Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nyuggermaffia

eszpee cikke a Blog rovatból, 2006. január 7. szombat, 09:53 | 8 hozzászólás

Kivételesen a lehető legpozitívabb értelemben használjuk a szót. Olaszországban egy 78 éves néni beperelte Silvio Berlusconit, mert az nem tartotta be öt évvel ezelőtti választási igéretét. A taktika naívan szép: ha komolyan gondolta az akkoriakat, akkor megszegte a "szerződést a néppel", ha nem, akkor csak nem szavazzák meg újra áprilisban.
(Forrás: Fark)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

methan, 2006. január 7. szombat, 11:52 (#)

"failing to fulfil a promise to the public" - ezek szerint ez 'offence under the italian penal code'. a legjobban azért ez tetszett: 'asked whether she would still vote for him, severini told the newspaper: "if he gives me my 500 euros, then yes."' - értsd: ki ajánl többet, indulhat a licit.

2

ses, 2006. január 7. szombat, 13:40 (#)

Többször gondolkodtam már azon, hogy kellene valami olyan törvény nálunk is, amelyik minden évben kötelezővé tenné, hogy az előző választást megnyert alakulat kormányfője felálljon a parlamentben, pontról pontra végigmenjen a választási ígéretein, és beszámoljon az állásukról.

Nem a dolog demagógiája érdekel, mert nyilván a helyzet időközben változik. Viszont egy ilyen kötelező szembesülés az ígéretekkel mégis tetszene.

3

eszpee, 2006. január 7. szombat, 13:44 (#)

ses, ezt civil oldalról meg lehet csinálni, sőt, csak úgy lehet szerintem. egy site, ahol a közösség gyűjti az igéreteket, pontos forrással, "lejárati határidővel", stb.

az igeret.hu még szabad. :)

4

ses, 2006. január 7. szombat, 13:47 (#)

én pesszimistább vagyok: szerintem elvileg ugyan igen, de a gyakorlatban nem lehet megcsinálni, pláne nálunk és most, hiszen idehaza gyakorlatilag nincs pártatlan civil közösség - vagy legalábbis nincsen hangja. pont azért javaslok törvényt, mert ismerve a saját lustaságomat, én sem fogom megcsinálni civil alapon :)

5

eszpee, 2006. január 7. szombat, 13:52 (#)

a pártatlanságot kezelni lehet a kötelező forrásfeltüntetésekkel és önkéntes moderátorokkal - de persze, nekem is csak a szám nagy, én se fogom megcsinálni.

6

Pepito, 2006. január 8. vasárnap, 13:01 (#)

Arravaló az ellenzék, hogy számonkérje az ígéreteket. És ez be is szokott következni. A hangsúlyt nem a számonkérhetőségre kellene helyezni, hanem a mulasztás szankcionálására. Persze erre is van implicit megoldás: legközelebb másra kell szavazni... Persze ha van kire, mire.

7

ses, 2006. január 8. vasárnap, 13:28 (#)

Pepito,

elvben igazad van; de énnekem az nem tetszik, hogy a "tárgyilagos számonkérés" jelenleg Magyarországon kötelezően úgy kezdődik, hogy "A luxusbaloldal..." - csak azért, mert a pártmarketing így írja elő. (Nem hiszem, hogy ez oldalfüggő: fordított berendezkedés esetén nyilván "A szélkakas..." lenne az obligát kezdés.)

Szóval ami nálunk "ellenzéki magatartás" néven általában, viszonylag kurzusfüggetlenül megfigyelhető, az nem az, amire én a törvényt hoznám :)

8

Dr. Minorka, 2006. január 8. vasárnap, 16:43 (#)

re: Ses 2.
Amit igényelsz, az részben megvalósulni látszik. Angliában. Charter-nek hívják.
http://www.walesoffice.gov.uk/charter_e.html
ez csak egy jelzés, hogy mi lehet. de sok angol kormányzati webhelyen láthatod az éves feladatokat és a 3 havi beszámolót a teljesítésről. Sajnos nálunk mindenki csak átszervezni akarja a kormányzatot, vagy elbocsátani az embereket.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork