Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Web 2.0 symposium

Ervin cikke a Blog rovatból, 2006. május 29. hétfő, 18:31 | 27 hozzászólás

Az utolsó pillanatban kiderült, hogy személyes közreműködésemmel is emelem e felejthetetlen nevű rendezvény fényét, amennyiben én moderálom (-tam) ma kora délután az újságírás és a blogok kapcsolatát feszegető kerekasztal-beszélgetést. Ennek apropóján rövid, ámde bulvárízű hangulatjelentésünk következik.

Az előző szekció előttre időzítem az érkezésemet, mert valami azt súgja, hogy a politikai blogokról szóló beszélgetés érdekes lehet. Az is lesz, de nem úgy, ahogy gondolná az ember.

Csúszik a program, így az előtérben várakozom. Első pozitív élmény: meglepően kevesen vannak kint. Ez persze jelenthetné azt is, hogy kevesen jöttek el, de később kiderül, hogy vannak elegen, és mind bent ülnek. Ez jó jel, és objektív dicséret a programszervezőknek.

A büféasztalon aprósütemények csillognak. Saját vizsgálatom szerint a túrós valami a király, a helyszínen tartózkodó becherpig vendégmunkásunk viszont a káposztás pogácsa mértékadó mivoltára mutat rá. A szintén ígéretes zserbóval ellenben embert lehetne ölni kézitusában, a tetején lévő csokimáz ránézésre is páncélozott. Erre később a vendégek is rájönnek, és néhány otthagyott szemfog kíséretében a teljes adag ott marad a tálcán.

A Magyar Telekom székházában vagyunk egyébként, amely elismerésre méltó módon beállt a Web 2.0 mozgalom mögé. Ugyanakkor a távolabbi asztalon poharas kiszerelésben várakozó gépi kóla egyértelműen 1.0-ás: annyira nagyon-nagyon rossz, hogy azt még tuti a Matáv-korszakból mentették át, szerintem porból készült.

Programszünet, a vendégek kiözönlenek. Meglepően sok a zakós-öltönyös versenyző. Az ellenoldalt Para-Kovács Imre volt vendégmunkásunk képviseli, aki a mozgalomban való részvételen túl külsőleg, teljes hasonulással is igyekszik webkettessé válni. Térdnadrágban és pólóban grasszál, formálisan is következetesen vállalva a Web 2.0 urbán hip-hop vonulatát.

Híre jön, hogy a sesblogot megelőzte a híre. Bodó Balázs - aki még nem volt vendégmunkásunk - a reggeli előadásán álítólag egy tőlünk származó idézetet vetített ki a vászonra. Ezt látatlanban is bölcs választásnak ítéljük.

Eljön aztán a polblogos szekció ideje, amelynek legérdekesebb része az lenne, hogy a Gyurcsány Ferenc blogja mögött álló miniszterelnöki főtanácsadó megmondja a frankót. Hát, szerintem nem mondott meg semmit, amit sajnálok, mert a blogot - bár nem követem rendszeresen - személy szerint meglepően jónak tartom.

A polosokat követően lépünk a pástra mi, és Weyer Balázs origo főszerkesztő bevezetője után lassan induló, de a végére belendülő beszélgetést celebrálunk.

A symposiumon történteket olvassátok el valamelyik konferenciablogban, van belőle több is:

blog.hu | Blogter | Index

Én egy gyönyörű idézettel búcsúzom, amelyet a fent említett főtanácsadó kerekasztal melletti elkottyantásából mentettem meg az olvasótábornak. Így hangzik:

Politikustól őszinteséget elvárni nem életszerű... (Keszthelyi András, Gyurcsány Ferenc főtanácsadója)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

nightw, 2006. május 29. hétfő, 19:51 (#)

Azt hiszem, hogy az idézet magáért beszél. :)

2

inovice, 2006. május 29. hétfő, 20:50 (#)


ez a mondat nekem is feltűnt.
hja, minden szakmának megvan a maga sajátossága...

(ahogy megbeszéltük)- várom az elérhetőségedet, hogy közszolgálati mikrofonok mögött beszélgethessünk tovább

3

prospero, 2006. május 29. hétfő, 21:19 (#)

nocsak átigazolsz a közbe? pedig ilyen jó postot még a web2-s postolók sem tettek közzé... gratula, jót nevettem.

és az a performance, mikor Para belevillantott Simó Gy arcába, 20 centiről? exponálva a kérdéseket

4

Pocakos, 2006. május 29. hétfő, 21:32 (#)

"......egy tőlünk származó idézetet vetített ki a vászonra......."
Bocs. Tőlem idézett. ;-) - egy beszólásomból.

5

ses, 2006. május 29. hétfő, 21:57 (#)

Pocakos, mi annyira egyek vagyunk az olvasótáborunkkal, hogy a te sesblogos hozzászólásodat is teljesen a magunkénak érezzük! :D

6

ses, 2006. május 29. hétfő, 22:09 (#)

inovice (2), erre a freemailes címedre ment az anyag. szólj, ha odaért. magyarázat benne. :)

7

Adi, 2006. május 29. hétfő, 22:43 (#)

Az Indexen láttam futólag ezt a szöveget Weyertől: "Weyer: a nagy média hitelessége nem feltétlenül a forrásmegjelölésből jön, hanem önmagában megvan. Vagyis: nem azért olvasod az origót, mert hivatkozik, hanem mert eleve hiteles. Valamint: a blogger meg azért hivatkozik, mert hitelesnek szeretne látszani."

Tehát a nagy média és az Origó ab ovo hiteles? HAHAHA! :DDDD Weyer már ezzel a három mondatával is hazudott, ez ám egy Epimenidészhez méltó önellentmondás! :)))

8

moskovits, 2006. május 30. kedd, 08:36 (#)

Azt hogy kell érteni, hogy a Magyar Telekom "elismerésre méltó módon beállt a Web 2.0 mozgalom mögé"?

Simó relativizálta az egész "mozgalmat" mondván a web2 egyszerűen az, ami épp mostanában történik a zinternetten. Weyer pedig kifejezetten a hagyományos média "jobbsága" mellett érvelt. (és az milyenmár, hogy az incumbent előadása vezette be a változásról szóló vitát?)

Szóval jól sikerült pr-akció volt a tegnapi, de hogy a Matáv beállt volna valami "mozgalom" "mögé"...?

9

ses, 2006. május 30. kedd, 09:00 (#)

moskovits, irónia esetleg? csak mielőtt azt is felveted, hogy a zserbó nem is volt páncélozott. ;)

10

Deansdale, 2006. május 30. kedd, 10:32 (#)

Nyilvánvaló, hogy egy politikus sosem mondhatja amit gondol, csak azt, amit a választói elvárnak tőle ill. amivel több választót remél szerezni.
Mindezt azért, mert ez gyakorlatilag már nem politika (az Széchenyivel kihalt), hanem üzlet.

11

Boca, 2006. május 30. kedd, 10:52 (#)

A végén a Wikipédia vita is érdekes volt. Vágó rögtön belacsapott a közepébe: Miért megy bárki a Wikipédiára, ha ott nem az igazságot (vagy legalábbis a tudományosan elfogadott) tartalmat találja, mint a papír enciklopédiában?
Azon túl, hogy erre a közösségi szerkesztés miatt technikailag sincs lehetőség, ezzel rögtön kiderült a szemléletbeli különbség közte és a magyar wikipédiások közt. Igen, a wikiben sok baromság is szerepel, nem mondja meg, mi az igazság, csak igyekszik bemutatni minden oldalt. Kétségtelen, hogy több tudatosság és odafigyelés kell, mintha a Híradót kapcsoljuk be hírek után vágyva.
Az akadémikusok is részt vehetnek a Wikipédia szerkesztésében. Erre Vágó hozott egy igen kiragadott példát arra, amikor ez megtörtént, de csúfos véget ért a probálkozás amiatt, hogy a szaktekintély összekülönbözött az egyik másik szerkesztővel (aki korábban tanítványa volt) és a vita lezárásaként a tanítvány verziója került előnybe.
Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy ha valóban széles körben elfogadott tudományos állításokról van szó, akkor 2 szerkesztő vitáján bukhat el a dolog.

12

moskovits, 2006. május 30. kedd, 15:17 (#)

ses:
hát jó ;)

egyébként még az is kikívánkozik belőlem, hogy pont a web2-vel (vagy amit akartok) szemben kritikus hangok voltak nekem a legérdekesebbek (pl. a weyer meg az artisjusos ember is), mert a hájp már a fülemen jön ki.

köszönömhogy.

13

Alonzo, 2006. május 30. kedd, 15:19 (#)

Összességében jó volt ez a rendezvény, még a sok T-csoport PR mellett is.
A legnagyobb nyertes talán a CC lesz, Bodó Balázs remek előadást tartott, és ha a blogok rákapnak a CC-re, akkor elég szépen el fog terjedni.

Ja és ezúton köszönöm a sesblognak a jegyet! :)

14

tekatana, 2006. május 30. kedd, 20:33 (#)

most már furdal a kiváncsiság, hogy mi volt a mi sesblogos idézetünk. bodó épp külhonban van, de ha nem mondjátok meg, megkérdem tőle.
ses, amúgy gratula, talán lehettél volna kicsit agresszívabb, de moderátorként vitted a pálmát :) (legalábbis a délutáni szekcióban - én csak addigra jutottam ki)

15

ses, 2006. május 30. kedd, 22:37 (#)

tekatana (14), köszönöm, de én nagyon beszorítva éreztem magam. moderátorként ugye nem lehetett véleményem, és igyekeztem ehhez tartani magam, bár nem volt kedvem hozzá. hála istennek doransky - összebeszélés nélkül - a végén feltette Weyer Balázsnak a kérdéseim egy részét. Azért jobb lett volna közöttük ülni és vitatkozni, mint konferálni. De legalább kipróbáltam ezt is, és nem bántam meg, úgyhogy Rita, kösz a felkérést!

16

Grobo, 2006. május 30. kedd, 23:03 (#)

Hello Ses!(hello Nikita)!Hello mindenki!
Én mondjuk tegnap este kaptam a hírt Petényi Márktól hogy egyáltalán volt ilyen...dehát ez van...lemaradtam, mivel nem szoktam bloggolni,(majd ezek után többet nézek blogok felé)hanem Sg-zek, meg nemzetet olvasok...stb!Így ezek után ma minden helyen végigolvastam mit írnak az emberek erről az egészről,meg hogy mik voltak meg ilyenek...kíváncsi voltam...és véleményt se szerettem volna elhamarkodottan úgy alkotni hogy nem is tudom mi van..tehát rászántam egy délutánt(talán meg is érte)
Van néhány észrevételem Nikitának:
-szerintem nagyon jó a kezdeményezés, jó az ötlet, csak szerintem jobb lett volna több szakmai embert is belevonni a dologba, szervezésbe mert egyrészt nem lett volna annyi munkád vele, meg másrészt vannalk akik minden nap a neten dolgoznak(designerek, programozók, bloggerek...stb..stb)és lett volna még embereknek ötletük az biztos!
-kicsit hivalkodó a t-comos dolog...mertugye jobb lett volna vmi független helyen csinálni, deh persze gondolom jelenleg a pénzkérédés nagy szerepet játszott(én is szoktam rendezni különféle rendezvényeket, és elhiszem hogy pénz nélkül nehéz!), de a jövőbe jó lenne vmi független helyen csinálni, mert a T-com így is lassan felzabálja a hazai szolgáltatói piacot és ő diktál akármennyire is burkoltan csinálja(vagy nem)!
-sokan emlegették hogy nem volt techről szó!hát ezt én is felemlegetném, jó lenne egy kicsit a webes alkalmazásokról hallani(ezt is olvastam valakitől és milyen igaza van!)...a magyarországon még nem igazán ismeretes technológiákról...
pl meg lehet nézni 100 emberkéből hányan tudják mi az a Coldfusion?mire jó?jó egyáltalán vmire?
szóval egyeseknek bármennyire is nem tetszik a Mm(főleg hogy mostmár adobe:-)) azért érdemes lett volna róla beszélni...deh persze még sokmindenről...
-és jó lenne ha legközelebb tényleg vmi jobboldali helyen is publikálod a dolgot, mer egy népszabadsággal a hátad megett nem mindenki(sőt senki) se gondolja hogy független a dolog...és nem hinnám hogy a Magyar Nemzet nemet mondott volna...(ha igen, akkor legközebb szólj előtte, szívesen segítek, hátha tudok vmit tenni...)
- és végül habár mostanság nagyon nagyon nagyon nagy számban elfordulnak a blogok a neten, ettől függetlenül jó lett volna más megoldásokról is hallani mint a blogok,meg iwiw, meg ilyenek...mert ugye van más világ is(had ne soroljam)
-és fel lehetne venni az egészet majd utána feltenni ismeretetőt egy oldalra (5-10 perceket)és akit érdekel, meg aki nem tudott eljutni az adott rendezvényre az meg megveheti dvd-n(persze azért árügyileg ne 15ezer legyen egy dvd:D)

Mindent összefoglalva szerintem jó volt(lehetett) ez rendezvény...itt jegyzem meg hogy a névválasztás szerintem korrekt..bár mindenkinek más tetszik, ígyaztán nem lehet mindenki kedvére tenni!
Tehát így tovább!Remélem folytatódik, és a következőn én is ott lehetek!(ha időbe megtudom!)Sok sikert!

UI: a kritikák kifejezetten építő jellegűen íródtak(saját és olvasott vélemények alapján)!!
UI 2.: remélem azért a sezrvező is olvassa az oldalt:D és nem csak úgy a falnak írtam:D

17

doransky, 2006. május 30. kedd, 23:33 (#)

Tényleg nagyon rendben volt, amit moderátorként csináltál. És ahogy emlékszem, a Weyer által feldobott labdát szépen fel is ívelted az embereknek, de valahogy nem akarták leütni.

18

Alonzo, 2006. május 30. kedd, 23:38 (#)

Talán nem olyan nagy baj, hogy kicsit háttérbe szorult a technológia, hiszen a web2.0-nak van egy csomó más (filozófiai, szociológiai, jogi, gazdasági) vonatkozása, amit egyesek hajlamosak elfelejteni.
Persze ez meg a másik véglet, hogy a tech kimaradt, de nem tudom melyik blokk kárára kellett volna betenni. Végülis most lementek a "kötelező körök" (blog, wiki), a következőre majd lehet változatosabb témákat szervezni, főleg ha két napos lesz.

19

ses, 2006. május 31. szerda, 00:14 (#)

Grobo, igen, már akkor elolvastam - ráadásul végig, az egészet! - amikor először beírtad.

Köszi, de isten ments, hogy harmadszorra is betedd. :)

20

Grobo, 2006. május 31. szerda, 13:38 (#)

csak nem lett hosszú???:D
nah jó...lehet a méreteket kicsit eltúloztam...dehát ennyibe fért bele a mondanivalóm...:D(nem tehetek róla hogy szeretek véleményt formálni-najó arról lehet tehetk hogy hosszan teszem eme tevékenységem)

21

Kelt, 2006. május 31. szerda, 20:40 (#)

Tekatana (14), felkerült a konferencia lapjára pár prezentáció, köztük a Bodó Balázsé is.

A benne szereplő idézet egyébként ez volt:
"Nagy figyelmet szentelve kerestem azt a "többet", azt a "hozzáadott értéket" ami "nak" szerint nálam hiányzik, és amit ő * adott hozzá * ötnapos késéssel(!) a történethez, amitől dolgozata oly egyéni. Bevallom, bárhogy is kerestem, nem találtam meg azt a "hozzáadott értéket". "

22

Nikita, 2006. május 31. szerda, 21:39 (#)

Azt hogy kell érteni, hogy a Magyar Telekom "elismerésre méltó módon beállt a Web 2.0 mozgalom mögé"?

Moskovits:Odaadták a termet, technikát, wifit ingyen. Origo, iwiw médiatámogatott. T-online főtámogatott.
így állt be. Semmi irónia!

23

Nikita, 2006. május 31. szerda, 21:42 (#)

Alonzo: A sesblog mellett köszönd meg a jegyet a fn.hu-nak is, aki odaadta nekem, és nekem, aki odaadta a sesblognak :-)

24

Nikita, 2006. május 31. szerda, 21:43 (#)

ses: te voltál magasan a legjobb moderátor!! Számítok rád novemberben is, nem csak egy vitában!

25

Nikita, 2006. május 31. szerda, 21:52 (#)

Grobo: a tech alkalmazások a hétfői napba igazán nem fértek már bele. Igy is kifacsarva távoztak a végig kitartók.
November végén lesz a második, ami már kétnapos lesz. Disegn rendesen meg lesz csinálva. Lezsnek tech alkalmazásos előadások. Moderátorok profik és gyakorlottak lesznek (Ses!!). Az időt betartjuk keményen.

Az összes előadások és viták videói INGYEN letölthető jövő héttől a honlapomról. Az előadások diái már most is letölthetőek.

Hogy mi legyen a másodikon lehet majd ötletelni itt: http://web2symp.blog.hu/
Kb a jövő hónaptól beindítjuk az ötletbörzét.

26

nzanga mobutu junior, 2006. május 31. szerda, 23:33 (#)

hogy kell erteni, h a tcucc beallt a w2 moge? megvette egy reszet, ugy :) s.k.

27

Nikita, 2006. június 2. péntek, 22:39 (#)

itt http://web2symp.blog.hu/2006/06/01/web_2_0_symposium_2_otletborze megy az ötletelés a november végei 2 web 2.0 symposium témáira és vitáira


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork