Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53889 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


I am Jack's broken heart

Orosz Péter cikke a Blog rovatból, 2006. június 7. szerda, 12:44 | 13 hozzászólás

Holttestek és roncsok a Fight Club kényszerleszállókártyáján

A Harcosok klubja kétféle reakciót válthat ki a nézőből: sekélyes durrbele szar, vagy legjobb film EVAR. A világ rendszereire gyanakvóan néző libertáriusként és az amerikai kúl lelkes rajongójaként természetesen a második csoportba tartozom. A filmben a verekedő tulkok az egyik jelenetben házi feladatokat kapnak. Csínyrecepteket borítékban. Az egyik egy realista ábrázolású kényszerleszálláskártya, amivel egy mellékszereplő kicseréli a tűzhalál felé mosolyogva süvítő anyukákat a borzalmas valóságra. Lángokra, roncsokra és pusztulásra. A repülőgépek eufémizmusbuborékát kiszúrandó. Ami időnként tényleg gejl.

A feladat természetesen rárepült a saját todolistámra is. Különösen miután megtaláltam a kártyát nagyfelbontásban a film oldalán

Beszállókártya a 2001. szeptember 10. reggeli U.S. Airways New Orleans-Washington járatra

Aztán pár éve augusztus végén vettem egy jegyet New Orleansba. Főleg az akkoriban olvasott The Witching Hour, Anne Rice 1200 oldalas családregénye miatt.

New Orleans csodálatos hely. Persze rá lehet kérdezni a tengerszint alatti építkezés ésszerűségére. Meg el lehet szédülni a májustól októberig tartó túltelített negyven fokos levegőtől. De csodálatos. Már csak azért is, mert virágozni képes a vallási fundamentalizmus rettenetes átokföldjének peremén. New Orleansban minden lelassul. Lassabban lépkedünk, lassabban isszuk a kólát. Lassabban fordítjuk a fejünket, lassabban harapunk a rántott osztrigás szendvicsbe.

Elszakadt oxigénmaszk a Fight Club kényszerleszállókártyájáról

Aztán hétfő hajnal lett. És irány vissza a keleti partra. Feladtam egy képeslapot. Ekkor még nem tudtam, hogy a nagyanyám helyett az enyészetnek. Aztán amikor a gép ráfordult a Ronald Reagan repülőtérre és elment egész közel a Pentagon felett, akkor egy gyors mozdulattal kicseréltem a mellettem üresen álló szék zsebében a kényszerleszállókártyát. És vigyorogtam. Naná. Még két órával később, a washingtoni elővárosi dugóban és a ragadós hőségben is vigyorogtam.

Lángoló repülőgéproncs a Fight Club kényszerleszállókártyájáról

Másnap valami bizarr hírre ébredtem fel, lenyomtam a rádiót és aludtam még egy órát. Aztán bebicikliztem az irodába. Csodálatos idő volt, a keleti part híres, tarka ősze. Makulátlan kék égbolttal. Mindenki a parkolóban állt és a szemközti kormányépületet nézte. Aggódva. Halálraváltan, hamuszürkén. Délelőtt tíz múlt nem sokkal. A háború még csak néhány perce kezdődött. Én pedig valakinek a kezébe nyomtam a repülőbenzin-infernót, T mínusz 24 óránál, bekötött szemű jövendőmondóként. Bon voyage.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

PAStheLoD, 2006. június 7. szerda, 13:25 (#)

Legalább azt aki megkapta a "prospektusod", nem verték át a rep. társaságok :]

Illetve, belegondoltál, hogy mi van akkor ha a másnapi géppel jössz? :0 (jó, persze, nem azzal jöttél, de mégis? :\)

2

Ali, 2006. június 7. szerda, 14:40 (#)

Meg nem mondom már, hol olvastam, de az író szerint minden amerikai emlékszik rá, hol volt és mit csinált, amikor bejelentették a J.F.K. elleni merényletet. A mi korosztályunknak egy háromjegyű szám adja meg nagy valószínűséggel ezt az élményt.

(Én éppen az általam egyébként ritkán látogatott plázák egyikében lődörögtem, ahol mozi is működött, tehát a képernyőkön -- hang nélkül -- újra és újra lejátszott becsapódást sokáig valami idióta katasztrófafilm reklámjának hittem, sőt amikor több mellettem elmenő is valami torony ledőléséről beszélt, azt az agyam külön információnak vette -- van úgy, hogy tornyok ledőlnek, adótornyok, kilátók, ilyesmik -- és nem értettem, miért van zárva a valutaváltó nyitvatartási időben. Annál nagyobb volt a döbbenetem, amikor végül leesett, hogy mi az ábra. De akkor már a tévészalon összes készüléke fele-fele arányban az m1-re és a CNN-re volt átállítva...)

3

mr m, 2006. június 7. szerda, 18:12 (#)

van valakinek arrol statisztikaja, hogy evente hanyan halnak eroszakos halalt a vilagon katonai/terror akcio soran es nem futja csak egy kishirre a bbc-n roluk?

4

ses, 2006. június 7. szerda, 18:30 (#)

Ali, hasonló legenda volt gagarin repülése, illetve a holdraszállás is - mármint hogy azt is tudta itthon mindenki, aki már élt akkor, hogy mit csinált éppen abban a pillanatban, amikor ezeket bejelentették -, de az előző generációval végzett tesztjeim szerint ez csak urban legend. Hasonló a helyzet Brezsnyev halálával is :)

5

Deansdale, 2006. június 7. szerda, 19:35 (#)

És ettől lettél törött szív? :)
Nem semmi élmény.

6

PAStheLoD, 2006. június 7. szerda, 20:37 (#)

Mikor hazajöttünk jógáról (akkor még jártam :]), utána hallottuk, többen felhívtak, hogy megtámadták amerikát .. etc. De szerintem ha mondasz más konkrét dátumot, amit tudok mihez kapcsolni, akkor megmondom ahhoz is, hogy mit csináltam :D

7

Dr. Minorka, 2006. június 8. csütörtök, 02:26 (#)

ses (4):
"ez csak urban legend. Hasonló a helyzet Brezsnyev halálával is :)"
Nem, nem azt nem lehet elfeledni. Azt a boldog örömöt, ahogy rohangáltunk a ...kar lépcsőházában fel és le. Mindenkinek ragyogott az arca. "Hallottad?", "hallottam!"... (közben enyhén kellemetlen érzésem volt, mégis egy ember volt...)

8

goldenAXE, 2006. június 8. csütörtök, 09:14 (#)

Arra azért mindenki emlékszik, hogy a Walt Disney félbemaradt 1996.12.12-én?
Ugye, hogy nem is kell messzire menni.

9

Ali, 2006. június 8. csütörtök, 09:49 (#)

#8: Rosszmájúan mondanám, hogy arra igen, hogy félbeszakadt, csak arra nem mindenki, hogy miért...

#7: Boldog örömre nemigen emlékszem (nem álltunk olyan jól), inkább arra a kicsit hitetlenkedő hozzáállásra, hogy "beismerték?" és hogy "mennyit késett vajon a hír?". Meg arra, hogy amerikai elnök soha annyi főtitkárt nem élt túl, mint Reagan. Meg az akkori viccekre. :)

'(...) Mihail Gorbacsov alighanem a "Terminátor" néven fog bevonulni az orosz történelembe, az õ nevéhez fûzõdik ugyanis a Szovjetunió teljes felszámolása. Megválasztása után egy évvel már azt mesélték róla, hogy a homlokán látható piros folt a Szovjetunió 1:1 méretarányú térképe, tíz év múlva. (Ez a jóslat kivételesen be is jött. (...)'
http://net.hu/interpen/grafoman/page.shtml?1996.4632

10

Orosz Péter, 2006. június 8. csütörtök, 12:13 (#)

A jelenség szerintem létezik, a JFK-merényletre az anyám is emlékszik. Meg is lepődtem amikor mondta, mert úgy képzeltem hogy a kommunizmus alatt ez a hír mondjuk el se jutott Magyarországra. De mégis, és mondta hogy nagyon szomorú volt (egy 11 éves lányt kell ideképzelni). Szeptember 11-gyel pedig teljesen létezik.

Rosszen Venciszlavov ( http://www.myspace.com/ventworld ) brooklyni bolgár barátom mesélte, hogy éppen a munkahelyére tartott (Manhattenbe, az Upper West Side-ra), kijött a metróból, látta hogy mi van, aztán ottmaradt végighallgatni a lemezt ami a walkmanében ment, majd hazament, tekintve hogy vége volt a világnak. Legalábbis akkor úgy hitte.

Rosszen egyébként azt mondta egyszer a Central Park sarkán, egy epikusan rossz buli után: "Ha most felülök a metróra és felteszek egy lemezt és a metrókocsiban rajtam kívül csak egy halott ember fog utazni, az is jobb buli lesz, mint ez volt."

És persze mint a világon mindenre, a drámai események által fókuszált memóriára is van egy Far Side:

http://sesblog.hu/archives/20060608_farsidebambi.jpg

11

a_petri, 2006. június 12. hétfő, 09:58 (#)

#2: szerintem Frederick Forsyth: "Az ODESSA ügyirat" című regényének kezdőmondatára emlékszel. (Lehetett volna a Keddi kvíz 70-ben is...)

12

sdw, 2006. június 14. szerda, 18:43 (#)

a jelenséget 'villanófény-emlék'-ként ismeri a pszichológia, a challenger katasztrófájával szoktak példálózni. nyilván az egyénnek az adott eseményhez/kontextushoz való involváltságától függ, hogy mennyire talál ilyeneket a memóriájában. 9/11 nekem is megvan, challenger nem, brezsnyev (életkorilag) nem, causescuék kivégzése igen, családtag halála megintcsak igen. hátígy.

13

wyfli, 2006. július 3. hétfő, 14:31 (#)

BUGreport:
A http://sesblog.hu/archives/20060608_farsidebambi.jpg link nem megy...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork