Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szünetmentes szolgáltatóváltás my ass

Ervin cikke a Blog rovatból, 2005. november 16. szerda, 11:56 | 17 hozzászólás

Nem újdonság, hogy ideje már lehet úgy ADSL-szolgáltatót váltani, hogy közben nem kell leállnia a rendszernek. Miért is vált az ember? Mondjuk azért, mert olcsóbban gyorsabb vonalat kap.

Csakhogy: ilyenkor egyrészt külön megvámolnak, ha valóban gyorsabb vonalat szeretnél, másrészt pedig nem kapod meg az új vevőknek járó kedvezményeket, hanem - bár veled is aláíratják az egy évet - a másfélszer annyiba kerülő listaárat ajánlják fel. Magyarul, minden váltás mellett szóló érv egy csapásra elveszik.

Kíváncsi lennék, hányan váltottak ilyen feltételek mellett és miért. Én úgy gondolom, hogy az az informatikai kormányzat, amelyik szerint egy ilyen megoldás korrekt és versenyszerű - és ezért nem csap oda a Matávnak, aki miatt az egész helyzet így áll - az impotens.

Köszönöm, hogy elmondhattam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

dfs, 2005. november 16. szerda, 12:45 (#)

nem matáv, hanem tcom
nem az ihm dolga, hanem a gazdasági versenyhivatalé
egyébként az ügy már előttük van

2

Zsolt, 2005. november 16. szerda, 12:53 (#)

és mindezekkel együtt azt csinálnak a multik amit akarnak.... nem jo a tv majd atiratjak kilora.

3

hip, 2005. november 16. szerda, 13:19 (#)

Szerintem meg többek közt az IHM dolga is (lenne).
De nem ez a fő probléma. Ha elégedtlen vagy a Deutche Telecom-jügend bandával és szolgáltatásaival, válthatsz szolgáltatót? Valóban van Magyarországon választási lehetőséged? Mert ilyen jellegű húzásokat csak az engedhet meg magának, akinek nincs félnivalója, azaz nincs konkurenciája.

4

Zsolt, 2005. november 16. szerda, 13:33 (#)

Ha egy kicsit kitekintünk akkor minden komoly szolgáltató monopol .or. kartell.
Lásd elmü 16 milliárd haszna (érts megvették az összes fejlesztést, az összes jutalmat kiosztották és ennyit bevételt nem tudtak eltüntetni)
A mobilcégek brutális nyeresége....
brrr. rrrb.

5

CsasZ, 2005. november 16. szerda, 14:57 (#)

És még egyesek csodálkoznak és negatívnak tartanak, amikor lebalkánozom ezt az egész szarkupacot, amit M.o-nak hívnak.
Jóreggelt!
Milyen demokrácia? Milyen piacgazdaság?
Üdvözöljük a gyarmatokon!
(Én nem nyugszom bele.)

6

hip, 2005. november 16. szerda, 14:57 (#)

Mobilcégből konkrétan van három. Ez legalább megteremti valamiféle verseny lehetőségét, amennyiben nem szövetkeznek, és tudtommal nem teszik.

7

CsasZ, 2005. november 16. szerda, 15:07 (#)

#6: De igen megteszik, csak nem tudsz róla. Évekig tart, amíg pl. seggberúgják őket a terminálási díjaik miatt, azaz horribilis áron engedik be egymást (és főleg az alternatív telkókat) a saját hálózatukba, te meg fizeted fogalom (és ok) nélkül a horribilis árú "hálózaton kívüli" hívást.
Vagy szerinted a nemzetközi roaming mennyibe kerül nemzetközi sávszélesség árában (a helyi hívás díját leszámítva)? Megeszem a kalapom ha 3 Ft-nál többet kóstál percenként. Boruljunk le a T-Mobile előtt, mert augusztuban ingyen adta nekünk ezt a saját hálózatán (egyébként mondjuk 180 Ft-ért adja). Van verseny persze, ott ahol jobban megéri nekik.

8

ses, 2005. november 16. szerda, 15:11 (#)

dfs,

nem értek veled egyet. ez a minisztérium mintha állandóan azzal jönne, hogy milyen fejlődést tart kívánatosnak az IT-piacon és a netes-ellátottságban. elfogadom, hogy a versenyhivatal lehet az első számú verőember, de azt nem, hogy a minisztériumnak ne lenne "dolga" - szerinted nem az -, hogy az általa felügyelt területen egy ennyire kerékkötő megoldás ellen fellépjen.

CsasZ,

annyira általánosítasz, hogy az szerintem szükségképpen téves álláspontot szül. Mi a kifogásod pl. a jelenlegi fapados légipiac ellen? Ott is úgy véled, hogy nincs nálunk piacgazdaság? Illetve miben áll a bele-nem-nyugvásod? Mit teszel a dolgok javulásért? Tényleg érdekelne, hátha érdemes hozzád csatlakozni.

9

Zsolt, 2005. november 16. szerda, 15:21 (#)

#6 nézzed meg az árakat, semmi komoly verseny nincsen

10

mr m, 2005. november 16. szerda, 16:09 (#)

majdnem felhúztam magam...
ehelyett csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a híres new yorknak hány áramszolgáltatója van? 1, azaz egy darab.

11

CsasZ, 2005. november 16. szerda, 17:22 (#)

ses: nem hozzám kell csatlakozni, hanem pl. hozzátok, illetve egy működő fórumhoz. Csinálni kellene valamit. Már régóta rágódom rajt :) Ötleteim is vannak. Majd meglátjuk.

12

dizil, 2005. november 16. szerda, 19:51 (#)

Én addig jutottam a szolgáltató váltásban, hogy lemondtam a matáv-nál, de nov. 1-től már nem lehet átmenni, mert nem éri meg. Esetleg demonstrálhatnánk a blogokon. Ha valaki tervezne egy kis matáv ellenes bannert, azt minden kirakhatná, akinek tele a fasza a matávval. Vélemény?

13

PAStheLoD, 2005. november 16. szerda, 20:35 (#)

IHM és/vagy GVH go kill T-com .. esélye meg 0. Egy eléggé kormányközeli céget nem lehet ám csak úgy a nagy demokráciában megborítani. Mert biztos ez a démosz, a nép akarata .. hát egy szép piros masnis lóf4szt kéne beküldeni a T. háznak. ):

14

NagyGa1, 2005. november 17. csütörtök, 07:08 (#)

Érdekes, hogy a bankok esetében, ahol szerintem piac van, szőrözik a GVH, míg a telekomoknál immár évtizedek óta (1990-) nem tesz semmit az igazi verseny érdekében:

http://index.hu/gazdasag/magyar/lhit51116/

Saját tapasztalat, hogy 2001-2003-ban magyarországon a mobil díjcsomagomban 125HUF-ért telefonálhattam percenként országon belül, addig ázsiából magyarországra 35 HUF volt egy perc....

Ne mondja senki, hogy verseny van.

15

hip (senki), 2005. november 17. csütörtök, 11:06 (#)

#7, #9 és #14: annyit merészeltem mondani, hogy a többszereplős piac megteremtheti elméletben (mondom ELMÉLETBEN) a verseny lehetőségét. Az, hogy ez nem alakult ki igazán, már más lapra tartozik. Viszont amíg a T-Holding egyeduralkodó szerepben tetszeleghet Magyarországon, addig a versen elméleti lehetősége sincs meg. Nem a Magyar Telekommal van baj, hanem a monopóliumával. Ez ugyanis a vevőt/fogyasztót/felhasználót kiszolgáltatottá teszi. Ha az ügyfeleik tömegesen pártolnának el tőle és választanának egy másik szolgáltatót, meggondolnák, hogy esetleg minőségi szolgáltatást nyújtsanak reális áron.

És igenis, igenis, igenis az IHM dolga lenne megteremteni a versenyfeltételeket. A minisztériumnak ugyanis nem csak törvényalkotói, hanem szabályozói jogköre is van, bár erről hajlamos megfeledkezni. És miközben a Nemzeti Szélessávú Stratégiájában fennen hangoztatja, hogy 2012-re 100%-os szélessávú lefedettség elérésére törekszik Magyarországon, jottányit sem tesz azért, hogy a szélessávú internet-hozzáférés piacán valódi választási lehetőség alakuljon ki. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a 100%-ot a kedvenc szolgáltatója hegemóniájával képzeli el.

16

nyelv-ész, 2005. november 21. hétfő, 18:02 (#)

hip,

ha emléxel rá, hogy annakidején a távközlési piacot hogyan-miképp adták el a dajcse telekomnak, nem csodálkoznál... A rendszerváltás utáni években szén (kohl) kancellár szinte német hitbizománynak tekintette a magyar piacot. Nagy német cégek úgy jutottak zsíros falatokhoz, hogy a versenytárgyalásra akár üres borítékot is beadhattak volna.

17

CsasZ, 2005. november 23. szerda, 16:13 (#)

http://index.hu/tech/jog/t-mob1123/

Lefordítom nektek.
A szabályozás bevezetése óta, _4_hónap_ alatt, a nagyker árakban alkalmazott _pár_százalékos_ "tévedést" elkövetve majdnem 900.000.000 forinttal baszták át a többi szolgáltatót, közvetve az ügyfeleket.
Vajon mi lehetett szabályozás _nélkül_, több mint 10 év alatt...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork