Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Időzár

stsmork cikke a Blog rovatból, 2005. december 15. csütörtök, 22:18 | 26 hozzászólás

Rettegek azoktól a napoktól, amelyeken autóba kell ülnöm és keresztülvágnom Budapest városán. Mintha a világ összes pofátlan, türelmetlen, ostoba, udvariatlan, idegbeteg autósa itt lakna, vagy az évek során innen költözött volna el máshová. Az elméletemet bizonyítja, hogy amikor pár hete Velencében voltunk autóval, menet közben a Hazánk Szívétől mért távolsággal arányosan csökkent az esztelen sofőrök száma. Nevet is adtam nekik, amely úgy gondolom illően kifejezi a városhoz való kötődésüket: bennszülöttek.

Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy csak közveszélyes őrültek autóznak Budapest útjain, mert az emberek többsége ha nem is udvariasan, mindenesetre korrekten közlekedik, vagy legalább törekszik rá. Velük nincs semmi baj, ezért nem is vesszük őket észre, és ez a jó. A közlekedési morál színfoltjait a bennszülöttek jelentik, akik hajmeresztő és többnyire értelmeten akcióikkal mindig mosolyt csalnak az arcomra. Ma délelőtt kénytelen voltam Budáról átkelni Újpalotára, így egészen frissek a tapasztalataim. A nap fénypontja az volt, amikor három autó beragadt egy teherautó mögé, és mind a hárman egyszerre akartak sávot váltani. A mellettük lévő sávban volt elég hely, így nem is lett volna semmi gond, ha a hátulsó bennszülött nem gondolta volna úgy, hogy ez remek alkalom arra, hogy az előtte lévőt megelőzze. Átjött a másik sávba, és ahelyett hogy beengedte volna az előtte lévőt (akiről világosan látszott, hogy szintén szabadulni készül a teherautó mögül), gázt adott, és elkezdte visszaszorítani őt a teherautó mögé. Végül nem járt sikerrel és kénytelen volt beereszteni maga elé a másik autóst, ami annyira megviselte az érzékeny lelkét, hogy lassítás nélkül suhant át a következő piros lámpán. (Szerintem észre se vette, hogy lámpa van előtte, annyira el volt foglalva azzal, hogy nem sikerült megszívatnia a másik autóst.)

Valószínűleg kevesebb lenne a bennszülött az utakon, ha létezne valamiféle közúti ellenőrzés, és időnként megbüntetnének egy-egy szabálytalankodó autóst. Biztos előfordul ilyesmi (minden szökőévben), de én az idejét se tudom már, hogy mikor láttam utoljára intézkedő közlekedési rendőrt a városban. (Összehasonlításképp: amikor Bostonban voltam látogatóban egy cégnél és autóval jártam munkába, nem múlt el olyan nap, hogy ne láttam volna legalább egy félreállított autóst a leállósávban, villogó rendőrautóval a hátában.)

Egyébként a pénzbírság se mindenki számára visszatartó erejű. Egy német-magyar befektetési cég magyarországi igazgatója egyszer ellátogatott Miskolcra, hogy találkozzon az ottani irodájukban dolgozó munkatársaival. Déltájban ebédelni indultak egy belvárosi étterembe, persze autóval, és mivel Miskolcon akkoriban vezették be a fizetős parkolók rendszerét, a helyi igazgató jónak látta figyelmeztetni a nagyfőnököt:

– Ha majd beértünk a városba, gyere utánunk, megmutatjuk, hogy hol lehet parkolni!
– De hát miért?
– Nem tudod? A belvárosban fizetős minden parkolóhely! Parkolóőrök cirkálnak a városban, és ha elkapnak, akár tízezer forintra is megbüntethetnek!
– És?

A cég egyébként azóta csődbe ment.

Van egy tuti ötletem. A csúcsforgalomban tolakodó, pofátlanul közlekedő autósokat én nem pénzbírságra ítélném, hanem olyasmit vennék el tőlük, ami sokkal jobban hiányzik nekik, mint a pénz.

Időt.

Mondjuk a Szilágyi Erzsébet fasor Moszkva tér felőli végére odaállítanék két rendőrt, akik szépen kihalásznák a buszszávban közlekedő bennszülötteket, beterelnék őket egy csendes mellékutcába, ahol nyugodt körülmények között eltölthetik az elkövetkezendő két-három órát. Ennyi időre állítanám ki őket a forgalomból, ezalatt lenne idejük átgondolni, hogy legközelebb is megreszkírozzák-e hogy a buszoknak fenntartott sávban autózzanak, inkább ácsorogjanak a dugóban, vagy - horribile dictu - használják a tömegközlekedést.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

ses, 2005. december 15. csütörtök, 23:38 (#)

Tetszik a kiállításos ötlet!

Valószínűleg formálisan is meg lehetne indokolni valamilyen rendőri intézkedéssel, mondjuk pont azilyeneknél kellene mindent aprólékosan ellenőrizni - és akkor egyébként még a pénzbüntetés is befigyelhetne a végén :)

2

c300ers, 2005. december 16. péntek, 00:52 (#)

fura tényleg ez a városi közlekedés.
például kedden este 6tól budáról jöttem át pestre az árpád hídon át, és mindnki full pozitív volt az utakon, kiengedtek/beengedtek 's ezt énis viszonoztam mikor úgyadódott.
szóval teljesen jó hangulatba lehetett autózni.

ma viszont a totális káosz, délután 3 körül kellet kijutnom az árpádhídtól (pesti oldal) érdre, halál volt.

3

Agent Bauer, 2005. december 16. péntek, 01:50 (#)

Bár én csak egyszer autóztam arrafelé, de amit pl. olasz autópályákon láttam, az tragikus volt. Barcelonában pedig még annyi kooperativitás sincs az emberekben vezetés közben, mint itthon egy-egy jobb napon. Igazi élethalál-harc.
Amúgy ha van hozzá idegem és nem jön busz vagy taxi a buszsávban, néha átlógatom a fél autót a buszsávba, aztán lehet röhögni, ahogy dudálnak meg villognak az okostojások.

4

sbzx, 2005. december 16. péntek, 02:05 (#)

Tavaly jártam Olaszhonban. Előre be voltam rezelve. Marhaság. Az olaszok ugyan lesz@rják a táblákat (behajtani tilos, sebességkorlátozás, bármi...), de a saját szabályaik szerint ésszerűen és biztonságosan vezetnek. Egyetlen egy alkalommal sem hallottam dudaszót.

Nem úgy Budapesten. Itt mindíg akad egy-két egyenlőbb, aki bátran parkol zebrán, előz a bedugult rakparton és arra is kanyarodhat, amerre más nem. Nem ritka, hogy mindezt a járőrautóban ülők szeme láttára. Sosem tapasztaltam még olyat, hogy ilyenkor is felkapcsolódna az a fránya villogó és elmagyarázná valaki annak a baromnak, hogy ez miért nem illik. Sajnos. Így nehéz lsz.

5

hip, 2005. december 16. péntek, 06:13 (#)

Aki dudaszóra vágyik, annak ajánlanám Isztanbult. A törökök a kürtöt az autók közti kommunikáció igen kifejező eszközévé fejlesztették, és negyed óra elteltével az ember nem bírja megállni, hogy maga is be ne szálljon a hangversenybe. A forgalom egyébként a legkaotikusabb, amit valaha láttam, még ha Nápolyt és Athént összeadjuk, akkor is jócskán lepipálja őket a török metropolisz.

6

Ali, 2005. december 16. péntek, 08:10 (#)

Aki nyugodtnak és rendezettnek akarja látni a török közlekedést, az látogasson el Egyiptomba. :) Stsmork kolléga indiai élményeivel is színesíthette volna beszámolóját, de pótlom a hiányosságot:
http://www.net.hu/interpen/lib/in/trunk.html
A teljes útijelentés :) itt:
http://www.net.hu/interpen/lib/#in

Budapestre visszatérve: itt tényleg egészen elképesztő dolgokkal találkozni, ha európai mértékkel szemléljük a dolgokat. Engem már dudált le autó a járdáról, mert a dugót és a több lámpaváltásnyi időt itt takarította meg. Az meg gyakorlatilag tipikus balesetforma, hogy autóval olyan szakaszára hajtanak be a villamossíneknek, ahol már nincs útburkolat és úgy néz ki, mint a vasúti sín. A fentebb ismertetett emberszabású vadautósokra (fényképekkel) rá is mozdult az egyik blog:
http://elobenavarosbol.freeblog.hu/

7

eszpee, 2005. december 16. péntek, 08:12 (#)

Agent Bauer, Barcelonát cáfolom, hónapokon át bringáztam a városban, sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam (a nem bicikliutas részeken is) mint itthon.

8

Agent Bauer, 2005. december 16. péntek, 08:40 (#)

eszpee: azt nem fűztem hozzá, hogy valahogy annak az élethalálharcnak, ami az autóban tapasztaltam, az autóból kiszállva nem éreztem a nyomát sem. Szóval elképzelhetőnek tartom, hogy a biciklisekkel kedvesek. Nyilván, én csak egy hétig autóztam ott, de akkor is megdöbbentett, hogy nem engedett be, hacsak nem toltam be az orrom a koccanást kockáztatva egy lukba.

9

Boca, 2005. december 16. péntek, 10:25 (#)

A kairói közlekedés tényleg döbbenetes, de meg kell hagyni, pár nap után az ember rájön, hogy elég hatékony. Sokkal nagyobb az esélyegyenlőség, mint nálunk a pofátlankodók miatt.
Amíg a rendőrök nem veszik komolyan ezeket az apróságokat, a nagy dolgok sem változhatnak. Sok súrlódást az okoz, hogy ez emberek egy része már követné a korrektebbfajta európai normát, de jelen van a balkán is. Viszont sok évi autózás után azt mondom, van lassú fejlődés.

10

Karaj, 2005. december 16. péntek, 10:46 (#)

Ellenpélda: kijöttem Németországba, itt akkor is beengednek, ha egyébként nem kellene. A legmeglepőbb a "zipzár" út volt, amikor két sávból egy sáv lesz, de úgy, hogy mindkét sáv egyenrangú (középen van egy X szerű jel felfestve). Ilyenkor szépen, szabályosan egy autó innen, egy autó onnan. Soha nem volt ebből gond. Pesten egy ilyen elképzelni sem lehet...
A német autópályán eddig ketten villogtak le: egy román és egy magyar :(

11

Boca, 2005. december 16. péntek, 10:51 (#)

Egyre többször látom működni a zipzár elvet budapesti utakon is. Vannak benne kihagyasok 1-2 tuskó miatt, de alapvetően megmutatkozik a normális emberek aránya.

12

stephen fry, 2005. december 16. péntek, 15:05 (#)

JO HIR! A multkor a Roosevelt teren a Lanchidnal allo motoros rendor korbekuldte a bepofatlankodokat, allitolag ezt csinaljak a Hosok tere mogott is a Varosligetbe vezeto hidnal. CSAK IGY TOVABB!

A rendorsegnek nem akkor kene buntetni ha valakinek hianyzik az izzo keszlete, hanem amikor olyan hajmereszto dolgokat csinal mint amit egy baratom nemreg meselt: a belvarosban felesegevel zebran tolta a kislanya babakocsijat mire jon HVCS aki tolatva az egy iranyu utcaban(!)athuz a zebran es meg o anyazik.

Ha megakarod tudni, hogy viselkedik egy nep menj ki egy fel orara az utcara es figyelj. A magyar nem egyuttmukodo, csak magara figyel, a szabalyokat nem szereti, sot sport azokat kijatszani. Ravaszkodunk. Ittasan vezetunk. Ha jon a rendor UGY TESZUNK mintha bekapcsoltuk volna a biztonsagi ovet. De ezzel kit csapunk be? Magunkat. Lasd lasd Bubik Istvan vagy a nehany honappal ezelotti valogatott kezilabdas lany balesetet.

Ideje, hogy megtanuljunk civilizaltan viselkedni!

13

Adi, 2005. december 16. péntek, 21:28 (#)

Csatlakozom az előttem szólóhoz: aki igazán meg akarja tapasztalni az autósok bunkózását, az menjen sétálni kisgyerekkel a babakocsiban! :I Szinte egyszer sincs olyan alkalom, hogy amikor a párommal elvisszük a kislányunkat sétálni, valami seggfej ne gondolná úgy, hogy neki van elsőbbsége azért, mert ő autóban ül. BKV-buszokkal is volt már nem egyszer, hogy pofátlanul behúzott a gyalogosok elé a zebrára, aztán ugorj öreg, ha elég fürge vagy! :I

De az eddigi legmaradandóbb élmény itt volt egy sarokkal a lakásunktól, egy öltönyös seggfej sietett haza éppen munkából. Annyira sietett, hogy babakocsival együtt majdnem mindhármónkat elb*szott, miközben
1) zebrán álltunk
2) ő kanyarodott (ugye így még zebra nélkül is elsőbbségünk lenne)
3) közben fél kézzel mobiltelefonált.
Még ahhoz is volt pofája, hogy miután a lábam alá mutogattam, hogy mi ez a csíkozás itt? - letekerte az ablakot és nekiállt kurvaanyázni.

Nagyon jó ötletnek tartom a "sietők" föltartását! :)

14

Zuzu, 2005. december 16. péntek, 23:47 (#)

Mikor féls*gg*l beálltam a pesti rakpart északi végénél a jobboldali sávba majdnem meglincseltek a beelőzni vágyók. Persze igyekeztem úgy billegni, hogy lehetőleg a hátsó lökhárítómat kapják el ami szegényke már cserére szorulna (az összes karosszériasérülést mások okozták, leginkább parkolás közben. Legutóbb egy 70 éves fószer törte össze a rendszámtábla tartó műanyagot, mert elfelejtette lepucolni a jeges ablakot és nem látta, hogy ott állok elötte. Persze hagytam az egészet a fenébe, szinte sírva mondta, hogy az 50 év alatt ő sosem és senkinek....még rosszul lett volna nekem ott az út közepén)
Visszatérve a rakpartra következő alkalommal a szívrohamot elkerülendő inkább "békésen" kivártam a soromat.

Lenne egy-két ötletem, hogy melyik kereszteződésekbe kéne rendőröket állítani a piroson átcsúszó kereszteződésekben beduguló autósok megregulázására.

Én reménytelenül elkeserítőnek tartom, hogy a magyar népesség nagyobb részét sikerült idegbeteg konzumidiótává és hordává lealacsonyítani az elmúlt évtizedek alatt. Mert valószínűleg, hogy az aki rámtolja a bevásárlókocsit és még neki áll följebb fog késöbb lemosni az utakról is...

15

nyelv-ész, 2005. december 17. szombat, 12:09 (#)

Nem kell külföldre menni ahhoz, hogy szolídabb vezetőkkel találkozzunk. Csak el kell hagyni Budapest agglomerációját és az autópályákat, és mindjárt nyugodtabbak az emberek.

Pesten viszont a tömeg és zsúfoltság okozza az emberek hülyeségét. Nézz meg egy szupermarketet karácsony előtt. A tolakodás, erőszakosság ugyanúgy jellemzi az embereket a pénztárak előtt, mint a közlekedési dugóban. Egyszerűen a város elérte azt a "kritikus tömeget", ami kihozza az emberekből a legjobbat.

A másik súlyos probléma, hogy a rendszerváltás hajnalán egyszerre eltűnt a rendőrség az utakról, megszűntek a balesetmentes vezetést propagáló tévéműsorok, és a defenzív vezetés fogalma ismeretlenné vált mind az autósok, mind az oktatók számára.

16

ses, 2005. december 17. szombat, 12:27 (#)

Zuzu és nyelv-ész, nektek kéne együtt indítani egy blogot "Nemzetvész" vagy valami hasonló címmel. Figyelem egy ideje, és a legtöbb tekintetben közel egységesnek tűnik a hozzállásotok a jelenlegi rendszert illetően. :)

17

Zuzu, 2005. december 17. szombat, 12:54 (#)

Azért ne essünk túlzásokba kedves ses :)

18

eszpee, 2005. december 17. szombat, 12:59 (#)

Szerintem még finoman fogalmazott... ;)

19

Zuzu, 2005. december 17. szombat, 13:14 (#)

Na, azért van még egy pár idelátogató aki nem mindig sesblog-trendi véleményt ír be.

20

eszpee, 2005. december 17. szombat, 13:52 (#)

Unalmas is lenne, ha nem így lenne!

21

Ali, 2005. december 17. szombat, 14:33 (#)

#16: Á, egy év múlva a sesblog fog ilyen rovatot indítani. Én szóltam. :)

22

eszpee, 2005. december 17. szombat, 14:38 (#)

Ali, ki tudja, lesz-e még egyáltalán sesblog egy év múlva... én is szóltam. :)

23

ses, 2005. december 17. szombat, 17:26 (#)

Zuzu, ha te ezek szerint tudod, milyen az a "sesblog-trendi vélemény", akkor oszd meg velünk is. Mi ugyanis nem állítottunk ilyen kritériumot, viszont szívesen tanulunk. :)

24

nyelv-ész, 2005. december 18. vasárnap, 12:18 (#)

ses,

ezt a "nemzetvész" vagy mifenét nem nagyon értem. Azért, mert elégedetlen vagyok sok honi jelenséggel, még nem kellene engem a radikálisokhoz sorolnod. Ugyanúgy én is sommásan elintézhetnélek azzal, hogy a sesblog szélsőségesen anglofil beállítottságú.

Az a korosztály vagyok, amelyik már felnőttként érte meg a rendszerváltást, és tapasztalt a saját bőrén sok igen negatív változást. '89-90 körül volt egy eufória, hogy végre normális irányba fognak menni a dolgok mind társadalmi, mind gazdasági értelemben. Hát ebből sokminden nem, vagy csak nagyon sokára valósult meg, ugyanakkor az emberekben élnek a régi reflexek (lásd állampolgár vagy alattvaló vitát).

Egy csomó okos ember is lakik nálunk, ők vigyázó szemüket nyugatra vetve, vagy bagatellizálják a hazai problémákat, vagy egyszerűen nevetségesnek állítják be. Ez a hozzáállás legalább annyira előremutató, mint a MIÉP-gyűlésen hőbörgőké.

25

Ali, 2005. december 18. vasárnap, 12:44 (#)

A netikett szerint nem illik csak annyit hozzászólni, hogy "teljesen egyetértek" (ezúttal nyelv-ésszel), úgyhogy kiegészítem egy kicsit: a politikusaink ugye szintén rendszerváltás előtt váltak felnőtté. A reflexek tehát rájuk is hatnak. Urambátyám, megazisten (hogy irodalmi utalás is legyen :) ). A politikai kultúrát egy nemzedék alatt is ki lehet irtani, de újraépíteni, ahhoz kevés 15 év. Ahhoz az kellene, hogy okos emberek, akik maguk elkötelezettek és becsületesek, tanítsák a leendő politikusokat, akik pedig majd leváltják az átmeneti idők urait -- már persze, ha azok hagyják magukat. Merthogy nem fogják.

A jobb- és baloldaliság nem más, mint kirakat. A lényeg ettől teljesen független: a hatalom, amiből oly jól el lehet lenni...

Mit tehet itt az, aki a problémákat látja és volna is megoldási javaslata? Szerintem lényegében ma és itt semmi lehetősége nincs, más szerint próbálkozás nélkül tuti a kudarc:
http://podoprogram.blogter.hu/?post_id=2490

26

nyelv-ész, 2005. december 18. vasárnap, 21:58 (#)

Nos, nincs más hátra, mint megkérdezni Alfit, hogy fel tudja-e sorolni a defenzív vezetés alapelveit....? Ő felsorolásban köztudottan igen erős :-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork