Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Miért nem működnek jól az EU-s pályázatok?

Schrödinger macskája cikke a Blog rovatból, 2006. május 4. csütörtök, 08:50 | 17 hozzászólás

Egyre több EU-s pályázat érhető el, és az uniós tagságért befizetett pénzt is főként a pályázatokban lehet visszahozni az országba. Az állam hatalmas pénzeket költ a pályázatok reklámjára (lásd pl. Európa Fesztivál). Ennek ellenére kevés a pályázó. Vajon miért?

Az Európai Uniós pályázatok egy jelentős része (pl. a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program - GVOP) 50%-os támogatást ad bizonyos, a kis-, és középvállalkozások (a továbbiakban KKV) által kezdeményezett fejlesztési projektekhez. Ez így tök jól hangzik, azonban mint tudjuk, az ördög azokban a bizonyos részletekben van.

Vegyük is a konkrétumokat, mivel kell szembenéznie egy pályázó cégnek. Rögtön itt a lesújtó finanszírozási képlet.

Az 50%-os támogatás miatt egy 10 milliós projekttel lehet pályázni 5 millió forint támogatási pénzre. Mondjuk a KKV vállalatirányítási szoftvert akar bevezetni 10 millióért, amiből ötöt megkap az államtól. Csakhogy az alap hozzáállás szerint a paranoiás állam nem hiszi el a pályázónak, hogy valóban azt akar fejlesztetni, amire pályázik. Emiatt a támogatásként adott 5 millióra bankgaranciát kér. A bank pedig úgy ad garanciát 5 millióról, ha a KKV beteszi és leköti a bankban az 5 milliót.

Szóval 5 milla már benne van a buliban. A projektnek ugye 10-ről kell szólnia, ezért hozzá kell tennünk még 5-öt. És itt következik a csavar, a támogatásokat ugyanis utólagos elszámolással fizetik ki, vagyis a pályázó kifizeti a 10 milliót a vállalkozóknak akik a példánkban a vállalatirányítási szoftvert szállították, a kapott számlákat leadja, és - jó esetben - 2-3 hónapon belül megkapja a leadott számlák összegének 50%-át, vagyis a támogatást. Tehát az utólagos kifizetés miatt meg kell finanszíroznia az egészet. 10 milliós projektnél ez ugye 10 millió, plusz a bankgarancia 5 milliós összege.

Tehát ha egy KKV 5 milliós támogatást szeretne, akkor 15 milliójának kell lenni kéznél, ami nem kell másra. Az ilyesmi persze ritka az állandó likviditásproblémákkal küzdő KKV-knál, a legtöbbnek éppen hogy beérkeznek a pénzei mire fizetést kell adni, vagy a rezsiszámlákat kifizetni, az adók meg várhatnak 1-2 hónapot.

Arról nem is beszélve, hogy az előírás szerint a bankgaranciát több esetben 5 évre kell kérni, azaz esetünkben 5 millió forintot 5 évre le kell kötni, nem lehet felhasználni. Kevesen kockáztatnak meg ilyesmit.

Tudni kell azt is, hogy a mikro-, és kisvállalkozások eleve ritkán valósítanak meg 10 milliós projekteket, ami a legtöbb pályázati lehetőség minimális projektmérete. Gyakran még az 50%-os saját részt sem tudják hozzárakni, és inkább megállapodnak a beszállítóval, hogy számlázza a teljes összeget, de oldja meg a feléből a feladatot. A beszállítóknak pedig munka kell, így legtöbbször belemennek.

Sajnos megoldási javaslatom nincs, én nem tudom hogy lehetne jobban megvalósítani, de azt látom, hogy jelenleg nem működik jól.

Fürkész

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

mr m, 2006. május 4. csütörtök, 13:40 (#)

és nyugatabbra hogy csinálják?

2

sic, 2006. május 4. csütörtök, 15:04 (#)

Ugyanilyen hulyén.

3

Fürkész, 2006. május 4. csütörtök, 15:16 (#)

Nem akartam beleírni mert nem vagyok benne biztos, de úgy hallottam, hogy a többi EUs országban nem kérnek bankgaranciát a pályázóktól.

4

sic, 2006. május 4. csütörtök, 16:22 (#)

Euh, errol van szo?
http://www.eureka.be/contacts/fundingList.do

5

Bálint, 2006. május 4. csütörtök, 16:37 (#)

Az lehet, h a cikk második 90%a igaz, az viszont nem, h kevés a pályázat. Egy csomó program kerete (jellemzően pont a GVOP-ből) sokkal gyorsabban elfogy a vártnál.

6

sic, 2006. május 4. csütörtök, 16:39 (#)

:-)megnéztem, és ezt talàltam:
"Fonds structurels
Les fonds européens de développement régional constituent une importante source de financement pour les PME, grâce aux divers programmes thématiques et initiatives communautaires mis en œuvre dans les régions. Les bénéficiaires des Fonds structurels reçoivent une contribution directe pour financer leurs projets.
Il est à noter que la gestion des programmes et la sélection des projets s'effectuent au niveau national et régional.
Instruments financiers
La plupart de ces instruments ne sont accessibles qu'indirectement, leur mise en œuvre faisant appel à des intermédiaires financiers nationaux. À travers le programme pluriannuel 2001-2005, plus de 350 millions d'euros sont mis à disposition par la Commission. Ces instruments financiers sont gérés par le Fonds européen d'investissement."

Tehàt az 50%os tàmogatàs utolagos, és ugy tunik az "intermédiaire financier" az aki ezt lekezeli, garanciàval vagy sem, nem tudom. Talàn van olyan bank aki igéretre kolcsonoz. De tobbnyire szervezetek szoktak garanciàt vàllalni.

7

mr m, 2006. május 4. csütörtök, 19:36 (#)

de ha mashol is szarul megy, meg nalunk is szarul megy akkor kivetelesen nem bennunk van a hiba ugye?!

8

Fürkész, 2006. május 4. csütörtök, 20:29 (#)

Bálint: Általában azoknak a programoknak a kerete fogy ki gyorsan, ahol önkörmányzatok, vagy geyéb költségvetési intézmények pályázhatnak. Nekik ugyanis nem kell garanciát adni, csak a KKV-knak. Ami speciel megint csak paraszt dolog szerintem.

9

Szabolcs, 2006. május 4. csütörtök, 22:45 (#)

Fürkész, nagyon sok mindenben igazad van… Alapvetően pont azokat a dolgokat vetted elő, amik tényleg elég gázosak; de az ördög tényleg a részletekben lakozik… Pl. a biztosítékok kérdését az uniós jogszabály alapvetően nemzeti hatáskörbe utalja, tehát azt mondani, hogy csak itthon kell biztosítékot (pl. bankgaranciát) nyújtani), talán túlzás… Itthon a biztosítékokat kormányrendelet szabályozza, és e szerint nem csak bankgarancia adható biztosítékként, hanem ilyen-olyan jelzálog, biztosítási szerződésen alapuló készfizető kezességvállalás (és ez nem is a szabatos elnevezése ennek a konstrukciónak, lol…), stb. A gazdasági társaságok alapvetően kötelesek biztosítékot nyújtani (kivéve, ha a támogatás összege kiseeb 5 MFt-nál). De tudtommal pl. hitelt sem lehet felvenni biztosíték nélkül, tehát ez azért nem a valóságtól elrugaszkodott dolog… Az önkormányzatoknak általában valóban nam kell biztosítékot adniuk, csakhogy cserébe vállalják, hogy ha szabálytalanul használják fel a pénzt, akkor a nekik járó állami transzferek (pl. szja) összegéből lesz levonva… Ugyanis ha az EU felé visszafizetési kötelezettség keletkezik, és nem tudjuk behajtani a kedvezményezetten, akkor a költségvetés fog fizetni. Másrészt, a támogatás kifizetése nemcsak utólagosan történhet, a jelenlegi (tavaly márc. vége óta élő) szabályozás szerint a kedvezményezett alapértelmezés szerint kaphat 25% előleget, ill. a támogatást közvetlenül ki lehet fizetni a szállítónak, vagy finanszírozónak is, ebben az esetben a kedvezményezett csak a saját részt kell, hogy kifizesse a szállítónak. Nyilván a rendszer nem tökéletes, de azért nem is annyira szörnyű, amilyennek elsőre kinéz. Egyébként meg hamarosan itt az új programozási időszak, és pontosan ezeken a terülteken (biztosíték, kifizetések sebessége, adminisztáció) várhatóak egyszerűsítések meg könnyítések a mostani szabályokhoz képest…ja meg még sokkal több pénz is lesz.

10

yaanno, 2006. május 5. péntek, 11:10 (#)

Friss cikk ezügyben: http://hvg.hu/hvgfriss/2006.18/200618HVGFriss1515202.aspx
A blogpostban említett KKV helyett itten egy Nonprofit a szekszárdi Mentálhigiénés Műhely az alany.

11

nyelv-ész, 2006. május 5. péntek, 16:16 (#)

Azért a pályázatíró cégek is megérnek egy misét, néhány hónapja már írtam erről... Alapvető dolgok, mint gazdaságossági, megtérülési számítások hiányoznak sokmilliós pályázati anyagokból.
Mindez olyan cégeknél, amelyek deklaráltan EU pályázatírásra jöttek létre. No comment.

12

yaanno, 2006. május 5. péntek, 19:27 (#)

Nem könnyű pályázatot írni, hogy az EUs elvárásoknak megfeleljen. Néha olyan hajmeresztő leírásokat csatolnak mint pl az alábbi "ismertető":

A póz neve: nyaktörő. A szexuális játék egyik résztvevője, „A” orálisan izgatja „B”-t, aki a hátán fekszik és „C”-t veszi a szájába. „A” fölemeli, és a nyakába veszi „B” lábait, „C” mindeközben „B” arca felett ül. Érthető? Elég nehéz, de megéri megpróbálni. - cited from extra.hu :)

13

Mutant, 2006. május 8. hétfő, 17:42 (#)

Azért sok mindent eltalált Fürkész! Bár kétségtelen, hogy Szaolcs szavaiban is van némi igazság!

Azt kifelejtették a fiúk, hogy a cégek pályázatírói hajlandósága persze, hogy alacsony, hiszen a megírás nagyon komplikált! 5 millió nyamvadt forintért ugyanis 5 évre előre tervezzed és 5 évig tartsad fenn a projektet!!! A mai helyzetben ez lehetetlen! Ráadásul olyan többszintű képlettel kell előkalkulációkat végezni - 5 évre előre, hogy nekem szociológusként is égnek állt a hajam tőle!

Jah, 5 év előretervezés és fenntartás érvényes a GVOP 4.2-re is, ami tartalomipari fejlesztés. Ha nekem van KKV-ként egy igazán kreatív ötletem, megpályázom, majd a minimális pénzecskémből és pályázati pénzből (ha nyerek) csináljam meg. Ha eredeti az ötlet és befut, egy nagyobb cég bármikor megcsinálja és minden plyázat nélkül 10x akkora pénzből megvalósítja!!! Fuccs az 5 éves tervezésemnek, mert nagyobb, tőkeerősebb cég elszipkázza szépen a kuncsaftokat!

Tájékoztatás nudli! Felhívtam egy GVOP tartalomipari pályázat ügyben a lehetséges 3 számot.
1. szám: Megszűnt hívja ezt
2. szám: IHM callcenteres telefonja (válaszzon 1-es SZKP pályázatok, 2-es UZSB pályázatok) - letettem
3. szám: GKM szám - siker, kérdés - "Mekkora tárgyi beszerzésre kell közbeszerzést kiírni?" Adja meg a számát, majd hívjuk. 2 HÉT MÚLVA hívtak az adattal, amit azóta nagy nehezen magam kibogarásztam a jogszabályokból! Ezt a kérdést csípőből kéne tudniuk!

14

Okoska, 2006. május 8. hétfő, 22:30 (#)

sziasztok,

K+F ben utazo cegunknel en a legutobbi GVOP palyaztunknal nem emlekszem bankgaranciara, be kellett mutatni egy par bankszamlakivonatot, az eleg volt. Es direkt nem 10 millert hanem 40-et kertunk, hogy ne aprozzunk.
Palyazatiro ceg helyett eleg ha par ertelmes ember irja a palyazatot, mondjuk elismerem ez az ertelem egyfajta pazarlasa.
A ciki most inkabb az, hogy tavalyrol mennyi penzzel log az allambacsi palyazatok cimen..

15

kereszt, 2006. május 9. kedd, 15:34 (#)

azért azt gondoljátok át, hogy milyen cikkek születnének, ha csak néhány milliárdos nagyságrendben tűnnének el jól prosperáló kkv-k a fedezet nélkül felvett támogatásokkal.

16

Bálint, 2006. május 9. kedd, 15:54 (#)

Fürkész: Innen letölthetőek a GVOP-nyertesek, a listák nem támasztják alá, h általában költségvetési intézmények nyernek.

http://www.gkm.gov.hu/feladataink/eu/gvop/nyertesek

17

László, 2012. július 18. szerda, 18:13 (#)

Van olyan vállalatirányítási rendszert szállító cég, amelyik ad részletfizetési vagy utólagos fizetési lehetőséget! Ami lehetővé teszi, hogy a az ERP rendszerek bevezetése kisebb költéséggel is megvalósuljanak! Nézd meg itt: www.danubisoft.hu/hu/erp-integrált-vállalatirányítási-rendszer/megoldásaink-bevezetése


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork