Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53912 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Épp az imént sikerült...

Parakovács cikke a Blog rovatból, 2006. február 13. hétfő, 19:42 | 27 hozzászólás

...átéreznem szegény Szabó Rozália problémáját, akit - mint az Bada Dada munkásságából köztudott - a fehérvári piacról hazajövet, agyonbaszott a villám.
Mari (feleségem) mondta, hogy ráz a csap, én pedig, mint gondos férj, meggyőződtem erről.

Azt hittem, csak valami kóbor áram, afféle csiklandozás következik, amikor egyik kezemmel megfogtam a fém lecsorgató tálcát, másikkal pedig a csapot.
Mintegy fél méterrel megemelkedtem, és hanyatt estem. Akit rúgott már szíven veszett tapír, pontosan tudja, mit éreztem.
Nem nagyon kaptam levegőt, csak feküdtem, és nyugtatgattam kedvesem, hogy nem kell mentőt hívni, hamarosan beszélni fogok majd újra, de most még feküdnék egy kicsit.
Ezzel sikerült átütemezni a felújítást, nem halogatjuk tovább, jönnek a vízszerelők, villanyszerelő, buurkolók és egyéb mesterek, lebontják a konyhát, kivesznek falat, egyebek.
A részletekről majd otthon (parakovacs.blogter.hu) beszámolok...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

kfgyk, 2006. február 13. hétfő, 20:10 (#)

Novi Sad <> Beograd (= Fehérvár)
pláne halpiac
a megrázkódtatás kiheverésének az érdekében az idézett mester Úr héten performálódó műsorát ajánlom.
mindenkinek is.

ücs

2

aha, 2006. február 14. kedd, 08:29 (#)

miert razta meg krisztus a vargat?
mer nem volt lefoldelve!

3

BaBe, 2006. február 14. kedd, 11:34 (#)

(lehet, hogy rokona lennél jóatyámnak, ki a mai napig gyufaszálakkal szokja megjavít'ni a falból kiesett konnektorokat?! "))))

4

parakovacs, 2006. február 14. kedd, 11:47 (#)

én csak bátor vagyok, és nem hiszek abban, amit nem látok...

5

BaBe, 2006. február 14. kedd, 11:52 (#)

"P ...bátor, mint a cigány lova? :D

6

Ali, 2006. február 14. kedd, 12:02 (#)

Az ilyen és ehhez hasonló sztorikat szép számmal és láthatóan nem alaptalanul mesélik mérnöki körökben a bölcsészekről. :D

7

Adi, 2006. február 14. kedd, 12:24 (#)

Talán rá kellett volna inkább könyökölni a mosogatóra és úgy tapperolni a csapot, hogy na a szíveden át menjen az áram, nemde? :) Vagy jobb láb+jobb kéz, hasonló okokból.

8

BaBe, 2006. február 14. kedd, 12:25 (#)

Ejjjnye. Már megint egy diszkriminatív általánosítás. Vagy egy mérnök bölcselkedése? "P
Ali! :)

9

parakovacs, 2006. február 14. kedd, 12:46 (#)

jogos... magam is meglepődtem, mennyire hülye vagyok...

10

Ali, 2006. február 14. kedd, 13:28 (#)

BaBe,
a mérnökin legalább van valami kötelező óraszámnyi "humán" adag, de ellenirányban szinte a büszkeségig megy a praktikus dolgok ignorálása. :(

11

BaBe, 2006. február 14. kedd, 13:53 (#)

#9: az ember egyik legkedvesebb tulajdonsága (számomra), hogy míg mások hülyeségén iszonyú jól tud mulatni, addig a sajátján tökéletesen meg tud rökönyödni - ez is mutatja, mennyire egoisták vagyunk :D

#10: Igen, Ali, de akkor sem vagyok hajlandó elhinni, hogy minden bölcsész egyben műszaki rövidnadrág is :)

12

parakovacs, 2006. február 14. kedd, 13:56 (#)

nem rőkönyödtem, hanem röhögtem, ami bizonyítja, mennyire jó fej vagyok...

13

BaBe, 2006. február 14. kedd, 13:58 (#)

Oké, tapsi hapsi, meggyőztél. :D

14

Ali, 2006. február 14. kedd, 14:06 (#)

BaBe,
természetesen van, mint ahogy mérnökin is előfordulnak teljesen sík alakzatok, akikből aztán manager lesz, ami tulajdonképpen jó, mert mondjuk egy ipari folyamat felügyelete az ő esetünkben katasztrófába vezetne.

"Mi ez a piros gomb? Mi ez a szirénaszó? Mi volt ez a nagy robbanás?" :)

15

parakovacs, 2006. február 14. kedd, 15:00 (#)

ja, aztán ha absztrahálni kell, jönnek a mérnökök és könyörögnek...

16

Ali, 2006. február 14. kedd, 15:32 (#)

Könyörgő mérnököt nemigen látok. Igaz olyat se, aki nagyon absztrahálna. :) Ezek földhöz ragadt lények, ami valahol megnyugtató dolog.

Példabeszéd:
"A matematikus úgy határozza meg egy piros labda térfogatát, hogy annak átmérőjéből a megfelelő képlettel kapja az eredményt.
A fizikus belenyomja a labdát egy teli tartály vízbe és a kifolyó folyadék mennyisége alapján tudja, mi a labda térfogata.
A mérnök leemeli a polcról a piroslabda-katalógust."
:)

A legtöbb mérnök-viccet természetesen mérnökök mesélik. Ezt is. :)

17

EdBoy_WW, 2006. február 14. kedd, 15:41 (#)

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanolyan, mint a nem áram alatt lévő... csak más a fogása.

18

Elvetemült BaBe, 2006. február 14. kedd, 15:59 (#)

A villamosmérnök és a programozó

Egyszer volt, hol nem volt, az információtengeren túl, a digitális üveghegyen is túl, élt egyszer egy király. Egy szép napon a király úgy döntött, hogy próbára teszi két legtapasztaltabb tanácsadóját, a villamosmérnököt és a programozót. Magához hívatta tehát őket, és eléjük tett egy kis fényes dobozt, aminek a tetején két hosszúkás nyílás volt, az oldalán pedig egy fekete gomb és egy emelőkar.
"Mit gondoltok, mi ez?" - kérdezte a király a tanácsadókat. Elsőként a villamosmérnök szólalt meg.
"Fenség, ez egy pirítóssütő." -
"Rendben van. Hogyan oldanád meg a pirítóssütő számítógépes vezérlését?" - kérdezte a király.
"Természetesen egy nyolcbites mikrokontrollerrel. Írnék egy kis programot, ami beolvasná a gomb állását, és ennek alapján kiválasztana egyet a tizenhat előre definiált pirítósfajta (halvány barna, közepesen barna, nagyon barna, fekete, nagyon fekete... szénné égett) közül. Mind a tizenhat pirítósfajtához tartozna egy-egy számlálóérték, amit egy ROM-ba égetett táblázat tartalmazna. A program kiolvasná a táblázatból a gomb állásához tartozó számlálóértéket, és ennek megfelelő ideig melegítené a futőszálakat. A pirítás befejeztével kikapcsolná a fűtést és kidobná a kész pirítóst. A jövő hétre készen is leszek a prototípussal."
A programozó azonnal felismerte a villamosmérnök rövidlátó gondolkodásának korlátjait. Így szólt a királyhoz:
"Fenség, a pirítóssütőt nem csak kenyérpirításra lehet használni. Meg lehet például melegíteni vele a gyorsfagyasztott pizza szeleteket. Ez a doboz valójában nem egyszerűen pirítóssütő, hanem egy univerzális reggelikészítő berendezés. Ahogy királyságod fejlődik, alattvalóid egyre újabb szolgáltatásokat fognak követelni. Olyan reggelikészítőt szeretnének majd, amivel virslit is lehet főzni, szalonnát sütni, vagy rántottát készíteni. Egy egyszerű pirítóssütő nagyon gyorsan elavulttá válik. Ha nem vesszük figyelembe a fejlődés irányát, akkor néhány éven belül teljesen át kell majd terveznünk a pirítóssütot."
"Ha tekintettel vagyunk erre a tényre, akkor egy sokkal intelligensebb megoldást is találhatunk. Először is vezessük be a reggelire fogyasztott ételek osztályát. Származtassunk ebből három alosztályt: a liszt, sertés, illetve baromfi ételek osztályát. A művelet további ismétlésével a liszt osztályából létrehozzuk a pirítós, a zsemle és a pizza osztályt, a sertés osztályból a sonka, virsli és szalonna osztályt, a baromfiból pedig a rántotta, tükörtojás, lágytojás, keménytojás és a különféle omlettek osztályát."
"A sonkás tojás külön figyelmet érdemel, mivel a sertés, a tejtermék, és a baromfi osztályokból is örököl tulajdonságokat. Látható, hogy a probléma többszörös öröklődés nélkül nem kezelheto egzakt módon. A reggelikészítő működése a bevezetett formalizmus segítségével rendkívül leegyszerűsödik: a program futási időben létrehozza a megfelelő objektumot és "Süsd meg magad" üzenetet küld neki. Az üzenet szemantikája természetesen a konkrét objektumtól függ, tehát mást jelent pirítós esetén és mást rántotta esetén."
"Áttekintve az eddigieket megállapítható, hogy az analízis fázisában felállítottunk egy alapkövetelményt: a berendezésnek tetszőleges reggelire fogyasztható étel megsütésére alkalmasnak kell lennie. A tervezés fázisában néhány további követelményt is meghatározunk. Például: szükségünk van egy olyan objektumorientált programozási nyelvre, amely megengedi a többszörös öröklést. A felhasználók természetesen nem szeretnék, hogy a rántotta kihűljön, miközben sül a pirítós, nyilvánvaló tehát, hogy párhuzamos feldolgozásra van szükség".
"Nem szabad elfeledkeznünk a felhasználói felületről sem. A pirítós kiemelésére szolgáló kar nem eléggé univerzális, a gomb pedig félreérthető. A felhasználók csak akkor fogják megvenni a terméket, ha az felhasználóbarát, azaz grafikus felhasználói felülete van. Bekapcsolás után egy hurkatöltő jelenne meg a képernyőn, amire rákattintva az egérrel, a reggelikészítő "Az operációs rendszer töltése folyamatban van..." üzenetet írná ki. A felhasználók ezután egy párbeszédpanelen megjelenő listából az egér segítségével választhatnák ki, hogy mit szeretnének reggelizni."
"Mivel a szükséges szoftvert előrelátóan már a tervezési fázis kezdetén meghatároztuk, már csak annyi van hátra, hogy kiválasszuk a megvalósításhoz szükséges hardvert. Egy 120 Megahertzes Intel Pentium, 16 Megabájt memóriával, 200 Megabájt merevlemez-kapacitással és SuperVGA monitorral valószínuleg megfelelne a célnak. Ha többfeladatos, objektumorientált, beépített grafikus felülettel rendelkező korszerű operációs rendszert választunk, akkor a működtető szoftver megírása már igazán semmiség. Gondoljunk arra, hogy most milyen komoly nehézségeink lennének, ha rövidlátó módon először a hardvert választottuk volna ki, és most egy nyolcbites mikrokontrollerrel szenvednénk!
Miután a király mindkét tanácsadóját meghallgatta, lefejeztette a programozót, és azóta is boldogan élnek ha meg nem haltak.

19

ferenc, 2006. február 14. kedd, 17:48 (#)

"akit rugott mar sziven veszett tapir"...

ilyen kis gyongyszemekert sok suletlenseget is erdemes olvasni.

roflmao

20

nyelv-ész, 2006. február 14. kedd, 18:09 (#)

#18:

BaBe, jó a sztori, de van ellenpélda is bőven (nem védem egyik szakmát sem, van mindkettőhöz közöm).

A napokban láttam egy olyan pályázati anyagot, amelyikben az adatátvitel rádióhullámokra ültetett négyszögjelek formájában történik, ráadásul vonalkapcsolt, semmilyen titkosítása nincs, paritás ellenőrzés, hibajavítás nuku. A szülője egy mérnök, aki már kipróbálta a berendezést dróttal, ott működött, és most azt gondolta, hogy nagyobb távolságokat úgy hidalhat át legkönnyebben, ha a drótot kiváltja egy rádió-adóvevővel.

21

Ali, 2006. február 14. kedd, 19:29 (#)

Gondolom épp annyi rossz mérnök van, mint rossz irodalmár. :)

Ami meg a mérnököket illeti, szerintem Lem Kiberiádája adja meg az életérzést, Murphy törvényei meg a filozófiáját ennek a létnek. :) "Ami elromolhat, az el is romlik." A jó mérnök nem lehet optimista.

22

BaBe, 2006. február 14. kedd, 22:11 (#)

"A jó mérnök nem lehet optimista."
:D Szegény jó Isten, mennyire pesszimista lehet... :)

23

Ali, 2006. február 15. szerda, 08:13 (#)

...és minden oka megvan rá...

24

zapa, 2006. február 15. szerda, 22:19 (#)

Ali: Képzeld én olyan bölcsészkarra jártam, ahol tanultunk reál vonatkozású dolgokat is. pl. közgazdaságtan, kozmológia - benne csillagászat, relativitáselmélet és hasonló finomságok + a filozófia keretein belül természet- és orvostudomány történet. Te mint mérnök, tanultál nyelvészetet, irodalmat? Mire "költötted" azt a kötelező óraszámot?

25

Ali, 2006. február 16. csütörtök, 07:53 (#)

Az jó lehetett! Nálunk is volt néhány bölcsész, aki pl. internet technikákat és operációs rendszereket tanult. Az egyikből, angol tanár létére, vezető rendszergazda lett egy nagy magyar távközlési cégnél. :)

Miket tanultam? A közgáz tárgyakat hagyjuk, az kötelező adag mindenhol a szervezéstannal együtt. A kötelező anyag filozófia, századunk történelme és társai mellett választani is lehetett tárgyakat, ami eszembe jut a saját készletemből: etika, globális problémák, vizuális antropológia, politológia alapjai, ilyesmik. Még társadalomtudományi OTDK-n is előfordultam egyszer, úgy látszik, tévedésből. :) Kukorelli úrról van egy érdekes történetem ennek kapcsán. :( Most akkor ettől vagyok valaki?

26

goldenAXE, 2006. február 16. csütörtök, 17:00 (#)

A vizuális antropológia nem valami rasszista tárgy volt?
"Hogy ismerjük meg a zsidók férfiakat ruhában?"
höhö.

27

gejza, 2006. február 17. péntek, 23:41 (#)

Kedves Imrém! Aztat idáig is vágtam, hogy nem vagy egy eccerű eset, de bakker, hogy hülye is vagy, aztat még ez idáig nem selytettem! Még szerencse, hogy nem a gyorsvonatok veszélyes mivoltáról beszélgettetek......


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork