Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53889 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Egy perc bürokrácia

Orosz Péter cikke a Blog rovatból, 2006. június 2. péntek, 12:01 | 14 hozzászólás

A magyar közhivatalokon is végigsöpör időnként a modernizmus förgetege. Így történt ez a csodálatos nevű, valószínűleg Unicode-tesztszónak készült Főkétüsznél is, ahol idén tavasszal egy fiatal, pofátlan új munkatárs próbált meg érvényesülni.

Sándorra már az első munkanapján gyanakodva nézett mindenki. Kiugrott informatikusként érkezett a hivatalba, közelebb akart kerülni a fizikai munkához. Pedig próbálták riogatni herezacskórákkal meg az alacsony fizetéssel, de hiába. Be nem állt a szája, szórta az ötleteket, mint krómfelni a napfényt, hogyaszongya legyen kéményseprőblog (címkék: kefe, letra, joszerencse), meg legyen RFID-s kéményseprőigazolvány, meg hogy a terepen dolgozó kéményseprők pozícióját GPS-szel trekkeljék, és így tovább. A hivatal régi alkalmazottai fortyogtak a dühtől.

Egy áprilisi napon eljött aztán az ajtókra ragasztott értesítő papírok újratervezése. Ilyet kap mindenki, aki nincs otthon a kéményellenőrzés időpontjában. A szénmonoxid nem játék, és mégis, állampolgárok ezrei gondolják úgy, hogy az idő pocsékolása egy délelőttöt otthon tartózkodni az ellenőrzésért. Az értesítők fontosak, a régin pedig elveszett a lényeg az apró betűktől. Egyszerű, érthető javításra volt szükség.

Az értekezlet napján remegett a levegő a feszültségtől. Mindenki látta, hogy Sándor napokat készült. Kanadai cigarettásdobozokból írt esettanulmányokat gyűjtött, ahol bonctermi tüdőrákfotók illusztrálják a Marlborót, tipográfiai mintalapokat készített, 72-es betűméretű talpatlan dizájnerfontokkal, gondosan kevert színekkel. Az ifjak tudálékos brillírozása! A kérkedés!

Ötven percig beszélt, hatvankilenc Keynote dián vázolta fel az elképzeléseit, a vége felé mindenkinek gyöngyözött a homloka a nyers dühtől. Kivéve a nyugdíj peremén táncoló Lajost, aki ugyan aggódott az államapparátus közelgő apokaliptikus átszervezésétől, de egy ember, aki egyszer puszta kézzel húzott ki egy lángoló kéményből egy ötéves kislányt, az nem jön ki a sodrából a Helvetica és a Tahoma közötti különbség hétperces taglalásától.

– Urak, van hozzáfűznivalójuk? – kérdezte Sándor, pökhendi félmosollyal.

Hangzavar támadt, egy-két nyomdafestéket nem tűrő szó is elhangzott, majd Lajos reszelős baritonja mindenkit elhallgattatott.

– Webkettő, mi? Meg júzabilitisztadi, mi? Nem, fiam. A mi dolgunk a tájékoztatás és a figyelmeztetés, nem a olcsó szenzációhajhászás meg a bulvár. Egyszerűen fogjuk azt a papírt, és ráírjuk, hogy TÁJÉKOZTATJUK: Amennyiben ez alkalommal sem tudjuk a kéményt ellenőrizni és a szükséges tisztítási munkát elvégezni, úgy a hatályos rendeletben foglaltak szerint, hatósági átjelentési kötelezettségünknek eleget kell tennünk!

A dübörgő taps elnyomta a bekapcsolva hagyott projektor ventillátorának halk búgását.

Második értesítés kéményellenőrzésre. Forrás: Főkétüsz

Két órával ezelőtt idősebb férfi csöngetett kantáros nadrágban, Főkétüsz hímzéssel a szíve fölött. Ajtót nyitottam neki.

– Cirkójuk van, ugye?
– Igen.
– És jól működik?
– Tökéletesen. Most szerelték meg, januárban.
– Rendben. Itt írja alá.

Aláírom.

– Viszlát.
– Viszlát.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

syncro, 2006. június 2. péntek, 13:08 (#)

Nos, nálunk még csak figyelmeztetés sem volt. Nemhogy második...

2

Adi, 2006. június 2. péntek, 13:19 (#)

A Főkétüsz tehet egy szívességet.

Több, mint 6 éve lakunk a jelenlegi társasházi lakásunkban a párommal. A legutolsó előtti 5-6 ellenőrzésnél (pontos számot nem tudok fejből) minden oké volt. Az utolsónál viszont valami übermensch kéményseprő volt a páros egyik tagja, mert összehúzott szemöldökkel, atyai megrovásban részesített minket, hogy nem lesz ez így jó, hogy a kémény nincs kibélelve.

Amivel persze tisztában vagyunk, hogy úgy kéne lennie, de ez az előző 5-6 brigádnak vajon miért nem tűnt föl? Hirtelen változtak a szabványok és a gázfűtéses cserépkályhánk már nem trendi?

3

stsmork, 2006. június 2. péntek, 20:59 (#)

Adi, velünk is megtörtént ugyanez: a legutóbbi kéményellenőr olyan súlyos szabálytalanságokat talált nálunk (a cirkó állítólag nem szabályosan volt bekötve, stb.) hogy ijedtében majdnem hátsófali infarktust kapott a helyszínen. Ugyanakkor egy évvel korábban a kollégája mindent a legnagyobb rendben talált.

Épp nem voltam otthon és nem tudtam személyesen beszélni az ürgével, de mikor hazaértem, elővettem a jegyzőkönyvet, amit nálunk hagyott, de az furcsa módon semmiféle szabálytalanságot vagy hibát sem említ. Felhívtam egy építész barátomat, aki azt mondta, hogy hát igen, a kéményseprők között akad olyan, aki szereti a markát tartani, és esetleg megkockáztatja, hogy jól ráijeszt az ügyfélre, hátha az ijedtében megpróbálja egy kis pénzzel elsimítani a dolgot. Ha csakugyan így volt, akkor nálunk nem járt szerencsével :-)

4

Zsolt, 2006. június 2. péntek, 22:03 (#)

A kéményes projekt nálam is megvolt: egy hónapon át plomba csüngött a kombikazán (cirkó) gázcsapján; fűtés innen-onnan importált villanyos meg pébégázos ekcájgokkal (meg is látszott aztán a villanyszámlán, kis híján üdvözölt az ELMÜ, mint újdonsült nagyfogyasztót és érdeklődött, hogy nem kívánok-e telephelyemre direkt kábelt Paksról meg privát trafóházat), melegvíz a gáztűzhely-fazék-lavór kombó segítségével meg sehogy; mindez november középe és december középe között. Vidám menet volt, na.
Annyi történt amúgy, hogy 4-5 éve engedélyt kapott ugyan a gázkazán a téglás kéménybe való füstölgésre, csakhogy mivel a földgáz füstje némileg savas, szépen kiette az anyagot a kéményből, a felettünk lakó idős hölgy meg akkor kezdett igazán szédülni meg fejfájni, mikor a kihívott kéményseprő szaki megmutatta neki a CO-mérőn, hogy az ott levő szép nagy szám alapján neki egy ideje már a proszektúrán kellene időtöltenie...

5

tiglis, 2006. június 2. péntek, 23:21 (#)

huh, ezt jó volt olvasni :)

6

nyelv-ész, 2006. június 3. szombat, 15:32 (#)

Asszem, épelméjű honpolgár ezen a

"hatósági átjelentési kötelezettségünknek eleget kell tennünk"
végződésű veretes mondaton igencsak eltöpreng... Pláne, ha az illető maga is kifinomult nyelvi leleményeket alkalmaz a mindennapos társalgásban:

w3.externet.hu/~varga.peter/legenyagaton.wmv

7

PAStheLoD, 2006. június 3. szombat, 17:27 (#)

túl életszagú :S
inkább meneküljünk a tv-bee :C

8

tekatana, 2006. június 4. vasárnap, 13:47 (#)

és a weboldalukat megnézte valaki? a háttérzene telitalálat :). meg
van "elrettentő valóság" képgalériájuk is.
most már hívok egy szakértőt, mert nálam is fura s alakban oldották meg a vízmelegítő kivezető csövét, amit néha nekem kell visszatuszkoljak a helyére.
felteszem sokaknak fogalmuk sincs a veszélyről, a kazán csak egy olyan, mint a mosógép. pedig a co tényleg nem vicc...
amúgy jó, hogy elővettétek az oroszt :)

9

becherpig, 2006. június 5. hétfő, 12:35 (#)

és ez a logó is kész, a mókuskerékbe szorult munkatárssal:
http://www.kemenysepro.hu/pictures/mozgologo.gif

10

nyelv-ész, 2006. július 2. vasárnap, 18:28 (#)

"hatósági átjelentési kötelezettségünknek eleget kell tennünk"

Végül is érti valaki, hogy mit jelent magyarul ez a mondat???
Mi az, hogy "átjelentés"? A fel- és lejelentés után újabb igekötős szörnyűséggel színesedik szép magyar nyelvünk? Hol van Lőrincze Lajos? Hol vannak a nyelvőrök? Segííítséééég!!!


11

katmandu, 2006. július 2. vasárnap, 20:59 (#)

#10/nyelv-ész:
Á, ez simánt érthető :) ÁTszólnak a másik hatóságnak, és JELENTIK, hogy az illető az életével játszik, ők megpróbáltak mindent, mossák kezeiket.

De nem volna rossz az sem, ha a kicsit erősebben propagálnák a CO-mérőket, amik minden háztartásba ajánlottak, pláne Magyarországon, az elöregedett és rosszul bekötött cirkók, rozzant kémények hazájában...

12

nyelv-ész, 2006. július 3. hétfő, 09:44 (#)

Hát ez akkor is a nyelv megerőszakolása, hasonlóan a rendkívül trendi "bevállalom"-hoz...

A CO-mérőkről meg csak annyit: a magyar szeret veszélyesen élni. (Vagy csak szimplán hülye?)

13

Author Profile Page ervin, 2006. július 3. hétfő, 09:49 (#)

nyelv-ész, a bevállalom-ellenes fronton melletted harcolok. :)

14

katmandu, 2006. július 3. hétfő, 10:02 (#)

#12/nyelv-ész:
off:
A legjellemzőbb inkább az, hogy a magyar kétségbeejtően tájékozatlan nagyon sok mindenben, de ez még nem lenne baj, az viszont igen, hogy alig van arra ideje és energiája, hogy utánanézzen dolgoknak.

Sokaknak fogalmuk sincs, mik a CO jellemzői, élettani hatásai, arról pláne nem, hogy milyen folyamatok (visszaáramlás stb) folytán kerülhet ez a légtérbe, és hogy egy adott kiépítés (ami náluk van) jelent-e veszélyt és ha igen, mekkorát.

A CO mérőkről inkább csak hallott a nép fél füllel, de az egyes típusok közti különségeket kevesen ismerik, sokszor gagyit és/vagy keveset vesznek, nem megfelelő helyekre szerelik fel stb.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork