Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kongó

Ervin cikke a Blog rovatból, 2006. május 8. hétfő, 10:34 | 11 hozzászólás

It starts with a ward full of women who have been gang-raped and then shot in the vagina.

Hosszú, keserű, elszomorító és sokszor gyomorforgató cikk a kongói háborúról és a mi mobiltelefonjainkról, Johann Hari tollából.
(Forrás: The Daily Dish)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

mr m, 2006. május 8. hétfő, 15:45 (#)

hosszú, bénán tördelve, túl kontrasztos

2

eszpee, 2006. május 8. hétfő, 16:23 (#)

ilyen az élet.

3

ses, 2006. május 8. hétfő, 19:15 (#)

mr m, vedd le a css-t az oldalról, és koncentrálj a tartalomra.

4

mr m, 2006. május 8. hétfő, 19:55 (#)

így is hosszú. megvárom míg megfilmesítik.

5

Orosz Péter, 2006. május 8. hétfő, 20:08 (#)

Kéne mellé Gary Brecher ( http://www.exile.ru/archive/by_column/war_nerd.html ) ugyanerről, és kész lenne a tökéletes riport egy elcseszett országból.

6

bede, 2006. május 8. hétfő, 21:55 (#)

Johann Hari az uj hosom, aki sirni akar, nezzen utana, mikor szuletett.

7

stsmork, 2006. május 9. kedd, 08:39 (#)

Elolvastam, érdekes cikk (én nem találtam hosszúnak), bár néhol kissé túl van dramatizálva. Főleg az, hogy "Global demand for coltan was soaring throughout the war because of the massive popularity of coltan-filled Sony Playstations." A tantált a wikipédia szerint kondenzátorokban használják, az pedig nem csak a Playstationökben van, hanem minden elektronikai berendezésben, csupán a drámai hatás kedvéért emelte ki a szerző épp a Playstationt, mert így levonhatta azt az elegáns következtetést, hogy Kongóban hús-vér emberek halnak meg azért, hogy az európai tinédzserek virtuális szörnyeket gyilkolhassanak a hálószobájukban.

Abban egyébként teljesen igaza van, hogy ezek a miliciák az illegálisan kibányászott tantálérc eladásából tartják fenn magukat, és ha senki nem venné meg tőlük az ércet, akkor pénzük se lenne fegyverre meg lőszerre, csakhogy egy ilyen embargót nagyon nehéz megszervezni és betartatni: elvileg a délszláv háborút is megállíthattuk volna, ha mindenki szigorúan betartja az olajembargót, mégsem ez történt, hanem helyette egy csomóan meggazdagodtak a benzincsempészetből.

Kongó története tipikus afrikai történet, sok más ottani ország sorsa is hasonlóan alakult a függetlenné válás után, ami felveti bennem a kérdést, hogy vajon nem volt-e jobb ezeknek az országoknak amíg európai gyarmatok voltak? Kizsákmányolni akkor is kizsákmányolták őket, de legalább nem volt ilyen méretű anarchia. Burkoltan ezt sugallja a cikk, illetve az egyik interjúalany ki is jelenti ezt, az újságíró pedig nem cáfolja meg. Feltételezem, hogy ez azért nem ennyire egyszerű, de alkalom adtán azért erről is írhatna valaki.

8

ses, 2006. május 9. kedd, 08:53 (#)

bede, erről van szó, összeestem rajta én is.

9

bede, 2006. május 9. kedd, 12:59 (#)

Stsmork, szerintem a cikk pont arrol szol, hogy Kongo nem tipikus afrikai tortenet, hanem meg annal is sulyosabb nehany fokkal.

Igen, en is oszinten azt gondolom, hogy bizonyos afrikai orszagoknak jobb volt, amig gyarmatok voltak (bar Kongo pont az az eset, ahol nehez kulonbseget tenni a Leopold-evek es a Kabila-evek kozt).

10

Orosz Péter, 2006. május 9. kedd, 21:07 (#)

Én ebben (http://index.hu/politika/belfold/bence0513/) a Bence György interjúban hallottam róla először még 2 éve és utána egy évig minden nap olvastam (pedig még feedje sincs, ami normálisan halálos ítélet), de aztán vagy ő ment el túlzottan a számomra kiállhatatlan liberal whining irányba, vagy én változtam meg, mindenesetre fél éve most olvastam először. De már a belga imperializmust pátyolgató csajért megérte.

11

ses, 2006. május 29. hétfő, 18:42 (#)

A Time ugyanerről: http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1198921,00.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork