Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Háború és béke

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. november 21. hétfő, 08:24 | 11 hozzászólás

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai: USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína.

A világ legnagyobb fegyverexportőrei: USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Izrael.

Minden kedves olvasónknak békés hetet kívánunk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

mr m, 2005. november 21. hétfő, 09:49 (#)

azt kihagytad, hogy kinek exportalnak...

2

ses, 2005. november 21. hétfő, 09:53 (#)

mr m, részletes adataim nincsenek, de íme egy kis ízelítő:

"In 2003, the last year for which full information is available, the United States transferred weaponry to 18 of the 25 countries involved in active conflicts. [...] 20 of the top 25 U.S. arms clients in the developing world in 2003 were either undemocratic regimes or governments with records of major human rights abuses." Forrás: http://www.worldpolicy.org/projects/arms/reports/wawjune2005.html

3

Boca, 2005. november 21. hétfő, 10:26 (#)

Ha majd ezek az országok veszélyt jelentenek az USA-ra, újabb zsíros állami megrendelésekkel kísérve lenyomják őket. A fegyveripar csak jól járhat.
Az a furcsa, hogy az USA demokratikus ország, nem lenne akadálya, hogy a közvélemény elé tárják ezeket az összefüggéseket. Mennyivel kéne demokratikusabbnak, vagy nyíltabbnak lennie, hogy ezt a dolgot a választói akarat tegye rendbe? Tartok tőle, hogy alapvető emberi tulajdonságokat kéne populációs szinten módosítani, hogy ez sikerüljön.

4

mr m, 2005. november 21. hétfő, 11:26 (#)

szerintem a valasztokat nagyon nem erdekli, hogy megis kinek mit adnak el, egeszen addig amig a fegyveriparban olyan osszegek vannak amik huzzak a gazdasagot felfele erosen. meg ahogy mondtad, legfeljebb kesobb leverik oket...
arrol nem is beszelve, hogy a valasztasi jog nincs intelligenciahoz kotve, marpedig amerikaban is ugyan olyan ostoba a nep mint mashol...

5

PAStheLoD, 2005. november 22. kedd, 17:20 (#)

Amerikában demokrácia van, akkor meg vagy ez a "nép akarata", vagy ... az idealizált, utopisztikus modell nem működik, jéé .. ott se? Itt se .. kár :C

6

petike, 2005. november 22. kedd, 19:44 (#)

kedves ses, nem tudom, miért háborít fel az exportőr és BT lista közötti hasonlóság. szerintem hülyén nézne ki, ha az USA csinálná a legtöbb fegyvert, és mondjuk belgium, venezuela meg csehország lenne az állandó BT-tag. ebben az esetben a legnagyobb fegyvergyártónak mondják meg ezek az országok, hogy mit ne/mit de csináljanak.

7

ses, 2005. november 22. kedd, 23:28 (#)

petike,

először is: gratulálok! másodszor, kérlek, vess még egy pillantást a cikkemre. ha a leírtakból meg tudtad mondani, hogy engem *felháborít* ez a két lista, akkor szerintem azt is simán meg tudod mondani, hogy miért.

8

Boca, 2005. november 23. szerda, 09:54 (#)

Miért nézne ki hülyén, ha a BT-ben más országok is lennének, urambocsá nemcsak a fegyverexportálók top10-áből? Milyen elvvel ellenkezne ez?
Az EU-ban pl. létezik a soros elnökség intézménye, ami érzésem szerint jobb, mintha mindig a legerősebb gazdasági erejű főkolomposok töltenék be.

9

petike, 2005. november 23. szerda, 12:59 (#)

más békét fenntartani, és más elnökölni egy alapvetően nem (csak) fegyverekről szóló társaság felett. bárcsak annyira rendesek lennének az háborúzók, hogy egy független (és nem annyira fegyvererős) harmadiknak szót fogadjanak.
ses, köszönöm. minden bizonnyal úgy érzed, nem értelek, nem érthetlek. lehet. ám én nem érzem égbekiáltónak azt, hogy hasonlóság van a békefenntartók és fegyverexportőrök csoportja között - a fentebb elmondottak miatt. az pedig, hogy a békefenntartók háborúznak a legtöbbet: hát, szerintem egy sima történelemkönyv sok meglepetéssel szolgálna: ti. mindig a "békefenntartók" háborúztak a legtöbbet. egyfelől ez érthetetlen, igen, másfelől viszont logikus: aki annyira erős, hogy békére tudja kényszeríteni a másikat, az ahhoz is erős, hogy megtámadjon vkit. a tény pedig, hogy amerika betegesen vonzódik a háborúkhoz, és közvetett módszerekkel (fegyvereladás) mennyire szítja azokat, engem is zavar.

10

ses, 2005. november 23. szerda, 14:18 (#)

petike,

két beleszólásból kétszer fordul elő, hogy a véleményemként tételezel valamit, amit én le sem írtam, majd azzal vitatkozol. persze lehet ilyet is, de szerintem kevéssé célravezető; van ennél jobb és egyszerűbb módszer is a vitapartner álláspontjának feltérképezésére. kérdezz.

a cikk tartalmát illetően: a háborúzásról nincs szó benne, "csak" fegyverexportról. ha megnézed, ott van németország is a listán, amely a jelenlegi rendszerben a létező legbékésebb nemzetek egyike.

egyébként azzal még egyet is értenék, hogy a legerősebbek háború helyett akár a békét is rákényszeríthetik a többiekre, nem is lenne rossz. viszont itt másról van szó. a "a vedd meg tőlem a sok puskát, de aztán ne harcolj ám velük!" hozzáállás ordító álszentség, amely persze rendkívül sokat hoz a konyhára.

11

petike, 2005. november 23. szerda, 14:50 (#)

kedves ses,
köszönöm, hogy értelmezted az eredeti mondandódat, bevallom őszintén, erre nem gondoltam. az egyik legcsúnyább dolog, amit két ember tehet, hogy elbeszél a másik mellett - primitív és érthetetlen eljárás. más oldalról nézve viszont örülni kell, hogy ennyi olvasata létezik egy posztnak.

a fegyverexport negatív hatásairól pedig természetesen nem akarok vitatkozni veled, kevés ember jönne ki belőle nyertesen. csupán annyit tennék hozzá, hogy ez is egy üzlet, csak picit más közvetett és közvetlen hatásokkal.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork