Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Karizma

Tekatana cikke a Blog rovatból, 2006. április 30. vasárnap, 20:22 | 5 hozzászólás

Megfogadtam, hogy én aztán nem fogok jönni a szokásos vendégmunkás nyavalygással, hogy mennyi mindent akartam még, és bár nagy a kísértés, rövidre fogom.

Dacolva e "műfaj" sajátos szabályaival, készültem még egy kapuzárás előtti hajrában ledarálni, ami kimaradt, de ez irreális tervnek bizonyult.
Legszívesebben a jéghegyhez kötődő hosszú farokról elmélkedtem volna még, de mivel az is egy nagyobb lélegzetvételű darabot igényel, arról majd otthon. No meg sorolhatnám vég nélkül, a „szabad kultúra” körül van bőven b(l)ogoznivaló, de helyette egy ajánló: akit érdekel, olvasgassa a legfrissebb könyvet a témában: The Wealth of the Networks, illetve ezt (mindkettő CC licenc alatt publikált, letölthető, onlájn olvasható).

Beköszönőmben említettem makói kirándulásom, hogy véletlenül se marcangoljon senkit tovább a kíváncsiság elárulom, hogy egy aikido kurzuson voltam. Meghívott mesterek rendszeresen látogatnak hozzánk, hogy átadják tudásukat, a mostani azonban különösen fontos volt számomra, mégpedig a mester, Giampietro sensei személye miatt.
Úgy 6 éve térdtől lefelé bal amputálták egyik lábát egy motoros baleset után. Hendikepjét meghazudtolva ámulatba ejtő természetességgel és eleganciával mozog a tatamin. Ám ami tudása mellett igazán lenyűgöz és amiért egy alkalmat se hagynék ki, hogy lássam: annyi életerő, szeretet és derű sugárzik a személyéből, amitől mindig feltöltődöm.
Múltkor hazafelé azon tanakodtam, vajon mi a titka a hozzá hasonló embereknek. Vannak, akik megragadják figyelmünket, puszta jelenlétük tisztelet és szimpátiát vált ki belőlünk. Miből ered a karizma? Számomra ez egy megfoghatatlan valami. Persze tudnék példákat sorolni és jelzőkkel körülírni, mégis kicsúszik az ujjaim közül. A dolog egyik érdekessége, hogy valamelyest függetlennek tűnik a személyes szimpátiától – Pierro senseit nem ismerem közelebbről, soha beszélgettem el vele, lehet, hogy egyáltalán nem jönnénk ki egymással (bár kétlem).
Nem értem, csak érzem, de talán mindegy is, a lényeg, hogy működik.

És ha már, egy kis ismeretterjesztő egoetimológia: a tekatana nem teljesen random választott nick, nem is egy egzotikus mangafigura neve, jelentése nagyjából kard (katana)-kéz (te). Egy alapfogalom (hivatalosan amúgy tegatana) az aikidoban, amiben a technikák javarésze visszavezethető a japán kardvívás mozdulataira.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

ses, 2006. április 30. vasárnap, 21:15 (#)

köszönjük a hónapot, mester :)

2

tekatana, 2006. május 1. hétfő, 01:31 (#)

én köszönöm a meghívást és a bizalmat, éltem vele, amennyire tőlem tellett:)

3

mr m, 2006. május 1. hétfő, 10:54 (#)

„Úgy 6 éve térdtől lefelé bal amputálták egyik lábát egy motoros baleset után."
„Pierro senseit nem ismerem közelebbről, soha beszélgettem el vele..."

4

Deansdale, 2006. május 1. hétfő, 16:26 (#)

1-2 helyesírási hibától eltekintve érdemes volt olvasgatni :)

5

tekatana, 2006. május 2. kedd, 00:36 (#)

nos, azokat már nem tudom kijavítani, viszont itt van néhány kép a mesterről:
http://flickr.com/photos/79879349@N00/sets/72057594119319943/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork