felesleges volt leírni, prekoncepcióval nem lehet vitatkozni.

30

Alfi, 2005. október 12. szerda, 19:56 (#)

blumi,
megszámoltam, 108soros kommentet írtál.
Ez igen,ez nem semmi.
Igazi macskabarát vagy, idülten és végletesen.:-)))

31

ses, 2005. október 12. szerda, 21:05 (#)

blumi, ez a beszéd! :) mivel egészen megfellebezhetetlen, amit írsz, egyetlen apróságot merek csak felhozni.

én a SYMA csarnokban végrehajtott kiállításról írtam, asszem, talán FAMCAT néven futott, de nem vagyok biztos benne. Ahogy írtam is, és ahogy te szintén rávilágítasz, bírói asztaloknál nézegették a macskákat naphosszat, mégpedig nem meglepő módon bírók. idáig értem.

csakhogy. az esemény vége felé furcsa dolog történt. a bírók eltűntével a terem végében lévő magasított pódiumon (tehát nem az asztaloknál) a konferanszié hívó szavára megjelent egy sor ember, akiket egyenként bemutattak (és akiket én pszeudo-celebritinek tituláltam), majd leültek egy zsűriasztalnak látszó tárgy mögé, és felkészültek egy pontozásnak látszó cselekvésre. még táblának meg papírnak, filcnek látszó dolgok is akadtak a közelben, amelyek segítségével a pontokat összesíthették. Ezután a zsűrinek látszó csapat előtt elvonultak a bírói értékelések győztesei, csapatban majd egyenként, gazdáik karjában, egészen úgy, mintha a szárnyas macskaszoborért küzdenének.

Na, ezt a történést néztem én zsűrizésnek. Nyilvánvalóan tévesen, miután te az imént határozottan kijelentetted - és ehhez még csak jelen sem kellett lenned a helyszínen - hogy "Olyan, hogy zsűri, nem létezik, félcelebritás-zsűri még kevésbé".

Ne légy kegyetlen: áruld már el, hogy valójában mi volt az, amit láttam és azután ordító hazugságként "zsűrizés" címen hamisítottam be a rosszindulatú cikkbe.

32

blumi, 2005. október 13. csütörtök, 01:50 (#)

Igen, az ACFA az, ami a SYMA csarnokban volt, sajnos nem voltam ott, mert egyszerűen nem tudtam róla - nincs egy normális macskás blog, kéne csinálni.

Az a fajta zsűrizés, amit írsz, elképzelhető valami különdíjért, de a macska hivatalos értékelési lapjára biztos nem az kerül rá, amit pl. a Marsi Anikó mond róla, hanem amit bíró. A kategóriagyőzteseket a bírónak kell eldöntenie - de mondom, lehet, hogy volt valami extra díj, egy ekkora kiállításnál a szervezők nyilván megpróbálnak ilyen populáris eszközökkel élni, de ennek vannak korlátai szerintem, tehát nem ott születik a hivatalos végeredmény. A honlapot megnéztem most (jellemző módon ultrawebes), és ott nem találtam erre utalást sajnos, így e vonatkozásban nem tudok tiszta vizet önteni a nyílt kártyák közé.

Az így zsűrizett macskák egyébként különbözőek voltak avagy fajtánként ment a dolog?

33

ses, 2005. október 13. csütörtök, 10:25 (#)

Ömlesztve volt minden, gondolom, a szárnyas macska volt a különdíj.

A "macska hivatalos értékelési lapja" - ez azért lol. :)

34

wice, 2005. október 13. csütörtök, 10:57 (#)

blumi, egy kerdes: szerinted jo a macskanak, h macskakiallitasra viszik, v utalja az egesz hercehurcat, mint a szart?

35

blumi, 2005. október 13. csütörtök, 11:11 (#)

wice, szerintem egyik se, a legtöbb egyszerűen elviseli. Nyilván egy ivartalanítás rosszabb - már így tisztán macskaszempontból.

ses,
pedig van olyan, nemcsak macskáknál, hanem bármilyen állatelbírálásnál, azért jó, mert konkrét szempontok vannak rajta, tehát nem teljesen szubjektív.

36

blumi, 2005. október 13. csütörtök, 11:14 (#)

Túl hamar nyomtam az entert, szóval ha ömlesztve volt, az már olyan bónuszdíj, az igazi díjak fajtánként vannak.

37

Gr0, 2005. október 13. csütörtök, 13:28 (#)

blumi,
szép, hosszú felsorolás, pont olyan, amilyet hiányoltam.

egyetlen dolgot hiányolok belőle: hogy mindaz, amit ses leírt, mitől hazugság, és ne tévedés.

mondhatnám, hogy sztem hazudsz, amikor azt mondod, hogy ses hazudik - ugyanúgy keverném a két fogalmat, mint sztem te.

amúgy egy érdekes dolgot észrevettem a kommentedben:

Az általad kifogásolt kifejezés:

"'magukat állatbarátoknak aposztrofáló, önjelölt állatkínzók"

Később az áltlad adott jellemzés:

"A macskák persze a kiállításon annyiban főszereplők, hogy általuk lehet lemérni a macskatartók 'teljesítményét', de a cél nem az, hogy az ott jelenlevő állat orgazmusba essen a gyönyörtől."

Nos, tökéletesen definiáltad számomra az állatkínzó egy fajtáját.

Hozzászólásod amúgy szerintem nagyjából pontosan annyira szubjektív, mint ses vitaindítója, vagyis - nekem , legalábbis - semmivel sem jobban mérvadó attól, hogy te szemlátomást jobban értesz a témakörhöz.

A "mint az óvodában, akkor felsorolom" felütésed pedig egyenesen felnyitotta szemem: most döbbentettél rá, hogy, mint anár, dedósnak nézem a középiskolás diákjaimat, mikor felsorolok nekeik bármit is - mert, bevallom töredelmesen - szoktam...

És csak remélni tudom, hogy egyetemen tanító kollega nem olvas minket, mert neki ez még nagyobb ciki lenne.
Gr0

38

Gr0, 2005. október 13. csütörtök, 13:34 (#)

ses (#33)

"macska hivatalos értékelési lapja" - Ez olyan igazi állatbaráti fíling, mi? :)))

39

ses, 2005. október 13. csütörtök, 16:08 (#)

minden velem együtt aggódót szeretnék megnyugtatni: a sesblog oknyomozó brigádja hamarosan lerántja blumiról a leplet. kulcsfontosságú dokumentumok kerültek a kezünkbe arról, hogy hogyan bánik ez az alak a saját macskájával. részletek nemsokára!

40

blumi, 2005. október 13. csütörtök, 21:34 (#)

Gr0,
keresem az értelmed a soraidban, de nem találom, ugorjunk.

41

Gr0, 2005. október 13. csütörtök, 23:38 (#)

blumi,

ha elfogadsz egy tanácsot, az értelmemet ne a soraimban, hanem inkább bennem keresd.

De nem annyira fontos, ugorgyunk.

(Gentlemanus vagyok, írhattam volna akár azt is, hogy " lám, milyen rutinos dolog valami jó kis fikázósat írni, ha már érved nincs", de nem írtam. Te itt, röpke pár nap alatt hazudozósoztál, óvodásoztál, stb., még a végén én is megkapnám...)

42

nzanga mobutu junior, 2005. október 14. péntek, 22:49 (#)

hahh, vegre egy vmi, amiben teljes mellbimboval ses melle allhatok. dusitott napalm minden allatkiallitasra/versenyre jarora, es azt meg ontudatosan jol meg is magyarazora. orulok, h hozzaszolhattam ,) s.k.

ps: az persze ses kretensege, h vmi masra szamitott, mint amit leirt, de az legyen a legkisebb baj. :)
ps2: balage@12. eletemben nem hallottam meg olyat, h vkinek kiallitas(ok)ra_kell_cipelni a torzskonyves kutyajat ahhoz, h masik torzskonyves kutyaval fedezhessek. szerintem titeket vkik nagyon atbasztak.

43

Gr0, 2005. október 15. szombat, 00:43 (#)

Egyébként rájöhettünk volna előbb is, hogy a blumi név is sest takarja, "ővele" akarta elterelni a figyelmet az ultimate lúzerségről: arról, hogy ses szaki macsakakiállításra jár :P

44

Zuzu, 2005. október 15. szombat, 14:48 (#)

Én egy macskakiállítás alatt vettem a cicámat, törzskönyvezett, de nem ez volt a cél hanem hogy olyan legyen amilyet én szerettem volna mindig. Öncélú mint az összes macska, de bennem emberére akadt, szadizom is eleget, úgy látom élvezi, ha az oldalán elcsúsztatom a járólapon mintha korcsolyázna rögtön visszajön, játszunk még, nem rohan, bújik el, szeret kalózhajózni is a kosárkájában, bár még nem fordítottam át, kiesni úgysem esik ki, mert préselve van, stb, stb.... :) Ilyen macskát sem láttam még sosem, egyfolytában dorombol, néha már arra gondoltam, hogy elromlott neki valami bent és nem tudja kikapcsolni, de azért vannak olyan szituációk amikor leáll vele. Pld. idegen dög a territóriuma szélén.

Na aztán persze utólag kiderült, hogy olyan macskát választottam amilyen én vagyok. Tiszta röhej.

Pár hete nálam lakik a barátnőm, mert épp felújítja a lakását. Hozta magával burma típusú cicáját, örökmozgó, kis kecses állat.

Az enyém totál kiakadt, felvette antiszoci viselkedésformáját és bevonult a hálószobába a radiátor alá (az ő szobája a nappali, a hálóba csak látogatni szokott bejárni normális időkben). Onnan fújt amikor a másik cica a közelébe merészkedett. Tartott ez 3 napig, majd megenyhült vagy rájött, hogy ott a radiátor alatt mégsem olyan tuti, és hát úgy döntött, hogy inkább összebarátkozik a másikkal.

Azóta tök jól elvannak. Napközben mindkettő alszik a saját kis helyén, aztán késő délután beindul a mandula ami úgy éjfélig tart. Éjszaka, hajnalban megint kergetőzés, játszás, de akkor már kizárom őket a hálóból.

45

burgonyapüré, 2005. december 11. vasárnap, 18:01 (#)

semmi kül

46

Bombi cica, 2005. december 13. kedd, 10:59 (#)

Bombi cica vagyok. Bár én még nem jártam kiállításon, valószínűleg nem is fogok menni, mert elég félős vagyok. De a gazdi mesélte, hogy vannak ott olyan cicák is, akik kimondottan szeretik a kiállításokkal járó "megpróbáltatásokat". Ugyanúgy, mint az emberek között, a macskák között is vannak exhibicionisták, akik imádják, ha csodálják, símogatják őket, akár idegenek is. Nyilván vannak olyan cicák is akik ezt utálják, de aki macskákat tart, tenyészt, az kivétel nélkül él-hal az állataiért, s mindenhol megpróbál elfogadható körülményeket teremteni nekik.

47

ses, 2005. december 13. kedd, 11:30 (#)

Bombi cica, a kiállítási tablettázókat akkor felejtsük el - ám még akkor is ott vannak azok a tenyésztők, mondjuk nem idehaza, akik evésre tenyésztik a cicákat. Ott az "él-hal" minősítésed inkább fordítva érvényes.

ha ezekről még nem mesélt neked a gazdi, viszont jó nagy lábasok vanak odahaza, akkor én a helyedben elgondolkodnék egy exit stratégián.

48

eszpee, 2005. december 13. kedd, 11:33 (#)

Ez szerintem elég gyenge kaparás, hogy ha nincs már puskapor az eredeti érvek mellett, akkor behozzuk az olaszokat, fúj, macskát esznek, cúna bácik! Én meg csirkét, disznót, marhát, sőt, csirkeembriót hatosával és fiatal, erre tenyésztett borjúkat! Ezok alantas állatok, szabad őket enni?

49

eszpee, 2005. december 13. kedd, 11:35 (#)

ezek, na. :)

50

ses, 2005. december 13. kedd, 11:35 (#)

Te miről beszélsz? Én Bombi cicát világosítottam fel arról, hogy az emberekben nem szabad vég nélkül megbíznia. Ő egy macska! Nézd meg a honlapját, tök szép macska ráadásul.

51

eszpee, 2005. december 13. kedd, 11:39 (#)

Tényleg szép, láttam. Viszont honnan vetted azt, hogy vég nélkül bízik az emberekben? Nekem úgy tűnt, erre reagálsz:

"aki macskákat tart, tenyészt, az kivétel nélkül él-hal az állataiért, s mindenhol megpróbál elfogadható körülményeket teremteni nekik."

amit bombi idézett a gazdájától, így szerintem vele vitatkozol - és erre reagáltam én is.

52

Bombi cica, 2005. december 14. szerda, 12:07 (#)

asszem a gazdi nem fog megenni engem, amúgy más állatokat sem eszik. na jó, néha halat, de azt meg együtt esszük:)))

53

sic, 2006. szeptember 23. szombat, 15:36 (#)

A cikket elhiszem, az egyszeri alkalombol torténo àltalànositàs zavar. Orulok hogy vannak mindenféle fajtàju macskàk, bàr a cicàm kobor élete azzal a mondattal zàrult le hogy "Vigyàzz csukd be az ajtot, ez nagyon be akar jonni", szoval fajtisztàtlan.
A faj standardok megtartàsàhoz pedig kellenek ilyesmi versenyek. Az hogy ez hogy folyik le szerintem valoszinubb hogy tenyészto és macska vàlogatja, ismerek macskàt aki poràzon nyugodtan vonatozik, màsikat aki szeret autozni, és olyat is aki ezeket nem viseli el, természetuk és szoktatàs vàlogatja.
Az àllatorvos szerint nàla a macskàm ràm fog reagàlni, ha stresszelek bevadul és védekezik. Igy hàt elso alkalommal szoltam az asszisztensének hogy inkàbb ne fogja le, neki a biztonsàg én vagyok. A nyakam koré tekeredik, és ott tobbszoi oltàsokat karmolàs nélkul elvisel, elvégre a belegyezésemmel torténik. Talàn ilyesmi viselkedés igaz lehet a kiàllitàsokra is?

54

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 23. szombat, 16:03 (#)

sic, a leírásodból implicite következik, hogy te szükségesnek tartod a "faji standardok megtartását", hiszen azt használod a verseny igazolására. én nem gondolom, hogy a faji standard önmagában érték lenne.

az pontos észrevétel, hogy egyetlen esemény alapján általánosítok. logikailag természetesen elképzelhető, hogy vannak ettől teljesen különböző macskakiállítások is. valahogy kételkedem ebben, illetve nem is gondolom, hogy a maga nemében ez egy rosszul szervezett rendezvény lett volna. pont ezért gondolom, hogy nekem az egész nem tetszik úgy, ahogy van.

55

sic, 2006. szeptember 23. szombat, 16:34 (#)

Ervin, valoban, a faji standardok megtartàsa szàmomra egy pozitiv dolog. Nem mint egy onnàlo érték, hanem mert biztositja hogy léteznek teljesen eltéro, fajtiszta àllatok, és nem szédul el egy faj mindenféle irànyba, ami pedig tetszik a fajtàkban az leginkàbb a sokféleség.
Csak kétszer jàrtam kiàllitàson, nem ugyanazt làttam amit te. Természetesen én sem tartom ideàlisnak ketrecben mutogatni a macskàkat, de tàgasak voltak, jàtékokkal meg mindenféle bigyoval bennuk, a kozonség pedig nem hàborgatta oket, az egyik tenyészto szenvedélyesen mesélt a bemutatott àllat anyjànak szokàsairol, és megengedte egy gyereknek hogy ràngassa a madzag végén levo jàtékot ami logott a macska elott, és az pofozta is. Elso alkalommal vàsàrolni mentem, de csak névjegyet adtak. Nem tudom hogy folyik àltalàban, és kulonosebben nem érzem magam kiàllitàs pàrtinak, csak feltételeztem hogy abba amit én làttam belefér az is hogy egy macska nem kinlodik.

56

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 23. szombat, 17:27 (#)

sic, ebben a pillanatban furakodott be Denver a billentyűzet és közém, rápillantott a kommentedre, és csak annyit mondott a maga lakonikus módján, hogy macskát ketrecben tartani állatkínzás, és ha én valaha megpróbálom ezt ővele eljátszani, akkor vonalkódot rajzol az arcomra és végigperforálja mindkét fülemet.

Meggyőző érvelés.

57

sic, 2006. szeptember 23. szombat, 17:53 (#)

Hja kérem, egy ilyen fenyegetés engem is meggyozne.
Choupette pedig ugy gondolja hogy tokmindegy hol van csak velem, tiszta legyen, finom legyen a kaja és sok legyen a simogatàs, esetleg egy két jàték is szukséges lehet. Ez nem fontossàgi sorrend. Modellt is szivesen, turelemesen àll, akàr kezdo fényképésznek is.
Gasoil hozzàszolàsa pedig erosen hasonlit Denveréhez. Portrét is csak modjàval enged magàrol.

58

cicamoty, 2007. december 12. szerda, 23:46 (#)

egy kis segítséget kérnék és bocsi hogy csak így
elmacskásodtunk és karácsonyig gazdit szeretenénk találni két kis cicának
csináltam nekik honlapot
kérek nézd meg és mutassad meg másoknak ha lehet.
http://100cica.extra.hu
ha valakinek kell személyesen viszem oda ha kell
köszi szépen

59

dani, 2008. január 11. péntek, 11:42 (#)

és az alján a google reklám:

TICA Macska kiállításra
Rendelésenként ajándék gyermekjegy Felnőtteknek jegyrendelés

...öngól? :)

60

Cat, 2008. február 16. szombat, 17:55 (#)

Te nagyon el vagy tévedve!!
Egy kiállítás nem így zajlik, ahogyan te leírod!!
Tájékozódni kéne ,mielőtt hülyeségeket írkálnál, és ráadásul nem értesz hozzá, ahogy látom!

61

Penálen, 2008. február 16. szombat, 22:54 (#)

Cat,

és konkrétan melyik rész nem fedi a valóságot? Vagy az egész kamu, ahogy van?

62

Penálen, 2008. február 19. kedd, 09:33 (#)

Azt hiszem, értem a választ.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork