Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53894 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kőkorszaki szakik

Ervin cikke a Blog rovatból, 2006. február 10. péntek, 21:17 | 10 hozzászólás

Jarawa kisgyermekKét indiai halász, Sunder Raj és Pandit Tiwari, fittyet hánytak a vonatkozó előírásokra, és egy kis extra fogás reményében elugrottak az Andaman-szigetvilág azon vidékére, egészen pontosan az Északi Sentinel szigetre, ahol a világ legelzártabb törzse él kőkori harmóniában úgy 60 ezer éve. Hiba volt.

Nevezetteket legközelebb távcsövön keresztül figyelték meg, a homokba temetve. Rögtönzött sírjukat morcos harcosok állták körül.

Az Andaman-Nicobar szigetvilágban ma is ezrek folytatják kőkori életmódjukat. A sentineli törzs a sziget adta lehetőségek jóvoltából nemcsak a legelzártabb, de egyben a legmakacsabb is az ottani, elvileg India fennhatósága alá tartozó, természeti népek közül. Amikor a tsunami idején a parti őrség légi kárfelmérőket küldött körbe, hogy megkíséreljék felmérni az ottani áldozatok számát, egy őrszem íjat fogott a helikopterre:

Sentinel törzsbéli őrszem helikopterre lő

Térkép: természeti népek az Andaman és Nicobar szigetvilágbanPersze, nem mindannyian ennyire kemények. A jarawák legtöbb törzse például egészen nyílt és békés, még videózni is lehet őket. Igaz, gyorsan kaptak is szegények egy országutat a dzsungelükön keresztül, no meg egy csomó telepest; ma már ott tartanak, hogy jelentős részük eredeti életmódjából kiszakítva züllik, ahogy az annak idején az amerikai indiánokkal is történt.

Lehet, hogy a sentinelieknek van igazuk.

Akit bővebben érdekel a téma, sok további adatot talál a Wikipedián is.

(Forrás: J-walk, Kép: AP, Indiai parti őrség, Andaman és Nicobar hatósága, Survival International)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Peter Orosz, 2006. február 10. péntek, 22:18 (#)

A nyilazó sentineli őrszemről az jutott eszembe, hogy milyen szép lenne, ha ennek a törzsnek a nevéből származna a "sentinel" szó, de megnéztem és nem.

2

gorfi, 2006. február 11. szombat, 08:41 (#)

Szerintem már a jarawáknál is lehet kapni Coca-Colat. :(

3

Ali, 2006. február 11. szombat, 09:57 (#)

És most öööö... le fogják atombombázni a törzset, mert nem tartották be az emberi jogokat? Dubya megy elterjeszteni a demokráciát?

4

ses, 2006. február 11. szombat, 10:54 (#)

Ali, ez jóval gyengébb volt a szokásos nálad :)

5

Adi, 2006. február 11. szombat, 11:10 (#)

Hol van ilyenkor György Péter, amikor az Indiai-óceánon gyilkosságig fajul a rasszizmus?! :)))

6

Ali, 2006. február 11. szombat, 11:18 (#)

Ses, ez olyan gyors riposzt volt tőled, hogy a nyelvtan félúton lemaradt. :P

7

ses, 2006. február 11. szombat, 11:44 (#)

Nem-nem, ott van az, ez egy ilyen tréfásan laza nyelvtani szerkezet - "náladnál" lehetett volna, ha rendesen kiírom - csak ezek szerint a kritikai él megzavart :)

8

nyelv-ész, 2006. február 11. szombat, 12:27 (#)

Az eset valószínűleg nem fog világméretű válsághoz vezetni. Egészen addig nem lesz visszhangja az egésznek, míg egy skandináv újság közzé nem teszi karikatúráit a jarawa főistenről, dululuwi-bungabungu-ról.

9

pblue, 2006. február 11. szombat, 20:17 (#)

ezekszerint ha találok arrafelé egy még szabad szigetet, feketére festem magam, pucéran rohangálok nyilakkal ideoda, akkor az indiai kormány hagyja hogy úgy éljek ahogy akarok fittyet hányva mindenféle törvényre (perszeha elszigetelődöm, gondolom). ki jön velem törzset alapítani? spanglit fogunk termeszteni!

10

ses, 2006. február 11. szombat, 21:55 (#)

pblue, elképzelhető, hogy nagyjából így is történhet a dolog, bár valószínűleg komolyabb rutin kell ahhoz, hogy észrevétlenül bejuss, ráadásul ne egy olyan szigeten köss ki, ahol már eleven vannak nyilakkal rohangáló - és nálad ebben profibb - játékosok, mert különben lásd mint fent.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork