Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Világbank és a malária

Ervin cikke a Blog rovatból, 2006. április 27. csütörtök, 10:53 | 5 hozzászólás

Eszpeevel a sesblogos munkásságunkra is érvényes, általános mantraként használjuk azt a kifejezést, amelyet a tavaly decemberi párizsi blogkonferencián hallottunk egy amerikai előadótól. Rebecca MacKinnon szerint a blogok egyik nagy erénye, hogy pontosságra kényszerítik a "hivatalos média" újságíróit:

They fact check your ass.

Nos, a jelek szerint a Lancet nevű, nemzetközi orvosi magazin a malária apropóján hasonló stílusban kapta el a Világbankot. Elkapta, és nem ereszti.

A történet ott kezdődik, hogy a Világbank impresszíven hangzó tervekkel kápráztatta el a világ fejlődő országait, amelyekben többek között a malária elleni harcban ígért könyörtelen fellépést. A tervek bejelentését a későbbi években hasonlóan megnyerő teljesítési jelentések követték, papíron tehát a malária gyors ütemben szorult visszafelé.

A Lancet-cikk írói számára túl szépnek tűnt az egész. Utánanéztek a dolgoknak. Nekiálltak ellenőrző statisztikákat keresni. És minél inkább belebonyolódtak, annál inkább azt találták, hogy a Világbank hazudik.

Ezt persze csak én mondom ilyen durván, a tanulmányt szerző doktor urak sokkal diplomatikusabban fogalmaznak. De a lényeg ugyanaz: Világbank hatalmas vetítése mögött nincsenek ott a tények, amelyek kellemetlenül ellentmondanak a győzelmi jelentéseknek.

Afrikában már azelőtt visszatáncolt a Bank, hogy a beígért költéseket megkezdte volna. A saját forrásból beígért pénzek egy részét immáron meg nem nevezett partnerektől várja. Ennek ellenére az egyik banki adat szerint Kenyában 2002-ben összesen 135-en haltak meg maláriában, ellentétben például az Iránra megadott 2003-as számmal, ami majdnem másfél millió. Ez azért (lenne) fantasztikus, jegyzik meg a szerzők, mert Kenya a malária által leginkább sújtott országok egyike, míg Irán a spektrum másik végén helyezkedik el.

Brazília ehhez képest valóságos sikertörténet. 7 év alatt állítólag 60%-kal esett a maláriás esetek száma. Kellemetlen körülmény, hogy a bank saját statisztikáit megvizsgálva kiderül: az állítólagos munka első hat évében semmi nem történt, azután viszont egyetlen esztendő alatt 60%-kal csökkent az esetek száma, hogy a hetedik évben bejelenthető legyen a diadalmas eredmény. További érdekesség, hogy ez a drámai csökkenés nincs köszönőviszonyban sem az egyéb elérhető statisztikák adataival.

Indiában, a másik sikertörténet helyszínén, több államban is jelentős javulást regisztrált a Bank a saját áldozatos tevékenysége nyomán, a szokásos módon jórészt egyetlen év alatt. Kár, hogy erről az indiai állami maláriaellenes programot elfelejtették értesíteni; az ő statisztikáik ugyanis az adott évre jelentős emelkedést mutatnak mindegyik vizsgált állam területén. Hab a tortán, hogy a Bank jelentős maláriagyógyszer-eladási számai olyan szerre vonatkoznak, amely az indiai szúnyogok mind nagyobb része ellen hatástalan.

Ezek után nem lesz túl meglepő, hogy a Bank nem volt hajlandó találkozni a számok és a helyzet tisztázását kérő szakírókkal. A saját statisztikák hivatkozási alapjául szolgáló adathalmazt sem adta ki, arra hivatkozva, hogy az nem az övé, holott korábban szabadon publikált belőle hosszabb részleteket. Arra sem válaszolt érdemben, hogy vajon miként folytatja sikeres maláriaprogramját úgy, hogy röviddel a hősies meghirdetés után a korábbi hétről nullára csökkentette az ezzel foglalkozó munkatársainak számát.

Egy tárgyszerű, ígéretes és mindenekelőtt konkrét nyilatkozatra azért futotta tőlük:

World Bank Group President, Paul Wolfowitz, has put the full weight of his leadership behind the Bank's renewed commitment to malaria, with a strong emphasis on results.

A Lancet arcátlan szerzői erre már csak annyit tudtak mondani: ennek fényében igen érdekes, hogy az április 11-én, Indonéziában tartott nagyszabású beszédében, amely a Bank irányelveit vázolta fel, Wolfowitz elnök úr nem is érintette a malária témakörét.

További olvasnivaló: A BBC cikke | A Lancet teljes cikke és szerkesztőségi írása (ingyenes regisztráció szükséges hozzájuk)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Ali, 2006. április 27. csütörtök, 14:44 (#)

Egy ideje már nem tudok nevetni azon, amikor a pénzemberek csinálnak úgy, mint az SzKP KB tagjai.

2

mr m, 2006. április 27. csütörtök, 16:30 (#)

en csak azt nem ertem, mi koze a vilagbanknak a malariahoz. valami jotekonysgai megfontolas?

3

eszpee, 2006. április 27. csütörtök, 16:32 (#)

gondolom egy - a jelek szerint félresikerült - PR akció lehetett.

4

CsasZ, 2006. április 27. csütörtök, 18:22 (#)

Ali: vicces, de én ezt úgy szoktam mondani, hogy "Sztálin elvtársnak nem lehet kudarcot jelenteni" - (c) a friend of mine.
Aztán ez működik is a gyakorlatban. Egy CEO van akkora úr, mint Sztálin elvtárs és mivel a valóság elég rosszul látszik a menedzsment 2. szintjétől felfelé, ezért nem is jelentenek kudarcot :)
Tényleg nem vicces, hogy sok esetben a "szélsőséges" véleményt hangoztatóknak van igaza és pusztán azért beszélhetünk kis számú szélsőségesről, mert nekik nincs mainstream médiájuk a rábeszélőgép üzemeltetésére. A "normális" többség meg szépen él a hazugságban.

5

Deansdale, 2006. április 28. péntek, 09:34 (#)

No egen, mivel vállalati szinten nem létezik erkölcs, hamar rájöttek, hogy hogyan lehet a költségeket csökkenteni.
Elnézést, kicsit OFF, de én látok némi párhuzamot: piacvezető, világelső elektronikai cégnél dolgozok, ahol 15%-al csökkentették a legalsó szintű dolgozók pénzét, költségcsökkentésre hivatkozva. Rászorul a cég, hát na... Aztán meg kihirdették, hogy a menedzsment ötlete tavaszi fáradtság ellen egy ökörsütéses parti; ingyen kaja-pia-élőzene párezer embernek.
ON
Szóval a lényeg a PR, az eredmények tulajdonképp másodlagosak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork