Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Egész úton hazafelé

Ervin cikke a Blog rovatból, 2006. január 10. kedd, 08:04 | 11 hozzászólás

StardustVasárnap hazalátogat a Stardust. Épp ideje: hét éve van úton és ezalatt több mint 4 és fél milliárd kilométert tett meg. Bemelegítésként megkerülte a Napot, aztán a Föld gravitációját használta dobbantónak a Jupiter felé tartó úthoz.

Most sem fog nálunk időzni, csak elhúz mellettünk és ledobja a vásárfiát: némi csillagport. Már, ha sikerül az azt tartalmazó űrkapszulát békésen leszállítani. Komoly.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Ali, a címzetes kispolgár, 2006. január 10. kedd, 08:16 (#)

Na, az ilyet szeretem.

2

frank, 2006. január 10. kedd, 08:57 (#)

Ember a Holdon?// ;)

3

mami, 2006. január 10. kedd, 11:32 (#)

Szívből szurkolok az ilyen akcióknak és rendkívül szomorú tudok lenni, amikor néha gyermeteg hibák miatt besül egy évekig előkészített, majd további hosszú éveken át lefolyatott kísérlet. Lásd például (ha jól emlékszem) a Mars szondát, ahol a mérnökök egy része angolszász, más része metrikus rendszerben számolt, persze az egész hóbelevanc becsapódott a bolygóba, vagy a tavalyról derengő, már-már szánalmasba hajló sztori, amikor egy jóembernek egy-két évtizednyi munkája süllyedt pillanatok alatt a semmibe, mert az általa kialakított funkcionalitást elfelejtették bekapcsolni az űreszközön.
Remélem most egy success story jön!

4

Zuzu, 2006. január 10. kedd, 13:59 (#)

Nevessetek ki, de kérdezem tájékozottabb kollegáktól, hogy mi hajtja ezeket a sztárdásztokat 7 éven keresztül? A Föld gravitációja segítségével pattant egyet, na de.... ez elég volt a Jupiterig????

Ha benne van a cikkben elolvasom, de az első mondat után nem volt most türelmem, na meg időm sem...

5

mami, 2006. január 10. kedd, 14:19 (#)

Csak szeretnék érteni ehhez a témához, azaz csak tippelek, de ha adnak neki egy kezdőlöketet, akkor gondolom a világból is kimegy, lévén az űrben nem fékeződik. Tehát ha jól meghajtják egy Füld körüli "gravitoparittyával", utána nem is kell neki több tolóerő, mert gyakorlatilag egyenletes sebességgel halad tovább. Hogy a kezdősebesség mitől van, az passz :) Ugyan vannak tippjeim, de nem égetem magam, mert lehet, hogy nagyon messze állnak a valóságtól.

6

Ali, 2006. január 10. kedd, 14:27 (#)

Nagyon egyszerűsítve egy ilyen "parittyázásnál" létrejön egy "üzlet", amennyivel tömegéhez mérten gyorsul az űrszonda, annyival lassul a bolygó, pontosabban annyi lendületet veszt. Tekintve hogy az űrszonda úgy viszonyul a Föld tömegéhez, mint egy papírszalvéta előállítási költsége a teljes költségvetési főösszeghez, a veszteség néhány közbeiktatott szökőmásodperc lesz néhány (száz)ezer év alatt. :)

7

Boca, 2006. január 10. kedd, 14:46 (#)

Ali, sztm ezzel energiát nem lehet nyerni, max a meglévőt lehet megfelelő irányban hasznosítani. Ennek ugyan nem mond ellent az írásod, csak számomra azt sugallta, hogy nyerhetünk is energiát.
A kezdőlöket, meg adott esetben kis irányító hajtóművekkel elég sokáig el lehet lavírozni.

8

Ali, 2006. január 10. kedd, 14:55 (#)

Nem is állítottam, hogy lehet nyerni.

A másik, hogy talán néhány közismert sci-fi-nek álcázott mese miatt sokan azt gondolják, az űrben állandóan nyomni kell a gázt. :) Akkora "benzintartály" a világon nincs. Már ahhoz is szép nagy rakéta kell, egy kisebb tehervonatnyi tömegű, hogy Föld körüli pályára jusson a pár száz kilós, vagy néhány tonnás hasznos teher, onnantól már gondos apró pályamódosításokra van csak nafta.

"Minden energiát az első pajzsba! Legalább nézni ne kelljen őket!" :)

9

attisan, 2006. január 10. kedd, 15:56 (#)

Az energia a gravitáció leküzdéséhez kell. A Föld vonzáskörzetét elhagyva 0 gravitációs térben a hozzánk viszonyított sebességét már nem befolyásolja a bolygó gravitációja.

A szonda a napot megkerülve került olyan pályára amelyel már elérhette a Jupitert ami több csillagászati egység távolságra van a Földtől. A csillagászati egység az átlagos Nap-Föld távolságnak felel meg.

További tudnivalók a wikipediában :)

10

sbzx, 2006. január 10. kedd, 18:43 (#)

Ööööm, nincs nulla gravitációs tér. Főleg nem a Naprendszerben. Van ellenben mikrogravitáció, azaz naggggyon kicsi, de korántsem elhanyagolható gravitáció, meg vannak szökési sebességek.

A mikrogravitációt úgy képzeljétek el, mint a negyedszázalékos kamatot: nem egy durrantás, de adjatok neki egy párszáz/ezer évet és kinövi magát! Mindig ott van és mindig dolgozik, nem lehet tőle megszabadulni. Tehát ha a Földől elszakadsz, még messze nem biztos, hogy csak úgy egyszer kijutsz a naprendszerből, mert...

Mert létezik egy olyan, hogy szökési sebesség, avagy második kozmikus sebesség. Ha eléred a szökési sebességet (kb. 11200 m/s az egyenlítőn, ha jól emlékszem), akkor elhagyhatod a Földet. De továbbra is keringsz a Nap körül. Ha tovább gyorsítasz és eléred a Nap szökési sebességét, elhagyhatod a Naprendszert. De tovább keringesz a galaxismag körül. És ha van még szufla tovább gyorsítani egészen a galaxis szökési sebességéig, akkor elhagyhatod a Tejutat is...

11

ses, 2006. január 15. vasárnap, 17:31 (#)

Földet ért a Stardust kapszulája: http://www.cnn.com/2006/TECH/space/01/15/stardust/index.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork