Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Chief Seatlh

Laliló cikke a Blog rovatból, 2005. december 10. szombat, 07:33 | 4 hozzászólás

Vessünk egy pillantást Seattle múltjára történeti léptékekkel. Ugorjunk vissza a város alapításának történelmi homályba merülő gyökeréig, a kezdetek-kezdetéig…

... szóval egészen 1850-ig. Ekkor vetődött ugyanis partra néhány telepes, akik fát akartak kitermelni az akkoriban gyors növekedésnek indult San Francisco számára. A területet ekkor természetesen indiánok lakták. Az indiánoktól származik a város neve is: Seatlh törzsfőnök a Duwamish törzs vezetője volt, és a legenda szerint 1856-ban elhangzott híres beszéde a valaha is hallott legbölcsebb szózat az ember és a természet kapcsolatáról. Egyes szkeptikus oknyomozók persze kiderítették, hogy Seatlh főnök Salish nyelven elhangzott szavait 30 évvel később vetette papírra egy állítólagos (fehér) szem- és fültanú, aki nem igazán vágta az adott nyelvet. De ne kössünk bele apróságokba, ez a beszéd igenis egy jelentős történelmi esemény volt. Legalábbis annak a párszáz telepesnek és indiánnak. Összevetésképpen, Budapesten ekkor indult be az első gázgyár, és már egy éve üzemelt a Kőbányai Serház Társaság.

Mint minden rendes történelmi városban, itt is volt tűzvész, 1889-ban, el is pusztult a teljes belváros. De emberéletet szerencsése nem követelt a tragédia. Azon gondolkodom vajon hány házból állt akkoriban Seattle belvárosa? :) Ja, Budapesten ekkor már 3 éves a földalatti vasút, és ekkor alakul meg a Ferencvárosi Torna Club.

A századfordulón aztán tényleg beindul az üzem. Seattle válik az alaszkai aranyásók hátországává, és ahogy az lenni szokott, nem a szerencsevadászok, hanem az őket kiszolgáló infrastruktúra profitál legtöbbet az aranylázból. A város meggazdagszik, gyors fejlődésnek indul. Bill Boeing 1916-ban megépíti első repülőgépét... majd aztán az összes többit is. A Boeing gyár azóta is a város gazdasági motorja. A 70-es évek végén egy új iparág képviselője üti fel a fejét a környéken: 1979-ben a Microsoft áthelyezi székhelyét a Seattle melletti városba, Bellevue-be, majd később Redmondba. A 90-es évek boomja során aztán további számos jelentős cég alakul, vagy telepszik le Seattle környékén: Amazon, Real Networks, Starbucks, Nintendo, T-Mobile USA. Tavalytól pedig már Google iroda is van.

Néhány szó a környék földrajzáról. Röviden: gyönyörű a természet. Az élénk gazdasági aktivitás ellenére, a körülbelül egy budapest-kerületnyi Seattle belvárostól eltekintve gyakorlatilag minden zöld, tulajdonképpen csupa erdő. A környéket számos tó és folyó szabdalja, meg persze itt a Csendes-Óceán hatalmas mélyvizű öble, a Puget Sound, amiből még mindig nem sikerült teljesen kipusztítani a gyilkos bálnákat. És még működő vulkán is van. Gaia minden szépségéből csöppentett el ide egy kicsit. Nem csoda hogy Seatlh törzsfőnök is ezt tartotta szóra érdemesnek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

ses, 2005. december 10. szombat, 11:26 (#)

na, most legalább rajtatok keresztül megtudhatjuk, hogy igaz-e, amit bill (nem boeing) rosszakarói mindig mondtak, hogy seattleben állandóan esik az eső, és pont azért települt oda a microsoft, hogy az alkalmazottakat ne csábítsa ki az időjárás az irodából?

(disclaimer: nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy sose jártam a microsoft campuson, de annyi ideig sose voltam ott egyhuzamban, hogy megbízható információm legyen erről ;))

2

lipilee, 2005. december 10. szombat, 13:13 (#)

és még Linux Torvalds is ott lakik!

3

tekatana, 2005. december 11. vasárnap, 20:51 (#)

én annak idején három hétig voltam, és bizony sokat esett. azért (is) zöld minden. meg azért van annyi kávézó :)...
(a halakat viszont már elég szépen kihalászták a tengerből)

4

Ali, 2005. december 12. hétfő, 20:32 (#)

Megint nekem kell ásatásokat folytatnom :)
http://www.net.hu/interpen/grafoman/page.shtml?1998.92


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork