Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Miből lesz a könyvtáros?

Sorsha cikke a Blog rovatból, 2006. március 8. szerda, 15:04 | 19 hozzászólás

Alapesetben persze főleg nőből. Lehet, hogy születni kell erre a pályára. Ez persze nem biztos, hisz annak idején egyike voltam azon keveseknek, akik már első helyen a könyvtár szakot jelölték meg, s nem csak a végén kerültek oda amikor már se magyar, se történelem se művelődésszervező szakra nem jutottak be.

Persze én se könyvtáros akartam eredetileg lenni, de amint megtanultam olvasni egymás után faltam a köteteket, akartam írni, színészkedni de megelégedtem volna jegyszedői állással a moziban is, hisz ott lehet ingyen nézni a filmeket. A könyvtárral mint intézménnyel hamar megismerkedtem, az ovis könyvtáros foglalkozások is jók voltak, hála egy lelkes és tehetséges fiatal könyvtárosnak, aki csak addig dolgozott azonban ott, amíg a tanári diplomáját meg nem szerezte, aztán elment tanítani, magára hagyva a gyerekkönyvtárat. Persze alig vártam, hogy kinőjek a gyerekkönyvtárból, mert ha lehetett elkísértem aput a felnőttbe és imponált, hogy mennyivel több teli polc van ott, ezért aztán amint megkaptam a személyimet rohantam a felnőttkönyvtárba beiratkozni.
Mindazok ellenére, hogy második otthonom lett a könyvtár (harmadik a mozi, negyedik a könyvesbolt), eszembe se jutott, hogy ott fogok kikötni. Aztán eljött a pályaválasztás ideje, ami engem úgy a gimnázium harmadik osztályában ért csak utol, mert addigra már kiderült számomra, hogy sem írásban, sem színjátszásban nem vagyok igazi tehetség. Ekkor anyukám mutatott rá, hogy igazából lehetnék könyvtáros is, hisz szeretem a könyveket, sőt ilyen szak is van rengeteg helyen, próbálkozzam hát ott.
S megtettem. Ahogy haladtam előre a tanulmányaimban, annál jobban kezdett érdekelni a könyvtáros szakma, s a főiskola második évére már nyilvánvaló volt, hogy nem a tanári szakommal fogok elhelyezkedni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

Deansdale, 2006. március 8. szerda, 21:04 (#)

Folytatást! :)

2

enigma, 2006. március 8. szerda, 21:57 (#)

Olyan könyvtárosokat ismerek többnyire, akik véletlenül lettek azok:-) pedig az utca embere gyakran azt mondja: könyvtáros vagy? Az milyen jó, egész nap olvashatsz:-), mégsem hallottam még senkit, aki könyvtáros akart lenni:-) Várom a folytatást, s írj arról is, hogy szerinted mit jelent ma könyvtárosnak lenni?

3

b., 2006. március 8. szerda, 23:48 (#)

hi, hmm volt szerencsem nagyon sok konyvtarost megismerni eletem soran, de egy dologra nem jottem ra: miert jo valakinek egy ilyen teljesen teren es idon kivuli palyat valasztani? mi a motivacio? nekem inkabb menekulesnek tunik... valahogy egy megakadt kereskedo es egy nagyon rossz altalanos iskolai tanito koze esik a szakma - egy kozepesen muvelt ember onmaga is meg tudja talalni az informaciokat, amire szuksege van - akar konyvtarban, akar a neten... miert jo ez?

4

Dr. Minorka, 2006. március 9. csütörtök, 02:42 (#)

Eh, ekkora butaságot (mégis győzött a jólneveltségem...), mint amit b írt...

5

Boca, 2006. március 9. csütörtök, 08:41 (#)

B, valszeg téged az élet még sosem állított szellemi kihívás elé, mert akkor sejtenéd.

6

nyelv-ész, 2006. március 9. csütörtök, 09:19 (#)

Asszem én is pályát tévesztettem, könyvtárosnak kellett volna mennem. Mongyuk a fizetés valszeg nem olan, amivel az ember nagyon dicsekszik, de cserébe viszonylag stresszmentes a munkaidő

7

ses, 2006. március 9. csütörtök, 10:05 (#)

Sorsha: nyelv-észhez kapcsolódva kérdezem, ti könyvtárosok stresszeltek valamin munkaügyileg? ha igen, mi az?

8

yves, 2006. március 9. csütörtök, 10:22 (#)

7, ses: Gondolom a szokásos dolgok: pénz, ostoba szabályozások, aljas főnök. Esetleg hogy tönkremennek a dokumentumok, szívat az integrált könyvtári rendszer és így tovább. :)

9

NagyGa1, 2006. március 9. csütörtök, 12:05 (#)

Sorsha, írhatnál róla hogy mit csinál manapság egy könyvtáros. Manapság az ember mindenféle guglikkal képben van, de sajnos ezzel nem - be kell valljam férfiasan.

10

eszpee, 2006. március 9. csütörtök, 12:20 (#)

Tényleg, ez engem is érdekelne, hogyan telik egy "átlagos" napod?

11

BaBe, 2006. március 9. csütörtök, 12:55 (#)

Igen-igen, én is várom a folytatást is, és azt is, hogy megtudjam, milyen könyvtárosnak lenni.

(Pszt: én szerettem volna könyvtáros lenni - de tudtam, úgyis a fejemre koppintanának, hát nem lettem. :( )

12

Sorsha, 2006. március 9. csütörtök, 14:18 (#)

A folytatás íródik, az itt felvetett kérdésekre is igyexem válaszolni.

13

NagyGa1, 2006. március 9. csütörtök, 14:39 (#)

A tiszteletdíjat eszpee majd rendezi.

14

Csigabiga9, 2006. november 2. csütörtök, 13:19 (#)

Helló!

Szerintem nem olyan vészes ám könyvtárosnak lenni és nem is unalmas. Mindig vannak emberek a közeledben, nekik segíteni kell, információt átadni, minden tudásunkat be kell vetni még akkoris, ha csak egy egyszerű beadandó dolgozathoz kell keresni vmit. Bár én még nem vagyok könyvtáros, de informatikus könyvtáros szakon tanulok, ezért eléggé látom mi van a színfalak mögött. Egyáltalán nem olyan nyugis állás, sokmindenre oda kell figyelni, sok a szabály és rettentő sok mindenhez kell konyítani. Szinte minden szakterülethez, hiszen a könyvtárban mindenféle témájú könyv és dokumentum van... Vagy elég ha csak benyalom az ETO-t? Nah, ezt még nem tudom.

15

idlipak, 2006. november 11. szombat, 21:48 (#)

Szerintem kihívás mindennap megfelelni az olvasói igényeknek. Mindig lehet valami újat tanulni. Lehet, hogy nem érdekel egy bizonyos téma, de ha kérik utánna nézel, és találsz számodra hasznos vagy fontos dolgot. Ki tudja?
Persze nem csak erről szól a könyvtárosság, de most ezt emeltem ki.
Nem hiszem, hogy a könyvtáros szakmát le kéne becsülni.
Én szeretnék könyvtáros lenni. Nekem gyermekkori álmom. :))

16

Zümi, 2007. szeptember 17. hétfő, 20:53 (#)

Hali! Épp pályaválasztás előtt állok és megfordult már nem egyszer a fejemben, hogy esetleg lehetnék könyvtáros. Rengeteget olvasok, mindent ami a kezembe akad és nagyon érdekel az irodalom. Érdekelne, hogy ehhez az álláshoz szükséges-e emeltszintű tudás (érettségi)? Mint már mondtam szimpatizálok a dologgal, de sajnos -ki tudja miért- a történelem nem az erősségem. Remélem tudsz kielégítő választ adni a kérdésemre. Előre is köszönöm!

17

Niké, 2010. február 18. csütörtök, 17:58 (#)

Sziasztok, és szép estét!

Milyen egy jó könyvtáros?.................
Ezt összelehet foglalni? .......
Érdemes?
Van e hatása a jövő nemzedékére? Ha igen, miért?

18

Author Profile Page eszpee, 2010. február 19. péntek, 10:13 (#)

Niké, első évfolyamos beadandó? :)

19

Kalanics Éva, 2010. március 19. péntek, 10:45 (#)

Szia, nagyon érdekes életed lehet. Én most fiatal anyaként szeretnék elhelyezkedni itt szülőföldemen: Ukrajnában. Egy kicsiny faluban, ahol a könyvtár egy kis szoba, teli zsúfolva régi könyvekkel- igazi ereklyetár-de a helyre van 10 jelentkező.
A legnagyobb problémám, hogy h.nincs diplomám. De mig kitanulnék, már a hely elkelne. Viszont az óvodába felvennének beugrónak, mikor egy egy dada elmegy szabadságra. De én valahogy tartok tőle. mit tegyek?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork