Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53916 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Katalogizáld a gyűjteményedet 2.

Sorsha cikke a Blog rovatból, 2006. március 28. kedd, 21:10 | 5 hozzászólás

Megpróbálom folytatni a sort, ami semmiképp nem teljes, de ezek azok,a könyv (sőt egyéb) gyűjteményt online, ingyenesen, bárki számára elérhetően rendszerező oldalak, amiket leginkább ismerek és használok is.

A Listal.com is egy web2.0-s elvekre épülő gyűjteményszervező. Viszont itt nem csak a könyveket lehet összerendezgetni, hanem DVDket, zenéket, játékokat, sőt az eddig látott filmeket is. Az alapadatokat itt is az amazon.com-ról szedi a rendszer (az amazon nagyvonalúan bánik a termékadataival), bár a filmekhez meg az IMDBt veszi alapul. De persze az adatbázist saját adatokkal is lehet bővíteni, könyvekhez megjegyzéseket írni, címkézni, képeket tölteni fel. S itt is lehet kapcsolódni másokhoz, csoportokat létrehozni.
Az allconsuming.net is igazi szociális szoftver. Nyomon lehet követni, hogy ki mikor mit olvasott, látott, hallgatott, evett, ivott, értékelni, címkézni is lehet az elfogyasztott dolgokat, sőt segítséget kérni, hogy mi legyen a következő. S ennek is van szép blogba illeszthető kódja, hogy máshonnan követve is láthassák az emberek, éppen mit olvasok (ld. a könyvtároskisasszony blogban - ez itt a reklám helye, mert mingyárt vége a vendégszereplésemnek).
De hogy hazai vonatkozású olvasmánygyűjtőt is említsek, itt van még a readme.cc amelyet egyenesen az európaiaknak találtak ki, s aki nem tud angolul, az franciául, németül vagy éppen magyarul is használhatja a felületet. A readme.cc egyik szándéka pont az, hogy a nyelvi akadályokat átlépje.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

tekatana, 2006. március 28. kedd, 22:49 (#)

a readme.cc (a link elcsúszott - az imdb-re mutat) kissé "darabos" megjelenése ellenére is jópofa, bár az elsőre nem teljesen világos, hogy mi haszna van lefordítani egy pl. csak magyarul elérhető könyv ismertetőjét.

2

Sorsha, 2006. március 29. szerda, 12:27 (#)

Kösz, javítottam

3

ee, 2006. március 29. szerda, 18:18 (#)

Csak érinti s témát, meg erősen technikai jellegű, de ideírom:

Egy időben szerettem volna offline opensource katalogizáló (pl. Alexandra) programokat használni magyar könyvekkel. Persze amazonon nincsenek fent a könyveim, viszont a könyvtárak nagyrésze már bekatalogizálta őket. Web service-ük kis hazánk könyvtáraiknak nincsen ugyan, de általában z39.50-re képesek a könyvtár szoftvereik, csak sose publikálják, hogy hogy lehet hozzáférni.

Nosza írtam az OSZK-nak, a OIK-nak és a KLTE könyvtárának (google rákeresve ezeknek mintha lett volna, illetve konferenciákon büszkélkedtek velük), hogy szeretnék magáncélra hozzá férni az adatbázisukhoz z39.50-en.

AZ Oszk azt mondta, hogy volt, de most nincs, majd március tájékán szeretnék indítani.

Az OIK épp váltott mongúzra, aminek tudom, hogy van z39.50 felülete, de ők azt válaszoták, hogy gyenge a szerverük, ezért nem engedik. Próbáljam a MOKKÁ-n keresztül.

A Mokka és a KLTE válaszra sem méltatott, hivatkozász sehol se találtam az oldalukon.

(Én úgy tudom, hogy ezek a könyvtárak közintézmények, és részben vagy egészben a köz pénzéből építik az adatbázisaikat. Miért nem tölthető akkor pl. le az adatbázis?)

4

ses, 2006. március 31. péntek, 16:27 (#)

na, az ilyen hozzaszolasokert is imadom ezt a blogot. persze nem ertem, de erzem, hogy a szerzoje ott van a szeren, es maskepp az eletben nem olvashatnek ilyesmiket :)

5

Sorsha, 2006. április 4. kedd, 10:21 (#)

Pedig z39.50 eredeti célja pont az átjárhatóság lenne a katalógusok között:(


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork