Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Gyökerek

Laliló cikke a Blog rovatból, 2005. december 20. kedd, 01:42 | 16 hozzászólás

Tegnap átköltöztünk új házunkba. Reggel felé járt, amikor is megvilágosodott előttem egy fontos összefüggés: felfedeztem, hol gyökereznek az Amerikával kapcsolatos előítéleteim. Ehhez semmi más nem kellett, csak 7 óra alvás (helyesebben: forgolódás) a huzatban. Nem, nem azért volt huzat mert balgán nyitva hagytuk az ablakot. Ez "by design" huzat volt: ilyen az amerikai fűtésrendszer. Az amerikai ház, mint "gyökér" sajnos jelzős összetételben is igaz.

Eddigi ismereteim és tapasztalataim alapján a tipikus amerikai ház a következőképpen készül el. Kijelölik a ház alapterületét és egy sávban kibetonozzák a ház alapját. Erre ráhelyezik a fa padlózatot. A körben megemelt alap által bezárt terület nincs lebetonozva, mi több, magának a háznak a padlója is a megemelt betonsávra fekszik fel, azaz nem érintkezik a földdel.

alap.jpg

Azaz be lehet bújni a ház alá! Egyik ismerős pár mesélte, hogy a környéken egy medvét szedtek ki a ház alól. Ki kellett hívni a tűzóltókat mert a medve a ház alatti üregben kezdte meg téli álmát. Nem is merek belegondolni, hogy mi minden egyéb tud még oda beköltözni. Hogy miért csinálják így? Feltehetően azért, mert így olcsóbb, és nem kell aljzatbetonkészítéssel és szigeteléssel bíbelődni. Mi az eredménye: a földszintes ház padlója is remeg és dübög ha megindulunk rajta. Ráadásul még azzal sem nagyon foglalkoznak, hogy egyenes legyen a padló. Mindkét eddigi lakásunkban huplis volt a padló, a konyha meg szabályszerűen lejtett (és hozzáteszem a legutóbbi apartman egy új építésű, belvárosi menő hely volt).

Az egész építmény természetesen könnyűszerkezetű. Mondhatni, fából van, de ez nem igaz. Közelebb áll az igazsághoz ha azt mondom, hogy lécből és furnérlemezből van. Így néz ki a falazás:

falak.jpg


A fal közé hőszigetelő (üveggyapot, hungarocell - usacell, ha-ha...) kerül. Aztán az ablakok, tető, kívülre pedig lécborítást rittyentenek. A garázst általában már le sem burkolják, az gyakorlatilag is olyan belülről mint egy furnérdoboz.

Többféleképpen is próbálták már bemagyarázni, hogy miért is jó ez, hivatkoztak már arra, hogy itt Seattle környékén földrengésveszély van, és jobb a faszerkezet, de ezt a magyarázatot némiképp aláássa, hogy az USA teljes területén ilyen házakat építenek. Pl. a New Orleans-i hurrikán idején is lehetett látni, hogy ilyen házakat tépett szó szerint ketté a szél. Szerintem az ok inkább ott keresendő, hogy így lehet olcsón és gyorsan építkezni.

Térjünk át a fűtésre, aktuális kedvenc témánkra. Nos, a fűtés úgy néz ki, hogy a faszerkezet közé csöveket húznak. Ezt nagyon jól ismerheti mindenki otthon is, ugyanis minden valamirevaló amerikai akciófilmben igénybeveszik a szellőzőrendszer adta menekülést, elbújást, gyémántrablást, szörnyek titkos behatolását elősegítő lehetőséget, és mindig úgy néz ki, hogy nagyon szellemes oda elbújni, mintha senki nem is tudna arról, hogy létezik ilyen szellőző az épületben. Pedig van, még az otthoni házakban is. Tehát az otthoni, perszonális szellőzőcsatorna (ebbe maximum rágcsáló méretű szörnyek tudnak behatolni) rá van csatlakoztatva egy kazánra, illetve egy nagy központi ventillátorra. A szobákban pedig a padlóban kialakított kis rostély képezi a csőrendszer másik végét. Innentől a ház fűtése úgy működik, mint a belső keringetésre állított autószellőzés: a nagy központi ventillátor beszívja a levegőt, felmelegíti, és kifújja a szobákban lévő kis szellőzőkön át. Következmény: állandóan zúg a ventillátor (legalább olyan hangosan mint egy szerverszoba), és huzat van a lakáson belül, zárt ajtók és ablakok mellett is. Természetesen ez a rendszer sokkal olcsóbb mint a radiátoros kivitel. További "előnye", hogy edzi az ember immunrendszerét is, mert amint nem tolul be a meleg levegő, egyből lehűl a szoba, tudniillik nincs ami tartsa a meleget, lévén fűtőtest sincs (fűtőtest nemlévén?). A hideg-meleg váltakozása pedig mint tudjuk a zuhanynál is nagyon egészséges.

Az átlagházban csempeburkolat nincs, sokkal célszerűbb a linóleumpadló a fürdőszobában (esetleg padlószőnyeg), illetve csempeutánzatú műanyagborítás a zuhanyzóba. Eddig egy helyen láttam fehértől/bézstől eltérő színű konyhabútort. Pedig nagyon szép csempéket lehet kapni, feltételezem konyhabútorból is van stílusosabb, de valahogy a többség nem használja. Nyilván sokkal drágább mint a műanyag.

Nem is folytatom, nem akarok túlzásokba esni: egyrészt még mindig fáj a fejem a tegnap este után, ami esetleg elhamarakodott megállapítások levonásába torkollhat, másrészt azért csak dolgozik bennem a magyar önérzet: házépítésben mi sokkal jobbak vagyunk!

Rájöttem viszont egy rejtett összefüggésre. Nem tudok tiszta szívből bizalommal tekinteni az amerikai társadalom vívmányaira építőipari igényességük tudatában. A házépítésben mindenhol azt a megoldást használják, ami olcsó, egyszerű de azért működik (nem ez az "igénytelen" definíciója véletlenül?). Semmi öncélú luxus, egy kis "pazarlás" az esztétikum érdekében. Semmi kifinomultság, esetleg csapongó extravagancia. Lehet, hogy majd megszokom, neadjisten meg is szeretem így. Bár igazából nagyon remélem, hogy odáig nem jutok el, hogy ezt meg is szeressem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

FeCO, 2005. december 20. kedd, 04:47 (#)

Egyik prof. mondta Új-Mexikóról: "Nem akartam hinni a szememnek, bádogházban laktak az emberek. Erre futja, ezt építik a gazdag Amerikában."

Ellenben Mo.-on ha valaki belevág egy építkezésbe, akkor az beton és tégla, és sokszor rámegy a gatyája és a családja is.

Ahogy tapasztaltam, az általad leírt ház egy átlagcsalád átlagotthona, semmi extravagancia és luxus, viszont tágas és működik. Az összehasonlítási alap ezért egy magyar átlagpolgár otthona kell, hogy legyen, mondjuk egy panellakás vagy egy falusi ház. Szerintem vannak extravagáns luxusházak is Amerikában (alappal, kőből, és ki tudja, talán radiátorral), de amúgy én sem jártam ilyenben.

Jórészt a hagyományon alapulhat ez az olcsó építkezés, ugye 150 éve még szinte csak az első bevándorlók érkeztek a környékre, és csak erre futotta. Másrészt praktikus is a dolog. A praktikusság egyik fele, hogy ilyen olcsó technológiával kb. kétszer akkora házat tudnak építeni, mint betonból és téglából, másik fele, hogy 50 év múlva, mikorra teljesen elavult lesz minden a házban, nyugodtan el lehet túrni...

Egyébként az igaz, hogy Európa sokkal színesebb, egy szép kis cseréptetős magyar falunál nincs is szebb. És jó olcsón meg lehet venni egy 50 éves parasztházat, bár lakni már kicsit körülményesebb benne.

Részvétem a forgolódás miatt, esetleg próbálj szélcsendesebb zugot keresni. A ventilátornak biztos, hogy nem kell éjjel folyamatosan mennie, legfeljebb csak 5 percenként ki-bekapcsolnia. Van egy, a fűtéssel együtt automatikusan ki-bekapcsoló állása. Végszükség esetére javaslom a pehelypaplant és a fűtés kikapcsolását, Seattle relatíve meleg hely télen, nem hiszem, hogy 10 fok alá esne reggelre hőmérséklet :-)

2

ferenc, 2005. december 20. kedd, 06:03 (#)

na na.
ez mind igaz, csakhogy:
az u.n. "builder grade" minosegi fokozatra vonatkozik.
kurrens tervek (es amennyire a feketemunka lehetove teszi) a kivitelezes/ inspekcio rendszer azert melyebbre enged nezni anyagminoseg (granite, marble, slate, ceramic tiles hardwood floors).

A padlo/fal/teto szisztema elegge meg van engineeringelve (shear walls, holddowns, straps) strukturalisan -foldrenges es nyikorgas ugyben is.
Nem Seattle/ Kalifornia jellegu klimakban a betontegla alapincezes elegge altalanos.

masik iranyban is mukodik a kulturalis szakadek: kaliforniai epitesz/kivitelezo haver betegre rohogte magat hogy teglafalakat epitenek "csak ugy"- beepitett vasalasos betonmegerosites nelkul, meg az acson amelyik jot huzott "melo" kozben a literes homoki feherbol.

tarsashazi tetonk 20 ev utan (ebbol 15 massziv beazasos- a lakott tetoteresek nagy oromere) talan felujitasra kerul.

Aladeszkazni "nem szokas" meg most sem, ugyhogy boritekolom hogy para/vizallosag "masodlagos kielegitosegu lesz"

Itt ha egy tarsas/berhaz eleri a 30 evet szinte tuti hogy perelnek mindenkit az epitesztol a kivitelezokon, mernokokon kereszul a beruhazoig mielott a hatarido lejar, ugyhogy eleg komoly tokoles van hogy minden reszletrajzon q..va jo legyen a para/vizallosag, es epites kozben pl nyilaszaroknal jobb felyek nyomasos slaggal is tesztelnek meg a belso burkolas elott.

szoval jol hangzik az erdert fa/pozdorja haz analogia (meg lehetne meg sok mindent felhozni), de nem kene tul komolyan venni.

az egy fore juto bunkok szama valoban 2+, de nem csak debilek vannak.

3

ferenc, 2005. december 20. kedd, 06:12 (#)

ja es valoban nem az orokkevalosagnak epitenek. nagy a mobilitas, meg gyakori az atalakitas - gyakorta bulldozerrel, mert a hazhely erteke annyira felment hogy a korabbi haz kunyhonak tunik. A fa (stanglik meg a lemezanyag) megujulo eroforras (farmon termelodik az anyag) es az akkumulalt energia-footprint (gyartas+fenntartas) jol jon ki.
Jol bonthato es atalakithato is, szoval nem teljesen fakutya.

4

ferenc, 2005. december 20. kedd, 06:22 (#)

Viszont ha mar az amerikai kulturanal tartunk:

http://www.larrythecableguy.com/images/redneck_christmas_deer.jpg

5

stsmork, 2005. december 20. kedd, 07:58 (#)

Welcome to Gagyiland!

Nekem is megvilágosodásszerű élmény volt, amikor rájöttem, hogy bár Amerika olcsó ország hírében áll, ez csak a látszat. A gagyi tényleg olcsó, és rengeteg van belőle, ezért téveszti meg a felületes szemlélőt. Vannak korrekt, minőségi cuccok is, de azok drágák és sokszor Európából importálják :-)

Mindezek mellett ahogy építkeznek az az ő rendszerük szerint ("tízévenként dobjunk ki mindent") teljesen logikus, gazdaságos és okos dolog. Ők meg biztos a melegvizes radiátorokon meg a hat méter belmagasságú polgári lakásokon röhögnék halálra magukat. (Ha már itt tartunk, tudja valaki, hogy van-e valami racionális érv a nagy belmagasságú lakások mellett?)

6

spityu zu, 2005. december 20. kedd, 09:38 (#)

Azt nem tudom, hogy tudomanyosan mi szol mellette, de az biztos, hogy egy nagy belmagassagu lakas utan nyomaszto dobozfilingje van a 2,50-nek.

7

ses, 2005. december 20. kedd, 10:10 (#)

én pont fordított irányból nézem: lakótelepen nőttem fel, 2,50-en és csak lapjával abszolválható ajtókon. majd jött a nagyobb belmagasság. leírhatatlan különbség, és piszok hamar hozzá lehet szokni. nekem ez így teljesen racionális :)

8

Ali, 2005. december 20. kedd, 10:26 (#)

Faház: olyat Skandináviából tessenek rendelni. Ők nem sz*roznak rostlemezzel.

Nagy belmagasság: ingyen klíma. A meleg levegő nyáron felmegy, a hűvösebb marad lent ott, ahol vagy. Nagyobb a lakás hőkapacitása is. Igaz télen kifűteni macerásabb, de a feletted lakótól jobban el vagy hő- és hangszigetelve. Józsefvárosban volt szerencsém olyan helyen lakni, ahol a nagy belmagasságot galériaépítéssel használták ki, fent volt a hálóhely -- tetszett.

9

ferenc, 2005. december 20. kedd, 11:41 (#)

nem akarok ami debileket vedeni, csak a builders' grade epitkezest talan a lakotelepepitkezessel kene osszevetni.

az hogy az usaban a fejlett vilagtol a harmadik (sot negyedik) vilagig minden megvan az kozhelyszeru, csak mindig elfelejtodik.

svajc tol liberiaig tart a skala (lasd pl. New-Orleans/Katrina).

pl fahaz ugyben mintegy 200 log-home gyarto van, akik 6-12 collos atmeroju massziv fa (cedrus/ fenyo, stb) gerendakat illesztenek/csapolgatnak ossze

10

buzievagy, 2005. december 20. kedd, 16:45 (#)

Ahogy a cikkedet olvastam, megint az jutott eszembe, hogy elsosorban azert nem tetszik neked az amerikai rendszer, mert nem ehhez vagy szokva.

Olyat mondani, hogy "amerikai futesrendszer", vagy "amerikai epitesi stilus" nem tul szerencses, tekintve, hogy orszagreszrol orszagreszre minden valtozik. (Peldaul van olyan hely az USA-ban, ahol csak legkondi van, futes nincs.)

Erre mifelenk - New England - a legtobb haznak van normalis pinceje, nem az altalad leirt modon alapoznak. A legregebbi hazaknak viszont meg termesko alapja is van - akkor meg nem volt beton, amikor epitettek.

A futesrol annyit, hogy amit te leirsz, az a "forced hot air" tipusu futes es ha normalisan meg van csinalva, akkor a ventillator zajan kivul (ami NEM olyan, mint egy szerver szoba) mas negativuma nincs, pl nem csinal huzatot. Ezen kivul van meg egy csomo masik, vannak peldaul teljesen szokvanyos radiatoros hazak is (megint csak a regebbiek kozott), ott meg altalaban a csovek kattognak a hotagulastol :-) Van "forced hot water", stb stb stb.

A jo a dologban az, hogy ha te speciel utalod a forced hot air-t, akkor ha veszel magadnak hazat, akkor olyat veszel, amiben nem ez van. Szabad piac rulez.

Az nem kerdes, hogy a fahaz az europai kohazak utan recsegos lesz. Viszont ket het alatt siman felhuzzak az egesz falszerkezetet mindennel, ugyhogy nagyon jo gyorsan lehet epiteni. Burkolatnal is sokkal valtozobb a kep, mint te lefested, van ahol a helyi stilusu vizszintes csikos "siding" van, fabol, muanyagbol, fembol, itt NE-ben sok a "cape" stilus, ami kis teglalap alaku falemezkekkel boritast jelent, de delen peldaul sok hazat burkolnak stukkoval. Na ezek egesz del europainak tudnak kinezni.

Ja, meg annyit, hogy a retegelt lemeznek, amibol a hazakat epitik SOKKAL nagyobb a szakito szilardsaga, mint a normal konnyufaknak, ezen kivul a paratartalom valtozasara SEM tagul - huzodik ossze, ugyhogy sokkal jobb hazepitesre. Igaz rondabb, mint egy szep fenyo lap, de a hazba beepitve ugysem latszik.

11

Lalilo, 2005. december 20. kedd, 17:51 (#)

Jelentem ma reggelre jól aludtam, egy másik szobába vonultunk, ott is a sarokba. Nem fáj a fejem :)

Elhiszem, hogy ez a könnyűszerkezetes építészet tök logikus, átgondolt, meg magas minőségi követelmények szerint készítik stb. Ettől függetlenül nincs minőségérzete. Ugyanolyan ez mint a Suzuki Swift és az Audi mittudomén, mondjuk A6. Ugye nincs vita melyik a jobb. Pedig mindkettő megy, milyen jó, hogy a Suzuki még olcsóbb is, keveset is fogyaszt, egy Audi árából háromszor annyi Swiftet vehetsz. Mégis az Audiban érzed jobban magad.

Az lehet, hogy az összehasonlítási alap éltérősége miatt érzem így. Otthon egy normálisan megépített családi házban laktunk, itt is egy olyanban lakunk, és kézenfekvő, hogy ezeket hasonlítsam össze, még ha nem is pontosan felelnek meg egymásnak az skálán elfoglalt helyzetük alapján.

12

buzievagy, 2005. december 20. kedd, 19:13 (#)

Igen, szerintem aki meg itt nott fel, annak az lenne kulonos, hogy ha egy ajtot be akarsz egy fal kozepere rakni, akkor szet kell veretni az egesz falat, nem tudod az ajtot betennni egy delutan alatt tok egyedul. Vagy akar azt is mondhatnak, hogy milyen hulyeseg, hogy fel nap kell a hazat felfuteni eleg jo melegre (ha eppen le volt hulve), nem 15 perc, mint az itteni kis hokapacitasu hazakat.

Erre mondtam, hogy ez valoszinuleg annak a kerdese, hogy hol / mibe no fel az ember es mihez szokott.

Ja es meg valami a "csapongo extravaganciarol". Senki nem tiltja meg neked, hogy a sajat penzedet erre (vagy barmire) koltsd. De a haz tulajatol szerintem ertheto es normalis hozzaallas, hogy olyan kevesbol akarja kihozni a hazat, amibol meg tudja ugy, hogy aztan azert kiadhato legyen alberletnek tartosan.

13

Ali, 2005. december 20. kedd, 21:02 (#)

Egyébként meg tessenek japán bérlakást is kipróbálni, úgy igazi a skála. :)

14

ferenc, 2005. december 21. szerda, 00:13 (#)

azert a proszto legbefuvasos futes ahol a ventillator -valamint a teenagerek zajartalmanak- hangjat badogfuvos hangszerkent kozvetiti a jol hangolt vezetekrendszer - szoval az tenyleg idegesito egy "szolid polgari" kornyezetbol szarmazo magyarnak. kulonosen jo hallasu erzekeny idegrendszeru egyeneknek -pl aki fuldugo ellenere is felebred parszor ejjelente.

15

Honilaci, 2006. február 1. szerda, 11:45 (#)

Erdekes hogy a minőségi külömbségek csak az USAból nézve hizelgők a magyar ép. iparra...Itthon csak ritkán találkozni elégedett háztulajjal!Főleg ha nemrég épitkezett!Persze nekünk ritkán adódik meg összehasonlitani a két nemzet épitési szokásait!Max a filmekből....Ott meg lehet minden szép,jó...De az senkinek nem tűnt fel,hogy amíg pocskondiázod a hajlékod,legalább egy létező valamit szidhatsz..nálunk sokan örülnének ha egy ilyen nyikorgó,zörgő,aljzatbetonmentes házban lakhatnának!Sokan anyós-após hátsóudvarijából várják a jobb sorsot.... Más:nem jártam kint soha,csak tv-n át,de mindig olyan szép rendezett,egységes képet mutat a sok házikó!Nyírt pázsit,fehér deszkakerítés tiszta udvar stb. Itt sokszor arra nem képes a tükefejű hogy lekaszálja a telkét,nem beszélve az árokpartról!!!!!! De a ház az tégla....

16

methan, 2006. február 1. szerda, 13:06 (#)

született feleséged már van? apropos 'nyírt pázsit' 'fehér deszkakerítés' és 'egységes házikók'.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork