Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53870 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hiánygazdaság

Laliló cikke a Blog rovatból, 2005. december 16. péntek, 06:06 | 18 hozzászólás

Az USA kétségtelenül a piacgazdaság referencia-implementációja. A Föld teljes GDP-jének 28%-át az USA termeli. Elképesztő szám. Ennek ellenére nem lehet normális joghurtot kapni. Mi több, egy sor egyéb terméket sem.

Első bevásárlásaink alkalmával sorra értek a meglepetések. Persze azt tudtuk, hogy Túró Rudi és mákos pite nem lesz. Azt is tudtam, hogy kenyér fronton is lesznek kihívások. Erre fel voltunk készülve. Azonban több olyan termékkategóriát is találtunk, ahol érthetetlenül kicsi a választék. A mai napig próbálom megfejteni, hogy mi lehet az a gazdasági-szociológiai jelenség, minek következtében az amerikai férfiak megelégednek kétfajta tusfürdővel (Old Spice és Axe). Mint megtudtam, az Axe is csak 2 éve kapható.

A standard amerikai kenyér közismerten édes. Méz van benne. A harmadik héten volt, hogy Lilaló egyszer csak előrohan örömmel, és belenyerít a levegőbe: KENYÉR!, KENYÉR! Végre sikerült olyan kenyeret venni, ami megütötte az otthoni zsúrkenyér szintjét. Pedig próbálkoznak. Minden valamire való ABC-ben van „Artisan” kenyér, kézműves kenyér. Valóban nagy művészet, gondolom emiatt van, hogy fél kiló kenyér másfélszer annyiba kerül, mint egy gallon (3.78 l) benzin. A mentalitást jól tükrözi, hogy egy menő pékségben megkérdezték, hogy szeleteljék-e fel a kenyeret nekünk. Vissza kellett kérdeznem, nem értettem. Vagyis nyelvileg értettem, csak tartalmilag nem fogta fel az agyam, hogy vajon miért kellene felszeletelni egy friss cipót.

A péksütemény nemlétező fogalom. Amit ezen a néven árulnak, az mind valami borzalom édes massza. Ami esetleg meg anyagában nem lenne elviselhetetlenül édes, azt bőségesen leöntik cukormázzal, biztos, ami biztos.

Szánalmasan a „hazai” sajtválaszték. A pultokon a sajt felirat alatt kétfajta sajt lesz: cheddar, illetve Philadelphia (az egyetlen maradandó amerikai tejipari fejlesztés). Ennyi. Jobb boltokban szerencsére vannak import európai sajtok.

Csokiban sem dúskálunk. Amerikai gyártású „mainstream” csokiból kétfajta márka van: Hershey’s és Cadbury’s. Ebből a Hershey’s-t le is írhatjuk egyből, ugyanis annak olyan az íze – már elnézést a naturalista ábrázolásmódért – mint a gyomorsavas büfögés. Szóval marad a Cadbury’s, az meg ugye angol. Otthon nálunk még az átkosban is volt legalább 3-4 fajta csokimárka. Egy külön polcon – akárcsak a sajtok esetében – általában van azért egy pár import európai márka, illetve néhány egyfalatnyi csomagolású amerikai „high-end” „organic”csoki.

És a csúcs: gyakorlatilag az USA-ban nem gyártanak szénsavas ásványvizet. Megmondom mi van: szódavíz. Schweppes szódavíz. Slussz. És mint mindig: külön polcon kapható két európai termék: San Pellegrino és Perrier víz.

Hogy az érem másik oldalát is megvillantsam: nagyon bírom a szárított marhacsíkot - Beef Jerky - mindig eszembe jut, hogy Old Shatterhand is ilyesmit katonázhatott fel este a tábortűz mellett egy megerőltető egész napos lovagolás után. Sokfajta és finom méz van. Jégkrémből hatalmas a választék.

Az amerikai „emigráns” barátok persze már kioktattak, itt minden kapható: ha friss árut akarok venni, akkor menjek a Trader’s Joe nevű spéci láncba, vagy kolbászért az orosz boltba, tusfürdőt meg rendeljek online. Nincs is ezzel semmi baj. Viszont akárhogy is jár az agyam, nem bírom kirakni, hogy a fent említett termékekből miért ilyen csekély a választék? (Más áruból természetesen itt is ugyanakkora – vagy nagyobb – a kínálat, mint otthon.) Kulturális örökség? Gazdasági protekcionizmus? Elfelejtették megrendelni?

U.I. Tőkeerős csendestárs jelentkezését várom nemzetközi sütőipari vállalatom beindítására. Kelt tésztáért cserébe Häagen-Dazs jégkrémmel fizetek. Pályázatokat a „Sajtos pogácsa nélkül nincs igazi Starbucks” jeligére várom a szerkesztőségbe.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (18)

1

stsmork, 2005. december 16. péntek, 07:18 (#)

Én úgy hallottam egy Amerikában élő barátomtól, hogy az ottani pékipar vesztét egy bizonyos Dr. Atkins okozta, aki elhitette az emberekkel, hogy ha le akarnak fogyni, akkor egyáltalán nem szabad szénhidrátot enni. A trend állítólag már kezd visszafordulni, amióta néhány Atkins diétát folytató közismert személyiség szívbajban elpatkolt, tehát van még remény, hogy idővel az amerikai pékipar is felfejlődik ha nem is európai, de elfogadható szintre.

2

spd, 2005. december 16. péntek, 07:38 (#)

Ummmm.... bocsanat, hogy beleszolok, lehet, hogy a nyugati part ennyire elcseszett hely, de a keleti nem. Teteles helyzetjelentes egy 2800 lakosu falu vegyesboltjabol, NY allam legszegenyebb megyejebol

1. Tusfurdo: egy fel polcnyi.
2. Kenyer: a sok amcsi szar mellett francia bagett 1.90-ert meg meg harom vagy negyfajta normalis europai kenyer. Plusz bagelek, ami olyan mint a zsemle, csak lyukkal a kozepen. Nem a zacskosat kell venni, a friss az egesz tisztesseges.
3. Sajt: nem korrekt az osszehasonlitas, a falu korbe van veve tehenfarmokkal, ugyhogy nem csoda, hogy nagy a valasztek.
4. Csoki: ja, mint otthon, eleg bena a felhozatal, de azert nem ketto.
5. Szoda: SELTZER SELTZER SELTZER!!!! Ne mondd, hogy Seattleben meg az sincs! Rossz belegondolni is.
6. Fuszerek: a minap SZEGEDI pirospaprikat vettem. Magyar csomagolassal.

3

noname, 2005. december 16. péntek, 09:10 (#)

a szensavas asvanyviz hianya verlazito. viszont a laptop feleannyiba kerul, mint pesten. es a rendorok kedvesek.

4

mr m, 2005. december 16. péntek, 10:14 (#)

erdekes nekem a felvagottak izhianya okozott meglepetest. azaz, hogy mindegyiknek egysegesen fureszpor ize van.
amugy amerikaban elo europai rokonaink ugy oldottak meg, hogy heti egyszer, vagy valahogy igy, eljarnak "nemet" vagy "magyar" boltba, ahol lehet kapni rendes dolgokat.
a velemenyem arrol, hogy ez miert alakult ki igy, mert az amcsik -ha jol figyeltem meg- napi 3 etkezesbol 4szer vendeglatoipari egysegben fogyaszntanak valamit es/vagy keszetelt vasarolnak. egyedul a gyerekek kapnak peanutbutter & jelly szendvicset az iskolaba, aztan ezzel ki is fujt az otthoni konyhamuveszet.

5

buzievagy, 2005. december 16. péntek, 16:30 (#)

Egy-ket dolog az USA supermarketeirol:

1. Az USA =/= Mo. Tehat nem lesznek pont azok a termekek, amiket otthon az ember megszokott. De itt a keleti parton minden normalisabb boltban van 20-50 fele joghurt es ugyanennyi sajt.

2. A szalami, meg egyeb felvagott veget NEM rakjak be sunyiba a csomagba.

3. Ha gyerekkel megy, akkor a felvagottas pultnal megkerdik, hogy ker-e a kicsi egy szelet sajtot, a peksutemenyesnel meg azt, hogy kaphat-e egy kekszet. (Persze mindezt ingyen.)

4. Ha barmi arucikkert tobbet szamolnak fel, mint ami ki van irva, akkor a legtobb helyen a termeket ingyen kapod.

5. Mostanra a legtobb boltban van organikus reszleg, ahol csak termeszetes modon gyartott termekeket adnak. Egy csomo termeket mar ugy marketing-elnek, hogy nincs benne hormon, antibiotikum, stb. Ezen kivul vannak direkt organikus boltlancok, ahol minden organikus. Ezekben lehet olyan kenyereket kapni, amik (sajnos ezt kell mondjam) verik izben / allagban a magyar kenyerek 99%-at.

6. Minden termeken van "Nutritional Facts", amire pontosan fel van tuntetve az osszes osszetevo, illetve a kaloria, lebontva szenhidrat-feherje-zsirra.

Disclaimer :-) Majd' 10 eve lakunk a keleti parton es L[ali|ila]lonak jo haverja vagyok mar joval regebben.

6

sztahanov, 2005. december 16. péntek, 21:33 (#)

New York-i közértekben _minden_ van, ami szem-szájnak ingere, beleértve a legfinomabb kenyereket (jó, ebben a finnek is ott vannak). Szóval rossz helyen parkoltatok le.

7

Zuzu, 2005. december 16. péntek, 23:13 (#)

Én Californiában állandóan hot-dogokat (perro caliente) gyártottam magamnak az apartmanban. Azóta is bármikor meg lehet vesztegetni egy ilyen szendviccsel. A zöldségeiktől azonban kivoltam. Bár a paradicsom gyümölcs, de azt sem lehetett megenni organikus ide vagy oda....

8

Zuzu, 2005. december 16. péntek, 23:15 (#)

És az a kis kupac alakú csoki aminek a tetején kilóg egy papírdarabka amivel könnyedén ki lehet hámozni a csomagolásából, az nem amerikai véletlenül? Mert azt szeretem. Lehet hogy keverem az olasz bacio-val?

9

lalilo, 2005. december 16. péntek, 23:34 (#)

mr m: igen, úgy tűnik ez tényleg megmagyarázza a jelenséget (mármint az étteremben történő tápanyagfelvétel). Tényleg az van, hogy amiből otthon kéne főzni, abból általában kicsi a választék, és jól tele van nyomva tartósítószerrel, hogy sokáig elálljon, amit viszont otthon fogyasztanak (pl. gabonapelyhek, abból rengeteg van.

10

buzievagy, 2005. december 17. szombat, 00:18 (#)

Zuzu, az is Hershey's csoki, a Kisses es szerintem is tenyleg finom.

http://www.hersheys.com/products/details/kisses.asp

11

sbzx, 2005. december 17. szombat, 09:34 (#)

Ahogy én tapasztaltam, az amerikai gyomor nem bírja a "rohasztott tejet". Sajt, tejföl, joghurt, kefír, túró, mindegy, ezeket nem nagyon látni sehol komoly választékban. Jó, New Yorkban minden van, főleg a lengyeleknél, oroszoknál és a zsidóknál. Ja, és jó kenyeret meg olasz étteremben kell enni.

12

darthwalk, 2005. december 17. szombat, 11:25 (#)

Az a szép, hogy amit itthon kaptál kenyeret és "normális" összetevőkből készült, azért az árért kint (akár németország, akár az usa) már csak csomagolt, szeletelt, műanyagkenyeret kapsz, és triplaannyiért megveheted a "normális" (organikus, bio, stb) kenyeret.

Sajna diákként a németeknél nem engedhettem meg magamnak, hogy igazi bajor kenyereket vásároljak, mert akkor másra nem maradt volna pénz, de azért egyszer-kétszer megleptem magam vele.

13

Zuzu, 2005. december 17. szombat, 12:59 (#)

Igen, a Kisses!!! Kösz szépen buzievagy! Hozhatna nekem valaki egy csomaggal :)

14

Lalilo, 2005. december 19. hétfő, 22:14 (#)

Jó ez az alias, egyben megszólítás/üdvözlés is. Köszönöm buzievagy. :)

Ja, a kenyér és összetevői: ezt tényleg le akartam írni, de aztán elfelejtettem. Kb. 4 soron keresztül listázta a cimke hogy mi minden van a kenyérben.

15

Pepito, 2005. december 20. kedd, 04:23 (#)

A cikkben leírt állapotok félelmetesen hasonlítanak a kínaiakra, azzal, hogy az Old Spice dezodort Mo-rol hozatom.

16

ses, 2005. december 20. kedd, 08:41 (#)

pepeito, szerintem gondolkodj el komolyan a dolgokon, ha pont old spicera vágysz itthonról... :)

17

Pepito, 2005. december 20. kedd, 10:01 (#)

Már egy ideje gondolkodom, de nem kapcsolok, mire gondolsz éppen.

18

ses, 2005. december 20. kedd, 10:19 (#)

semmi konkrétra, de az tuti, hogy ha a magyarországról való behozatal témaköréban az old spice jutna eszembe, akkor vagy minden másom meglenne már, vagy elgondolkodnék. csak ennyi :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork