Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53894 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Internet Hungary 2005

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. október 19. szerda, 13:38 | 27 hozzászólás

Az elmúlt időszak vitathatatlanul első számú internetes eseménye zajlott le nemrég Tihanyban. Ott volt mindenki, aki valóban számít ebben a webes magyar életben. Nyilván ti, kedves olvasóink, akik definíció szerint sokat bóklásztok online - legalábbis a magyar átlaghoz képest -, szintén ezzel keltetek és feküdtetek, mert éreztétek, hogy rólatok is szó van. Vagy nem?

Jó szokásunk szerint a tájékozódást a Google-ön kezdtük. Az "Internet Hungary" kifejezésre keresve viszont nem jön fel az idei rendezvény oldala. Hopp, de mégis: viszont a linken az "IH - Köszönet" felirat látható, és a szövegrészletben sincs hivatkozás a 2005-ös eseményre, így ember legyen a talpán, aki egyből kilövi, hogy ez a helyes találat. (Megjegyzés: az "Internet Hungary 2005"-re keresve már első találatként jön fel az "IH - Köszönet", amint arra a témával is foglalkozó rádióműsorunk egyik hallgatója rámutatott. Csak hát az emberek szeretnek nem tökéletesen, hanem röviden keresni, és ebben igazuk is van.)

Az első pofon rosszat sejtetett. Miféle internetes rendezvény az, ahol a szervezők annyit nem tudnak elérni, hogy megfelelő helyre kerüljenek a keresőben és/vagy értelmezhető címet írjanak a <title> tagbe?

Az IH 2005 honlapjára érve gyanúnk bizonyossággá érlelődött. A hazai internetes élrendezvény a következőket bírta meglépni a saját weboldalán:

  • A béna cím mellett a legegyszerűbb kulcsszavakat sem sikerült elhelyezni az oldal fejlécében
  • Az oldal teljes egészében táblázatban vagyon megtervezve, holott ezt nemcsak a tabuláris adatok hiánya, hanem a design, hm, szofisztikáltsága sem indokolná
  • A mászkáló főmenü képekből van összerakva, így a képek kikapcsolásával böngészve lehetetlen navigálni az oldalon. Jogos, végül is a vakok, a modemesek és a szövegesen brózoló kövületek ne akarjanak konferenciázgatni. (Egyébként a szponzorok képei mögött sincs felirat, ezért szövegben ők sem látszanak, de az minket nem érint, legyen az ő bajuk.)
  • Az igazi K.O.-értékű ütést azonban a programoldalon viszik be a zseniális alkotók. JPEG fájlban, képként van kitéve a program! Letölthető azután PDF-ben is - de szövegben, na úgy nincs sehol.

Ha belegondolunk, hogy mikor volt utoljára tolerálható (de nem üdvözlendő) az ilyen szintű webes megoldáshalmaz, akkor a konferencia helyes címe valami ilyesmi lenne: "Internet Hungary 1997 - FrontPage Edition".

Ha valaki veszi a fáradságot és végigküzdi magát a 4-es fontméretben publikált programképen, akkor további érdekes eredményekre jut. Magyarországon 2005-ben nem internetes téma például a blog, de a Google és jelensége iránt sem mutatkozik elsöprő érdeklődés. Van ellenben sok informatívnak jelzett, reklámnak tűnő előadás. Van azután Tekintet alapú perszonalizáció, és vannak A komfortérzet kritériumai - az emberi befogadóképesség felső határa. És ott vannak a internet kiemelkedő magyar személyiségei: napközben például Baló György, Bombera Krisztina vagy Baja Ferenc, este pedig az elismert szaktekintély, Korda György szórakoztat.

Lehet persze, hogy rossz helyen kapirgálok. Vagy csak savanyú a szőlő, mert a várakozásainkkal és mértékadó javaslatunkkal ellentétben nem rendeztek általános vitanapot "sesblog: a világ egy új korszak hajnalán" címmel.

Mindenesetre így, kívülről nézve az Internet Hungary egyetlen valamirevaló vonatkozása a nem hivatalos konferenciablog volt, amelyet a Blogter csapata vitt a rendezvény ideje alatt. Megtervezett, kivitelezett, dizájnolt, korrekt vállalkozásnak hatott a dolog. A helyszínről jelentkező gárda tudósítása nekem nem volt mindig követhető - néha úgy tűnt, hogy nem voltak tekintettel arra, hogy a félszavas utalásokból talán csak azok értenek, akik eleve ott vannak, de azok meg úgyis élőben figyelik a dolgokat. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy az írottak alapján összességében jól rá lehetett tapintani a hangulatra és eseményekre; azt pedig nem nekik kell felróni, hogy ezek alapján nem gyászoltam, hogy lemaradtam a konferenciáról. (Az, hogy tényleg szívvel-lélekkel csinálták, abból is látszik, hogy az egyik szerző, pollner a saját blogján milyen magyarosan megsértődött, amikor egy másik honlap a konferenciablog kapcsán kritikus hangot ütött meg.)

Mindettől talán még pöpec kis rendezvény jött össze Tihanyban: ha ott voltatok, írjátok meg az élményeiteket, hogy ne csak kintről spekuláljunk. Amint egy konferencialátogató ismerősünk megjegyezte, az ő (ingyenes) részvétele annyiban mindenképpen indokolt volt, hogy végre találkozott mindenkivel, akivel egyébként nem szokott. Egyetértek vele: ennyi szerintem is elég egy rendezvény sikeréhez. Hanem akkor jövőre nem muszáj küzdeni a program megszervezésével és miniatűr jpeg-fájlokra transzformálásával: a kötelező politikusi kezdőrúgás után azonnal meg kell hirdetni egy három napos kávészünetet, és hagyni, hogy az üzleti szféra kapcsolati hálója újfent szorosabbra fonja önmagát.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

Pix, 2005. október 19. szerda, 18:46 (#)

Biztos, hogy van jobb? Kellene másra számítani, mint reklámra? Bárkitől elvárható, hogy elárulja igazi titkait, leendő bizniszét? Pláne Kelet Európában, ahol még a piac is kicsi ahhoz, hogy az igazi innovációk releváns katalizátora legyen.
Biztos, hogy az ilyen kirakatrendezvényen mutatják be a spanyolviaszt? Nem emlékszem, hogy a Google indulása a Népszabadság nyitóoldalán szerepelt volna. Nekik, az öltönyös majmoknak kellene egyáltalán megmondani a tutit, kiállni a szabadság mellett? Nekik, a rabszolgáknak? Kell egyáltalán profi kommunikáció annak a 100 embernek, aki megnézi a site-ot? Mi a hatása? Kit ér el? Kit érdekel? Egyáltalán az egész rendezvény. Jópár éve van ilyen, de sehol semmi nyoma a fejlődésnek se a kormányzatban, se a piacon. Kirakatmegoldások, Matáv által szabályozott ütemű "gazdaságos" (értsd: profitra maximalizált) szélessáv fejlesztés, parasztvakítás.
Csak a szokásos netvörkingelős, cégpénzen kajálós sales-találkozó. Ez pedig független attól, hogy mi az áru.

2

Kelt, 2005. október 19. szerda, 20:30 (#)

Első körben köszönet a konferenciablog kritikájért. Program alatti és programközi rohanásban készültek a bejegyzések, ha csak néhány bejegyzés összeszedetlen vagy zavaros, akkor már van mire büszkének lenni.
Második körben pedig pár dolog, ami máshogy látszott/máshogy látszik résztvevőként.
A konferenciaprogram remek felbontásáról esett itt is szó, de érdemes megnézni a táncrend letölthető verzióját. Ugyanazok a kis képek köszönnek vissza a4-es lapokra pakolva, pdf-be vésve.
Teljesen nem hiányzott a blog téma a konferenciáról. Volt egy remek Blogger's corner című beszélgetés Vadjutka, Szily, Doransky és Pollner részvételével. Még a kérdező (Pálinkás Szűcs) is felkészült volt - ami nem mondható el minden ih-s fórumról -, ennek ellenére viszonylag kevesen hallgatták meg. A blog téma felmerült a Hírportálok két tűz között címmel rendezett fórumon is. Itt nagyon gyorsan világossá vált az előző esti Corner csekély látogatottsága. A beszélgetés vezetője nem volt tisztában a polgári újságírás mibenlétével, az origós Weyer nem értette miért nagy dolog a blog, stb. Ezek után már nem lepett meg igazán, hogy a viták nem folytatódnak kommentekben, bármennyire is kívánta pár téma, hogy folytassák. (pl. Hírportálok, Internetes szólásszabadság)
A negatívumként felemlegetett Baló és Bombera korántsem voltak annyira szörnyűek, mint elsőre gondolnák. Viszont az önreklám előadások és az ehhez asszisztáló alákérdezésipari szakemberek komoly mélypontokat képeztek.
Összességében elmondható, hogy minden nap volt olyan előadás vagy beszélgetés, amire érdemes volt beülni, bár nem ezek voltak túlsúlyban.

3

pollner, 2005. október 19. szerda, 20:34 (#)

Ses: Az általad említett kis pengeváltás egy régóta zajló b(l)o(va)g(ias)-ügy újabb fejezete. Én az előírásos formákkal próbálokozo, ellenfelem pedig keresetlen egyszerűséggel pofán köp.

Ami az IH-blogot illeti, nekünk rendkívül tanulságos volt. Az "élő" tudósítások itt-ott tényleg érthetetlenre sikeredtek. Ha legközelebb hasonló vállalkozásba vágunk (először ezt kell kiheverni), mindenképpen változtatunk a módszereken.

4

ses, 2005. október 19. szerda, 20:52 (#)

pollner, a pengeváltásotokban értelemszerűen illetéktelen vagyok. :)

abban viszont, tisztelettel, nem értek veled egyet, hogy egy valóban nem túl udvarias, de messze nem szemforgató kritikára a "savanyú a szőlő", meg a "ez fröcsögés" lenne az előírásos válasz - pláne érvek helyett.

én úgy éreztem, hogy a szinted alatt reagálsz, amire nyilván megvolt az okod. de persze az is lehet, hogy csak eltérően értelmezzük az "előírásos formák" fogalmát.

5

nyelv-ész, 2005. október 19. szerda, 22:16 (#)

Gondolom, egy ilyen rendezvény formai és tartalmi körítése teljesen független attól, hogy maga a konferencia épp milyen zászló alatt zajlik. Ugyanezzel a vehemenciával a cipőfelsőrészkészítők éves országos konferenciáját is megrendezi ugyanaz a rendezvényszervező cég, helyet biztosít ugyanaz a száloda, és eljönnek jópofa ökörködésre ugyanazok a "médiatényezők", akiknek ugyanúgy fingjuk sincs a cipőfelsőrészekről, mint az internetről, a nehézgépkezelésről, vagy a csillagászatról.

Ez egy ilyen trendi dolog.

Baló György, Bombera Krisztina, Baja Ferenc együttesen sem tudja feledtetni olyan sztárok hiányát, mint például a Heti Hetes ügyeletes észlényei, Verebes, Havas H., Hernádi J.; de méginkább Kern-Koltai, Csonka Pici, Geszti P. - ők adnák meg egy ilyen esemény igazi rangját!

Félhülye arckifejezéssel tudnának a szünetekben a svédasztalos aulában akármelyik tévéhíradó stábjának hosszan nyilatkozni arról, milyen személyes élményük fűződik a cipőfelsőrészekhez vagy a nehézgépekhez, ezzel legitimálva jelenlétüket es egyben súlyt adva az eseménynek.

Szóval a szervezők jól elcseszték.

6

prospero, 2005. október 20. csütörtök, 00:22 (#)

nekem a legdurvább az volt, amikor Weyer B, Origo főszerk, kissé mosolyogva ezt tudta mondani: "a blog valahogy kicsúszik az ujjaim közül, nem értem mire jó az egész" és persze mindenki röhögött. Aztán Pollner generált egy kisebb balhét, mert kikérte a copypaste újságírást + mindent az olvasók nevében.

aztán erre volt nagy ellenállás az urakban, akik mondták, hogy azért ez mégsem járja, hogy rájuk copypastet sütnek. no és hát ez az egész blog, amolyan új keletű dili (lásd ismét Weyer főszerk.), amely "csak keresi magának az ellenségeket, hogy helyet csináljon magának a piacon

végülis ez utóbbi igaz, mert minden forradalom így indul :-))

7

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 09:13 (#)

Weyernek csak annyit kellett volna mondani, hogy a blog a web közösségi rádiózása. Értené, már ha akarná.

8

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 09:38 (#)

ses (4): Sajnos igazad van. Az a "kritika" egy provokáció-sorozat utolsó (?) állomása volt, nem kellett volna reagálni rá.

9

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 09:46 (#)

nyelvész (5): Bombera "háziasszony", Baló vitavezető, Baja előadó (?) volt. Bomberának sok önállósága nem volt (felkonferálás, bemutatás stb.) viszont meg kell jegyeznem, hogy ha a magyar sajtóban mindenki csak a felét tudná az internetről, mint bombera, nem jelenne meg ennyi ökörség...
Baló hihetetlen profizmussal vezette a Pálinkás - Tóta W. (Körmendy-Ékes) vitát. Nem tudom, hogy akad-e a fiatalabb generációban, aki ezt így megcsinálta volna. Tehát a kezdőbetűn ("B") kívül semmi semm köti őket Bajához.

10

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 10:15 (#)

Ha mar internet, akkor pl. az ütősebb előadások nem tekinthetők meg valahol? Azt csak halkan merem hozzátenni, hogy esetleg online? Hogy ne csak a résztvevő tényezők részesülhessenek a sok okosságban, magukban jól elbeszélgetve, hanem mi, kisebb tényezők is. Pl. a Baló vezette műsorra kiváncsi lennék.

UI: A honlapon az az ugráló bal oldali menü ultragáz. Akkor már inkább frame-ek. Ráadásul meg lehetett volna csinálni nem frame-ekkel, de nem is ugrálóan. Ezúton csatlakoznék azokhoz, akik szerint egy ilyen nevű konferenciához méltatlan szinvonalú a honlap. Tényleg csak ennyit tudunk?

11

Kelt, 2005. október 20. csütörtök, 10:15 (#)

eszpee (7):
"...ha akarná." Nagyon úgy tűnik, hogy az origó látogatottságával a háta mögött megengedi magának, hogy ne értse.

12

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 10:16 (#)

Kelt, én bízom benne, hogy max pár év, és muszáj lesz megértenie, ha versenyben akar maradni. Meglátjuk.

13

Kelt, 2005. október 20. csütörtök, 10:34 (#)

Boca (10):
Csak a Barabási előadásról (http://href.hu/x/n6l)tudom, hogy fent van a neten. Ez se az IH-nak köszönhetően, hanem a mindentudás egyetemének.
Mindenesetre írtam egy mailt a honlapon található címre, hátha csak nem jutott eszükbe. ;)

14

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 13:49 (#)

az is kérdés, hogy Weyer B. mint magánember vagy mint az Origo képviselője vett részt azon a fórumon, ahol ezeket a hülyeségeket mondta.

15

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 14:10 (#)

12, 14. Weyer és mások nagyon sokat tudnak a közösségi médiáról (Narancs, Tilos stb.)Itt azonaban nem civil-, de még nem is újságírói., hanem ügyvezetői minőségben nyilatkozott meg. Néhány napja szippantotta be a T-Online-t a "Matáv". WB nyilván, máris érzi/tudja mi következik. Ki nem szarja le ilyenkor az egész blogszférát?

16

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 14:28 (#)

t-mobilt

17

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 14:31 (#)

pblue (16) Nyilván :-) A T-Online nyilván a tudatalattimból tört a felszínre :-))

18

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 15:14 (#)

'ügyvezetői minőségben'
Sztm olyan van, hogy valaki különféle minőségében különféle dolgokról beszél, valamint a másik minőségi dolgokról nem beszél. Amikor különböző minőségünkben egymásnak ellentmondó dolgokról beszélünk, az a skizofrénia.
Ha valaki nem érti a blogot ügyvezetői minőségben, akkor narancsos és tilosos minőségben sem.

19

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 15:30 (#)

Boca: Visszaút nincs (vagy nagyon ritka): Simót, Weyert, Bodokyt stb. már bedarálta a biznisz / mainstream media (természetesen már az Index és az Origo is régóta "arra" az oldalra tartozik.)Nincs skizofrénia, vagyis hogy bennük, belül mi játszódik le, azt nem az én dolgom találgatni.

20

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 15:54 (#)

Értem, csak úgy tűnt ezzel az ügyvezetői kiegészítésed alapján, mintha más minőségben értené és emiatt 'felmented'.

21

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 16:46 (#)

de szerintem eszpee hasonlata nagyon is találó. én egyszerűen nem tudom elhinni egy olyan emberről aki a tilos rádió kuratóriumának tagja, és nagyon is _érzi_ a közösségi rádiózás lényegét, hogy a blogok kicsússzanak a kezei közül ehehe. szerintem sokkal inkább arról van szó, hogy azt is nagyon érzi, hogy a cég melyet képvisel, egyik versenyzője az online tartalom piacának, és éppen készül még erősebben betörni (sok-sok pénzből).

22

HH, 2005. október 20. csütörtök, 17:52 (#)

Pollner annak ellenére megsértődött, hogy a bejegyzés nem róla szól, hanem a konferenciáról. Így szemen köpni se tudtam. Lévén nem írtam róla. Máskülönben nem fogok bocsánatot kérni, amiért elmondtam a véleményemet. Ja, elfelejtettem benyalni egy ultragáz rendezvénynek. God save our souls.

23

pollner, 2005. október 20. csütörtök, 21:47 (#)

HH 22. Persze, csak véletlenül szerepelt már az első sorban a "fontoskodnak" szóra rakott, a blogra mutató link :-)
Azt viszont már bánom, hogy én is lementem erre a szintre és reagáltam a bejegyzésre.
(Azóta visszavintam.)

24

HH, 2005. október 21. péntek, 22:31 (#)

Pollner. Szeretnélek emlékeztetni, hogy nem te írtad egyedül azt a bizonyos blogot, hanem te csak 1 voltál közülük. (Ha esetleg elfelejtetted volna, most nyomj egy save-et.) A másik, hogy egyetlen mondat szól a kérdéses blogról. És az a bejegyzés kábé 60 mondatból áll. Még mindig nem érzed túlzásnak azt a meggyőződésedet, hogy megint megtámadtalak?
Egyébként veled puszta kegyelemből nem szoktam foglalkozni, mert félek, hogy megsértődsz. Pedig lenne mit foglalkozni néhány megnyilvánulásoddal, mert leszakad tőlük Budapest felett az ég. De az már sok, hogy minden mondatomról azt hiszed, hogy az valahol neked címzett kódolt üzenet. Chill out. It's not that bad.

25

HH, 2005. október 21. péntek, 22:34 (#)

Ja, és mielőtt ezen a blogon sikerül elterjeszteni egy újabb rémhírt: a kérdéses bejegyzésem egy vélemény, amit lehet nem szeretni, de színvonaltalannak nevezni nem nagyon. Márcsak azért sem mert csupa olyan dolgot írtam le, amivel eddig senki sem vitatkozott. (Szerintem nem is nagyon lehet.) Az egyetlen komoly ellenérv eddig, hogy "fújj".

26

eszpee, 2005. október 21. péntek, 22:34 (#)

Na, akkor egymás fikázását itt tessék szépen befejezni, mert mindenkit szétültetek.

27

nick nev, 2005. október 24. hétfő, 23:48 (#)

na, utanloves most, mert lemaradasban vagyok.

dragaim, 2005-ben az internet hungary nevu izevel radioban foglalkozni ciki. sot, szerintem aki ebben az evezredben az internet hungaryval mediaban foglalkozott, azon reszt vett, vele akarcsak per tangentem kapcsolatba kerult, minimum assa el magat, de akar fel is kophet alaallhat.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork