Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Plágium!

eszpee cikke a Blog rovatból, 2005. december 18. vasárnap, 11:11 | 3 hozzászólás

Méghozzá szépen listázva, hangmintákkal, a tizenkilencedik századtól napjainkig, a Columbia Law Library Music Plagiarism Project keretében. Tele olyan finomságokkal, mint a ZZTop esete, akikről miután kiderült, hogy lopták az egyik számukat (bár nem buktak, mert az eredetinek nem volt rendben a szerzői joga), sikerrel beperelték a Chryslert, hogy az egyik reklámjuk zenéjéhez tőlük loptak inspirációt - sőt, ugyanabból a dalból, amit ők is plagizáltak.
(Forrás: MetaFilter)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

chain, 2005. december 19. hétfő, 16:41 (#)

A hires Vanilla Ice "Ice Ice baby" vs Queen "Under pressure" nem szerepel, ha jol lattam. Pedig egy korszak veget jelezte, onnantol kezdve nagyon figyeltek az innen-onnan osszeollozott hangmintakbol allo szamokat.

Vanilla azzal vedekezett, hogy az o verzioja egy hanggal tobbet tartalmaz, es igy nem ugyanaz.

Bukta termeszetesen.

2

Tschöppy, 2005. december 20. kedd, 23:50 (#)

ahogyan én tudom, a vanilla ice féle védekezés egészen a közelmúltig bevált amerikában, csak aztán lett egy törvénymódosítás
legalábbis így rémlik, de ez nem garancia semmire :)

3

chain, 2005. december 21. szerda, 11:52 (#)

Mar egy ideje eleg szigoruan veszik a dolgot. De ott van peldaul a Verve es a Rolling Stones esete, a Bittersweet symphony fotemaja miatt a szam jogdijainak jelentos reszet a szutyofeju Mick Jagger es baratai szamlajara kellett utalni.

Egyszoval azt hasznalsz mintakent amit akarsz, vagy kapsz ra engedelyt (mert az eredeti szerzonek hozza kell jarulni) vagy nem, de mindenkeppen fizetned kell.

Volt ilyen hiedelem, hogy nyolc masodperc vagy negy utem alatt nem kell, na ez UL.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork