Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Stressz a könyvtárban

Sorsha cikke a Blog rovatból, 2006. március 14. kedd, 11:04 | 4 hozzászólás

Vannak olyan kollégák akik szerint a könyvtár egész jó hely lenne, ha nem lennének benne könyvek, na meg olvasók. Néha engem is elfog a vágy, hogy bezárassam az ajtókat és egyedül maradjak a kötetekkel.
Mert van ami engem is kihoz a sodromból.

Pedig nemcsak nyugodt könyvtáros, de Bika jegyű is vagyok, akiket nehéz felbosszantani (állítólag). Ennek ellenére vannak emberek, akiknek sikerül. Ahol én dolgozom, ott igyekszünk mindent megtenni az olvasóinkért, tényleg kiszolgálni őket, minél többet nyújtani a meglévő keretek között. De ugye embere válogatja, hogy ez mennyire sikerül. Vannak, akik a legkevesebbel, egy mosollyal beérik és hálásak, van, akiknek semmi se elég. De ez azt hiszem minden olyan szakmában, ahol emberekkel foglalkozunk ugyanígy van.
Aztán mivel mi nem vagyunk önálló szervezet, függünk a felsőbb hatalomtól is.
Hallottam pletykákat más kollégáktól, akik szinte minden reggel attól tartanak, hogy másnapra megszűnik az állásuk. Mert államilag finanszírozott munkahelyükre ki tudja meddig tart igényt például az állam. Hisz a kultúrára, tudományra nem sokat költenek. Csak meg kell nézni, milyen helyzetben van a Tudományos Akadémia, vagy a felsőoktatási intézmények. Az őket kiszolgáló könyvtárak sorsa pedig még rosszabb, bizonytalanabb...
Azért azt nem értem, hogy gondolhatja egy intézmény, hogy magas szintű oktatást tud nyújtani anélkül, hogy gondot fordítana a kiszolgálószemélyzetre. S nem csak a könyvtárosokra gondolok, de az információs szakemberekre is. Lássuk be, hogy nem csak a hardver fontos (pl. könyvek), de a szoftver is, ami életet lehet bele (pl. a könyvtáros).

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

tekatana, 2006. március 14. kedd, 12:28 (#)

no és mi volt a "legdurvabb", ami kihozott bekes sodrodbol?

2

Deansdale, 2006. március 15. szerda, 16:54 (#)

Csatlakozom az előttem szólóhoz; a cikket nagyon feldobná néhány színes esetleírás :)

3

Mimina, 2006. március 16. csütörtök, 17:09 (#)

Én baromi rendesen viselkedem mindig a könyvtárosokkal. Mosolygok, kedves vagyok, és már 5 éve oda járok, ingyen, mivelhogy egyetemi ktár lévén a hallgatóknak ingyenes. Egyszer nem volt nálam a kártyám. Egy ismerőst kértem meg, hogy adja kölcsön az övét, amire olvasásra (!!) kértem csupán ki egy könyvet. A ktárosnő belémkötött és úgy kezdett velem beszélni mintha a seggéből rángatott volna elő. Mit képzelek,hogy más kártyájával randalírozom stb. Odahívtam a fiút, mert a nő ragaszkodott hozzá, de folytatta a hurrogást, hogy engem kitiltat meg minden. Teljesen megzakkant. Nem is értettem. Egész nap a rohadt kanasztával játszott a gépen, gondolom bekattant az agya. A lenti adminisztráción persze megkérdeztem, hogy ez hogy működik, és micsoda vétket követtem én el vajon? De ott is midnenki tök természetesnek vette ahogy mi eljártunk. Gondoltam, hogy írok a panaszkönyvbe, de aztán leszartam az egészet. Most viszont eszembe jutott, és lehet hogy holnap mégis írok.

4

Mimina, 2006. március 16. csütörtök, 17:13 (#)

Ja, ezt csak azért írtam, mert én is nagyon nyugodt ember vagyok. Még a könyvek meg az emberek sem idegesítenek a könyvtárban, kivéve az ilyen idiótákat.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork