Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53937 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Katalogizáld a gyűjteményedet 1.

Sorsha cikke a Blog rovatból, 2006. március 24. péntek, 15:12 | 9 hozzászólás

Miután párszor nem kerültek vissza hozzám a kölcsön adott kötetek, otthon bevezettem, hogy felírogattam, kinek mit adtam oda. Ez volt a kezdet. A technika fejlődésével azonban akár a saját könyvtárak katalogizálása és menedzselése is számítógépesítve lehet.

Először is ott van ugye az Exccel, vagy az Access, amelyhez akár le is tölthető magánkönyvtárhoz adatbázis a Microsoft honlapjáról. Nyílt forráskódú programok is vannak, amelyekkel nemcsak a kis szobánkban levő gyűjteményt lehet igazgatni, de bátran használhatja akár egy általános iskolai, vagy vállalati könyvtár is (ha van még ez utóbbiból), mert tudja mindazt amit a nagyok. Ehhez azonban nem árt némi könyvtáros ismeret.
Azonban a web teli van olyan oldalakkal, ahol bárki számon tarthatja a saját könyvtárát, hogy mit olvasott, milyen filmet látott, kapcsolatot építhet az alapján, hogy kinek milyen közös könyvélményeik vannak. Ezek közül ajánlanék néhány jópofát.
Először is itt a Librarything.com ami ugyan csak 200 könyvig ingyenes, azonban 10 dollár az éves díj, 25 dollárért viszont örök tag lehetsz, és annyi könyvet katalogizálhatsz a gyűjteményedbe, amennyit csak akarsz. A Librarything nem csak az amazon adatbázisát, hanem 30 különböző könyvtárét is használja, többek közt a Washingtoni Kongresszusi könyvtárét is. De mindenki adhat is hozzá a gyűjteményhez, csak néhány olyan alapadatot kell kézzel bevinni, mint szerző, cím, ISBN szám és persze lehet címkézést is használni. Ha pedig már vannak fent az embernek a neve alatt könyvek, akkor készíthet magának blogba, honlapra illeszthető scriptet, ahol színes kis képek jelzik, milyen kötetek teszik ki a gyűjteményt. A kész katalógust pedig akár le is lehet menteni az internetről, ha az ember jobban bízik abba, hogy inkább a saját gépén van a magánkönyvtára.
A Librarything ötvözi a szakmailag is elfogadott dolgokat a népszerű web2.0-ás fejlesztésekkel, s azt hiszem a 25 dollár nem is olyan sok, mert bizony 200 könyvnyi ingyenesség az elég kevés.
folyt. köv.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Orosz Péter, 2006. március 24. péntek, 16:04 (#)

az ultimate könyvtárprogram: http://delicious-monster.com/

2

Sorsha, 2006. március 24. péntek, 16:06 (#)

Na igen, de ez rétegdolog

3

Agent Bauer, 2006. március 24. péntek, 16:56 (#)

ezek a programok/felületek tök jók, a kérdésem az, hogy a könyvespolcon fizikailag hogyan helyezem el a könyveket? az ok, hogy benne van egy adott könyv a rendszerben és tudom, hogy mikor kinek adtam kölcsön, de hogy találom meg a polcon (ha mondjuk nem emlékszem a gerinc színére). erre van valamilyen know-how-d? :-)

4

okoska, 2006. március 24. péntek, 17:48 (#)

és a könyvespolcom hogyan találom meg?
...
ajánlom a szerző - cím szerinti rendezést,
nagyon sok könyv esetén pedig a műfaj - szerző - cím szerintit

5

Ali, 2006. március 24. péntek, 19:29 (#)

Van ingyenes, nyílt forrású magyar rendszer is:
http://elemek.oszk.hu/

6

Sorsha, 2006. március 25. szombat, 18:39 (#)

Agent Bauer: Előbb neked kell egy rendszert kidolgozni, hogy mi alapján pakolod a könyveket a polcra (szerző-cím, téma és azon belül szerző/cím stb.) aztán ezt a rendszert jelezned a katalógusodban számmal, vagy betűvel jelölöd a polcokat, esetleg körbeírod őket. Aztán már csak rendben kell tartani a könyveket:) Kb. ezt csináljuk mi is a könyvtárban, csak nagyban :)

7

CsasZ, 2006. március 26. vasárnap, 15:24 (#)

Az egész nekem akkor lenne igazán izgalmas ha lenne igazán teljes magyar vagy globális adatbázis. A kiadók a könyv kiadásakor feltöltenék egy közös DB-be az adatokat. A user ebben kereshet, vagy méginkább vesz egy vonalkódleolvasót és a beszerzett új könyveket kód leolvasás alapján azonnal berántja a saját könyvtár adatbázisba.
Nem igazán bízom benne, hogy a magyar könyvek nagy létszámban benne lesznek az ilyen adatbázisokban (megnéztem, nincsenek...). Így a magyar nyelvű könyvek feltöltése horror munka, kizárt, hogy ezzel szórakozzak csak azért, hogy elektronikusan kereshető legyen a saját kis könyvtáram.

8

Sorsha, 2006. március 26. vasárnap, 17:16 (#)

Az Amazonon elvétve szoktak lenni magyar könyvek, na meg a Kongresszusi Könyvtár adatbázisában is vannak. Persze az lenne az igazi, ha valahogy itthoni adatokkal is működne a dolog... Viszont én mint könyvtáros, imádok pepecselni ezekkel. Ráadásul 2-3 magyar könyvtár, online bolt segítségével könnyedén lehet kiegészíteni pl. a Librarything.com-ot is.

9

turista, 2007. december 15. szombat, 00:32 (#)

http://www.librarything.com/blog/2007/12/hungary-hungary.php
és csak akarni kell. a librarything mostantól a MOKKA és az OSZK z39.50 szerverein keresztül is keres, és visz fel adatokat. részletek a fenti postban.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork