Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Puzzle 2

Mikolaj cikke a Blog rovatból, 2006. január 5. csütörtök, 13:30 | 32 hozzászólás

Úgy tűnik a magyar egészségügy az egyik legjobb szög, ahonnan a legimpozánsabb mivoltában csodálhatjuk az apokalipszis puzzlet. Úgy sejtem, mindenkinek számtalan sztorija van, nekem is van egy kedvencem, talán már le is írtam itt-ott. Ez persze nem tart vissza attól, hogy Titeket is megismertesselek vele.

Pontosan három héttel 2001. szeptember 11. után elhagyott a barátnőm, akivel akkor már közel hat éve éltem együtt. Összeköltöztem egy akkortájt szintén magánéleti problémákkal küzdő barátommal egy belvárosi albérletbe, ahol rengeteg füvet szívtunk, tévéztünk, és lövöldözős játékokkal játszottunk hónapokig. Sokat mászkáltam egyedül a városban csak úgy céltalanul – a gecihideg december ellenére többórás sétákat tettem, például a zuglói munkahelyemről haza, legtöbbször a Ferenciek terének érintésével, ahol a 112es busz végállomása van, amely busszal a volt barátnőmhöz jártam évekig haza. Valószínűleg a fent említett tényezők összjátéka vezetett el végül ahhoz a ponthoz, amikor egy ilyen séta alkalmával egyszer csak iszonyúan megszédültem az Andrássyn, a szívem hihetetlen intenzitással kalapált, és kivert a víz.

Egy ilyen roham akár 1-2 óráig is eltartott, szédüléssel, heves szívveréssel, és iszonyatos rettegéssel járt. Körülbelül olyan érzés, mintha a helyiségből, amiben éppen tartózkodtam, hirtelen kiszívták volna az összes levegőt – az ember csak kapkod ide-oda, hogy kibe csimpaszkodjon és hörögje az arcába, hogy „mi a fasz történik velem bazmeg?!”. A szédülés amúgy gyakorlatilag állandósult.

Egyszer a Nyugati téri négyeshatos megállóban álltam a hétköznap délutáni csúcsforgalomban, az ujjaim egész kifehéredtek, ahogy tiszta erőből kapaszkodtam a korlátba. Mögöttem autók, előttem emberek tömege, öt másodpercenként fellökött valaki, tolakodás, zaj, beszélgetésfoszlányok, röhögcsélés, kiabálás, sínek nyikorgása - mindez tonnás súlyú masszává állt össze, és nehezedett a mellkasomra, én meg csak kapkodtam a levegőt, és a cipőm orrára meredve koncentráltam, hogy állva maradjak. Villamosok jöttek mentek, hömpölygött a massza.

Egy vasárnap este tévézés közben úgy éreztem, hogy a szívroham határán vagyok, úgyhogy a barátommal akivel laktam felhívtuk az ügyeletet, akik első lépésben rámszóltak, hogy ne én állítsam fel helyettük a diagnózist, különben is volt-e már szívrohamom – na ugye, honnan tudhatnám milyen az. Nem jöttek ki. Taxi, nyolcadik kerületi éjszakai ügyelet. Ötméterről első blikkre is protofideszes arc egy húszéve megnemkúrt Ursulával az oldalán. Zihálva elhadarom nekik, hogy mi is a helyzet. „Fogyaszt valamilyen kábítószert?” Ha az ember úgy érzi, hogy perceken belül szívrohamot kap, igyekszik minden szükséges információval ellátni a szakembert, aki segíteni hivatott. „Nyolc éve rendszeresen, de csak marihuanát.” A levegő megfagy, de én azért hozzáteszem: „De úgy gondolom, hogy ennek most semmi köze ehhez.” „Na ne okoskodjon nekem fiatalember, mert ha sokat ugrál, akkor felhívom a Gyorskocsi utcát!”. A nővér nem tér magához a felháborodás kiváltotta sokkból, csak hápog. „Gondolkodott már elvonókúrán?”. Reméltem, hogy csak egy rossz álom, de biztos ami biztos, vettem a kabátom és az ajtót rájuk csapva otthagytam őket. Még utánam rohant az utcára a bajszos, hogy most azonnal hívja a rendőröket. Volt abban valami pikáns, hogy miközben én igyekeztem meggyőzni ezt a faszt, hogy nem vagyok Drogos, a barátom, ha baj volt, reflexből a drogsegély telefont hívta, mert azok mindig és bármiben segítenek, szóval ő már tárcsázott is. Ajánlottak egy kardiológiai ambulanciát valami kórházban, ahol EKG, „- Fogyaszt valamilyen kábítószert? - Nem!!! - Biztos? - Biztos!”, betablokkoló recept, és forward a neurológiára.

Ahogy említettem, a belvárosban laktam, de a háziorvosom még halásztelki volt. Egy olyan fickó, akik (lila) öltönyben rendelt, és minden betegével igyekezett a legkisebb felületen érintkezni a lehető legrövidebb ideig. Elmentem hozzá. „Na mondja! De gyorsan!!” Háziorvost váltottam, és nem csak a távolság miatt. Ezután egy egész csomó vizsgálat várt rám – fül-orr-gégészet, nyakgerinc röntgen, vérvétel, neurológia stb. Addigra egész belejöttem, hetekig különböző, a betegségemre vonatkozó teóriák árnyékában éltem, mint cukorbetegség, súlyos szívrendellenesség, pajzsmirigy diszfunkció. Kezdtem otthonosan mozogni az egészségügy útvesztőjében, kiismertem a protokollokat, és előre köszöntek a hatodik kerületi szakorvosi rendelő recepcióján.

A fül-orr-gégész, talán a szédülés mint főtünet miatt, elküldött audiológiai vizsgálatra. Ez egy hangstúdióhoz hasonló, hangszigetelt üvegfallal kettéosztott pici helyiségben zajlik, a beteg egy fülhallgatóval a fején ül, vele szemben az üveg túloldalán az orvos, aki jegyzetel. A fülhallgatóban zajok jönnek-mennek, egyik irányból, másik irányból, a beteg jelez hogy mikor hallja és melyik oldalon, a doktor meg jegyzetel. Én leginkább csak az ereim lüktetését, a vér dobolását hallottam a fülemben végig. Kiderült, hogy az egyik fülemre szinte teljesen süket vagyok, legalábbis az emberi beszéd tartományában. Ezt a doktornő egy csinos grafikonnal illusztrálta, amit ő rajzolt a vizsgálat alatt vonalzóval és golyóstollal. „Látja itt ezt a gödröt ezer hertz környékén? Beszéltem X.Y. adjunktussal a Péterffy Sándor utcai kórházban, aki igazi specialista, holnap várja Önt.” És még hozzátette: „Vigyen pizsamát!”. Nem hasonlítanám a beállt értetlenségem ahhoz, ami a nyolcadik kerületi éjszakai ügyeleten lett úrrá rajtam, de ez is értetlenség volt a javából. Nem vagyok süket a fél fülemre, hiszen az feltűnt volna. Például rengeteget hallgatok zenét fülhallgatóval, és nem érzek semmi különbséget a két fülem érzékenysége közt (bár ez még nem jelent semmit persze), és a környezetemtől sem kaptam ilyesmire utaló visszajelzéseket, maximum olyanokat, hogy mindkét fülem szar. Felhívtam az adjunktus urat. „- Igen, igen, megkaptam az anyagát. Be kéne jönnie hozzánk egy három napos infúziós értágító kezelésre. Úgy gondolom, ebben a korban, huszonnégy évesen egy ilyen fél oldali süketség nagyon súlyos, úgyhogy minél hamarabb jöjjön, ha lehet már holnap! – De én nem vagyok süket a fél fülemre. Nem lehet, hogy rossz volt a berendezés, nem kéne esetleg megismételni az audiológiai vizsgálatot? – Ja… de. Akár.” Úgy döntöttem, hogy inkább süket maradok.

Kipakoltam a szobámból az összes nyomasztó szocreál bútort, így csak egyetlen szivacs maradt a közepén (a bútorok mentek, a nyomasztó hangulat maradt). Komoly alvászavaraim is voltak, rendszeresen keltem a fent leírt rosszullétekre éjjel. Emlékszem, egyszer hajnalban felébredtem a teljesen üres és idegen szobában, mellettem még aludt a lány, akit pár hete ismertem csak, ő is nagyon idegen volt. Szóval feküdtem az egy szem szivacson a földön és bámultam a plafont, és azon töprengtem, hogy mi a fasz történt az életemmel, mi ez a lakás, mi ez a szoba, ki ez a csaj mellettem, ezek mind idegenek, kérem vissza a régi életem. Megnéztem vagy nyolcszor a Lost Highwayt akkoriban.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (32)

1

methan, 2006. január 5. csütörtök, 13:34 (#)

na végre.

2

nak, 2006. január 5. csütörtök, 14:11 (#)

az apró részletek talán sok mindent megmagyaráznak :D

3

kulcsi, 2006. január 5. csütörtök, 14:28 (#)

Jesszusom! Ezt nevezem második bejegyzésnek! Mi jöhet ezután?!

4

Pepito, 2006. január 5. csütörtök, 14:32 (#)

Ez mind rendben, de mi az a "protofideszes" ?

5

avenger, 2006. január 5. csütörtök, 14:33 (#)

nem panikbetegseg volt ez?

6

Zuzu, 2006. január 5. csütörtök, 14:41 (#)

És a fű bizonyosan nem játszott be...

7

Ali, 2006. január 5. csütörtök, 14:41 (#)

A korai szívhalál kategóriában továbbra is biztosítottnak látom az ország előkelő helyezését. Meg még néhány egyéb halálokban is. Az eddig felmerült lehetséges ellenintézkedések közül azokat, amelyek a hatásosságnak a legkisebb látszatával is bírtak, felháborodottan utasították vissza az egészségügyért felelősök. Végül is csak emberéletekről van szó, semmi fontosabbról.

8

mikolaj, 2006. január 5. csütörtök, 14:57 (#)

avenger: igen, pánikbetegség volt végül.

9

stsmork, 2006. január 5. csütörtök, 15:02 (#)

Mikolaj, milyen ügyesen elblicceled a címadás felelősségét... az összes többi írásodnak is "puzzle %d" lesz a címe? :-) A cikk egyébként tök jó (mind a kettő), csak így tovább!!

10

bede, 2006. január 5. csütörtök, 16:18 (#)

Remelem miutan kiirtad ezt mind magadbol, sodortal egy atmozgato trombitat unneplesnek!

11

melyviz, 2006. január 5. csütörtök, 18:28 (#)

egyet kell értsek kulcsival. így tovább!

12

ferenc, 2006. január 5. csütörtök, 20:35 (#)

nem minden Zen ami fű ;)

gratulálok mindenkinek aki megússza az egészségügyet - magyart/nem magyart egyaránt

13

nzanga mobutu junior, 2006. január 5. csütörtök, 21:12 (#)

kulcsi, kapaszkodj meg: a harmadik bejegyzes. ,)

mikolaj, lehetek oszinte ugye. ugyerzem, benned meghalt egy kicsit vmi. a nehai mikolaj a post vegere, vagy akar az elejen levonta volna a konluziot: fel kell szantani, es borssal bevetni a magyar allami egeszsegugyet, es egy uj, privat szisztemet kell nyitni helyette. >)=) s.k.


ps: ja, es azer ugy lenne teljes ezaz alapvetoen tenyleg undorito onfeltarulkozas, ha elarulnad, h mi lett aztan fuvezeseddel. ;)

14

mr m, 2006. január 5. csütörtök, 21:19 (#)

tök fura, hogy az indexen nem rég írták, hogy a mentősök minden hülyeséghez kimennek, érted meg éppen nem. (lehet épp valami csövit fuvaroztak...)
amúgy fasza az írás!

15

p44, 2006. január 5. csütörtök, 22:26 (#)

azért érdekelt volna hogy mitől gyógyultál meg (mivel múlt időben írtál a betegség tüneteiről), gyógyszerektől, esetleg attól hogy leszoktál a "rengeteg" fű szívásáról, vagy egyéb módon.

16

Adi, 2006. január 5. csütörtök, 23:43 (#)

Kapott egy kis, elektromos kütyüt, aminek a tetején nagy, barátságos betűkkel az a felirat áll, hogy "NE ESS PÁNIKBA!" :))

17

suze, 2006. január 6. péntek, 00:51 (#)

mik, ezek ba... gecijo szovegek, kar, hogy a budapesti psycho konyvcimet mar ellottek, de sztm az apokalipszis-puzzle is jol hangzik, majd szolj, ha lesz dedikalasod :)

eszpee&ses: grats a mikolaj-otlethez!!!

18

BaBe, 2006. január 6. péntek, 02:15 (#)

(rosszabbat vártam)
((hazudok))
(((mégis, nemhogy kellemesen, de iszonyatosan jól "csalódtam")))
((((persze a hentes féle megjegyzést én is igaznak tartom, és mégis :))))

19

Ali, 2006. január 6. péntek, 08:35 (#)

Stílszerűen az írásokat puzzle játékon kell kiadni, aki össze bírja rakni, az elolvashatja. :)

20

kulcsi, 2006. január 6. péntek, 10:26 (#)

nzanga, a néhai mikolajt nem ismerem. A bejegyzésnek van hangulata, lehet, hogy egy sor sem igaz belőle, de nem is ez a lényeg! Lehet, hogy fantáziajáték, lehet, hogy kitárulkozás, de undorítónak semmiképpen nem nevezném.
Ugass meg ezért a fenomenológiai hozzáállásomért, de továbbmegyek: mikolaj bejegyzése nem társadalomritika és nem is egészségügyi helyzetjelentés, következésképpen nincs és nem is kell lennie megoldásnak. Közhelyes befejezés lett volna erkölcsi verdikttel zárni a beszámolót...
Nem vagyok kiváncsi arra, hogy mikolaj miként táncolt ki a "betegségéből", sőt attól sem lennék rosszul, ha kiderülne, hogy emberünk nem hőse a fenti történetnek. Bedobott egy szösszenetet világmegváltó szándék nélkül.

21

wanabe mikolaj, 2006. január 6. péntek, 11:10 (#)

[más néven kommentálás miatt a hozzászólás törölve]

22

eszpee, 2006. január 6. péntek, 11:19 (#)

Előző játékos, a 195.56.119.209 IP-ről már ne próbálkozz.

23

Zuzu, 2006. január 6. péntek, 11:31 (#)

Egyébként nem értem, hogy miért dzsesszi, ha valaki szétesik? Mert az olyan izgi?

24

mikolaj, 2006. január 6. péntek, 11:44 (#)

köszönöm a biztatást, nagyon aranyosak vagytok!

bár abszolút nincs jelentősége valóban, de mivel páran rákérdeztek, ezért ideírom az érdeklődőknek: tehát kvázi pánikbeteg vagyok. a szívást természetesen az első tünetek jelentkezésekor abbahagytam, és azóta nem élek vele. nyilván volt szerepe amúgy a betegség kialakulásában (bár ez egy alapvetően alkati dolog, egy vegetatív diszfunkció), de nem is ez a lényeg. meggyógyulni nem gyógyultam meg, de nincsenek szorongásos rohamaim, köszönhetően annak, hogy négy éve egy frontin nevű gyógyszert szedek - ez tulajdonképpen a magyar xanax (ugyanaz a hatóanyag).

25

Zuzu, 2006. január 6. péntek, 11:46 (#)

Teljes gyógyulást kívánok Neked!!!

26

goldenAXE, 2006. január 6. péntek, 12:15 (#)

Remek. xanax, és még tudsz is írni. Gratulálok.
http://href.hu/x/wbm

27

Dzsenaj, 2006. január 6. péntek, 13:28 (#)

goldenAXE, miert linkelted be az elvirat????

28

methan, 2006. január 6. péntek, 13:32 (#)

lehet, hogy a szárszóval akart valamit üzenni.

29

spityu zu, 2006. január 6. péntek, 14:31 (#)

(13) nzanga
nem provokald, mert mikolaj meg tenyleg elkezd szantani es sozni :), ez a bejegyzes sokkal jobb, sot, csak igy magaban: jo, nem ugy, mint a napokon at tarto kovethetetlen verbal kardozas a tilos levlistan

30

nzanga mobutu junior, 2006. január 6. péntek, 20:14 (#)

kulcsi 20: nyugi, mikolajjal mi 'szimbiozisban elunk' (cright by matula), gyarkolatilag terden allva szeretjuk egymast, satobbi. haddne kelljen mar minden ironikus megjegyzest italic irni.

mikolajnak kell a stimulans, hogy minel hosszabb es barokkosabb postokat irjon ;) s.k.

31

kulcsi, 2006. január 6. péntek, 23:19 (#)

nzanga: örültem a kommentodnak, legalább én is megmondhattam a magamét... :))
Szeretem osztani azt a bizonyost, csak legyen mire reagálni... Őrző-védő ösztönöm van, már kölyök koromban is lelkesen a lányokat védtem (nem mindig igényelték, de én ezt nagyvonalúan nem érzékeltem), az Üveggyöngyjátékban Knecht pártját fogtam, Sztahanov nagyívű kritikájánál pedig az iwiw használhatóságáért törtem lándzsát, mire kettő pont nullás emberünk nemes egyszerűséggel letizenévesezett. :o)

32

nyelv-ész, 2006. január 8. vasárnap, 13:57 (#)

Mikolaj, Neked normális pszichológus kell, nem értágító meg xanax.

És ezt nem poénkodásnak szánom. Kéretik mellőzni az agyturkász meg dilidoktor színvonalú beszólásokat.

Vannak emberek, akik ki tudnak lábalni életük válság-gödreiből segítség nélkül, és vannak, akiknek ehhez segítség kell.

A pánikbetegségből gyógyszerrel nem lehet kimászni, az csak tüneti kezelésre jó (most-éppen-jólvagyok-hogy-aztánmajd-mégrosszabbul-legyek típusú kezelés).
Gondold végig.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork